Bohužel na trhu s Manuka medy panuje obrovská kontroverze a chaos ve značení jejich síly a typu jejich "faktorů", což často mate i mne, přestože se touto tématikou více zabývám. Je pak možné najít Manuka medy cenově i v řádech tisíců za jednu sklenici (například i 3000+ kč za balení) a stejně tak Manuka medy za pár stovek. Různé značky používají různé značení antibakteriálních faktorů udávajících potenciální vlastnosti tohoto zcela unikátního manuka medu(které má mezi všemi medy na světě v tak velké míře pouze on). 

Dlouho jsem síle nejdražších manuka medů a jejich údajnému efektu sám nevěřil a byl dost skeptický, dokud jsem osobně nezkusil mě darovaný 800+(MGO značení) pravý RAW Manukový med od NUI. Upřímně, toto je domácí lékár*a a chuť se nedá ani srovnat s ničím co jsem dosud zkusil, medy samozřejmě nesmí být označovány dle legislativy za léčivé apod. (přestože historie medu mluví za všechno) avšak jeho neskutečně pronikavá chuť, kterou zde popsat mohu - skutečně připomíná silné "léčivo".

V dnešní době, kdy je imunita na prvním místě a lidé se snaží více a více starat o své zdraví se často uchylujeme k přírodním cestám, kvalitním doplňkům stravy, vitamínům a "super"potravinám, které by nám poskytli preventivní ochrannou ruku a podpůrné vlastnosti pro náš organismus za všech okolností. Jsem znám tím, že velmi propaguji a ve své praxi používám čisté a surové včelí produkty top kvality. Manukový med je skutečně unikátní záležitost a já přestože se v podstatě roky specializuji na včelí alchymii jsem zatím zde na web naskladnil pouze dva. Tento dražší typ pokládám za nejsilněji koncentrovaný a zároveň RAW certifikovaný Manuka med (RAW označení je u MGO faktorového medu velmi důležité - viz níže), který se dá na trhu sehnat. Nemá smysl ho nijak vyzdvihovat protože jeho efekt, sílu a chuť by měl každý posoudit sám na sobě. Za mě je toto vedle včelího pylu (Ambrosie), mateří kašičky a klasických medů - jedna z nejsilnějších možných částí domácí přírodní lékárny, kterou může člověk doma mít. Vlastnosti Manuka medu jsou natolik známé a ověřené, že je lehké si je dohledat v literatuře nebo na webu. Zde je bohužel uvádět nemůžeme...

ZDE NAJDETE 25 KLINICKÝCH STUDIÍ: http://nuihoney.com/clinical-research-studies/

NUI MGO 800+ RAW Manuka med je čistý, silný, špičkový „l*k“ ve sklenici, který
nabízí obrovské výhody díky své vysoké koncentraci Methylglyoxalu (MGO) -
esenciálního komplexního enzymu získaného z rostliny Mānuka, která se nachází na Novém Zélandu.

Moderní věda zjistila, že med Mānuka je extrémně účinný. Tento prémiový med Manuka je sklízen, testován, balen a certifikován na Novém
Zélandu, aby byla zaručena vynikající kvalita a autentičnost všech jeho označení!!

Co je Manuka?
Manukou nazývali původní obyvatelé Nového Zélandu stálezelený keř s bíle či růžově kvetoucími květy. Jeho český název je balmín metlatý (lat. Leptospermum scoparium), je příbuzným známého tea tree a i když je dnes jako okrasná rostlinka rozšířený po celém světě, na Novém Zélandu a v Austrálii se mu v hornaté krajině daří nejlépe. Právě z těchto krásných květů sbírají včely neobyčejný nektar plný hodnotných látek bohatých na éterické oleje, který se promění v lahodný med. A ne obyčejný...

Odkud je tento med?
Manuka medy běžně pocházejí z Nového Zélandu. Stejně tak tento.

Čím je ale Manuka med tak výjimečný?
Med je od pradávna brán za tekuté zlato. Manukový med se navíc vyznačuje výraznými dezinfekčními účinky, má silnou kořeněnou chuť a mnoho cenných látek. Podobně jako tymiánový med nebo med z vřesu či pohankový med je opravdu velmi hodnotným druhem medu(v průměru jsou Manuka medy nejdražší medy na světovém trhu). Doporučujeme med užívat po malých lžičkách, nebo rozmíchat v nápoji, nikdy ale nesmí být horký, jinak byste se ochudili o cenné účinné látky. Já doporučuji med jíst přímo ze lžičky (ne kovové) anebo kombinovat s Ambrosií.

A co je MGO nebo UMF® faktor?
Hodnota MGO udává množství metylglyoxalu (MGO) v medu. Jde o poměrně rozšířenou hodnotu, kterou používá spousta výrobců. Nicméně kvalitu medu nelze určit jen na základě faktoru MGO.

MGO je navíc hodnotou, která je velmi lehce manipulovatelná, ať už tím, že včelky mohou být přikrmovány směsí s obsahem DHA (kyseliny dokosahexaenové), nebo promícháním různých dávek medu. Hodnota MGO reaguje rovněž na zahřátí medu, a to jejím zvýšením. O tomto se samozřejmě koneční spotřebitelé běžně neinformují.

Proto pokud již kupujete MGO označený MANUKA Med je velmi důležité aby byl certifikovaný a označený jako RAW med - tedy surový a nijak neupravený. Potom jde skutečně o TOP kvalitní Manukový med! 

Další hojně používanou hodnotou je UMF®. Ta popisuje neperoxidovou aktivitu. Počítá se z hodnot DHA (předstupeň MGO), z MGO a leptosperinu (látka, která se vyskytuje pouze v manuce). Při výpočtu hodnoty UMF se nezohledňuje, zda hodnoty MGO nebo DHA bylo docíleno přirozenou cestou.

Maorové, původní polynéské obyvatelstvo Nového Zélandu jsou si dobře vědomi výjimečných vlastností tohoto medu.

Manuka med pochází z nektaru květů stromu balmínu metlatého - nazývaný také původním domorodým názvem "Manuka", který roste v hornatých oblastech Nového Zélandu. Potřebuje plno slunce a proto neroste na zastíněných místech. Tato dřevina je pěstována pro své květy a své léčivé účinky.

Chuť medu je silně kořeněná. Lehce mátová chuť omámí všechny smysly a zaručí dokonalý požitek!

O neuvěřitelnosti včel nemá ani smysl zase začínat protože jejich alchymii asi člověk nikdy dokonale neporozumí, stejně tak, jako jejich nebo svojí existenci. Nejen že jsou tu včely déle než my, ale jejich život a existence je z určitého pohledu takřka ve všem před námi - zejména přírodním soužitím, vlastní harmonií, podporou a nepostradatelností pro všechno živé. Všechny včelí produkty jsou vlastně tajemná přírodní alchymie a já osobně je považuji za jeden z největších darů lidstvu, co se živin týče. Gramem ke gramu a synergií složení neexistují podle mě na planetě zemi dokonalejší potraviny, než jsou výsledné produkty práce neuvěřitelných včel - ať už jde o med, ambrosii(včelí "chléb"/pyl) nebo mateří kašičku ale i další suroviny... Je známo, že kdyby všichni top vědci světa a nejlepší laboratoře lidstva dohromady zkusili vyrobit opravdu nejlepší a nejdokonalejší doplňky stravy pro lidské zdraví - vznikalo by jen něco podobného včelím produktům. Ani do těch originálních však moderní člověk stále nevidí, není schopen stvořit ani základní med a velká množství látek a část obsahu v Ambrosii(fermentovaném včelím pylu) anebo Mateří kašičce ještě ani neobjevil - ani nepojmenoval - ani správně nepochopil. (velmi podobně je tomu u lidského mateřského mléka)

Medu je potřeba si vždy náležitě vážit a jíst ho ve skromných dávkách! Dokonale koresponduje s mou myšlenkou bohaté skromnosti(z mála získat mnoho). Nevím, proč vůbec konzumovat cukr nebo jakýkoli lidmi vytvořený cukerný produkt, když máme k dispozici včelí med! Na jedné jediné čajové lžičce medu pracují dvě včely celý svůj život! Na jeden kilogram jich je třeba pět set! 

Včely z jednoho v úlu navštíví denně přes 225 000 květin. Včely nikdy nespí.
Včela navštíví 800 květů za hodinu, z jednoho letu při silné snůšce přinese asi 40 mg sladiny, na 1 gram medu musí navštívit 7 000 květů, životní dílo 1 včely je tedy půl čajové lžičky medu, na 1 kg medu uletí včely 280 000 km, tj. 7× kolem rovníku!

Tipy od našich včelařů:

Nejlepší je med na lačný žaludek, nikdy s horkým nápojem, nejlépe s vlažným. Lžičku čistého Manuka medu zamíchejte do vlažné vody, nebo mléka a vypijte.

MGO faktro je definován jako methylglyoxal faktor.

Methylglyoxal vzniká při odbourávání glukózy. MGP (Methylglyoxal) je také produkován při zahřívání medu. tedy čím vyšší je MGO hodnota, tím vyšší je pravděpodobnost, že by med zahříván. Pokud se však jedná o RAW označený med, je MGO hodnota skutečně vysoce relevantní, což také okamžitě poznáte na chuti.

Tento Manuka med není nijak zahříván a je chráněn před teplotami vyššími než 39°C. Zároveň je při získávání medu brán v potaz ekologický i etický ohled na včelstva a je s nimi zacházeno podle zásad ekologického zemědělství. Včelám se například ponechává dostatek medu, aby nemusely být dokrmovány cukrem. Včely jsou také přeléčovány pouze přírodní cestou například pomocí tymiánového oleje.

Opatrnosti je třeba u osob citlivých na včelí produkty.

Po otevření skladovat v suchu a chladu.

Účinky jednotlivých bylin, vitamínů, minerálů i konkrétních výrobků si, prosím, dohledejte sami v herbářích nebo na internetu.

NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. 432/2012, které platí od 14.12 2012 nám neumožňuje uvádět účinky doplňků stravy (například bylin nebo jejich směsí) na lidský organismus. Výrobci ani prodejci nesmí uvádět jiná než EU schválená zdravotní tvrzení.

Děkuji za Vaši snahu o dohledání veškerých informací. Udržujete tím prostor pro svobodné rozhodování o možnostech prevence i léčby.


Množství: 250 g
Složení: RAW surový manuka med bio o nejvyšší účinnosti MGO 800+


Výrobce: NUI

 

"Tisíce věků odešlo do neznáma. Mnohé bouře přehnaly se světy všemi, ale včely - vzor síly, kázně a práce - přetrvaly." Můj respekt a úcta Včelám navždy... 


Mohlo by Vás zajímat

RAW Pohankový Med 750g

RAW Pohankový Med 750g

Unikátní druh léčivého RAW medu z květů Slovenské Pohanky!

skladem

11,16 € 7,43 €

Vřesový Med 500g

Vřesový Med 500g

Pravý Vřesový med. Vyhledávaná specialita.

není skladem

21,64 € 18,28 €

2’-Fukosyllaktóza (oligosacharid lidského mateřského mléka) 40g

2’-Fukosyllaktóza (oligosacharid lidského mateřského mléka) 40g

Unikátní oligosacharid, který se přirozeně vyskytuje v mateřském mléce, tvoří asi 30% všech oligosacharidů lidského mléka.

skladem

44,40 € 41,01 €

Provozovatel webu, Adam Raw, se sídlem Metylovice 552, Metylovice, 73949, IČ: 03452824, jako správce osobních údajů, zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro fungování webových stránek a pro analytické účely a v případě Vašeho souhlasu také pro personalizaci reklam. Přečtěte si Zásady souborů cookies.

Souhlasím