Organická single origin bean-to-bar fairtrade tmavá čokoláda vyrobená z kakaových bobů Criollo z Peru - Amazonie. Zemitá a divoká, zelená bylinná tabulka s intenzivními tóny.

EU_Organic_Logo_Colour_rgb57fa392156d36

Kakao pro tuto tabulku pěstují indiáni Awajún. Awajún jsou tradiční lovci a sběrači a žijí v džunglích amazonského deštného pralesa v severovýchodním Peru . Kakao pochází z deštných pralesů Amazonky. Tato odrůda Criollo - pochází přímo z pra-rodiště kakaa. S příjmy z tohoto organického kakaa mohou indiáni Awajun zajistit lépe své živobytí a nejsou nuceni vydělávat peníze prodejem a těžbou dřeva pro zemědělství a chov dobytka. Tímto způsobem se snaží tahle čokoláda přispívat k zachování tropického deštného pralesa a rozvoji udržitelného pěstování kakaa.

Indiánský kmen Awajún, který je součástí spolupráce Norandino pěstuje kakao podél řek Cenepa a Rio Santiago v severní části Peru.

Čokoláda je v srdci jasně zemitá a nabízí mírný tón alkoholu, zatímco se rozplívá, dále náznaky tabáku, kávy i bylin. Na zadní straně chuti je lehká hořkost. Některé sušené žluté plody se občas zatočí kolem a prostoupí - dodávají pak záblesk sladkosti a tlumené kyselosti bohatému toku čokolády. Když tavenina skončí, nakopí se třísloviny a zanechají mírné sucho v ústech. Dochuť prorazí a přinese spoustu pražených ořechových chutí a tmavého kakaa a přetrvává velmi dlouho. Jedná se o výraznou tmavou tabulku, která se bude líbit lidem, jež milují zemitou a bohatou chuť vysokoprocentní čokolády. Chuť není příliš složitá ani se nevyvíjí, přesto lehký ovocný přízvuk udržuje dostatečně pestrý zážitek a dodává hloubku jinak temné chuti.

Na 80% tabulku má Awajún bar krásnou strukturu a není v ústech přilnavá tzn. výrobci se jasně zdrželi používání velkého množství kakaového másla (pouze 2%) - to by měl být příklad pro mnoho jiných značek čokolády na masovém trhu, které vyrábějí nepoživatelné tyčinky s vysokým procentem kakaového másla.

Byla to prostě láska ke skvělé čokoládě, která přiměla nizozemské zakladatele Rodneyho a Envera, aby v Amsterdamu začali v roce 2011 vyrábět čokoládu typu „bean-to-bar“. Společně hledají ve světě jemné kakao a jednají přímo s pěstiteli, aby jim zajistili spravedlivé podmínky - a zároveň získali nejlepší kvalitu. Rodney a Enver jsou ve skutečnosti stejně vášniví pro etiku a udržitelnost, jako pro čokoládu samotnou. Používají pouze organické přísady a přímo pracují na zlepšování životního prostředí, pomáhají s projektem ochrany horských goril v Kongu, ale také přepravují boby sami z Dominikánské republiky na překrásné plachetnici stejného jména. V jejich čokoládě jde cítit jak vášeň výrobců pro kvalitu, tak pro zodpovědnost za životní prostředí. A to je úctyhodné.

Společnost, kterou založili a vedli Rodney Nikkels a Enver Loke, nechce jen vyrábět dobrou čokoládu, ale také přispívat k blahobytu kakaových farmářů, se kterými pracují. Tito výrobci jdou mnohem dále než ostatní, například vybudováním továrny přímo v Peru, aby vytvořily přidanou hodnotu pro kakaové boby v zemi původu a spoustu pracovních míst.

Tato 80% BIO čokoláda je stejně jako všechny kvalitní vysokoprocentní kakaové tabulky velmi bohatá na energii stabilních tuků, specifickou vlákninu, bílkoviny, minerály, antioxidanty a teobromin - dle nutričního složení a množství tuku/sacharidů/bílkovin, které je díky původu bobů a zpracování specifické a unikátní pro každou značku a druh kakaové tabulky je možné vyčíst i očekávat zajímavé rozdíly.

Je potřeba nikdy nezapomínat, že prémiové kakaové tabulky tohoto typu se nežvýkají jako jídlo. Po malých kouscích se nechávají rozpustit v ústech a na jazyku (cumlají se). Symfonie chuti, kterou společně dokáží jednotlivé tóny pravé čokolády zahrát, má svůj průběh a čas a je dost závislá na individuálním vychutnání (ideální je nedělat v danou chvíli nic jiného) a také velmi pestrá dle původu použitých bobů a jejich typu zpracování.

BIO Awajún bar je oslazená v množství 17g cukrů na celou tabulku (ekvivalent množství přírodního cukru v cca jednom jablku).

HMOTNOST: 85 g
ZEMĚ PŮVODU: Peru
SLOŽENÍ: BIO kakaová hmota(78%), organický cukr, bio kakaové máslo(2%). Všechny suroviny pocházejí z ekologického zemědělství NL-BIO-01. Obsah kakaové sušiny min. 80%. Neobsahuje žádné stopy ořechů nebo arašídů. Může obsahovat stopy laktózy.

Vyrobeno: Nizozemsko

Baleno ve 100% biologicky odbouratelném obalu z pergamenového papíru a potištěné bio inkoustem!

Tato čokoláda je čerstvý produkt. Tabulka má trvanlivost více než 12 měsíců, ale doporučujeme vám ji sníst do 3 měsíců. Jednoduše proto, že chuť je lepší. 

VÝŽIVOVÉ ÚDAJE NA 100 G:

Energetická hodnota
2463 kJ/589 kcal
Tuky 43,3 g
z toho nasycené mastné kyseliny 27,6 g
Sacharidy 41 g (část jako vláknina)
z toho cukry 20 g

Vláknina 14 g
Bílkoviny 8,6 g
Sůl 0,0 g

SKLADOVÁNÍ: Skladujte v chladu a suchu.


Mohlo by Vás zajímat

100% Chocolat Madagascar AMBOHIMENA (bez přísad) 75g

100% Chocolat Madagascar AMBOHIMENA (bez přísad) 75g

Zlatem oceněná 100% "tree to bar" tabulka z Madagaskaru. ’Single terroir’ Ambohimena, Mava Estate, Sambirano.

skladem

235 Kč 199 Kč

BIO 82% GRENADA 85g

BIO 82% GRENADA 85g

82% BIO čokoládová tabulka z Karibiku.

skladem

239 Kč 199 Kč

BIO 70% Orient Tobacco Leaves - Karuna 60g

BIO 70% Orient Tobacco Leaves - Karuna 60g

70% tmavá BIO čokoláda z limitované edice 800ks stařená s listy orientálního tabáku od čokolatiérů z jižního Tyrolska.

skladem

299 Kč 249 Kč

Provozovatel webu, Adam Raw, se sídlem Metylovice 552, Metylovice, 73949, IČ: 03452824, jako správce osobních údajů, zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro fungování webových stránek a pro analytické účely a v případě Vašeho souhlasu také pro personalizaci reklam. Přečtěte si Zásady souborů cookies.

Souhlasím