Mléčná tmavá (darkmilk) řemeslná čokoláda z divokých bobů Bolívijské džungle od Dánského mistra kakaa.

Mléčná čokoláda Oialla obsahuje 46% divokého kakaa beniano z Bolívie, bio plnotučné mléko a brazilský třtinový cukr. Oproti jiným klasickým mléčným čokoládám Oialla obsahuje vysoké procento kakaa, které jí dodává intenzivnější čokoládovou chuť a sílu a zároveň nemá vysoký obsah cukru. Je to darkmilk, která zpochybňuje tvrzení, že mléčná čokoláda není „skutečná“ čokoláda. Zde získáte zcela čistou čokoládovou chuť, jen mírně zakulacenou bio mlékem a bio vanilkou, takže chuť působí jemněji než u našich tmavých tabulek. Není však příliš sladká, a tím se zcela liší od většiny mléčných čokolád. Vyzkoušejte Oialla 46%, pokud jste připraveni zpochybnit běžný koncept mléčné čokolády. 

Když jsem potkal neuvěřitelného člověka, který pracuje s čokoládou jako alchymista již přes 40 let a ochutnal jeho raritní divoké čokolády, pochopil jsem okamžitě, že se jedná o něco unikátního. Neuvěřitelně hebká až hedvábná struktura a absence hořkosti u jeho 100% tabulky se zvláštním a nesmírně příjemným, intenzivním chuťovým profilem.. navíc z malinkých divokých kakaových bobů a jejíž dochuť se mnou zůstala půl dne..to Vám utkví v paměti. Dle dokonalé stovky pak většinou vyjde najevo, že všechny čokolády daného výrobce jsou top a přesně tak je to u Oialla. Taková jsou díla jednoho mistra z Dánska, který je zároveň autorem knih o čokoládě a tvoří jedny z nejlepších bean to bar tabulek a rozličných kakaových produktů na světě (včetně dekád zkušeností ve svých vlastních restauracích). Vyzkoušejte sami a uvidíte, stejně jako já, že stále je třeba pátrat a objevovat! Protože po tolika objevených super značkách za posledních X let bych již nečekal, že mě nějaká až tak moc nadchne. Oialla to dokázala, a vlastně ještě mnohem více..

Hluboko v amazonském deštném pralese rostou divoké kakaové stromy Beniano, a to po staletí. Jednou ročně se sběrači kakaa z Baures v Bolívii vydají do husté džungle, aby nasbírali zralé žluté kakaové lusky. Než Oialla začala sklízet boby; kakao rostlo, zrálo a hnilo v bolivijské džungli. Nikdo tomu nevěnoval žádnou pozornost a na sladké, bílé kakaové dužině si pochutnala pouze divoká zvěř. To vše se změnilo, když Rasmus Bo Bojesen objevil boby během cesty do Bolívie. Okamžitě rozpoznal obrovskou kvalitu a potenciál. A díky partnerství s místní kakaovou společností a ministerstvem zahraničních věcí v Dánsku začal vyrábět organickou čokoládu Beniano. Dal jí jméno Oialla.

"Sedí na lesní půdě v gumových holínkách. Hlavu má zakrytou tyrkysovým šátkem a na sobě těžkou bundu – v deštném pralese je lepší být v horku ale bezpečí, než se vystavovat komárům.. Pár přesných seknutí z mačety otevře kakaový lusk. Pár statných rukou vyhrabe boby a zahodí prázdný lusk.

Muž, který současně žvýká koku, je jen jedním ze zhruba 200 sběračů kakaa, kteří obývají džungli v Beni v Bolívii během sklizně. Stráví dva měsíce hledáním a sběrem skutečného divokého kakaa. Tvrdá psychická práce je vyhrazena pro muže, zatímco ženy zůstávají v Baures a manipulují s kakaem, jakmile je sklizeno."

Bolívie leží uprostřed Jižní Ameriky, zcela vnitrozemská. Země se dělí na dva extrémy – vysočinu And a nížinnou džungli. Severní provincie Beni leží částečně v Amazonii. Beni se dělí na osm krajů (Mamoré, Vaca Diaz, Itenez, Moxos, Maruam, Yacuma, Ballivian a Cercado) a obsahuje hlavní město Trinidad. Kakaovníky rostou divoce v Itenez. Itenez je rozdělen do tří obcí: Baures, Huacaraje a Magdalena. Baures je největší a v období sucha obsahuje 67 ostrůvků, které se v období dešťů stávají malými ostrůvky. To je místo, kde kakaové stromy rostou divoce. Zatím jsme navštívili šest ostrovů – San Carlos, San Pedrito, Santa Maria, San Lucius, Veremos a Caricuara. V současné době probíhá sklizeň přibližně deseti ostrůvků. Amazonská džungle se nachází v severovýchodní provincii Bolívie Beni, kde rostou divoké kakaové stromy. Chcete-li cestovat do Beni ze Skandinávie, musíte absolvovat pět letů, strávit jeden den kanoistikou po krásné temné řece se skákajícími růžovými delfíny, vyjícími opicemi a sytě zbarvenými papoušky, pak pěšky patnáct kilometrů bahnem, abyste se dostali ke stromům, které rostou na ostrůvcích v mangrovových bažinách..

Prapůvodní odrůdy bobů jsou jako diamanty mezi kakaem. Kakaové boby použité v této čokoládě jsou jedny z těch historicky nejpůvodnějších, kulturně, botanicky i geograficky. Toto kakao je známo pod názvem Beniano, je geneticky unikátní a nelze ho najít nikde jinde na světě. 

Nesmírný rozdíl mezi divokým kakaovým bobem (malinký vlevo) a běžným kakaovým bobem (velký vpravo). Kromě rozdílu ve velikosti je obrovský rozdíl v podílu kakaového másla, který je u divokých bobů vyšší a proto jsou Oialla čokolády z nich značně krémovější a sametovější struktury. Nejdůležitější však je genetika tohoto divokého kakaa z před-kolumbijských dob bez jakékoli kultivace či hybridizace a trvalá absence herbicidů, pesticidů, umělých hnojiv a jiné chemie v divoké džungli, jejíž výsledkem je organická top kvalita s wild harvest certifikací.

Tato unikátní 46% darkmilk čokoláda je stejně jako všechny kvalitní kakaové tabulky velmi bohatá na energii stabilních tuků, třtinového cukru, specifickou vlákninu, bílkoviny, minerály, antioxidanty a teobromin - dle nutričního složení a množství tuku/sacharidů/bílkovin, které je díky původu bobů a zpracování specifické a unikátní pro každou značku a druh kakaové tabulky je možné vyčíst i očekávat zajímavé rozdíly.

Je potřeba nikdy nezapomínat, že prémiové kakaové tabulky tohoto typu se nežvýkají jako jídlo. Po malých kouscích se nechávají rozpustit v ústech a na jazyku (cumlají se). Symfonie chuti, kterou společně dokáží jednotlivé tóny pravé čokolády zahrát, má svůj průběh a čas a je dost závislá na individuálním vychutnání (ideální je nedělat v danou chvíli nic jiného) a také velmi pestrá dle původu použitých bobů a jejich typu zpracování.

Tato čokoláda je oslazená brazilským třtinovým cukrem v množství 22,8g na celou (60g) tabulku (ekvivalent množství přírodního cukru v jednom jablku).

HMOTNOST: 60g
ZEMĚ PŮVODU KAKAA: Bolívie Vyrobeno: Dánsko
SLOŽENÍ: divoké kakaové boby beniano*, třtinový cukr*, sušené mléko*, kakaové máslo*, vanilka*. Ekologické zemědělství EU a mimo EU. *Certifikováno DK-OKO-100. Obsah kakaové sušiny 46%.

VÝŽIVOVÉ ÚDAJE NA 100 G:

Energetická hodnota: 2468 kJ / 595 kcal
Tuky: 43 g, z toho nenasycené mastné kyseliny: 26 g
Sacharidy: 48 g, z toho cukry: 38 g
Vláknina: 4,1 g
Bílkoviny: 6,9 g
Sůl: 0,01 g

Odrůda kakaa: divoké beniano

Aromatický profil: jemný a hedvábný minerální profil s mlékem a sladkostí cukru

Bezlepkové
veganské

SKLADOVÁNÍ: Skladujte v chladu a suchu.


Mohlo by Vás zajímat

BIO Bílá s černým rybízem - Karuna 50g

BIO Bílá s černým rybízem - Karuna 50g

BIO prémiová bílá čokoláda s mrazem sušeným černým rybízem.

skladem

199 Kč

Divoká 72% Oialla (BIO) 60g

Divoká 72% Oialla (BIO) 60g

Unikátní 72% hořká čokoláda z divoce rostoucích kakaovníků z pralesa Bolívie - v organické kvalitě. Perla mezi bean-to-bar značkami.

skladem

229 Kč 199 Kč

Divoká 100% Oialla (BIO a bez přísad) 60g až 4KG

Divoká 100% Oialla (BIO a bez přísad) 60g až 4KG

Unikátní 100% čokoládová tabulka z divoce rostoucích kakaovníků z pralesa Bolívie - v organické kvalitě. Perla mezi stovkami.

dostupnost podle variant

229 Kč

Provozovatel webu, Adam Raw, se sídlem Metylovice 552, Metylovice, 73949, IČ: 03452824, jako správce osobních údajů, zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro fungování webových stránek a pro analytické účely a v případě Vašeho souhlasu také pro personalizaci reklam. Přečtěte si Zásady souborů cookies.

Souhlasím