TO’AK, Quito, Ekvádor - vyrábí výhradně malošaržové série a edice ekvádorské tmavé čokolády s jedním původem a s důrazem na terroir, unikátní genetiku heirloom kakaa a specifické staření/zrání v sudech. To’ak se pyšní tím, že je prvním výrobcem čokolády typu tree-to-bar, který komplexně prozkoumal vědu a umění staření (aging) tmavé čokolády. Posláním společnosti To’ak je změnit způsob, jakým svět vnímá tmavou čokoládu, a povýšit její výrobu a ochutnávání na úroveň ročníkového archivního vína či stařené whisky. O To’ak jste rovněž mohli slyšet vyprávět jako o nejdražší čokoládě světa - toto tvrzení je pravdivé a tyká se nejvyšších Origin aged tabulek v dřevěných krabičkách. Všechny tyto klenoty ze všech řad (od Alchemy až po Signature) najdete zde v nabídce světová čokoláda.

Nejvyšší úroveň kraftové čokolády

  • To’ak Chocolate, známá jako nejdražší čokoláda na světě, se zrodila v roce 2007 z myslí Jerryho Totha a Carla Schweizera.
  • Čokoláda To’ak se vyrábí od bobů po tabulku v Ekvádoru a pochází výhradně z kakaových lusků, které odpovídají morfologickému a barevnému profilu kakaa Nacional, na který odkazuje testování DNA. Toto kakao získalo v roce 2016 oficiální označení Heirloom od Heirloom Cacao Preservation Fund.
  • Od exkluzivní a nejvyšší kvality čokolády až po její neuvěřitelné balení, To’ak Chocolate nabízí nejluxusnější zážitek z řemeslné čokolády od samotného nákupu u pouze vybraných distributorů, přes rozbalení a nakonec epické ochutnání. V těch nejikoničtějších čokoládových tabulkách To’ak jsou desgustátoři obdarováni vzácnou ručně vyráběnou dřevěnou krabičkou, degustačními pokyny a speciálními nástroji pro rituální konzumaci.
  • Společnost To’ak je neustálým příjemcem tiskových zpráv, mediální expozice a specializovaných článků pro svou velmi odvážnou cenu, vždy odůvodněnou řemeslným zpracováním, etickým získáváním zdrojů, vysoce kvalitními surovinami, dlouhými procesy staření a bezkonkurenčním balením.
  • Čokoládové tabulky zrající v sudech To’ak se staří v sudech po whisky, tequile, sherry či bourbonu, takže kakao absorbuje čarovné aroma těchto likérů avšak bez alkoholu ve výsledném produktu.
  • To’ak spolupracuje ruku v ruce s malou skupinou pěstitelů kakaa v Piedra de Plata a platí jim nejvyšší cenu za libru v celém Ekvádoru za to nejlepší kakao vůbec.

To’ak Arriba Nacional kakao

Vzácná ekvádorská odrůda kakaa zvaná „Nacional“ sleduje svou genetickou linii cca 6000 let zpět k vůbec prvním známým kakaovníkům domestikovaným lidstvem napříč jeho historií.

Podle legendy byly plody kakaa „arriba“ objeveny během 19. století švýcarským čokolatiérem na jeho cestách po Ekvádoru. Už tehdy na něj zapůsobil výjimečně bohatý a voňavý buket kakaových bobů. Od té chvíle se kakao, které bylo pěstováno podél horních přítoků řeky Guaya, stalo nejvyhledávanějším v evropské čokoládové komunitě. Oblast pěstování nacházející se mezi povodím řek Daul a Babahoyo je velikostí srovnatelná s Burgundskem ve Francii. Země je vulkanického původu, lehce kyselá, bohatá na jíl, vápník a železo, díky čemuž je ideální pro pěstování kakaovníků ’Nacional’. Genetika původního kakaového plodu „Nacional“, který byl již tehdy velmi žádaný, byla zmutována v důsledku obávané nemoci čarodějnic z roku 1916 a hybridizace místního kakaa v průběhu 20. století, což znamená, že originální „Nacional“ byl považován za vymřelý, dokud nebyl znovu objeven! Kakaový farmář Servio ukázal Jerrymu Tothovi, mladému Američanovi, který žil v Ekvádoru a pracoval na záchraně deštného pralesa, a Carlu Schweizerovi, opuštěnou kakaovou plantáž, kde rostlinu objevili.

Brzy se ukázalo, že znovuobjevené kakaovníky byly skutečně 100% identické s kakaovou rostlinou „Nacional“, o které se věřilo, že plně vymřela. Jeho znovuobjevení a potvrzení díky genetickému testování vyvolalo mezi čokoládovnami senzaci. Jerry Toth a Carl Schweizer rozpoznali její obchodní potenciál, založili To’ak a spojili záchranu deštného pralesa s rekultivací kakaovníku „Nacional“. Oběma bylo od začátku jasné, že vyhledávaná limitovaná přírodní složka, jako je tato, by se nikdy neměla používat k výrobě průmyslově vyráběné čokolády. Pouze výjimečná čokoláda, která splňuje nejvyšší gurmánské požadavky skutečných milovníků čokolády by odpovídala složení a hodnotě. Čokoláda by při ochutnání měla vyvolat jedinečnou explozi chuti, podobně jako víno nebo whisky. Cílem bylo zachovat jemné chuťové nuance „Nacional“ co nejčistší, což znamená, že čokoláda To’ak je vyrobena výhradně z organické kakaové pasty a jen malého množství třtinového cukru či bez něj (100% varianty). Nesrovnatelná kvalita produktu je dána typem a dobou fermentace, dobou pražení a teplotami. Proces zrání probíhá například v sudech Cognac starých 50 let! Manipulace se surovinami různými způsoby vytváří rozličné druhy čokoládových tabulek, které lze objednat pouze u vybraných distributorů a u výrobce. Recepty zůstávají přísně střeženým tajemstvím.

Řady To’ak čokolád

Alchemy - je nejnovějším a nejambicióznějším dílem To’ak. To’ak spojil umění, přírodu a starodávné tradice do nápaditě ochucených čokolád, které nově definují hranice mezi jídlem, kulturou a ekologickým povědomím. Každý z receptů pochází ze vzácných ingrediencí a kulinářských tradic čtyř nejunikátnějších ekosystémů na planetě: amazonského deštného pralesa, pohoří And, pobřeží Tichého oceánu a ostrovů Galapágy. Recepty jsou navrženy ve spolupráci se světově uznávaným potravinovým pedagogem a kulinářským alchymistou Charlesem Michelem. Ingredience pocházejí z malých rodinných farem a komunitních družstev, která se zavázala uchovat potraviny předků a ohrožené biomy. Každý balíček obsahuje umělecká díla od některých z nejinovativnějších a nejslibnějších mladých umělců v regionu. Čokolády řady To’ak Alchemy se samozřejmě vyrábí z kakaa Heirloom Nacional a vyrábí se výhradně v Ekvádoru, od stromu po tabulku. Alchemy řada je cenově nejdostupnější ze všech To’ak čokolád.

Origin - kolekce s nejelegantnějším a nejluxusnějším balením na trhu s čokoládou představuje skutečnou Nirvánu pro každého čokoládového fajnšmekra. Každá vzácná tabulka je dobře chráněna důmyslnou dřevěnou krabičkou ruční výroby, která je uzavřena v další barevné, přepychové krabičce. Součástí jsou podrobné degustační pokyny, informace a nástroje. Od tabulky Palo Santo Aged 3 Years po tabulku Rain Harvest 2017 a další, je každá krabice doslova poklad, který je třeba objevit a zažít. Origin harvest - sezónní chuť a vůně nejprestižnějšího ekvádorského kakaového umění.  Origin aged - Nejvzácnější hořká čokoláda na světě prochází zráním.

Signature a mini tabulky - kolekce již o poznání "štíhlejší" než origin a přesto neuvěřitelně sofistikovaný zážitek. Jedná se o podobné či stejné vyzrálé čokolády, ale s redukovaným obalem a dostupnější cenovkou, aby zaujaly širší publikum milovníků čokolády.

 

Masters Series Enriquestuardo | Duality Blend zrající 8 let

Nejdražší heirloom čokoláda současnosti, jejíž výroba trvala přes 8 let. Korunovační klenot To’ak kombinuje tu nejlepší stařenou čokoládu s limitovanou edicí od renomovaného ekvádorského umělce. Jako „strážci“ kakaa Ancient Nacional se v To’ak snažíme chránit a respektovat odkaz prastarého dědictví. Ve spolupráci s Enriquestuardo jsme vytvořili tuto nejvzácnější edici čokolády, abychom se hluboce spojili se starodávnými tradicemi Ekvádoru a zároveň oslavili poklad, který přesahuje čas.

Enrique Estuardo Alvarez Cruz, alias Enriquestuardo, je jedním z nejuznávanějších ekvádorských moderních umělců. Společně To’ak a Enriquestuardo vytvořili speciální edici hořké čokolády, která vzdává hold starověké historii a kultuře Ekvádoru.

Umělecká díla obsažená v této edici Masters Series zobrazují předkolumbovskou historii vyprávěnou prostřednictvím mýtických kreseb, tvarů a artefaktů starověkých kultur Ekvádoru. Enriquestuardo zobrazuje spletité cesty, koryta řek a posvátné cesty amazonského lidu a spojuje je s kulturou Jama-Coaque, která obývala ekvádorské pobřeží. Ústřední obraz představuje božstvo Jama-Coaque, strážce záhad, tajemství a znalostí – to vše stále přetrvává v našem kolektivním nevědomí a v kořenech prastarých kakaových rostlin v zemi.

Pro tuto limitovanou edici 500 kusů Enriquestuardo vytvořil kresbu na kovovou desku vyrobenou ze zinku a namíchal si vlastní inkoust, aby evokoval zemitou červenou barvu starověkých nádob, které se kdysi používaly ke skladování kakaa. Své dílo pak zapečetil tenkou vrstvou tekutého kovu. Lept byl vytištěn na bavlněný papír ve staré tiskárně v Quitu. Jako závěrečnou tečku přidal Enriquestuardo do každého tisku ručně jemné detaily plátkového zlata.

Enriquestuardovi „Guardianes“ s námi okamžitě promluvili. V Ekvádoru kakao představuje mnohem víc než jen komoditu. V průběhu tisíců let se kakao stalo životním stylem mnoha lidí. Jako výrobci čokolády typu tree-to-bar, s úzkým pracovním vztahem k heirloom plodům kakaovníku, se vnímáme jako strážci kakaa Ancient Nacional. Přivedení této vzácné odrůdy kakaa zpět z pokraje vyhynutí je náš způsob, jak zachovat rodovou linii, která se v Ekvádoru datuje do doby před více než 5 300 lety.

Čokoláda, kterou jsme se rozhodli spárovat s „Guardianes“, je duální směsí mezi našimi „Světlými“ a „Tmavými“ edicemi z naší sklizně 2015 před 8 lety. Zatímco obě edice pocházejí ze stejných kakaovníků, každá představuje opačné konce chuťového spektra ekvádorského kakaa Ancient Nacional. Výsledný 78% Duality Blend je bezpochyby naším dosud nejvznešenějším výrazem. Jediný kakaový bob uprostřed je připomínkou jedinečné síly starověkého národního kakaovníku a hluboké historie, kterou uchovává.

Nechť toto mistrovské dílo z kakaa vč. uměleckého obalu mistrů zakoupí či získá darem jen ten, jež opravdu umí ocenit jeho trvalou hodnotu a jež je opravdovým milovníkem prastaré kakaové kultury našeho světa. 

Komponenty produktu

  • Elegantní krabička vyrobená z ekologického papíru
  • Jedno originální dílo "Guardianes" z limitované série 500 kusů
  • Certifikát pravosti podepsaný umělcem
  • Degustační talíř vyrobený z udržitelně získaného dřeva španělského jilmu s vrstvou umně rytého bronzu
  • Degustační nádoba To’ak (patentovaná) vyrobená ze dřeva španělského jilmu z udržitelných zdrojů
  • Dřevěná krabička vyrobená z udržitelně získaného dřeva španělského jilmu se zapouzdřenými kakaovými boby ze starověkých dědičných stromů v Piedra de Plata
  • Brožura s příběhem To’ak a naším průvodcem ochutnáváním a párováním
  • Malá brožura s příběhem tohoto konkrétního Masters series vydání
  • 8 letá 50g (1,76 oz) organická tree-to-bar heirloom čokoládová tabulka duality 2015, vytvořená exkluzivně pro naši nejprestižnější Masters sérii, s praženými kakaovými boby uprostřed

Poznámky k chuťovému profilu:
Máslový karamel, švestka, med, jemné kešu

Vůně: tabáková, karamelová, květinová, dřevitá.

Chuť:  dřevitá, máslový karamel, tabák, med, tmavé ovoce, jemně květinová, zemitá, ořechová.

Závěr: medový, karamelový, zemitý, ořechový.

Tato 78% čokoláda je stejně jako všechny kvalitní kakaové tabulky velmi bohatá na energii stabilních tuků, specifickou vlákninu, bílkoviny, minerály, antioxidanty a teobromin - dle nutričního složení a množství tuku/sacharidů/bílkovin, které je díky původu bobů a zpracování specifické a unikátní pro každou značku a druh kakaové tabulky je možné vyčíst i očekávat zajímavé rozdíly.

Je potřeba nikdy nezapomínat, že prémiové kakaové tabulky tohoto typu se nežvýkají jako jídlo. Po malých kouscích se nechávají rozpustit v ústech a na jazyku (cumlají se). Symfonie chuti, kterou společně dokáží jednotlivé tóny pravé čokolády zahrát, má svůj průběh a čas a je dost závislá na individuálním vychutnání (ideální je nedělat v danou chvíli nic jiného) a také velmi pestrá dle původu použitých bobů a jejich typu zpracování.

Tato 78% čokoláda je oslazená organickým surovým třtinovým cukrem v množství 11g na polovinu tabulky (1 porce 25g) což je ekvivalent množství přírodního cukru v cca půlce menšího jablka.

HMOTNOST: 50g
ZEMĚ PŮVODU: Ekvádor
SLOŽENÍ: 78% heirloom organické kakaové boby nacional, 22% organický třtinový cukr. Obsah kakaa min. 78%. Může obsahovat stopy mléka, ořechů či sóje.

Udržitelnost a certifikace: Naše kakao pochází z necertifikovaných ekologických farem. Osobně známe každého z farmářů a jejich farmy a provádíme několik monitorovacích návštěv ročně, abychom zajistili, že nebudou použity žádné syntetické nebo chemické vstupy. To’ak platí pěstitelům kakaa nejvyšší farmářské ceny ze všech čokoládových společností na kontinentu: 3-9x více než cena Fair Trade. Více se dočtete v naší Zprávě o transparentnosti. Váš nákup podpoří naši práci v regenerativním zemědělství a ochraně dědictví kakaa. Kakao pocházející z Piedra de Plata je certifikováno Heirloom Cacao od HCP Fund.

VÝŽIVOVÉ ÚDAJE NA 25 G (polovina tabulky = 1 porce):

Energetická hodnota 150 kalorií
Tuky 11g, z toho nasycené mastné kyseliny 7g
Sacharidy 11g, z toho cukry 6g
Bílkoviny 3 g
Sodík 0mg
Vláknina: 0g

SKLADOVÁNÍ: Skladujte v chladu a suchu.


Mohlo by Vás zajímat

70% QUILLABAMBA (Peru) ORFÉVE 70g

70% QUILLABAMBA (Peru) ORFÉVE 70g

70% prémiová švýcarská čokoláda od ORFÈVE ze Ženevy - extra hluboký profil chutí.

skladem

299 Kč

76% Bourbon cask ORIGIN (2017) - To’ak 50g

76% Bourbon cask ORIGIN (2017) - To’ak 50g

76% heirloom čokoláda řady To’ak origin roky stařená v sudu po bourbon whisky.

skladem

4 999 Kč 3 999 Kč

85% L’ESTERRE (Grenada) rustikální - ORFÉVE 70g

85% L’ESTERRE (Grenada) rustikální - ORFÉVE 70g

85% prémiová švýcarská čokoláda od ORFÈVE ze Ženevy - rustikální.

skladem

299 Kč

Provozovatel webu, Adam Raw, se sídlem Metylovice 552, Metylovice, 73949, IČ: 03452824, jako správce osobních údajů, zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro fungování webových stránek a pro analytické účely a v případě Vašeho souhlasu také pro personalizaci reklam. Přečtěte si Zásady souborů cookies.

Souhlasím