BIO 100% Rituální Kakao (Chuncho/Peru) - Karuna 110g (CZ-BIO-002)
Bio kakaová hmota 100% (strouhaná) odrůdy Chuncho z údolí Urubamba v Perua - organické, neslazené, přirozeně bohaté na hořčík, draslík, železo, zinek, fosfor a další prvky.. Zobrazit více
Výrobce: | Výrobce: Karuna |
Kód: | Kód: KAR18 |
Single origin ,,bean to bar´´ BIO 100% strouhaná hmota pro přípravu rituálního kakaa z bobů odrůdy Chuncho - toto jemné kakao je absolutní raritou. Roste v horách údolí Urubamba v oblasti Quillabamba. V této oblasti je mnoho více než 100 let starých kakaovníků. Podle odborníků by toto kakao mohlo být předkem mnoha odrůd kakaa. Má obrovskou škálu chutí, tónů a vůní. Jedná se o jednu z nejvzácnějších odrůdu Peruánského kakaa vůbec.
Nejde o nízkotučné pravé kakao (suchý prášek jež je vedlejší produkt lisování kakaového másla), ale o strouhanou hmotu, která má podobné vlatnosti avšak s tím rozdílem, že obsahuje mnohem více kakaového tuku (tedy jde plnotučný "prášek").
Toto kakao vyhrálo stříbro na Academy of Chocolate Awards 2020.
Karuna chocolate - Jsme Katya a Armin,
průkopníci v oblasti řemeslné čokolády v Jižním Tyrolsku a první, kdo v Jižním Tyrolsku vyrábí organickou čokoládu z jemných kakaových bobů. Třídíme, pražíme a drtíme sami jen vybrané kakaové boby a v malých výrobních dávkách vyrábíme obzvláště aromatické a puristické čokolády. Naše obaly jsou 100% ekologické, bez plastů, bez chemikálií a bez těžkých kovů. Používáme certifikované přírodní papíry a tiskneme barvami rostlinného původu technikou sítotisku Risograph. Vnitřní obal našich čokolád je vyroben z celulózy a je kompostovatelný.
Řemeslní výrobci čokolády jako my, vyrábí čokoládu tzv. "od bobů až po tabulku". Počínaje hl. surovinou - kakaovým bobem, se celý výrobní proces provádí v malých šaržích. V důsledku industrializace výroby čokolády zmizel profesionální profil řemeslného výrobce čokolády v 50. letech minulého století. V dnešní době většina výrobců čokolády obvykle jen rafinuje průmyslově vyráběný meziprodukt, kakaovou hmotu nebo kuverturu. Výsledkem je násobně levnější produkt a masová produkce.
Počínaje Amerikou, asi před 20 lety, se iniciativa ,,bean to bar" jakožto specializovaná oblast řemeslné výroby kakaových produktů v posledních letech silně rozrostla a konečně nabízí milovníkům kakaa tu nejkvalitnější, aromatickou a hlavně puristickou čokoládu, která je zcela odlišná od průmyslových produktů v policích obchodů. Výroba řemeslné čokolády trvá i týden. Zákazník platí za práci a řemeslo a hlavně za kvalitu použitých surovin.
Tato 100% "čokoláda" je stejně jako všechny kvalitní 100% tabulky velmi bohatá na energii stabilních tuků, specifickou vlákninu, bílkoviny, minerály, antioxidanty a teobromin - dle nutričního složení a množství tuku/sacharidů/bílkovin, které je díky původu bobů a zpracování specifické a unikátní pro každou značku a druh 100% kakaové tabulky je možné vyčíst i očekávat zajímavé rozdíly.
Superpotravina k posílení energie.
Proč je kakao pravděpodobně tím nejzdravějším energy nápojem, který můžete svému tělu dát?
Král antioxidantů: Podle hodnoty ORAC je kakao jednou z potravin s největším obsahem antioxidantů na Zemi – dokonce více než hvězdy jako goji, acai a borůvky. Kakao obsahuje 40x více antioxidantů než borůvky. Má úžasné skóre ORAC 98 000 na 100 g, např. i oproti borůvkám (2 400). Skóre ORAC měří schopnost antioxidantů absorbovat volné radikály (které pocházejí ze znečištění a toxinů v našem prostředí), které způsobují poškození buněk a tkání a mohou vést k onemocněním, jako je rakovina.
Lepší než kofein: Kakao je jediným nejbohatším zdrojem theobrominu ze všech potravin na světě. Theobromin je přirozeně se vyskytující pseudostimulant ze stejné chemické skupiny jako kofein, ale je daleko dlouhodobější a stabilnější než kofein a nevytváří nervozitu ani závislost.
,,Theobromin je ve stejné třídě stimulantů jako kofein, ale je zcela odlišný, protože nabízí déle trvající a uvolněnější energii bez prudkého výkyvu a následného pádu. Theobromin kofein dokonale balancuje. Na rozdíl od kofeinu není theobromin stimulantem centrálního nervového systému, a proto obvykle neprodukuje pocity na hraně nervozity a hl. není návykový. Energie z theobrominu dodává více soustředění a spíše harmonizuje/stabilizuje než nakopává. Theobromin a kofein jsou podobně konstruované typy farmakologicky aktivních látek, ale se znatelně odlišnými účinky. Theobromin je jemný, mírný, má pomalý nástup, je dlouhodobý a není návykový, zatímco kofein je intenzivní, silný, rychle působící, krátkodobý a zcela návykový. Efekty přírodních alkaloidů v kakau jsou skvěle stabilizovány jeho bohatým a stabilním tukem, vlákninou, elektrolyty a mikroživinami a působí v celku neuvěřitelných 200+ látek synergicky jako superpotravina - i proto se kakau již od Aztéků přezdívá pokrm bohů.´´
Kognitivní funkce: Theobromin a další flavonoly v kakau pomáhají zlepšit kognitivní funkce – nejen ve stejný den, kdy jej konzumujete, ale také kumulativně v dlouhodobém horizontu, jak stárneme. Podívejte se na tuto studii.
Zlepšující náladu: Kakao má mnoho chemických sloučenin s měřitelnými vlastnostmi zlepšujícími náladu, včetně: serotoninu a prekurzorů serotoninu, jako je tryptofan ; neurotransmiter zvaný fenylethylamin (také známý jako „droga lásky“); a tělu vlastní přirozeně se vyskytující antidepresivum zvané anandamid (známé jako „molekula blaženosti“).
Zdraví pokožky: Flavonoly v kakau pomáhají regulovat zdraví pokožky na genetické úrovni, posilují kolagen a „výrazně“ redukují vrásky způsobené pobytem na slunci. Podívejte se na tuto studii publikovanou v Journal of Investigative Dermatology.
Zdraví zubů: Věřte tomu nebo ne, ale theobromin ve skutečnosti chrání zubní sklovinu před erozí. Theobromin dokonce porazil fluoridy ve srovnávací studii.
Kakao je nejvyšší rostlinný zdroj železa, který člověk zná, při neuvěřitelných 7,3 mg na 100 g. To je srovnatelné s hovězím masem (2,5 mg) a špenátem (3,6 mg).
Surové kakao je také jedním z nejvyšších rostlinných zdrojů hořčíku, nejvíce deficitního minerálu v západním světě. Hořčík je důležitý pro zdravé srdce a pomáhá přeměňovat glukózu na energii, což umožňuje vašemu mozku pracovat s laserově ostrou jasností a zaměřením. To může být důvod, proč tělo často vyžaduje čokoládu/kakao, obzvláště u vytížených a unavených jedinců.
Málokdo si uvědomuje, jak bohatým zdrojem živin a zejm. minerálů pravé kakao je (viz níže). Je však potřeba myslet i na obsah antinutrientů a to zejm. oxalátů v pravém kakau, proto nedoporučuji více než 50g prášku za den pro sportovce a 25g pro nesportovce. Pokud přesto plánujete vyšší dávkování kakaa za den pak doporučuji přijímat současně také zdroj kvalitního vápníku a vitamínů D3+K2 jako prevenci tvorby vedlejších produktů oxalátu.
Pravé kakao je opravdovou superpotravinou a je pravděpodobně to nejzdravější energetikum, co můžete svému tělu dát. Umožňuje vám pracovat na vysoké úrovni a pomáhá vám cítit se dobře po celý den bez výkyvů a demineralizace.
Toto kakao neobsahuje cukr ani jiná aditiva, je přírodně bohaté na hořčík, který často chybí v denní stravě. Šálek horkého nápoje s kakaem, ke snídani nebo ke svačině, poskytne vašemu organismu uvolnění svalů i nervové soustavy. Účinně působí proti stresu a zabraňuje přetížení organismu.
Složení: 100% bio kakaové boby* (Peru) z kontrolovaného ekologického zemědělství. Zemědělství mimo EU. Obsah kakaové sušiny 100 %.
CZ-BIO-002
Alergeny: Může obsahovat stopy ořechů
Energetická hodnota 2497 kJ/597 kcal
Tuky 54 g
z toho nasycené mastné kyseliny 26 g
Sacharidy 21 g (z toho 10g vláknina)
z toho cukry 0,5 g
Bílkoviny 11 g
Sůl 0,02g
Odrůda kakaa: Chuncho
Aroma profil: Silné ovocné příchutě, příjemná něžná kyselost a málo hořkosti, intenzivní kakao. Jemné květinové sladké tóny, připomínající čerstvé jarní růže.
Bezlepkové
veganské
SKLADOVÁNÍ: Skladujte v chladu a suchu.
HMOTNOST: 110g
Mohlo by Vás zajímat
BIO 70% Orient Tobacco Leaves - Karuna 60g (CZ-BIO-002)
70% tmavá BIO čokoláda z limitované edice 800ks stařená s listy orientálního tabáku od čokolatiérů z jižního Tyrolska.
BIO 100% Chuncho (bez přísad) Karuna 60g (CZ-BIO-002)
100% BIO čokoládová tabulka Karuna ze vzácného chuncho kakaa z Peru od čokolatiérů z jižního Tyrolska.
BIO ŠVESTKY v 75% Edelschwarz GIN čokoládě Karuna 140g (CZ-BIO-002)
Dokonalé spojení prémiových organických sušených švestek a 75% kraftové peruánské čokolády s Edelschwarz Ginem, jež se vyrábí ze 17 alpských rostlin.
Pravé banánky ve 100% čokoládě KARUNA (Mexiko) (CZ-BIO-002)
Dokonalé spojení pravého bio banánu a 100% kraftové mexické čokolády Chiapas Tabasqueno od KARUNY bez zrnka přidaného cukru! Ochutnejte toto naše na zakázku vyrobené, polomáčené kombo. 100% čokoláda tvořící polevu je z výběrových organických kakaových bobů a celý produkt je v BIO kvalitě.
BIO 75% PIPA BARREL AGED DARK - Karuna 60g (CZ-BIO-002)
75% tmavá BIO čokoláda stařená 6 měsíců v sudu Pipa z vinařství Franz Gojer, Jižní Tyrolsko.
BIO MEDJOUL DATLE ve 100% čokoládě Karuna Peru 200g (CZ-BIO-002)
Dokonalé spojení prémiových organických datlí a 100% kraftové peruánské "čokolády" KARUNA bez zrnka přidaného cukru! Ochutnejte naše na zakázku vyrobené, na povrchu křupavé a uvnitř nebesky sladké datlové kombo. 100% čokoláda tvořící polevu je z výběrových kakaových bobů Chuncho v Peru.