,,Single origin a bean to bar´´ BIO tmavá 75% čokoláda vyrobená z jemného kakaa z Belize, zrála 6 měsíců v sudu Pipa z vinařství Franz Gojer, Jižní Tyrolsko. Pipa je fortifikované víno ve stylu portského vína vyrobené z místních hroznů Lagrein.
Degustační poznámky: víno, dub, červené ovoce a džemová sladkost, dlouhá dochuť.
Karuna chocolate - Jsme Katya a Armin,
průkopníci v oblasti řemeslné čokolády v Jižním Tyrolsku a první, kdo v Jižním Tyrolsku vyrábí organickou čokoládu z jemných kakaových bobů. Třídíme, pražíme a drtíme sami jen vybrané kakaové boby a v malých výrobních dávkách vyrábíme obzvláště aromatické a puristické čokolády. Naše obaly jsou 100% ekologické, bez plastů, bez chemikálií a bez těžkých kovů. Používáme certifikované přírodní papíry a tiskneme barvami rostlinného původu technikou sítotisku Risograph. Vnitřní obal našich čokolád je vyroben z celulózy a je kompostovatelný.
Řemeslní výrobci čokolády jako my, vyrábí čokoládu tzv. "od bobů až po tabulku". Počínaje hl. surovinou - kakaovým bobem, se celý výrobní proces provádí v malých šaržích. V důsledku industrializace výroby čokolády zmizel profesionální profil řemeslného výrobce čokolády v 50. letech minulého století. V dnešní době většina výrobců čokolády obvykle jen rafinuje průmyslově vyráběný meziprodukt, kakaovou hmotu nebo kuverturu. Výsledkem je násobně levnější produkt a masová produkce.
Počínaje Amerikou, asi před 20 lety, se iniciativa ,,bean to bar" jakožto specializovaná oblast řemeslné výroby kakaových produktů v posledních letech silně rozrostla a konečně nabízí milovníkům kakaa tu nejkvalitnější, aromatickou a hlavně puristickou čokoládu, která je zcela odlišná od průmyslových produktů v policích obchodů. Výroba řemeslné čokolády trvá i týden. Zákazník platí za práci a řemeslo a hlavně za kvalitu použitých surovin.
Tato 75% čokoláda je stejně jako všechny kvalitní vysokoprocentní tabulky velmi bohatá na energii stabilních tuků, specifickou vlákninu, bílkoviny, minerály, antioxidanty a teobromin - dle nutričního složení a množství tuku/sacharidů/bílkovin, které je díky původu bobů a zpracování specifické a unikátní pro každou značku a druh tmavé čokolády je možné vyčíst i očekávat zajímavé rozdíly.
Je potřeba nikdy nezapomínat, že prémiové kakaové tabulky tohoto typu se nežvýkají jako jídlo. Po malých kouscích se nechávají rozpustit v ústech a na jazyku (cumlají se). Symfonie chuti, kterou společně dokáží jednotlivé tóny pravé čokolády zahrát, má svůj průběh a čas a je dost závislá na individuálním vychutnání (ideální je nedělat v danou chvíli nic jiného) a také velmi pestrá dle původu použitých bobů a jejich typu zpracování.
Tato tabulka je oslazená organickým raw třtinovým cukrem v množství 12,5g na celou tabulku (ekvivalent množství přírodního cukru v cca půlce většího jablka).
HMOTNOST: 60 g
ZEMĚ PŮVODU: Belize Vyrobeno: Itálie, jižní Tyrolsko.
SLOŽENÍ: Kakaové boby*, raw třtinový cukr*, kakaové máslo*. *certifikované bio z ekologického zemědělství. Zemědělství v i mimo EU. Obsah kakaové sušiny min 75 %.
VÝŽIVOVÉ ÚDAJE NA 100 G:
Energetická hodnota 2215 kJ/529 kcal
Tuky 44 g, z toho nasycené mastné kyseliny 24 g
Sacharidy 42 g (z toho 6,8g vláknina), z toho cukry 25 g
Bílkoviny 78g
Sůl 0,02g
Aroma profil: víno, dub, červené ovoce a džemová sladkost, dlouhá dochuť
Bezlepkové
veganské
SKLADOVÁNÍ: Skladujte v chladu a suchu.
Mohlo by Vás zajímat
70% Soklet - Bhut Jolokia Chilli 50g
70% prémiová čokoláda z Indického kakaa s Bhut Jolokia (alias Ghost Pepper) chilli.
skladem
169 Kč
95% Guayaquil (Ekvádor) - Blanxart 125g
Kvalitní ekonomická "skoro stovka" z Trinitario kakaa.
skladem
169 Kč 139 Kč
BIO 100% Tres Hombres (bez přísad) 80g
100% BIO čokoládová tabulka z emissions-free kakaa z Dominikánské republiky.
skladem
145 Kč 139 Kč