Stejné vzácné divoké Jaguáří boby, které Domantas Užpalis použil ve své Naive kolekci Theobromaz.

Touto řadou představila Naive originální přístup v tvorbě ultra-raritní čokolády, kterou vyzývá hlavně zvědavé gurmány a milovníky kakaa na cestu k prozkoumání nových tvarů, částí a vrstev celého kakaového ovoce, aby ochutnali čokoládu novým způsobem. Tím, že pro tuto limitovanou kolekci Domantas Užpalis použil vzácné bílé heirloom a divoké jaguáří kakao oslovil zejména ty nejnáročnější. 

"Často se mě ptají, proč jsem se rozhodl vyrábět čokoládu." Před odpovědí vždy váhám. Měl bych raději vyprávět dlouhý a poutavý příběh o svém divokém nápadu, nebo bych měl jednoduše říct, že jsem uviděl díru v trhu? Pravdou je, že ani jedna z těchto odpovědí není zcela správná. Čokoláda je jako můj vlastní život - hořká i sladká. Byla vždy můj neustálý společník, který mě viděl růst z bezstarostného dítěte ve zcela donkichotského dospělého. Čokoláda je stejně bujná jako můj nejživější sen a pokorná jako moje jednoduchá realita. Ochutnávkou čokolády Naive dáváte smysl mému celoživotnímu projektu - a za to vám chci osobně poděkovat. “ -Domantas Užpalis

Domantas Uzpalis Chocolate naive | Pure products, Artisan chocolate, Naive

! Limitováno jen na několik set ks (z celkových pouze 60kg bobů, které se podařili pro tento rok Domantasovi napřímo získat z jeho zdroje ve střední Americe při osobní cestě za kakaem po Venezuele a jižní Americe. !

Divoké Theobroma bicolor (Jaguáří kakao) je jedním z nejvzácnějších druhů rodu Theobroma vedle známějšího Theobroma cacao (běžné kakao). Traduje se, že mimo pěstované a kultivované dřeviny (macambo) v divoké tropické džungli ještě stále zbývá několik tisíc skrytých divoce rostoucích stromů. Od pravěku se Jaguáří kakao používalo k potravinovým i rituálním účelům, takže experimentování s ním vždy Domantase Užpalise fascinovalo.

Díky této fascinaci a své inovativní vášni i touze po dobrodružství a osobní expedici, byl schopen vybudovat velmi omezený a malý, ale přímý dodavatelský řetězec této divoké rarity pro svou čokoládu Naive. A jak sám radí: ,,Máte-li zájem, vyzkoušejtě nějaké ihned, dokud nebudou navždy pryč."

Nutriční hodnota: Každý bob Jaguářího kakaa obsahuje 31% specifické vlákniny, okolo 15% čistých bílkovin dle kusu, stabilní nasycené kakaové tuky ale také protizánětlivé omega-9 mastné kyseliny. Kakao Jaguar je plné serotoninových sloučenin zlepšujících náladu a majících vliv na kognitivní funkce - což mu dává i jeho přezdívku ,,Brain Bean" (vypadá také jako mozek - není to náhoda).

Profil tuku (50g na 100g), což je vedle vlákniny (31g!) a bílkovin největší část jaguářích bobů je dle analýz přibližně 52%+ nasycených, +-45% mono-nenasycených a pouze 3% poly-nenasycených mastných kyselin. (7% palmitic acid, 0,5% margaric acid, 43% stearic acid, 2% arachidic acid, 3% linioleic acid omega-6 a 45% oleic acid omega-9, kterou najdeme hojně například také v olivovém oleji.)

Antioxidační složení Jaguar kakaa je už kvůli světlé barvě samozřejmě odlišné od běžného tmavého (někdy až fialového a silně pigmentovaného) T. cacao a obsahuje sice jen polovinu stejných typů kakaových antioxidantů, ale zato 1000x více méně známého flavonoidu zvaného myricetin. Má také výrazně vyšší hladinu různých jiných fenolových kyselin.

Divoké jaguáří kakao je extrémně neobvyklé a vzácné. Bohužel vyhyne, protože jeho stromy rychle mizí z přirozeného prostředí ve Střední Americe. Strom je zřídka vidět i v oblastech, kde je stále ceněn a má svou bohatou historii. Kromě kultivovaných analogů už většina původních stromů proto existuje spíše jako relikvie nebo rostou divoce ve volné přírodě. Lusky vydávají silnou vůni jeden až dva týdny poté, co spadnou ze stromu. Vůně je večer obzvláště aromatická. Když lusky vyschnou, jejich povrch se začíná podobat vzoru na kůži jaguára.
 V jednom lusku je v průměru 30-50 bobů zabalených do šťavnatého žlutého slizu. Na rozdíl od T. cacao neobsahují zralé boby kakaa Jaguar významné množství alkaloidů, jako je kofein aj., takže jeho chuť není vůbec hořká. Počáteční chuť připomíná čerstvé mandle nebo makadamie a mírně nezralé avokádo, následují tóny opečeného chleba s puncem kořeněných, kouřových a čokoládových tónů o několik sekund později. Dochuť je pak vícevrstvá a dlouhá, až 5 minut. Profil je kvalitní a s velmi malou hořkostí nebo svíravostí.

Jaguaří boby jsou chuťově asi nejvíce podobné makadamiovým oříškům a připomínají skoro ,,máslovou sušenku". Tyto vzácné boby jsou určeny pro všechny, kteří chtějí vyzkoušet ultra raritní záležitost.

HMOTNOST: 160 g
VYROBENO: Litva Země původu kakaa: Střední Amerika
SLOŽENÍ: jaguáří kakaové boby*

*divoké/zcela přírodní 

VÝŽIVOVÉ ÚDAJE NA 100 G:

Energetická hodnota 2320 kJ/600 kcal
Tuky 50 g, z toho nasycené mastné kyseliny 35 g
Sacharidy 36 g (Většina jako vláknina - 31g)
z toho cukry 1 g
Bílkoviny 13 g (až 25g dle šarže)
Sůl 0mg

SKLADOVÁNÍ: Skladujte v chladu a suchu.


Mohlo by Vás zajímat

Divoké drcené kakaové boby (BIO) - Oialla 200g

Divoké drcené kakaové boby (BIO) - Oialla 200g

BIO drcené kakaové boby z divoce rostoucích kakaovníků z pralesa Bolívie - v organické kvalitě.

skladem

19,75 € 15,79 €

Provozovatel webu, Adam Raw, se sídlem Metylovice 552, Metylovice, 73949, IČ: 03452824, jako správce osobních údajů, zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro fungování webových stránek a pro analytické účely a v případě Vašeho souhlasu také pro personalizaci reklam. Přečtěte si Zásady souborů cookies.

Souhlasím