Dr. Mercola - organická fermentovaná kurkuma s 95% obsahem kurkuminoidů se silnými antioxidačními vlastnostmi, ve vegetariánských kapslích bez aditiv a konzervantů. Obsahuje pouze certifikovanou organickou kurkumu z prášku z oddenků a extraktu. Vylepšená receptura o unikátní fermentační proces, který podporuje větší koncentraci antioxidantů a napomáhá lepší stravitelnosti organismem.

Prozatím existuje studie na zvířatech, která ukazuje větší koncentraci antioxidantů v těle při použití fermentačního procesu u kurkumy. Fermentace tak napomáhá aktivitě kurkumy v organismu.

Kurkuma obsahuje spoustu zajímavých složek antioxidantů (kurkuminoidy - curcumin demethoxycurcumin, 5’-methoxycurcumin a dihydrocurcumin).

Tyto kurkuminoidy mohou být:

-3 krát silnější než resveratrol nebo antioxidanty z extraktů kůry borovice
-Kurkuma tak ukazuje dostatečný potenciál pro protizánětlivé, protirakovinové a antioxidační vlastnosti
-Jedním z nejzajímavějších aspektů kurkumy je propagace zdravé zánětlivé reakce. Zánět je nástrojem vrozené imunity. Jedná se o přirozenou reakci na poškození. Je výrazem ochranné přizpůsobivosti.

Zdravá forma zánětu má vliv na spoustu orgánů v těle, když je tato reakce hyperaktivní - přehnaná, tak může přispět k široké škále zdravotních problémů.

Unikátní kombinace standardizovaného kurkuma extraktu a fermentovaného kořene kurkumy nabízí celou řadu potenciálních výhod:

Poskytuje antioxidační ochranu
mladistvě vypadající pleť
Podporuje celkové zdraví očí
Podporuje imunitní funkce
Podporuje kosterní systém a zdraví kloubů
Podporuje zdravou funkci jater
Pomáhá udržovat zdravé buňky a mitochondrie
Podporuje zdraví trávicího systému
Podporuje zdravou krev a oběhový systém
Pomáhá udržovat zdravé hladiny cholesterolu již v normálním rozmezí
Pomáhá zdravé reakci nervového systému na stres
Podporuje zdravý ženský reprodukční systém
Pomáhá udržovat již zdravé normální hladiny cukru v krvi
Podporuje zdravou zánětlivou odpověď

Zdroje dle National Center for Biotechnology Information (ncbi.nlm.nih.gov) uvádějí možné použití kurmkumy při:

revmatoidní artritidě
chronické přední uveiitidy, konjunktivitidy - jedno z nejčastějších onemocnění zevního očního segmentu
rakoviny kůže
planých neštovicích
hojení ran
infekce močových cest a onemocnění jater
zažívací poruchy (snížení plynatosti), bolesti břicha a roztažení
žloutence
menstruačních potížích
dyspeptických syndromů a zánětů ve střevech
při léčbě rakoviny tlustého střeva

Složení produktu
Kurkumin, doplněk stravy, 180 kapslí, Složení – 2 kapsle dle DDD (denní dávky):

Bio fermentovaná kurkuma, prášek z oddenku Curcuma longa 740 mg *
Bio kurkuma - extrakt z oddenků Curcuma longa 160 mg * (95% curcuminoidů)

*denní dávka nestanovena

Složení: Kapsle (hydroxypropyl-methyl celulóza), Bio koncentrát z rýže
Doporučené dávkování (DDD): 2 kapsle denně
Upozornění: Ukládat mimo dosah dětí. Výrobek není určen jako náhrada pestré stravy. Nepřekračujte doporučené denní dávkování. Není určeno pro děti do 3 let. Není určeno pro těhotné a kojící.

Vyhněte se produktům pochybného složení
To co nemusí být nutně použito pro stabilizaci kurkumy v doplňku stravy - mikrokrystalická celulóza, stearan hořečnatý a želatina (želatinové kapsle).

Stearan hořečnatý, aditivum k výrobě tablet. Další nežádoucí složkou je hydrogenfosforečnan vápenatý (DCP), dokonce může inhibovat absorpci nezbytných minerálů.

Soustřeďte se na doplněk, který obsahuje certifikovanou organickou kurkumu - zahrnuje standardizovaný extrakt s obsahem 95% kurkuminoidů.

Pokud používáte koření, tak mějte na paměti, že zahřátím dojde k degradaci, proto je dobrá kurkuma čerstvá v BIO kvalitě jako přídavek do salátů.

Pozor na produkty s piperinem, kde není brán v potaz fakt střevní permeability. Dr. Mercola podporuje přístup standardizace koncentrátu a extraktu v kombinaci s využitím fermentace s ohledem na senzitivitu GIT.

Fermentace dává smysl i s ohledem na vazby účinných látek a jejich reakce v GIT. Kurkuma stejně jako např. česnek zvyšuje střevní permeabilitu (střevní propustnost), pokud je ve velkém množství nebo v kombinaci s piperinem.

Výhody a kontraindikace
Stále neexistuje podle NIH (nih.gov) dostatek studií (testování na lidech) pro jednoznačné závěry, i když existuje dostatečné množství zdrojů, jak starších, tak novějších, které otevřeně potvrzují možný účinek kurkuminu pro protizánětlivé, protirakovinné a antioxidační vlastnosti (taktéž nih.gov, ncbi.nlm.nih.gov).

 Dostupné zdroje více či méně potvrzují účinky antibakteriální, antivirové, protizánětlivé, protinádorové, antioxidační, antiseptické, kardioprotektivní, hepatoprotektivní, nefroprotektivního, radioprotektivní a ochrannou funkci trávicí činnosti.

Za použití kmenů Salmonella typhimurium TA 100 a TA 1535, při výzkumu mutagenity, přímo působících mutagenů jako je N-methyl-N’-nitro-N-nitrosoguanidin a azid sodný, studie ukázala, že kurkuma má potenciál inhibovat tyto mutagenní složky.

Methanolický extrakt z kurkumy inhibuje růst různých kmenů Helicobacter pylori s minimální inhibiční koncentrací v rozmezí 6.25 - 50.0 mcg/ml (Mahady et al.,2002 ). Mezi různými rostlinnými výtažky, které zabily Helicobacter pylori, jako je kmín, zázvor, chilli, černý kmín, oregano, a lékořice, bylo zjištěno, že kurkuma je nejúčinnější.

Kromě těchto vlastností, kurkuma má silné antimikrobiální vlastnosti. Potlačuje růst histaminu produkujících bakterií (Vibrio parahaemolyticus, Bacillus cereus, Pseudomonas aeruginosa a Proteus mirabilis).

Následující tabulky ukazují použití kurkumy (včetně dávkování) při různých onemocnění:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92752/table/ch13-t3/?report=objectonly

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92752/table/ch13-t4/?report=objectonly

Vysoké dávky nebo dlouhodobé užívání kurkumy může způsobit špatné trávení, nevolnost nebo průjem. U zvířat, vysoké dávky kurkumy způsobily problémy s játry. Žádné případy poruchy funkce jater však nebyly zaznamenány u lidí. Lidé s onemocněním žlučníku by se měli vyhnout používání kurkumy jako doplňku stravy, protože to může zhoršit stav (zdroj, nccih.nih.gov).

Neurodegenerativní onemocnění
Mozek je vysoce oxidační orgán, který spotřebuje až 20% kyslíku v těle, ale představuje pouze 2% celkové tělesné hmotnosti.

S normálním stárnutím se v mozku hromadí kovy, jako jsou ionty železa (Fe), zinku (Zn) a mědi (Cu). V důsledku toho, si mozek potrpí na antioxidanty, které pomáhají, aby nedošlo k nežádoucí tvorbě reaktivních forem kyslíku (ROS) při redukci kovových iontů (Smith et al., 2007). 

V následujících zdrojích bylo prokázáno, že kurkumin vykazuje aktivitu proti různým neurologickým onemocnění, včetně myotonických syndromů - AD (dědičná forma), ( Lim et al., 2001 ), roztroušená skleróza ( Natarajan a Bright, 2002 ), Parkinsonova nemoc ( Zbarsky et al., 2005 ), epilepsie ( Sumanont et al. , 2006 ), poranění mozku ( Ghoneim et al., 2002 ), s věkem související neurodegenerace ( Calabrese a kol., 2003 ), schizofrenie ( Bishnoi et al., 2008 ), spongiformní encefalopatie (Creutzfeld-Jakobova choroba) ( Hafner-Bratkovič et al., 2008 ), neuropatické bolesti ( Sharma et al., 2006a ) a deprese. 

Obecně se uvádí, že kurkuma pomáhá neutralizovat látky, které způsobují buněčný stres a tak umožňuje zachování integrity buňky před nadměrnou oxidací. Zde se hovoří až o adaptogenních schopnostech kurkumy, stejně jako u extraktů z rozchodnice růžové.

Redukce zánětů v těle pomocí správné výživy
Nadměrná konzumace cukrů, špatných tuků, průmyslově upravených potravin, nedostatek ovoce a zeleniny je ideální prostředí pro rozvoj chronických zánětů v těle, které jsou podhoubím pro rakovinu.

Nejdůležitějším pomocníkem v boji proti chronickým zánětům je rovnovážný poměru mezi omega-6 a omega-3 kyselinami kdy je tělo chráněno před tvorbou chronických zánětů. Bohužel ale v důsledku industrializace stravování došlo k nadměrnému užívání rostlinných olejů omega-6 (slunečnicový, sójový). Takže u většiny lidí rovnováha mezi omega-6 a omega-3 kyselinami již dávno neexistuje. To je důvodem tak vysokého výskytu chronických zánětů u lidí.

Potraviny rostlinného původu působící protizánětlivě:

resveratrol v červeném víně
kurkumin v kurkumě
gingerol v zázvoru
rybíz, ostružiny
tymián, rozmarýn, bazalka, máta
Zánět, který je výsledkem reakce imunitního systému, je pro naše zdraví nepostradatelný, ale pokud je příliš intenzivní a trvá dlouhou dobu, může odstartovat a urychlit progresi rakoviny.

Úzká vazba mezi rakovinou a zánětem je známá patologům již velmi dlouhou dobu, jelikož hojnost makrofágů v nádorech je téměř pravidlem. Tím se vysvětlují vazby mezi některými chronickými záněty, které mohou přecházet v nádorové onemocnění.

Příklady:

zánět střev - rakovina tlustého střeva,
gastritida - rakovina žaludku,
hepatitida - rakovina jater,
zánět prostaty - rakovina prostaty
Tento jev je opět typickým příkladem toho, že nádorové buňky využijí sebemenší příležitost pro svůj růst a množení. Dokonce je známá reakce, kdy nádorové buňky urychlují tvorbu a intenzitu růstových hormonů, čímž získávají na síle a rozmachu.

Zopakujme si tedy, že dlouhodobý zánět v těle je ideálním prostředím pro další vývoj a růst nádoru díky růstovým hormonům, které jsou automaticky při zánětu přítomny a jsou zodpovědné za rychlou regeneraci poškozeného místa.

V případě přítomnosti prekancerogenních buněk jsou růstové hormony a jejich funkce zneužita ve prospěch růstu nádorů.

Kurkumě se připisuje vliv na funkci:

správné činnosti kloubů
podpory zdravé pokožky (udržení elasticity, blahodárné účinky na kožní flóru)
trávení
imunitního systému
udržovat optimální hladiny cholesterolu
krevní a jaterní
Původ a složky kurkumy
Kurkuma se používá jako náhrada za šafrán v Evropě již více než 700 let. Jedna z hlavních zdravých přísad v kurkumě je kurkumin (pigment kořene kurkumy). 

Západní vědci poprvé izolovali kurkuminovou molekulu v roce 1815, získala svou krystalickou formu v roce 1870, a její celková struktura byla odhalena v roce 1910.

Před tisíci lety, lidé v Indii a Číně používali toto koření. Ve skutečnosti, některé indície vedou až 10 000 roků zpět v Indii.

Jedním z často přehlížených způsobů, jak zlepšit a optimalizovat zdraví, je použití bylin a koření - samozřejmě nezpracovaných a ekologicky pěstovaných. Jedna úžasná výhoda těchto bylin je, že obsahují minimum kalorií a jsou bohaté na vitamíny a minerály.

Kurkuma je termogenní, což znamená, že přirozeně podpoří váš metabolismus a pomůže spálit kalorie.

Více než 100 složek bylo izolováno z kurkumy. Hlavní složkou kořene je éterický olej, který obsahuje kurkumin a existují i jiné barvicí látky zvané kurkuminoidy. Kurkuminoidy se skládají z curcumin demethoxycurcumin, 5’-methoxycurcumin a dihydrocurcumin, které jsou účinky popisovány jako přírodní antioxidanty.

Nutriční analýza ukázala, že 100 g kurkumy obsahuje 390 kcal, 10 g celkového množství tuku, 3 g nasycených tuků, 0 mg cholesterolu, 0,2 g vápníku, 0,26 g fosforu, 10 mg sodíku, 2500 mg draslíku, 47,5 mg železa, 0,9 mg thiaminu, 0,19 mg riboflavinu, 4,8 mg niacinu, 50 mg kyseliny askorbové, 69,9 g celkem sacharidů, 21 g vlákniny, 3 g cukru, a 8 g bílkovin.

Upozornění:
Tento produkt byl uvedený na trh jako doplněk stravy. Produkt nemá schválené léčivé účinky a nejedná se o lék a není určen jako náhrada pestré stravy. Nepřekračujte doporučené dávkování. Ukládejte mimo dosah dětí. Minimální trvanlivost vyznačena na obalu. Účelem informací zde uvedených není zvýšení spotřeby a výdeje produktů. Nevybízíme vás k nevhodnému, nestřídmému nebo neopodstatněnému užívání produktů. Vždy si pečlivě prostudujte příbalový leták, účinné látky a použití produktů konzultujte s lékařem nebo lékárníkem.


Mohlo by Vás zajímat

BIO Kakao 200g

BIO Kakao 200g

100 % Kakao bio, neslazené, přirozeně bohaté na hořčík, draslík, železo, zinek, fosfor a vápník.

skladem

135 Kč

Maca BIO ZERO 500g

Maca BIO ZERO 500g

100% čistá maca v prášku, v bio kvalitě z kořene rostliny maky.

skladem

529 Kč

BIO Včelí chléb (Ambrosia) -Estonsko, čerstvá, 300g

BIO Včelí chléb (Ambrosia) -Estonsko, čerstvá, 300g

Fermentovaný včelí chléb - nejdokonalejší a nejstarší potravinový doplněk na naší planetě v BIO kvalitě.

není skladem

1 190 Kč

Provozovatel webu, Adam Raw, se sídlem Metylovice 552, Metylovice, 73949, IČ: 03452824, jako správce osobních údajů, zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro fungování webových stránek a pro analytické účely a v případě Vašeho souhlasu také pro personalizaci reklam. Přečtěte si Zásady souborů cookies.

Souhlasím