Prémiová 90% čokoláda z kakaa Mayské hory v Belize.

Deanna Tilston vyrábí tuto hladkou 90% tmavou tabulku z kakaa z farmářského družstva v jižním Belize ve své mikrošaržové továrně na výrobu nejluxusnější bean-to-bar čokolády ve Velké Británii. Každé várky čokolády se vyrábí pouze 6-24 kg najednou, výsledkem čehož je jen velmi omezený počet tabulek z každé sklizně konkrétních bobů. Tato šarže se vyznačuje bohatými a máslovými kakaovými tóny, přerušovanými měkkým červeným ovocem. Veganské a bez lepku.

90% Tosier vyhrála 2 hvězdy na Great Taste 2020.

Kakaová oblast Toledo v Belize odkud pochází kakao pro tuto tabulku, je nejjižnější okres Belize, kde se nachází některé z nejvíce nedotčených deštných pralesů v zemi, rozsáhlé jeskynní sítě, pobřežní nížiny a malé pobřežní ostrovy. Punta Gorda, hlavní město okresu, pořádá každý květen 3denní čokoládový festival, který pomohl vybudovat turistický zájem o region. Toledo je domovem asi 30 000 lidí z celé řady kultur, včetně Kreolských, Mopanských a Q’eqchi Mayů, Garifunů, Mennonitů a Mesticů; všechny se spoléhají především na zemědělství nebo rybolov, na kterých závisí. Mezi primární pěstované plodiny patří fazole, kukuřice, káva, jamy a banány.

Cacao Maya Mountain je pravděpodobně jedním z nejuznávanějších původů kakaa na světě a byl také jedním z prvních propojených se svou vlastní značkou. Společnost MMC, která začala v roce 2010, zařadila belizské kakao na mapu jako průkopníka v modelu centralizovaného fermentačního sociálního podniku. To se scvrkává na 350+ farmářských rodin v jižním Belize, které prodávají své mokré kakaové boby týmu MMC za transparentní ceny. Většina z těchto rodin jsou Q’eqchi’ a Mopan Mayové a produkují kakao po dlouhé generace. V roce 2014 byl tento původ dokonce oceněn označením Heirloom Cacao Preservation (HCP) a jeho všestranné a bohaté chutě potvrzují, že si toto vyznamenání opravdu zaslouží. Všechny kakaové boby Maya Mountain jsou certifikovány jako organické.

Značka Tosier Chocolate se objevila teprve v roce 2017 - na The Aldeburgh Food & Drink festivalu v britském městě Suffolk. Zakladatelka, Deanna Tilston spojuje své vytříbené znalosti, vytrénované chuťové buňky a citlivost z degustace různých druhů čokolád po celém světě a současně navazuje na tradici Thomase Tosiera, výrobce čokolád, který byl svým čokolatiérským umem vyhlášený a dodával čokoládu dokonce na královský dvůr + byl čokolatiérem přímo pro Jindřicha I., kterému každé ráno osobně nosil ke snídani šálek teplé čokolády.

Čokolády Tosier jsou vytvářeny v malé poctivé manufaktuře kompletně ručně - třídění kakaových bobů, loupání, mletí, konšování, temperace atd. ve stylu bean-to-bar. Tabulky jsou vyráběny v mikrošaržích. Díky tomu se ke spotřebiteli dostane vždy jen ta nejčerstvější čokoláda. Výroba v tak malém ale důmyslném měřítku hlavně umožňuje pečlivě sledovat všechny fáze procesu a vyrábět čokolády těch nejvyšších kvalit. Tosier kraftové tabulky jsou určeny pro skutečné gurmety, kteří si umí vychutnat jemné nuance a rozdíly v chutích jednotlivých druhů i původů kakaových bobů a jejich tónů. Tak jako u čaje nebo vína se projevuje místo pěstování (terroir) na jejich výsledné chuti, stejně tak je tomu i u kakaa. Tosier nabízí čokoládu ze čtyř různých druhů kakaových bobů a celkem tří různých původů (Acul du Nord na Haiti, Tumaco v Kolumbii a Mayská Hora v Belize). Díky tomu každá čokoláda chutná úplně jinak. Tosier je také samozřejmě součástí transparentního dodavatelského řetězce a férového obchodu, který zajišťuje, aby farmář vždy dostal spravedlivě zaplaceno za svou práci.

Tato 90% čokoláda je stejně jako všechny kvalitní vysokoprocentní tabulky velmi bohatá na energii stabilních tuků, specifickou vlákninu, bílkoviny, minerály, antioxidanty a teobromin - dle nutričního složení a množství tuku/sacharidů/bílkovin, které je díky původu bobů a zpracování specifické a unikátní pro každou značku a druh čokolády je možné vyčíst i očekávat zajímavé rozdíly.

Je potřeba nikdy nezapomínat, že prémiové kakaové tabulky tohoto typu se nežvýkají jako jídlo. Po malých kouscích se nechávají rozpustit v ústech a na jazyku (cumlají se). Symfonie chuti, kterou společně dokáží jednotlivé tóny pravé čokolády zahrát, má svůj průběh a čas a je dost závislá na individuálním vychutnání (ideální je nedělat v danou chvíli nic jiného) a také velmi pestrá dle původu použitých bobů a jejich typu zpracování.

Tato čokoláda je oslazená nerafinovaným (raw) třtinovým cukrem v množství jen 9g na celou tabulku (ekvivalent množství přírodního cukru v cca půlce jablka).

Superpotravina k posílení energie.

Chuťové tóny: peckové ovoce a červený rybíz, máslová dochuť

HMOTNOST: 60 g
ZEMĚ PŮVODU: Belize, Maya mountain
SLOŽENÍ: 90 % single origin kakaové boby, nerafinovaný třtinový cukr, kakaové máslo. Obsah kakaové sušiny 90 %. Může obsahovat stopy ořechů.

VÝŽIVOVÉ ÚDAJE NA 100 G:

Energetická hodnota
2077 kJ/496 kcal
Tuky 42,2 g
z toho nasycené mastné kyseliny 24,8 g
Sacharidy 41,8 g (většina jako vláknina)
z toho cukry 15 g
Bílkoviny 10,7 g
Sůl 0mg

Veganské, bez lepku, bez lecitinu, bez sóji.

SKLADOVÁNÍ: Skladujte v chladu a suchu.


Mohlo by Vás zajímat

100% Special Reserve (s čerstvě lisovaným kakaovým máslem) Goodnow farms 55g

100% Special Reserve (s čerstvě lisovaným kakaovým máslem) Goodnow farms 55g

"Nejlepší stovka v USA". Oceněná zlatem. Ze zvláštní rezervy. Limitovaná šarže.

není skladem

339 Kč 299 Kč

80% Soklet BEZ CUKRU (darkmilk) 50g

80% Soklet BEZ CUKRU (darkmilk) 50g

80% Indická mléčná čokoláda bez cukru.

skladem

159 Kč

95% ACERO (s javorovým sirupem) Amedei 2KG (pecky)

95% ACERO (s javorovým sirupem) Amedei 2KG (pecky)

Nejlepší "skoro stovka" na světě. Umělecké dílo z kakaa od Amedei z Toskánska v obřím balení 2kg pecek profi gastro.

skladem

3 999 Kč

Provozovatel webu, Adam Raw, se sídlem Metylovice 552, Metylovice, 73949, IČ: 03452824, jako správce osobních údajů, zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro fungování webových stránek a pro analytické účely a v případě Vašeho souhlasu také pro personalizaci reklam. Přečtěte si Zásady souborů cookies.

Souhlasím