STAROČESKÁ - AJALA 180g
Za dokonalou chutí nemusíme vždycky do světa. Máme ji totiž odjakživa i u nás doma. Zobrazit více
Výrobce: | Výrobce: Ajala |
Kód: | Kód: AJA9 |
Hrdě představujeme dokonalou a ryze českou odpověď na dnešní virální šílenství "dubajských" čokolád. Ajalo, tleskáme! :)
Vůbec první plněná Ajala je mimořádná mléčná čokoláda s českou náplní z lokálních vlašských ořechů, šťavnatých višní, máku, sladkého medu a přepuštěného másla! 100% vás přesvědčí o tom, že za dokonalou chutí nemusíme vždycky do světa. Máme ji totiž odjakživa i u nás doma.
Velikonoce jsou pro mnohé časem návratů – k rodině, domovu i tradicím. A právě k návratu ke tradicím Vás zveme i my.
Roztajete v tradičních českých surovinách, které známte odmala – máku, vlašských oříšcích, sladkokyselých višních, poctivém medu a přepuštěném máslu. Tyto staročeské poklady jsme ukryli pod tenkou krustičku sametové mléčné čokolády Ajala z výběrových kakaových bobů z Ugandy (Semuliki forest).
Náplň je krásně vláčná, čokoláda na povrchu křupe a společně přináší sladkou vzpomínku na to, že často nemusíme chodit někam daleko, abychom objevili něco výjimečného. Samotnou čokoládu jsme vyrobili spojením výběrových kakaových bobů a plnotučného horského mléka. Díky tomu je jemná a krémová, ale zároveň si zachovává plnou chuť kakaa.
Kakaové boby pochází z deštného lesa Semuliki, který leží v regionu Bundibugyo na západě Ugandy a je součástí jednoho z nejstarších a nejméně narušených ekosystémů v celé Africe. Kakaovníky v této oblasti pěstuje zhruba 1000 drobných certifikovaných farmářů, z nichž více než polovinu tvoří ženy. Organické kakaové boby od nich vykupuje a následně centrálně zpracovává společnost Lattitude. Ta vznikla v roce 2016 s posláním zprostředkovat světu unikátní chuť ugandského kakaa a zároveň zlepšit život tisíců tamních domácností. Lattitude poskytuje farmářům v rámci svého programu také pojištění, finanční podporu a školení v různých oblastech od ekologického zemědělství až po finanční gramotnost. Pyšní se certifikací B-Comporation, což značí nejvyšší standardy sociální a environmentální udržitelnosti. I díky její činnosti se daří zachovávat jedinečný ekosystém deštného lesa Semuliki pro budoucí generace.
***
O AJALE:
Celé dobrodružství AJALY začalo, když kamarád zakladatelů přivezl z Guatemaly čokoládu od původních obyvatel střední Ameriky. Ochutnávka této mayské čokolády byla pro zakladatele AJALY neskutečným zážitkem, kdy se absolutní nadšení střídalo s překvapením z neobvyklé chuti. Bez velké nadsázky tvrdí, že prozřeli, protože čokoláda chutnala zcela jinak než ty, které si dosud kupovali. A tak se začali o čokoládu více zajímat a zjistili spoustu zajímavých věcí. Třeba, že v Evropě není snadné poctivou a pravou čokoládu získat. Nebo, že Československo bylo za první republiky třetím největším zpracovatelem kakaových bobů na světě. To vše bylo inspirací k založení manufaktury AJALA CHOCOLATE. A co vlastně ajala znamená? V mayském jazyce je to probuzení a přesně takové pocity bychom vám rádi předali. Aby vás už první kousek překvapil a probudil zvědavost i touhu po dalším poznávání...
*** Jemně praženo, mleto žulovými kameny, temperováno, s láskou baleno. ***
VÝROBA ČOKOLÁDY AJALA:
Za opravdovou a komplexní chutí čokolády Ajala jsou nejen poctivé suroviny (výběrové kakaové boby), ale také pracovní postup, v němž se nic nedá ošidit..
Přeměna kakaového bobu v tabulku čokolády trvá v AJALA manufaktuře asi deset dní. To je opravdu hodně času, každá hodina navíc se ale vyplatí.
Možná už si to ani neuvědomujeme, ale průmyslově vyráběné čokolády (což jsou vlastně všechny, které najdete v supermarketech) pochází od několika málo firem. Ty se soustřeďují na snižování nákladů a vyšší prodeje i za cenu horší kvality samotné čokolády. Se supermarketovovou čokoládou je to těžké. Nikdy vás plně neuspokojí, takže chcete stále víc a často ji spořádáte na posezení. Naše čokoláda zaměstná vaše chuťové i čichové buňky, donutí vás přemýšlet a podobně jako ve víně v ní naleznete mnoho překvapivých tónů. To vše je zárukou, že vám jedna malá tabulka vydrží dlouhou dobu!
Třídění
Kakaové boby k nám od farmářů dorazí řádně fermetované a usušené. My je nejdříve ručně probereme a protřídíme. Hledáme cokoli, co tam nepatří, třeba vlákna z pytle nebo kamínky. Pryč musí také všechny prasklé či defektní boby, aby v čokoládě bylo jen to nejlepší. Prostě Popelka hadr. Občas se někdo diví, že toho vyhodíme docela dost, ale právě tyhle detaily tvoří rozdíl mezi hodně dobrou a vynikající čokoládou.
Pražení a drcení
Po důkladné kontrole kakaové boby velmi šetrně upražíme. Nízká teplota pražení nám pomůže vytvořit ten nejlepší chuťový zážitek a zároveň zachová co nejvíce zdraví prospěšných látek. Po upražení a zchlazení boby nadrtíme a zbavíme slupek. Tento proces se odborně nazývá winnowing a my jsme si na něj postavili vlastní stroj!
Mletí
Po odstranění slupek zůstanou tzv. nibsy, nadrcené kakaové boby, které jsou samy o sobě velmi chutné. Naše práce dále pokračuje mletím v melangeru – žulovém mlýně. Tento způsob zpracování je k bobům velmi šetrný, protože se zahřívají pouze přirozeným třením. Boby se v melangeru melou 2-3 dny.
Staření
Jakmile je čokoláda namletá, necháváme ji v čokoládových blocích odpočívat (stařit). Chce to čas, aby doběhly všechny procesy započaté mletím a my mohli čokoládovou hmotu konečně přeměnit v tabulku čokolády.
Temperování (aneb novodobá alchymie)
Temperace představuje proces zahřátí, zchlazení a opětovného zahřátí, díky kterému se sjednotí krystalická struktura čokoládového másla a čokoláda je pak krásně lesklá a křupe. Jde o velmi důležitou činnost, s níž nám pomáhá speciální temperovací stroj. Čokoládu následně plníme do forem a chladíme..
Balení
Po vychlazení balíme čokolády ručně do dvou vrstev. Nejdříve do izolačního alupapíru a pak do ručně tištěných obalů, které pro nás vyrábí tiskařská dílna Calico. Design vychází z historických motivů používaných za první republiky, kdy bylo Československo třetím největším zpracovatelem kakaových bobů na světě. Právě na toto období a tradici bychom rádi navázali. Pak ještě nalepíme nezbytné cedulky a už jen popřejeme čokoládě šťastnou cestu k vám!
Na čem si nejvíce zakládáme?
Za každou tabulkou naší čokolády stojí pečlivý a zodpovědný výběr surovin, férový přístup k farmářům a spousta ruční práce. Jen tak vám můžeme s hrdostí a čistým svědomím ze světa čokolády nabídnout to nejlepší.
Vybíráme nejlepší kakaové boby od drobných pěstitelů z celého světa a to nejen s ohledem na jejich chuť, ale také udržitelný způsob pěstování. Šetrným zpracováním v nich zachováváme zdraví prospěšné látky a necháváme vyniknout jedinečný charakter daný jejich původem.
Celý proces přeměny kakaových bobů v lesklou a křupavou tabulku čokolády máme ve svých rukou. Boby nejprve jeden po druhém třídíme, poté jemně pražíme, drtíme a meleme mezi žulovými kameny. Čokoládu následně temperujeme, vtiskneme jí ikonický tvar a s láskou ji ručně zabalíme.
Naše čokolády chutnají jinak než ty, na které běžně narazíte v supermarketech. Nabízí bohaté, rozmanité tóny, které roztančí vaše pohárky a naladí vaše smysly. Každý kousek vás přiměje se zastavit a ponořit se do objevování nových chuťových dimenzí.
Původ kakaa: | Uganda - Semuliki forest / Latitude |
---|---|
Hmotnost obsahu: | 180 g |
Obsah kakaového podílu: | 57 % |
Složení: | náplň 63 % (vlašské ořechy, třtinový cukr, sušené višně, kakaové máslo, ghí, mák, med, sůl), 57% mléčná čokoláda (bio kakaové boby, bio sušená třtinová šťáva, bio kakaové máslo, bio sušené plnotučné mléko 18 %) |
Alergeny: | Obsahuje sušené skořápkové plody - vlašské ořechy a laktózu. |
Mohlo by Vás zajímat
Jumbo meruňky ve 100% čokoládě AJALA (Ekvádor) 150g
Dokonalé spojení velkých meruňěk a 100% kraftové ekvádorské čokolády AJALA bez zrnka cukru! Ochutnejte naše na zakázku vyrobené, na povrchu křupavé a uvnitř nebeské kombo. 100% čokoláda tvořící polevu je z výběrových kakaových bobů z farmy Hacienda Limon v Ekvádoru.
Pravé mango (Thajsko) ve 100% čokoládě AJALA (Ekvádor) 150g/1500g
Dokonalé spojení pravého manga a 100% kraftové ekvádorské čokolády AJALA bez zrnka cukru! Ochutnejte naše na zakázku vyrobené, na povrchu křupavé a uvnitř nebesky exotické kombo. 100% čokoláda tvořící polevu je z výběrových kakaových bobů z farmy Hacienda Limon v Ekvádoru.
85% BIO AJALA (Dom. republika + Tanzanie) 45g (CZ-BIO-002)
85% bio hořká čokoláda - čistá, chuťově výrazná z kakaových bobů z Dominikánské republiky a Tanzanie.