O AJALE:
Celé dobrodružství AJALY začalo, když kamarád zakladatelů přivezl z Guatemaly čokoládu od původních obyvatel střední Ameriky. Ochutnávka této mayské čokolády byla pro zakladatele AJALY neskutečným zážitkem, kdy se absolutní nadšení střídalo s překvapením z neobvyklé chuti. Bez velké nadsázky tvrdí, že prozřeli, protože čokoláda chutnala zcela jinak než ty, které si dosud kupovali. A tak se začali o čokoládu více zajímat a zjistili spoustu zajímavých věcí. Třeba, že v Evropě není snadné poctivou a pravou čokoládu získat. Nebo, že Československo bylo za první republiky třetím největším zpracovatelem kakaových bobů na světě. To vše bylo inspirací k založení manufaktury AJALA CHOCOLATE. A co vlastně ajala znamená? V mayském jazyce je to probuzení a přesně takové pocity bychom vám rádi předali. Aby vás už první kousek překvapil a probudil zvědavost i touhu po dalším poznávání...
Jedna z nejlepších STOVEK, kterou aktuálně zkusíte je právě od této skvělé české značky AJALA... a teď si představte, že jsme v takové stovce okoupali prémiové na slunci sušené mango od Organic Smile z Thajska!
Degustoval jsem k dnešku stoprocentních "čokolád" ze všech koutů světa skoro 3 sta, jelikož se na ně specializuji. A i ve světle těch absolutně nejlepších stovek světa, je 100% AJALA z Brna zcela právoplatnou a mocnou konkurencí mnoha stovkám, jež vyhráli zlaté a stříbrné medaile na mezinárodních soutěžích. Vedle naší České, zlatem oceněné Míšiny 100% Tanzanie se jedná o troufám si říct největší aktuální překvapení/úspěch v Českém kraftovém čokolatiérství. Když jsem se pak dozvěděl, že ajala vyrábí své úžasné pravé banánky v čokoládě, které obsahují jen slaďoučké baby banány vykoupané v jejich lahodné 63% čokoládě ihned mě jako specialistu na 100% čokoládu napadlo poptat je na zakázku právě v jejich božské Hacienda Limon stovce! Výsledek byl tak úžasný, že nyní postupně obalujeme v této polevě další druhy ovoce - například toto mango - jde o zcela unikátní a 100% přírodní produkt bez zrnka přidaného cukru, který nadchne každého od dětí, přes sportovce až po seniory!
Dokonalá svačinka od AJALY plná minerálů a energie, bez cukru.
- geniální spojení pravého manga a 100% čokolády
- nekompromisní složení bez cukru
- suroviny přímo od farmářů
- pěstováno bez chemie a s respektem k přírodě
- úžasné chuťové opojení a výživa
- již 2-3 kousky díky použití 100% čokolády dodají skvělou energii a dostatečně zasytí!
- perfektní před-tréninková svačinka plná vitamínů a hlavně minerálů jako je: draslík, hořčík, křemík, selen, zinek, fosfor, měď, železo, vápník a další!
Toto mango odrůdy Kaew Kamin pochází z rodinné farmy z oblasti Phetchaburi v centrálním Thajsku. Pěstování manga se zde věnují již po několik generací a kladou velký důraz na udržitelné zemědělské postupy a zachování tradičních pěstitelských metod. Každé mango zde sbírají ručně v optimálním stupni zralosti, aby byla zajištěna nejlepší chuť. Po sklizni plody pečlivě třídí a vybírájí jen ty nejkvalitnější kusy. Odrůda Kaew Kamin je známá svou sladkou chutí, výraznou vůní a sytě žlutou barvou. Má pevnější strukturu, která umožňuje snadné sušení. Díky tomu si mango uchovává intenzivní chuť i po zpracování.
Tento tropický dezert je plný svěžích chutí a pouze 100% poctivých ingrediencí - celé plátky sladkého sušeného manga v křupavé krustě naší 100% čokolády AJALA.
Mango je jedním z nejoblíbenějších sušených plodů vůbec! Poskytuje tělu značné benefity a je bohaté na živiny a minerály i vitamín C a vitamín A. Obsahuje mnoho draslíku, fosforu, hořčíku a vápníku a antioxidační minerály jako selen, měď, zinek a mangan. Vysoký obsah rozpustné vlákniny pomáhá procesu trávení. Draslík pomáhá vyrovnávat tělesné tekutiny, uvolňovat stěny krevních cév a předcházet vysokému krevnímu tlaku. Sušené mango je bohaté na vápník a železo, které je životně důležité pro tvorbu DNA a také hemoglobinu. Nedostatek železa se může projevit snižováním počtu červených krvinek v těle, anémií, která vyvolává únavu, bušení srdce a letargii. Přirozené cukry z celistvého ovoce s vlákninou, jsou pomaleji se uvolňující cukry, které dodávají stabilní energii a nedochází k prudkým výkyvům hladiny cukru v krvi a nevytvářejí chuť na další sladkosti. nebo energetický pád.
Neskutečně jemná a dokonale zpracovaná 100% čokoláda AJALA je bez hořkosti. S máslovou notou, tučnou lahodností a jemností květin v kombinaci s intenzitou 100% čistého Ekvádorského kakaa (výběrových bobů farmy Hacienda Limon) jde o umělecké dílo na poli stovek! Pro milovníky sušeného ovoce (a zejména pak pro sportovce) je toto kombo mango/kakao další dokonalý energy snack.
100% AJALA - Tato vyjímečná čokoláda obsahuje jen jednu surovinu, a to vzácné kakaové boby odrůdy Arriba Nacional z Ekvádoru. Ucítíte v ní pravou intenzivní kakaovou chuť, jemné ovocné tóny a příjemnou máslovou texturu. Je pořádně nabitá antioxidanty, minerály a dalšími zdraví prospěšnými látkami. Užijte si naplno všechny benefity mayského pokrmu bohů v té nejčistší podobě..
Historie vzácné odrůdy Arriba Nacional sahá až do roku 3000 př. n l. a dodnes je vysoce ceněná a vyhledávaná pro své jedinečné květinové aroma a bohatý chuťový profil. Farma Hacienda Limon, kde se tyto mimořádné kakaové boby pěstují, byla založena v roce 1998 a pracuje na ní 45 místních zaměstnanců. Farmáři o kakaovníky starostlivě pečují, kakaové boby také fermentují a suší.
Hacienda Limon se nachází v srdci Ekvádoru v blízkosti úpatí sopky COTOPAXI. Díky vulkanické půdě, tropickému a vlhkému klimatu je plantáž o velikosti 192 ha velmi úrodná. V současnosti farmu vlastní Německá udržitelná společnost 12tree, která zde od roku 2019 realizuje několik sociálních programů pro zaměstnance.
Na úpatí mystických And mezi nekonečnými plantážemi kakaa a banánů patří Hacienda Limon do vesnice Moraspungo v provincii Cotopaxi v Ekvádoru. Cotopaxi je také 5900 m vysoká aktivní sopka, která se nachází uprostřed národního parku.
*** Jemně praženo, mleto žulovými kameny, temperováno, s láskou baleno. ***
,,100% čokolády jsou obecně mé nejoblíbenější a osobně je používám i jako přírodní tonikum/energizér před tréninky - nepůsobí stimulačně a bez reálné energie jako například káva/nakopávače a nezasahují ani do spánku ani do CNS - jsou vybalancovány vysokým obsahem theobrominu a nejsou energizérem jen na základě stimulace, ale zejména na základě skutečné a objemné kalorické hodnoty (zejm. z kakaových tuků), která je významná i ve velmi malém množství gramáže (20-30g). Běžně na 50g odjedu perfektní trénink i v noci a pak jdu hned spát. Obsah dalších mnoha živin, zejm. hořčíku a dalších minerálů podporuje výkon i regeneraci.´´
,,Theobromin je ve stejné třídě stimulantů jako kofein, ale je zcela odlišný, protože nabízí déle trvající a uvolněnější energii bez prudkého výkyvu a následného pádu. Theobromin kofein dokonale balancuje. Na rozdíl od kofeinu není theobromin stimulantem centrálního nervového systému, a proto obvykle neprodukuje pocity na hraně nervozity a hl. není návykový. Energie z theobrominu dodává více soustředění a spíše harmonizuje/stabilizuje než nakopává. Theobromin a kofein jsou podobně konstruované typy farmakologicky aktivních látek, ale se znatelně odlišnými účinky. Theobromin je jemný, mírný, má pomalý nástup, je dlouhodobý a není návykový, zatímco kofein je intenzivní, silný, rychle působící, krátkodobý a zcela návykový. Efekty přírodních alkaloidů ve vysokoprocentní čokoládě jsou skvěle stabilizovány jejím bohatým tukem, vlákninou a mikroživinami a působí v celku neuvěřitelných 200+ látek synergicky jako superpotravina - i proto se kakau již od Aztéků přezdívá pokrm bohů.´´
100% AJALA, jež obaluje tyto banánky je stejně jako všechny kvalitní 100% tabulky velmi bohatá na energii stabilních tuků, specifickou vlákninu, bílkoviny, minerály, antioxidanty a teobromin - dle nutričního složení a množství tuku/sacharidů/bílkovin, které je díky původu bobů a zpracování specifické a unikátní pro každou značku a druh čokolády je možné vyčíst i očekávat zajímavé rozdíly...
VÝROBA ČOKOLÁDY AJALA:
Za opravdovou a komplexní chutí čokolády Ajala jsou nejen poctivé suroviny (výběrové kakaové boby), ale také pracovní postup, v němž se nic nedá ošidit..
Přeměna kakaového bobu v tabulku čokolády trvá v AJALA manufaktuře asi deset dní. To je opravdu hodně času, každá hodina navíc se ale vyplatí.
Možná už si to ani neuvědomujeme, ale průmyslově vyráběné čokolády (což jsou vlastně všechny, které najdete v supermarketech) pochází od několika málo firem. Ty se soustřeďují na snižování nákladů a vyšší prodeje i za cenu horší kvality samotné čokolády. Se supermarketovovou čokoládou je to těžké. Nikdy vás plně neuspokojí, takže chcete stále víc a často ji spořádáte na posezení. Naše čokoláda zaměstná vaše chuťové i čichové buňky, donutí vás přemýšlet a podobně jako ve víně v ní naleznete mnoho překvapivých tónů. To vše je zárukou, že vám jedna malá tabulka vydrží dlouhou dobu!
Třídění
Kakaové boby k nám od farmářů dorazí řádně fermetované a usušené. My je nejdříve ručně probereme a protřídíme. Hledáme cokoli, co tam nepatří, třeba vlákna z pytle nebo kamínky. Pryč musí také všechny prasklé či defektní boby, aby v čokoládě bylo jen to nejlepší. Prostě Popelka hadr. Občas se někdo diví, že toho vyhodíme docela dost, ale právě tyhle detaily tvoří rozdíl mezi hodně dobrou a vynikající čokoládou.
Pražení a drcení
Po důkladné kontrole kakaové boby velmi šetrně upražíme. Nízká teplota pražení nám pomůže vytvořit ten nejlepší chuťový zážitek a zároveň zachová co nejvíce zdraví prospěšných látek. Po upražení a zchlazení boby nadrtíme a zbavíme slupek. Tento proces se odborně nazývá winnowing a my jsme si na něj postavili vlastní stroj!
Mletí
Po odstranění slupek zůstanou tzv. nibsy, nadrcené kakaové boby, které jsou samy o sobě velmi chutné. Naše práce dále pokračuje mletím v melangeru – žulovém mlýně. Tento způsob zpracování je k bobům velmi šetrný, protože se zahřívají pouze přirozeným třením. Boby se v melangeru melou 2-3 dny.
Staření
Jakmile je čokoláda namletá, necháváme ji v čokoládových blocích odpočívat (stařit). Chce to čas, aby doběhly všechny procesy započaté mletím a my mohli čokoládovou hmotu konečně přeměnit v tabulku čokolády.
Temperování (aneb novodobá alchymie)
Temperace představuje proces zahřátí, zchlazení a opětovného zahřátí, díky kterému se sjednotí krystalická struktura čokoládového másla a čokoláda je pak krásně lesklá a křupe. Jde o velmi důležitou činnost, s níž nám pomáhá speciální temperovací stroj. Čokoládu následně plníme do forem a chladíme..
Balení
Po vychlazení balíme čokolády ručně do dvou vrstev. Nejdříve do izolačního alupapíru a pak do ručně tištěných obalů, které pro nás vyrábí tiskařská dílna Calico. Design vychází z historických motivů používaných za první republiky, kdy bylo Československo třetím největším zpracovatelem kakaových bobů na světě. Právě na toto období a tradici bychom rádi navázali. Pak ještě nalepíme nezbytné cedulky a už jen popřejeme čokoládě šťastnou cestu k vám!
Superpotravina k posílení energie.
HMOTNOST: 150g nebo 150g x 10 (dle varianty produktu)
ZEMĚ PŮVODU: Ekvádor (kakao), Thajsko (mango), ČR (Výroba)
SLOŽENÍ: Sušené mango 59%, kakaové boby jednoho původu (Hacienda Limon). Obsah kakaové sušiny v polevě 100 %. Může obsahovat stopy sušených skořápkových plodů. BEZ lepku.
VÝŽIVOVÉ ÚDAJE NA 100 G:
Energetická hodnota 1855 kJ/443,5 kcal
Tuky 24,1 g, z toho nasycené mastné kyseliny 14,14g
Sacharidy 57,88g z toho cukry 33,48 g (přírodní cukry banánů, nikoli přidaný cukr)
Bílkoviny 7,34 g
Sůl 0,011g
Aroma profil čokoládové polevy: Silná kakaová intenzita s máslovou notou a jemností s tóny čerstvého ovoce a krému
veganské
SKLADOVÁNÍ: Skladujte v chladu a suchu.
Mohlo by Vás zajímat
85% Pulukan (BALI) - Krakakoa 50g
85% čokoláda z kakaových bobů z oblasti Jembrana na západním Bali.
skladem
159 Kč
BIO 100% QANTU (bez přísad) Ayacucho I 50g (CZ-BIO-002)
100% USDA Organic čokoládová tabulka Qantu od čokolatiérů z Kanady, ze vzácného Ayacucho Chuncho kakaa z Peru. Oceněná zlatou medailí na Aoc.
skladem
299 Kč
55% Firetree Oat Cappuccino (Guadalcanal) Šalamounovy ostrovy 25g
55% čokoládová tabulka z prémiovou kávou a ovsem. Bohaté sopečné minerální kakao firetree.
skladem
99 Kč