Kakaové a bylinné umění od Dánského mistra kakaa.

Luxus pro ty, kteří milují kvalitu a jsou zvědaví na čokoládu s netradičními příchutěmi. Tyto nordické pralinky jsou ručně vyráběny jedněmi z nejzkušenějších a nejkreativnějších dánských čokoládovníků.

Jemná čokoládová skořápka je čokoláda Oialla, vyrobená z organických a divokých kakaových bobů z Bolívie a z organických bobů z Madagascaru, zatímco náplně jsou inspirovány severskou přírodou a byly do nich použity divoké bylinky jako heřmánek, mařinka vonná, šípková řůže, a tavolník.

Pralinky jsou v exkluzivní krabičce po 16 ks. - 4 od každé z následujících variant:

- divoký heřmánek (bílé)

- divoký tavolník (žluté)

- divoká mařinka vonná (zelené)

- divoká růže šípková (červené)

Když jsem potkal neuvěřitelného člověka, který pracuje s čokoládou jako alchymista již přes 40 let a ochutnal jeho raritní divokou čokoládu, pochopil jsem okamžitě, že se jedná o něco unikátního. Neuvěřitelně hebká až hedvábná struktura a absence hořkosti se zvláštním a nesmírně příjemným, intenzivním chuťovým profilem.. navíc z malinkých divokých kakaových bobů a jejíž dochuť se mnou zůstala půl dne a těšil jsem se okamžitě na další kousek? Tak takové je dílo jednoho mistra z Dánska, který je zároveň autorem knih o čokoládě a tvoří jedny z nejlepších bean to bar tabulek a rozličných kakaových produktů na světě (včetně dekád zkušeností ve svých vlastních restauracích). Vyzkoušejte sami a uvidíte, stejně jako já, že stále je třeba pátrat a objevovat! Protože po tolika objevených super značkách za posledních X let bych již nečekal, že mě nějaká až tak moc nadchne. Oialla to dokázala, a vlastně ještě mnohem více..

Hluboko v amazonském deštném pralese rostou divoké kakaové stromy Beniano, a to po staletí. Jednou ročně se sběrači kakaa z Baures v Bolívii vydají do husté džungle, aby nasbírali zralé žluté kakaové lusky. Než Oialla začala sklízet boby; kakao rostlo, zrálo a hnilo v bolivijské džungli. Nikdo tomu nevěnoval žádnou pozornost a na sladké, bílé kakaové dužině si pochutnala pouze divoká zvěř. To vše se změnilo, když Rasmus Bo Bojesen objevil boby během cesty do Bolívie. Okamžitě rozpoznal obrovskou kvalitu a potenciál. A díky partnerství s místní kakaovou společností a ministerstvem zahraničních věcí v Dánsku začal vyrábět organickou čokoládu Beniano. Dal jí jméno Oialla.

"Sedí na lesní půdě v gumových holínkách. Hlavu má zakrytou tyrkysovým šátkem a na sobě těžkou bundu – v deštném pralese je lepší být v horku ale bezpečí, než se vystavovat komárům.. Pár přesných seknutí z mačety otevře kakaový lusk. Pár statných rukou vyhrabe boby a zahodí prázdný lusk.

Muž, který současně žvýká koku, je jen jedním ze zhruba 200 sběračů kakaa, kteří obývají džungli v Beni v Bolívii během sklizně. Stráví dva měsíce hledáním a sběrem skutečného divokého kakaa. Tvrdá psychická práce je vyhrazena pro muže, zatímco ženy zůstávají v Baures a manipulují s kakaem, jakmile je sklizeno."

Bolívie leží uprostřed Jižní Ameriky, zcela vnitrozemská. Země se dělí na dva extrémy – vysočinu And a nížinnou džungli. Severní provincie Beni leží částečně v Amazonii. Beni se dělí na osm krajů (Mamoré, Vaca Diaz, Itenez, Moxos, Maruam, Yacuma, Ballivian a Cercado) a obsahuje hlavní město Trinidad. Kakaovníky rostou divoce v Itenez. Itenez je rozdělen do tří obcí: Baures, Huacaraje a Magdalena. Baures je největší a v období sucha obsahuje 67 ostrůvků, které se v období dešťů stávají malými ostrůvky. To je místo, kde kakaové stromy rostou divoce. Zatím jsme navštívili šest ostrovů – San Carlos, San Pedrito, Santa Maria, San Lucius, Veremos a Caricuara. V současné době probíhá sklizeň přibližně deseti ostrůvků. Amazonská džungle se nachází v severovýchodní provincii Bolívie Beni, kde rostou divoké kakaové stromy. Chcete-li cestovat do Beni ze Skandinávie, musíte absolvovat pět letů, strávit jeden den kanoistikou po krásné temné řece se skákajícími růžovými delfíny, vyjícími opicemi a sytě zbarvenými papoušky, pak pěšky patnáct kilometrů bahnem, abyste se dostali ke stromům, které rostou na ostrůvcích v mangrovových bažinách..

Prapůvodní odrůdy bobů jsou jako diamanty mezi kakaem. Kakaové boby použité v této čokoládě jsou jedny z těch historicky nejpůvodnějších, kulturně, botanicky i geograficky. Toto kakao je známo pod názvem Beniano, je geneticky unikátní a nelze ho najít nikde jinde na světě. 

Nesmírný rozdíl mezi divokým kakaovým bobem (malinký vlevo) a běžným kakaovým bobem (velký vpravo). Kromě rozdílu ve velikosti je obrovský rozdíl v podílu kakaového másla, který je u divokých bobů vyšší a proto jsou Oialla čokolády z nich značně krémovější a sametovější struktury. Nejdůležitější však je genetika tohoto divokého kakaa z před-kolumbijských dob bez jakékoli kultivace či hybridizace a trvalá absence herbicidů, pesticidů, umělých hnojiv a jiné chemie v divoké džungli, jejíž výsledkem je organická top kvalita s wild harvest certifikací.

Tato 64% čokoláda je stejně jako všechny kvalitní kakaové produkty velmi bohatá na energii stabilních tuků, specifickou vlákninu, bílkoviny, minerály, antioxidanty a teobromin - dle nutričního složení a množství tuku/sacharidů/bílkovin, které je díky původu bobů a zpracování specifické a unikátní pro každou značku a druh čokolády je možné vyčíst i očekávat zajímavé rozdíly.

Je potřeba nikdy nezapomínat, že prémiové čokolády tohoto typu se nežvýkají jako jídlo. Po malých kouscích se nechávají rozpustit v ústech a na jazyku (cumlají se). Symfonie chuti, kterou společně dokáží jednotlivé tóny pravé čokolády zahrát, má svůj průběh a čas a je dost závislá na individuálním vychutnání (ideální je nedělat v danou chvíli nic jiného) a také velmi pestrá dle původu použitých bobů a jejich typu zpracování.

HMOTNOST: 150g (16 ks pralinek)
ZEMĚ PŮVODU KAKAA: Madagascar Vyrobeno: Dánsko
SLOŽENÍ: Tmavá čokoláda 64%: kakaové boby, třtinový cukr, kakaové máslo. Cukr, šlehačka, glukóza, máslo, sůl. Mařinka vonná, šípková řůže, heřmánek, tavolník. Ekologické zemědělství mimo EU. *Certifikováno DK-OKO-100. Obsah kakaové sušiny 64%.

Uchovávejte na suchém, chladném a temném místě mimo sluneční záření.

VÝŽIVOVÉ ÚDAJE NA 100 G:

Energetická hodnota 2497 kJ/601 kcal
Tuky 46g, z toho nasycené mastné kyseliny 28g
Sacharidy 44g, z toho cukry 29 g
Bílkoviny 3,9 g
Sůl 0,4g

Aromatický profil: jemný a hedvábný minerální profil s nuancemi jednotlivých bylin 

SKLADOVÁNÍ: Skladujte v chladu a suchu.


Mohlo by Vás zajímat

Organic 95% Wicked Dark (stone ground) Taza 70g

Organic 95% Wicked Dark (stone ground) Taza 70g

Organická 95% strukturou drsná (kameny mletá) Mexická čokoláda.

skladem

189 Kč 159 Kč

BIO Bílá s malinou - Karuna 50g

BIO Bílá s malinou - Karuna 50g

BIO prémiová bílá čokoláda s mrazem sušenými malinami.

skladem

199 Kč 189 Kč

Divoká 46% Oialla darkmilk (BIO) 60g

Divoká 46% Oialla darkmilk (BIO) 60g

Unikátní 46% darkmilk čokoláda z divoce rostoucích kakaovníků z pralesa Bolívie - v organické kvalitě. Perla mezi tmavými mléčnými tabulkami.

skladem

229 Kč

Provozovatel webu, Adam Raw, se sídlem Metylovice 552, Metylovice, 73949, IČ: 03452824, jako správce osobních údajů, zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro fungování webových stránek a pro analytické účely a v případě Vašeho souhlasu také pro personalizaci reklam. Přečtěte si Zásady souborů cookies.

Souhlasím