Naive kolekce Theobromaz
Touto řadou představila Naive originální přístup v tvorbě ultra-raritní čokolády, kterou vyzývá hlavně zvědavé gurmány a milovníky kakaa na cestu k prozkoumání nových tvarů, částí a vrstev celého kakaového ovoce, aby ochutnali čokoládu novým způsobem. Tím, že pro tuto limitovanou kolekci Domantas Užpalis použil vzácné bílé heirloom a divoké jaguáří kakao oslovil zejména ty nejnáročnější.
"Často se mě ptají, proč jsem se rozhodl vyrábět čokoládu." Před odpovědí vždy váhám. Měl bych raději vyprávět dlouhý a poutavý příběh o svém divokém nápadu, nebo bych měl jednoduše říct, že jsem uviděl díru v trhu? Pravdou je, že ani jedna z těchto odpovědí není zcela správná. Čokoláda je jako můj vlastní život - hořká i sladká. Byla vždy můj neustálý společník, který mě viděl růst z bezstarostného dítěte ve zcela donkichotského dospělého. Čokoláda je stejně bujná jako můj nejživější sen a pokorná jako moje jednoduchá realita. Ochutnávkou čokolády Naive dáváte smysl mému celoživotnímu projektu - a za to vám chci osobně poděkovat. “ -Domantas Užpalis
Divoké Theobroma bicolor (Jaguáří kakao) je jedním z nejvzácnějších druhů rodu Theobroma vedle známějšího Theobroma cacao (běžné kakao). Traduje se, že mimo pěstované a kultivované dřeviny (macambo) v divoké tropické džungli ještě stále zbývá několik tisíc skrytých divoce rostoucích stromů. Od pravěku se Jaguáří kakao používalo k potravinovým i rituálním účelům, takže experimentování s ním vždy Domantase Užpalise fascinovalo. Díky této fascinaci a své inovativní vášni i touze po dobrodružství a osobní expedici, byl schopen vybudovat velmi omezený a malý, ale přímý dodavatelský řetězec této divoké rarity pro svou čokoládu Naive. Navíc mu přidal trochu kouřový a pikantní dotek svým podpisovým receptem - pravé divoké světlé jaguáří boby ponořil do Naive čokolády vyrobené z původních kakaových bobů bílého dědictví (white heirloom cacao) se špetkou uzeného koření. A jak sám radí: ,,Máte-li zájem, vyzkoušejtě nějaké ihned, dokud nebudou navždy pryč."
Nutriční hodnota: Každý bob Jaguářího kakaa obsahuje 31% specifické vlákniny, 25% čistých bílkovin, stabilní nasycené kakaové tuky ale také protizánětlivé omega-9 mastné kyseliny. Kakao Jaguar je plné serotoninových sloučenin zlepšujících náladu a majících vliv na kognitivní funkce - což mu dává i jeho přezdívku ,,Brain Bean" (vypadá také jako mozek - není to náhoda).
Antioxidační složení Jaguar kakaa je už kvůli světlé barvě samozřejmě odlišné od běžného tmavého (někdy až fialového a silně pigmentovaného) T. cacao a obsahuje sice jen polovinu stejných typů kakaových antioxidantů, ale zato 1000x více méně známého flavonoidu zvaného myricetin. Má také výrazně vyšší hladinu různých jiných fenolových kyselin.
Divoké jaguáří kakao je extrémně neobvyklé a vzácné. Bohužel vyhyne, protože jeho stromy rychle mizí z přirozeného prostředí ve Střední Americe. Strom je zřídka vidět i v oblastech, kde je stále ceněn a má svou bohatou historii. Kromě kultivovaných analogů už většina původních stromů proto existuje spíše jako relikvie nebo rostou divoce ve volné přírodě. Lusky vydávají silnou vůni jeden až dva týdny poté, co spadnou ze stromu. Vůně je večer obzvláště aromatická. Když lusky vyschnou, jejich povrch se začíná podobat vzoru na kůži jaguára.
V jednom lusku je v průměru 30-50 bobů zabalených do šťavnatého žlutého slizu. Na rozdíl od T. cacao neobsahují zralé boby kakaa Jaguar významné množství alkaloidů, jako je kofein aj., takže jeho chuť není vůbec hořká. Počáteční chuť připomíná čerstvé mandle nebo makadamie a mírně nezralé avokádo, následují tóny opečeného chleba s puncem kořeněných, kouřových a čokoládových tónů o několik sekund později. Dochuť je pak vícevrstvá a dlouhá, až 5 minut. Profil je kvalitní a s velmi malou hořkostí nebo svíravostí.
Odlomení kousku této čokolády odhalí vůni bylin a sena, kakaa, kůže a kouře s pikantním závěrem. Vložením kousku do úst má čokoláda po chvilce karamelu podobnou konzistenci, je sirupovitá a plná, hustá. Začíná tóny pěnových banánů s příchutí papáji a kandovaných pomerančů, načež vede k pikantním tónům papriky. Jaguaří boby jsou chuťově asi nejvíce podobné makadamiovým oříškům a připomínají skoro ,,máslovou sušenku", což dává tabulce nádech dokonalé čokoládové sušenky. Čokoláda a koření k sobě velmi sedí a tabulka je dobře vyvážená. Jedná se o čokoládu pro gurmány, kteří mají rádi kombinace chutí nebo hledají ve své čokoládě něco neobvyklého. A hlavně je určena pro všechny, kteří chtějí vyzkoušet ultra raritní záležitost.
O Domantasově Naïve
V malém městečku na východní straně Litvy vyrábí Chocolate Naive své unikátní čokolády ,,od bobů po tabulku". Každé brzké ráno čokoládový mistr pečlivě praží čerstvé kakaové boby, jejichž lahodná vůně jemně probouzí obyvatele města. Stejně jako před sto lety se v Naive kakaové boby pomalu konšují, aby se uvolnila jejich mimořádná paleta chutí s tóny ovoce, ořechů a květin. Tyto ručně vyrobené tyčinky jsou uloženy na později, aby vyzrály a pak se vytvářejí různorodé řady příchutí s přírodními superpotravinami a kořením. V Chocolate Naive, jednom z pouhých 200 výrobců tohoto typu na celém světě, začíná celý výrobní cyklus již sušeným kakaovým bobem...
Špičkové kakaové boby jsou pečlivě vybírány z výjimečných farem. Poté jsou transportovány starými námořními cestami do Evropy a nakonec do Litvy, domova Chocolate Naive. Pro Naive jsou nejdůležitější dva klíčové principy: Zaprvé - pracují pouze s těmi nejlepšími ingrediencemi na světě. Zadruhé - snaží se stát řemeslníky světové úrovně v práci s těmito ingrediencemi. Toď vše. Naive vyrábí čokoládu způsoby, které maximálně pomáhají odhalit charakter konkrétního kakaového bobu. Čokoláda se konečně zrodí až po pečlivé analýze chuti, barvy, vůně a struktury. Již nějakou dobu Naive výrobky staví Litvu na mapu delikates jako vycházející hvězdu světové gurmánské čokolády. Zažijte si sami na sobě kus našeho tajemství.
Tato speciální tmavá 70% čokoláda je stejně jako všechny kvalitní vysokoprocentní tabulky velmi bohatá na energii stabilních tuků, specifickou vlákninu, bílkoviny, minerály a antioxidanty - dle nutričního složení a množství tuku/sacharidů/bílkovin, které je díky původu bobů a zpracování specifické a unikátní pro každou značku a druh, je možné vyčíst i očekávat zajímavé rozdíly.
Jaguar Tree Cacao od Naive je oslazená organickým surovým třtinovým cukrem v množství 18g na celou tabulku (ekvivalent množství přírodního cukru v cca jednom jablku).
HMOTNOST: 60 g
VYROBENO: Litva Země původu kakaa: Střední Amerika
SLOŽENÍ: Divoké jaguáří kakao, 70% heirloom čokoláda (bílé kakao z dědictví, třtinový cukr*, kakaové máslo*), uzená paprika, mořská sůl. Obsah kakaové sušiny min. 70 %. *organické
VÝŽIVOVÉ ÚDAJE NA 100 G:
Energetická hodnota
2287 kJ/546 kcal
Tuky 48 g
z toho nasycené mastné kyseliny 25 g
Sacharidy 36 g
z toho cukry 30 g
Bílkoviny 8 g
Sůl 300mg
Aroma profil/tóny - Pěnové banány, papája, kandované pomeranče, paprika, makadamie, sušenky
SKLADOVÁNÍ: Skladujte v chladu a suchu.
Mohlo by Vás zajímat
75% MOLECULES (fialová bioaktivní čokoláda bez cukru) Naive
75% speciální bioaktivní tmavá-fialová čokoláda bez cukru. 100% heirloom kakao. Nejvyšší obsah kakaových antioxidantů a anandamidu. Povznášející. Nootropikum.
skladem
99 Kč
Lesní bobuloviny v čokoládě forest berries - Naive 90g
Divoké bobuloviny litevské přírody zalité čokoládou forest berries z edice Forager (světlou verzí).
není skladem
299 Kč