100% Divoké ceremoniální kakao (Wild Chuncho Ayacucho) - QANTU 225g
Ceremoniální kakaová hmota 100% (strouhaná) vzácné odrůdy divokého Chuncho z La Mar, Ayacucho (Jižní Peru). Neslazené, přirozeně bohaté na hořčík, draslík, železo, zinek, fosfor a další prvky. Zobrazit více
Výrobce: | Výrobce: QANTU |
Kód: | Kód: Q15 |
Zlatem oceněná organická 100% ceremoniální hmota ze vzácného kakaa Ayacucho Chuncho z Peru, od tvůrců QANTU z Kanady. Toto kakao je tak jedinečné a jemné, že si ho můžete vychutnat v jakékoli podobě a při jakkoli vzácné příležitosti včetně rituálů a ceremonií nejvyšší důležitosti. Původ: La Mar, Ayacucho, Pérou Ocenění: Zlatá medaile, Academy of Chocolate Awards 2018, Londýn
Nadmořská výška: 800–1000 m nm (m nad mořem) Podnebí: tropický horský deštný prales
Nejde o nízkotučné pravé kakao (suchý prášek jež je vedlejší produkt lisování kakaového másla), ale o strouhanou hmotu, která má podobné vlatnosti avšak s tím rozdílem, že obsahuje mnohem více kakaového tuku (tedy jde plnotučný "prášek").
- Příběh Qantu začíná před deseti lety v Cuscu v Peru, dva mladí cestovatelé Elfi a Maxime se náhodou setkají a plamen okamžitě vzplane... Tento plamen se přenese do světa kakaa v roce 2014 během jejich první návštěvy plantáže, Alto El Sol v severním Peru, kde tato nesmírná vášeň a hrdost pěstitelů kakaa otřásla chodem jejich životů.
- Při výzkumu kakaa objevili čokoládu vyrobenou z bobů po tabulku malými řemeslnými výrobci čokolády. Bylo to naprosté překvapení, chutě, stejně silné a odlišné od jedné tabulky k druhé, ohromily naše dva budoucí výrobce čokolády. Nápad pak začíná růst, Elfi pochází ze země pěstující kakao, Maxime ze země hojně konzumující čokoládu, 1 + 1 = 2…
- V létě 2016 se sen stal skutečností, farmáře vybrali, nakoupili drobné vybavení, první dovoz kakaových bobů na cestě, kouzlo mohlo začít.. I když první tabulky nejsou úplně kouzelné, úsilí se vyplácí, protože první tři tabulky Qantu byly oceněny dvěma zlatými medailemi a jednou stříbrnou medailí na Academy of Chocolate Awards v Londýně ve Velké Británii v červnu 2017!
- Ale proč jméno Qantu? Je to silný symbol pro Elfi a Maxime. Symbol jednoty a pohostinnosti, to je název národní květiny Peru a Bolívie. Stejně jako místo, kde se setkali, i tato květina pochází z peruánských And. Slovo Qantu pochází z rodného jazyka Quechua a vyslovuje se „Kantu“.
Elfi a Maxime, jeden z nejrozkošnějších manželských párů v oboru kraftové čokolády, vstoupili na čokoládovou scénu v roce 2017 a hned vyhráli ceny Academy of Chocolate. Povzbuzují farmy, se kterými pracují v Elfiho rodné zemi Peru, aby se vyhnuli ekonomickému pokušení komerčních odrůd kakaa nebo hybridů, místo toho podporují biologickou rozmanitost tím, že se přísně zaměřují na původní odrůdy kakaa. Čokoláda Qantu je hlubokým ponorem do role genetiky a terroiru v příchutích, ve kterých si mohou libovat jak nováčci, tak odborníci.
***
Tato 100% "čokoláda" je stejně jako všechny kvalitní 100% tabulky velmi bohatá na energii stabilních tuků, specifickou vlákninu, bílkoviny, minerály, antioxidanty a teobromin - dle nutričního složení a množství tuku/sacharidů/bílkovin, které je díky původu bobů a zpracování specifické a unikátní pro každou značku a druh 100% kakaové tabulky je možné vyčíst i očekávat zajímavé rozdíly.
Superpotravina k posílení energie.
Proč je kakao pravděpodobně tím nejzdravějším energy nápojem, který můžete svému tělu dát?
Král antioxidantů: Podle hodnoty ORAC je kakao jednou z potravin s největším obsahem antioxidantů na Zemi – dokonce více než hvězdy jako goji, acai a borůvky. Kakao obsahuje 40x více antioxidantů než borůvky. Má úžasné skóre ORAC 98 000 na 100 g, např. i oproti borůvkám (2 400). Skóre ORAC měří schopnost antioxidantů absorbovat volné radikály (které pocházejí ze znečištění a toxinů v našem prostředí), které způsobují poškození buněk a tkání a mohou vést k onemocněním, jako je rakovina.
Lepší než kofein: Kakao je jediným nejbohatším zdrojem theobrominu ze všech potravin na světě. Theobromin je přirozeně se vyskytující pseudostimulant ze stejné chemické skupiny jako kofein, ale je daleko dlouhodobější a stabilnější než kofein a nevytváří nervozitu ani závislost.
,,Theobromin je ve stejné třídě stimulantů jako kofein, ale je zcela odlišný, protože nabízí déle trvající a uvolněnější energii bez prudkého výkyvu a následného pádu. Theobromin kofein dokonale balancuje. Na rozdíl od kofeinu není theobromin stimulantem centrálního nervového systému, a proto obvykle neprodukuje pocity na hraně nervozity a hl. není návykový. Energie z theobrominu dodává více soustředění a spíše harmonizuje/stabilizuje než nakopává. Theobromin a kofein jsou podobně konstruované typy farmakologicky aktivních látek, ale se znatelně odlišnými účinky. Theobromin je jemný, mírný, má pomalý nástup, je dlouhodobý a není návykový, zatímco kofein je intenzivní, silný, rychle působící, krátkodobý a zcela návykový. Efekty přírodních alkaloidů v kakau jsou skvěle stabilizovány jeho bohatým a stabilním tukem, vlákninou, elektrolyty a mikroživinami a působí v celku neuvěřitelných 200+ látek synergicky jako superpotravina - i proto se kakau již od Aztéků přezdívá pokrm bohů.´´
Kognitivní funkce: Theobromin a další flavonoly v kakau pomáhají zlepšit kognitivní funkce – nejen ve stejný den, kdy jej konzumujete, ale také kumulativně v dlouhodobém horizontu, jak stárneme. Podívejte se na tuto studii.
Zlepšující náladu: Kakao má mnoho chemických sloučenin s měřitelnými vlastnostmi zlepšujícími náladu, včetně: serotoninu a prekurzorů serotoninu, jako je tryptofan ; neurotransmiter zvaný fenylethylamin (také známý jako „droga lásky“); a tělu vlastní přirozeně se vyskytující antidepresivum zvané anandamid (známé jako „molekula blaženosti“).
Zdraví pokožky: Flavonoly v kakau pomáhají regulovat zdraví pokožky na genetické úrovni, posilují kolagen a „výrazně“ redukují vrásky způsobené pobytem na slunci. Podívejte se na tuto studii publikovanou v Journal of Investigative Dermatology.
Zdraví zubů: Věřte tomu nebo ne, ale theobromin ve skutečnosti chrání zubní sklovinu před erozí. Theobromin dokonce porazil fluoridy ve srovnávací studii.
Kakao je nejvyšší rostlinný zdroj železa, který člověk zná, při neuvěřitelných 7,3 mg na 100 g. To je srovnatelné s hovězím masem (2,5 mg) a špenátem (3,6 mg).
Surové kakao je také jedním z nejvyšších rostlinných zdrojů hořčíku, nejvíce deficitního minerálu v západním světě. Hořčík je důležitý pro zdravé srdce a pomáhá přeměňovat glukózu na energii, což umožňuje vašemu mozku pracovat s laserově ostrou jasností a zaměřením. To může být důvod, proč tělo často vyžaduje čokoládu/kakao, obzvláště u vytížených a unavených jedinců.
Málokdo si uvědomuje, jak bohatým zdrojem živin a zejm. minerálů pravé kakao je (viz níže). Je však potřeba myslet i na obsah antinutrientů a to zejm. oxalátů v pravém kakau, proto nedoporučuji více než 50g prášku za den pro sportovce a 25g pro nesportovce. Pokud přesto plánujete vyšší dávkování kakaa za den pak doporučuji přijímat současně také zdroj kvalitního vápníku a vitamínů D3+K2 jako prevenci tvorby vedlejších produktů oxalátu.
Pravé kakao je opravdovou superpotravinou a je pravděpodobně to nejzdravější energetikum, co můžete svému tělu dát. Umožňuje vám pracovat na vysoké úrovni a pomáhá vám cítit se dobře po celý den bez výkyvů a demineralizace.
Toto kakao neobsahuje cukr ani jiná aditiva, je přírodně bohaté na hořčík, který často chybí v denní stravě. Šálek horkého nápoje s kakaem, ke snídani nebo ke svačině, poskytne vašemu organismu uvolnění svalů i nervové soustavy. Účinně působí proti stresu a zabraňuje přetížení organismu.
HMOTNOST: 225g
ZEMĚ PŮVODU: Kanada
SLOŽENÍ: Kakaové boby*, kakaové máslo*. *(Wild Chuncho z Peru). Obsah kakaové sušiny 100 %.
VÝŽIVOVÉ ÚDAJE NA 25 G (2 pol. lžíce/1 porce):
Energetická hodnota 135 kcal
Tuky12 g, z toho nasycené mastné kyseliny 7g
Sacharidy 2g (z toho 1,5g vláknina a 0,5g cukry - ne přidané)
Bílkoviny 4g
Sůl 9mg
Odrůda kakaa: Wild Chuncho - La Mar Ayacucho, Peru
Aroma profil: jemné květiny, byliny a ovoce, vysoká intenzita kakaa bez silné kyselosti či hořkosti
SKLADOVÁNÍ: Skladujte v chladu a suchu.
Mohlo by Vás zajímat
80% Don Maximo’s Quest QANTU 50g
Single origin čokoláda z plantáže Bellavista, která patří Donu Máximovi, od Qantu z Kanady.
55% Kašmírové sny (kozí darkmilk) QANTU 50g
55% prémiová darkmilk čokoláda s kozím mlékem od Qantu z Kanady.
65% Mléčná bez cukru (darkmilk oh surprise) QANTU 50g
65% prémiová mléčná čokoláda bez cukru od Qantu z Kanady.
80% Hidden Treasure QANTU 50g
Raritní čokoláda z ultra vzácných divokých bobů s nezaměnitelnou chutí a texturou od Qantu z Kanady.
70% Pause CAFÉ - QANTU 50g
Speciální kávová ovocná čokoláda Qantu s kousky kávových zrn od čokolatiérů z Kanady!
BIO 100% QANTU (bez přísad) Demetrio 50g (CZ-BIO-002)
100% organická čokoládová tabulka Qantu z Kanady, z mikro šarže Villa Virgen kakaa (250kg/rok) Cusco, Peru.