Kakaové a bylinné umění od Dánského mistra kakaa.

Luxus pro ty, kteří milují kvalitu a jsou zvědaví na čokoládu s netradičními příchutěmi. Tyto nordické pralinky jsou ručně vyráběny jedněmi z nejzkušenějších a nejkreativnějších dánských čokoládovníků.

Jemná čokoládová skořápka je čokoláda Oialla, vyrobená z organických a divokých kakaových bobů z Bolívie a z organických bobů z Madagascaru, zatímco náplně jsou inspirovány severskou přírodou a byly do nich použity divoké bylinky jako heřmánek, mařinka vonná, šípková řůže, a tavolník.

Pralinky jsou v exkluzivní krabičce po 16 ks. - 4 od každé z následujících variant:

- divoký heřmánek (bílé)

- divoký tavolník (žluté)

- divoká mařinka vonná (zelené)

- divoká růže šípková (červené)

Když jsem potkal neuvěřitelného člověka, který pracuje s čokoládou jako alchymista již přes 40 let a ochutnal jeho raritní divokou čokoládu, pochopil jsem okamžitě, že se jedná o něco unikátního. Neuvěřitelně hebká až hedvábná struktura a absence hořkosti se zvláštním a nesmírně příjemným, intenzivním chuťovým profilem.. navíc z malinkých divokých kakaových bobů a jejíž dochuť se mnou zůstala půl dne a těšil jsem se okamžitě na další kousek? Tak takové je dílo jednoho mistra z Dánska, který je zároveň autorem knih o čokoládě a tvoří jedny z nejlepších bean to bar tabulek a rozličných kakaových produktů na světě (včetně dekád zkušeností ve svých vlastních restauracích). Vyzkoušejte sami a uvidíte, stejně jako já, že stále je třeba pátrat a objevovat! Protože po tolika objevených super značkách za posledních X let bych již nečekal, že mě nějaká až tak moc nadchne. Oialla to dokázala, a vlastně ještě mnohem více..

Hluboko v amazonském deštném pralese rostou divoké kakaové stromy Beniano, a to po staletí. Jednou ročně se sběrači kakaa z Baures v Bolívii vydají do husté džungle, aby nasbírali zralé žluté kakaové lusky. Než Oialla začala sklízet boby; kakao rostlo, zrálo a hnilo v bolivijské džungli. Nikdo tomu nevěnoval žádnou pozornost a na sladké, bílé kakaové dužině si pochutnala pouze divoká zvěř. To vše se změnilo, když Rasmus Bo Bojesen objevil boby během cesty do Bolívie. Okamžitě rozpoznal obrovskou kvalitu a potenciál. A díky partnerství s místní kakaovou společností a ministerstvem zahraničních věcí v Dánsku začal vyrábět organickou čokoládu Beniano. Dal jí jméno Oialla.

"Sedí na lesní půdě v gumových holínkách. Hlavu má zakrytou tyrkysovým šátkem a na sobě těžkou bundu – v deštném pralese je lepší být v horku ale bezpečí, než se vystavovat komárům.. Pár přesných seknutí z mačety otevře kakaový lusk. Pár statných rukou vyhrabe boby a zahodí prázdný lusk.

Muž, který současně žvýká koku, je jen jedním ze zhruba 200 sběračů kakaa, kteří obývají džungli v Beni v Bolívii během sklizně. Stráví dva měsíce hledáním a sběrem skutečného divokého kakaa. Tvrdá psychická práce je vyhrazena pro muže, zatímco ženy zůstávají v Baures a manipulují s kakaem, jakmile je sklizeno."

Bolívie leží uprostřed Jižní Ameriky, zcela vnitrozemská. Země se dělí na dva extrémy – vysočinu And a nížinnou džungli. Severní provincie Beni leží částečně v Amazonii. Beni se dělí na osm krajů (Mamoré, Vaca Diaz, Itenez, Moxos, Maruam, Yacuma, Ballivian a Cercado) a obsahuje hlavní město Trinidad. Kakaovníky rostou divoce v Itenez. Itenez je rozdělen do tří obcí: Baures, Huacaraje a Magdalena. Baures je největší a v období sucha obsahuje 67 ostrůvků, které se v období dešťů stávají malými ostrůvky. To je místo, kde kakaové stromy rostou divoce. Zatím jsme navštívili šest ostrovů – San Carlos, San Pedrito, Santa Maria, San Lucius, Veremos a Caricuara. V současné době probíhá sklizeň přibližně deseti ostrůvků. Amazonská džungle se nachází v severovýchodní provincii Bolívie Beni, kde rostou divoké kakaové stromy. Chcete-li cestovat do Beni ze Skandinávie, musíte absolvovat pět letů, strávit jeden den kanoistikou po krásné temné řece se skákajícími růžovými delfíny, vyjícími opicemi a sytě zbarvenými papoušky, pak pěšky patnáct kilometrů bahnem, abyste se dostali ke stromům, které rostou na ostrůvcích v mangrovových bažinách..

Prapůvodní odrůdy bobů jsou jako diamanty mezi kakaem. Kakaové boby použité v této čokoládě jsou jedny z těch historicky nejpůvodnějších, kulturně, botanicky i geograficky. Toto kakao je známo pod názvem Beniano, je geneticky unikátní a nelze ho najít nikde jinde na světě. 

Nesmírný rozdíl mezi divokým kakaovým bobem (malinký vlevo) a běžným kakaovým bobem (velký vpravo). Kromě rozdílu ve velikosti je obrovský rozdíl v podílu kakaového másla, který je u divokých bobů vyšší a proto jsou Oialla čokolády z nich značně krémovější a sametovější struktury. Nejdůležitější však je genetika tohoto divokého kakaa z před-kolumbijských dob bez jakékoli kultivace či hybridizace a trvalá absence herbicidů, pesticidů, umělých hnojiv a jiné chemie v divoké džungli, jejíž výsledkem je organická top kvalita s wild harvest certifikací.

Tato 64% čokoláda je stejně jako všechny kvalitní kakaové produkty velmi bohatá na energii stabilních tuků, specifickou vlákninu, bílkoviny, minerály, antioxidanty a teobromin - dle nutričního složení a množství tuku/sacharidů/bílkovin, které je díky původu bobů a zpracování specifické a unikátní pro každou značku a druh čokolády je možné vyčíst i očekávat zajímavé rozdíly.

Je potřeba nikdy nezapomínat, že prémiové čokolády tohoto typu se nežvýkají jako jídlo. Po malých kouscích se nechávají rozpustit v ústech a na jazyku (cumlají se). Symfonie chuti, kterou společně dokáží jednotlivé tóny pravé čokolády zahrát, má svůj průběh a čas a je dost závislá na individuálním vychutnání (ideální je nedělat v danou chvíli nic jiného) a také velmi pestrá dle původu použitých bobů a jejich typu zpracování.

HMOTNOST: 150g (16 ks pralinek)
ZEMĚ PŮVODU KAKAA: Madagascar Vyrobeno: Dánsko
SLOŽENÍ: Tmavá čokoláda 64%: kakaové boby, třtinový cukr, kakaové máslo. Cukr, šlehačka, glukóza, máslo, sůl. Mařinka vonná, šípková řůže, heřmánek, tavolník. Ekologické zemědělství mimo EU. *Certifikováno DK-OKO-100. Obsah kakaové sušiny 64%.

Uchovávejte na suchém, chladném a temném místě mimo sluneční záření.

VÝŽIVOVÉ ÚDAJE NA 100 G:

Energetická hodnota 2497 kJ/601 kcal
Tuky 46g, z toho nasycené mastné kyseliny 28g
Sacharidy 44g, z toho cukry 29 g
Bílkoviny 3,9 g
Sůl 0,4g

Aromatický profil: jemný a hedvábný minerální profil s nuancemi jednotlivých bylin 

SKLADOVÁNÍ: Skladujte v chladu a suchu.


Mohlo by Vás zajímat

Císařská ceremoniání Matcha ZEN (Seimei) 30g

Císařská ceremoniání Matcha ZEN (Seimei) 30g

Vrchol dokonalosti. Nejvyšší sorta japonské ceremoniální matcha pro čajové obřady. Organická kvalita produkce mistra Sakamota 01/2024.

skladem

2 999 Kč

Divoká 70% Oialla s mandlemi (BIO) 60g

Divoká 70% Oialla s mandlemi (BIO) 60g

Mandlová 70% hořká čokoláda z divoce rostoucích kakaovníků z pralesa Bolívie - v organické kvalitě. Perla mezi bean-to-bar značkami.

skladem

229 Kč 199 Kč

Divoká 70% Baure (BIO) 70g

Divoká 70% Baure (BIO) 70g

Vyvážená 70% hořká čokoláda z divoce rostoucích kakaovníků z pralesa Bolívie - v organické kvalitě.

skladem

159 Kč

Provozovatel webu, Adam Raw, se sídlem Metylovice 552, Metylovice, 73949, IČ: 03452824, jako správce osobních údajů, zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro fungování webových stránek a pro analytické účely a v případě Vašeho souhlasu také pro personalizaci reklam. Přečtěte si Zásady souborů cookies.

Souhlasím