Dr. Mercola - organická fermentovaná kurkuma s 95% obsahem kurkuminoidů se silnými antioxidačními vlastnostmi, ve vegetariánských kapslích bez aditiv a konzervantů. Obsahuje pouze certifikovanou organickou kurkumu z prášku z oddenků a extraktu. Vylepšená receptura o unikátní fermentační proces, který podporuje větší koncentraci antioxidantů a napomáhá lepší stravitelnosti organismem.

Prozatím existuje studie na zvířatech, která ukazuje větší koncentraci antioxidantů v těle při použití fermentačního procesu u kurkumy. Fermentace tak napomáhá aktivitě kurkumy v organismu.

Kurkuma obsahuje spoustu zajímavých složek antioxidantů (kurkuminoidy - curcumin demethoxycurcumin, 5’-methoxycurcumin a dihydrocurcumin).

Tyto kurkuminoidy mohou být:

-3 krát silnější než resveratrol nebo antioxidanty z extraktů kůry borovice
-Kurkuma tak ukazuje dostatečný potenciál pro protizánětlivé, protirakovinové a antioxidační vlastnosti
-Jedním z nejzajímavějších aspektů kurkumy je propagace zdravé zánětlivé reakce. Zánět je nástrojem vrozené imunity. Jedná se o přirozenou reakci na poškození. Je výrazem ochranné přizpůsobivosti.

Zdravá forma zánětu má vliv na spoustu orgánů v těle, když je tato reakce hyperaktivní - přehnaná, tak může přispět k široké škále zdravotních problémů.

Unikátní kombinace standardizovaného kurkuma extraktu a fermentovaného kořene kurkumy nabízí celou řadu potenciálních výhod:

Poskytuje antioxidační ochranu
mladistvě vypadající pleť
Podporuje celkové zdraví očí
Podporuje imunitní funkce
Podporuje kosterní systém a zdraví kloubů
Podporuje zdravou funkci jater
Pomáhá udržovat zdravé buňky a mitochondrie
Podporuje zdraví trávicího systému
Podporuje zdravou krev a oběhový systém
Pomáhá udržovat zdravé hladiny cholesterolu již v normálním rozmezí
Pomáhá zdravé reakci nervového systému na stres
Podporuje zdravý ženský reprodukční systém
Pomáhá udržovat již zdravé normální hladiny cukru v krvi
Podporuje zdravou zánětlivou odpověď

Zdroje dle National Center for Biotechnology Information (ncbi.nlm.nih.gov) uvádějí možné použití kurmkumy při:

revmatoidní artritidě
chronické přední uveiitidy, konjunktivitidy - jedno z nejčastějších onemocnění zevního očního segmentu
rakoviny kůže
planých neštovicích
hojení ran
infekce močových cest a onemocnění jater
zažívací poruchy (snížení plynatosti), bolesti břicha a roztažení
žloutence
menstruačních potížích
dyspeptických syndromů a zánětů ve střevech
při léčbě rakoviny tlustého střeva

Složení produktu
Kurkumin, doplněk stravy, 60 kapslí, Složení – 2 kapsle dle DDD (denní dávky):

Bio fermentovaná kurkuma, prášek z oddenku Curcuma longa 740 mg *
Bio kurkuma - extrakt z oddenků Curcuma longa 160 mg * (95% curcuminoidů)

*denní dávka nestanovena

Složení: Kapsle (hydroxypropyl-methyl celulóza), Bio koncentrát z rýže
Doporučené dávkování (DDD): 2 kapsle denně
Upozornění: Ukládat mimo dosah dětí. Výrobek není určen jako náhrada pestré stravy. Nepřekračujte doporučené denní dávkování. Není určeno pro děti do 3 let. Není určeno pro těhotné a kojící.

Vyhněte se produktům pochybného složení
To co nemusí být nutně použito pro stabilizaci kurkumy v doplňku stravy - mikrokrystalická celulóza, stearan hořečnatý a želatina (želatinové kapsle).

Stearan hořečnatý, aditivum k výrobě tablet. Další nežádoucí složkou je hydrogenfosforečnan vápenatý (DCP), dokonce může inhibovat absorpci nezbytných minerálů.

Soustřeďte se na doplněk, který obsahuje certifikovanou organickou kurkumu - zahrnuje standardizovaný extrakt s obsahem 95% kurkuminoidů.

Pokud používáte koření, tak mějte na paměti, že zahřátím dojde k degradaci, proto je dobrá kurkuma čerstvá v BIO kvalitě jako přídavek do salátů.

Pozor na produkty s piperinem, kde není brán v potaz fakt střevní permeability. Dr. Mercola podporuje přístup standardizace koncentrátu a extraktu v kombinaci s využitím fermentace s ohledem na senzitivitu GIT.

Fermentace dává smysl i s ohledem na vazby účinných látek a jejich reakce v GIT. Kurkuma stejně jako např. česnek zvyšuje střevní permeabilitu (střevní propustnost), pokud je ve velkém množství nebo v kombinaci s piperinem.

Výhody a kontraindikace
Stále neexistuje podle NIH (nih.gov) dostatek studií (testování na lidech) pro jednoznačné závěry, i když existuje dostatečné množství zdrojů, jak starších, tak novějších, které otevřeně potvrzují možný účinek kurkuminu pro protizánětlivé, protirakovinné a antioxidační vlastnosti (taktéž nih.gov, ncbi.nlm.nih.gov).

 Dostupné zdroje více či méně potvrzují účinky antibakteriální, antivirové, protizánětlivé, protinádorové, antioxidační, antiseptické, kardioprotektivní, hepatoprotektivní, nefroprotektivního, radioprotektivní a ochrannou funkci trávicí činnosti.

Za použití kmenů Salmonella typhimurium TA 100 a TA 1535, při výzkumu mutagenity, přímo působících mutagenů jako je N-methyl-N’-nitro-N-nitrosoguanidin a azid sodný, studie ukázala, že kurkuma má potenciál inhibovat tyto mutagenní složky.

Methanolický extrakt z kurkumy inhibuje růst různých kmenů Helicobacter pylori s minimální inhibiční koncentrací v rozmezí 6.25 - 50.0 mcg/ml (Mahady et al.,2002 ). Mezi různými rostlinnými výtažky, které zabily Helicobacter pylori, jako je kmín, zázvor, chilli, černý kmín, oregano, a lékořice, bylo zjištěno, že kurkuma je nejúčinnější.

Kromě těchto vlastností, kurkuma má silné antimikrobiální vlastnosti. Potlačuje růst histaminu produkujících bakterií (Vibrio parahaemolyticus, Bacillus cereus, Pseudomonas aeruginosa a Proteus mirabilis).

Následující tabulky ukazují použití kurkumy (včetně dávkování) při různých onemocnění:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92752/table/ch13-t3/?report=objectonly

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92752/table/ch13-t4/?report=objectonly

Vysoké dávky nebo dlouhodobé užívání kurkumy může způsobit špatné trávení, nevolnost nebo průjem. U zvířat, vysoké dávky kurkumy způsobily problémy s játry. Žádné případy poruchy funkce jater však nebyly zaznamenány u lidí. Lidé s onemocněním žlučníku by se měli vyhnout používání kurkumy jako doplňku stravy, protože to může zhoršit stav (zdroj, nccih.nih.gov).

Neurodegenerativní onemocnění
Mozek je vysoce oxidační orgán, který spotřebuje až 20% kyslíku v těle, ale představuje pouze 2% celkové tělesné hmotnosti.

S normálním stárnutím se v mozku hromadí kovy, jako jsou ionty železa (Fe), zinku (Zn) a mědi (Cu). V důsledku toho, si mozek potrpí na antioxidanty, které pomáhají, aby nedošlo k nežádoucí tvorbě reaktivních forem kyslíku (ROS) při redukci kovových iontů (Smith et al., 2007). 

V následujících zdrojích bylo prokázáno, že kurkumin vykazuje aktivitu proti různým neurologickým onemocnění, včetně myotonických syndromů - AD (dědičná forma), ( Lim et al., 2001 ), roztroušená skleróza ( Natarajan a Bright, 2002 ), Parkinsonova nemoc ( Zbarsky et al., 2005 ), epilepsie ( Sumanont et al. , 2006 ), poranění mozku ( Ghoneim et al., 2002 ), s věkem související neurodegenerace ( Calabrese a kol., 2003 ), schizofrenie ( Bishnoi et al., 2008 ), spongiformní encefalopatie (Creutzfeld-Jakobova choroba) ( Hafner-Bratkovič et al., 2008 ), neuropatické bolesti ( Sharma et al., 2006a ) a deprese. 

Obecně se uvádí, že kurkuma pomáhá neutralizovat látky, které způsobují buněčný stres a tak umožňuje zachování integrity buňky před nadměrnou oxidací. Zde se hovoří až o adaptogenních schopnostech kurkumy, stejně jako u extraktů z rozchodnice růžové.

Redukce zánětů v těle pomocí správné výživy
Nadměrná konzumace cukrů, špatných tuků, průmyslově upravených potravin, nedostatek ovoce a zeleniny je ideální prostředí pro rozvoj chronických zánětů v těle, které jsou podhoubím pro rakovinu.

Nejdůležitějším pomocníkem v boji proti chronickým zánětům je rovnovážný poměru mezi omega-6 a omega-3 kyselinami kdy je tělo chráněno před tvorbou chronických zánětů. Bohužel ale v důsledku industrializace stravování došlo k nadměrnému užívání rostlinných olejů omega-6 (slunečnicový, sójový). Takže u většiny lidí rovnováha mezi omega-6 a omega-3 kyselinami již dávno neexistuje. To je důvodem tak vysokého výskytu chronických zánětů u lidí.

Potraviny rostlinného původu působící protizánětlivě:

resveratrol v červeném víně
kurkumin v kurkumě
gingerol v zázvoru
rybíz, ostružiny
tymián, rozmarýn, bazalka, máta
Zánět, který je výsledkem reakce imunitního systému, je pro naše zdraví nepostradatelný, ale pokud je příliš intenzivní a trvá dlouhou dobu, může odstartovat a urychlit progresi rakoviny.

Úzká vazba mezi rakovinou a zánětem je známá patologům již velmi dlouhou dobu, jelikož hojnost makrofágů v nádorech je téměř pravidlem. Tím se vysvětlují vazby mezi některými chronickými záněty, které mohou přecházet v nádorové onemocnění.

Příklady:

zánět střev - rakovina tlustého střeva,
gastritida - rakovina žaludku,
hepatitida - rakovina jater,
zánět prostaty - rakovina prostaty
Tento jev je opět typickým příkladem toho, že nádorové buňky využijí sebemenší příležitost pro svůj růst a množení. Dokonce je známá reakce, kdy nádorové buňky urychlují tvorbu a intenzitu růstových hormonů, čímž získávají na síle a rozmachu.

Zopakujme si tedy, že dlouhodobý zánět v těle je ideálním prostředím pro další vývoj a růst nádoru díky růstovým hormonům, které jsou automaticky při zánětu přítomny a jsou zodpovědné za rychlou regeneraci poškozeného místa.

V případě přítomnosti prekancerogenních buněk jsou růstové hormony a jejich funkce zneužita ve prospěch růstu nádorů.

Kurkumě se připisuje vliv na funkci:

správné činnosti kloubů
podpory zdravé pokožky (udržení elasticity, blahodárné účinky na kožní flóru)
trávení
imunitního systému
udržovat optimální hladiny cholesterolu
krevní a jaterní
Původ a složky kurkumy
Kurkuma se používá jako náhrada za šafrán v Evropě již více než 700 let. Jedna z hlavních zdravých přísad v kurkumě je kurkumin (pigment kořene kurkumy). 

Západní vědci poprvé izolovali kurkuminovou molekulu v roce 1815, získala svou krystalickou formu v roce 1870, a její celková struktura byla odhalena v roce 1910.

Před tisíci lety, lidé v Indii a Číně používali toto koření. Ve skutečnosti, některé indície vedou až 10 000 roků zpět v Indii.

Jedním z často přehlížených způsobů, jak zlepšit a optimalizovat zdraví, je použití bylin a koření - samozřejmě nezpracovaných a ekologicky pěstovaných. Jedna úžasná výhoda těchto bylin je, že obsahují minimum kalorií a jsou bohaté na vitamíny a minerály.

Kurkuma je termogenní, což znamená, že přirozeně podpoří váš metabolismus a pomůže spálit kalorie.

Více než 100 složek bylo izolováno z kurkumy. Hlavní složkou kořene je éterický olej, který obsahuje kurkumin a existují i jiné barvicí látky zvané kurkuminoidy. Kurkuminoidy se skládají z curcumin demethoxycurcumin, 5’-methoxycurcumin a dihydrocurcumin, které jsou účinky popisovány jako přírodní antioxidanty.

Nutriční analýza ukázala, že 100 g kurkumy obsahuje 390 kcal, 10 g celkového množství tuku, 3 g nasycených tuků, 0 mg cholesterolu, 0,2 g vápníku, 0,26 g fosforu, 10 mg sodíku, 2500 mg draslíku, 47,5 mg železa, 0,9 mg thiaminu, 0,19 mg riboflavinu, 4,8 mg niacinu, 50 mg kyseliny askorbové, 69,9 g celkem sacharidů, 21 g vlákniny, 3 g cukru, a 8 g bílkovin.

Upozornění:
Tento produkt byl uvedený na trh jako doplněk stravy. Produkt nemá schválené léčivé účinky a nejedná se o lék a není určen jako náhrada pestré stravy. Nepřekračujte doporučené dávkování. Ukládejte mimo dosah dětí. Minimální trvanlivost vyznačena na obalu. Účelem informací zde uvedených není zvýšení spotřeby a výdeje produktů. Nevybízíme vás k nevhodnému, nestřídmému nebo neopodstatněnému užívání produktů. Vždy si pečlivě prostudujte příbalový leták, účinné látky a použití produktů konzultujte s lékařem nebo lékárníkem.


Mohlo by Vás zajímat

Sunwarrior ORMUS Super Greens (ORGANIC) 450g

Sunwarrior ORMUS Super Greens (ORGANIC) 450g

Vulkanická "Greens" zelená směs sušených šťáv a plodů v BIO kvalitě.

není skladem

1 480 Kč

POSEIDON FORCE - Primal Alchemy 100g

POSEIDON FORCE - Primal Alchemy 100g

"Mateřské mléko planety Země" ve formě prášku.

skladem

1 699 Kč

Fermentovaný Korejský Ženšen extrakt (Mercola) 30 kapslí

Fermentovaný Korejský Ženšen extrakt (Mercola) 30 kapslí

Fermentovaný ženšen extrakt nejvyšší kvality.

není skladem

729 Kč 599 Kč

Provozovatel webu, Adam Raw, se sídlem Metylovice 552, Metylovice, 73949, IČ: 03452824, jako správce osobních údajů, zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro fungování webových stránek a pro analytické účely a v případě Vašeho souhlasu také pro personalizaci reklam. Přečtěte si Zásady souborů cookies.

Souhlasím