Oslí darkmilk divoké Jaguáří boby (bez cukru) - Naive 60g
100% Divoké jaguáří boby z mikro šarže soukromého sběru v džungli obalené v raritní darkmilk čokoládou z oslího mléka od Chocolate Naive. Zobrazit více
Výrobce: | Výrobce: Naive |
Kód: | Kód: NAI71 |
Stejné vzácné divoké Jaguáří boby, které Domantas Užpalis použil ve své Naive kolekci Theobromaz jsme obalili v našem nejnovějším projektu - darkmilk čokoládě z oslího mléka bez jakéhokoli přidaného cukru či aditiv.
Jen vývoj této luxusní a nejzdravější mléčné čokolády světa trval 7 měsíců, původní nápad Adama Raw toto realizovat je však daleko starší a projekt má opravdnu k dnešku již přes rok. Posouzení výsledku necháme na Vás. Více informací o unikátním oslím mléce najdete zde: https://www.adamraw.cz/donkey-milk/
Originální přístup v tvorbě ultra-raritní čokolády, kterou Naive vyzývá hlavně zvědavé gurmány a skutečné milovníky prémiového kakaa na cestu k prozkoumání nových tvarů, částí a vrstev celého kakaového ovoce, aby ochutnali čokoládu novým způsobem. Tím, že pro tuto limitovanou kolekci Domantas Užpalis a Adam Raw použili vzácné divoké jaguáří kakao oslovili zejména ty nejnáročnější.
***
"Často se mě ptají, proč jsem se rozhodl vyrábět čokoládu." Před odpovědí vždy váhám. Měl bych raději vyprávět dlouhý a poutavý příběh o svém divokém nápadu, nebo bych měl jednoduše říct, že jsem uviděl díru v trhu? Pravdou je, že ani jedna z těchto odpovědí není zcela správná. Čokoláda je jako můj vlastní život - hořká i sladká. Byla vždy můj neustálý společník, který mě viděl růst z bezstarostného dítěte ve zcela donkichotského dospělého. Čokoláda je stejně bujná jako můj nejživější sen a pokorná jako moje jednoduchá realita. Ochutnávkou čokolády Naive dáváte smysl mému celoživotnímu projektu - a za to vám chci osobně poděkovat. “ -Domantas Užpalis
! Limitováno jen na 250ks (z mikrošarže bobů, které se podařili pro tento rok Domantasovi napřímo získat z jeho zdroje ve střední Americe při osobní cestě za kakaem po Venezuele a jižní Americe. !
Divoké Theobroma bicolor (Jaguáří kakao) je jedním z nejvzácnějších druhů rodu Theobroma vedle známějšího Theobroma cacao (běžné kakao). Traduje se, že mimo pěstované a kultivované dřeviny (macambo) v divoké tropické džungli ještě stále zbývá několik tisíc skrytých divoce rostoucích stromů. Od pravěku se Jaguáří kakao používalo k potravinovým i rituálním účelům, takže experimentování s ním vždy Domantase Užpalise fascinovalo.
Díky této fascinaci a své inovativní vášni i touze po dobrodružství a osobní expedici, byl schopen vybudovat velmi omezený a malý, ale přímý dodavatelský řetězec této divoké rarity pro svou čokoládu Naive. A jak sám radí: ,,Máte-li zájem, vyzkoušejtě nějaké ihned, dokud nebudou navždy pryč."
Nutriční hodnota: Každý bob Jaguářího kakaa obsahuje 31% specifické vlákniny, okolo 15% čistých bílkovin dle kusu, stabilní nasycené kakaové tuky ale také protizánětlivé omega-9 mastné kyseliny. Kakao Jaguar je plné serotoninových sloučenin zlepšujících náladu a majících vliv na kognitivní funkce - což mu dává i jeho přezdívku ,,Brain Bean" (vypadá také jako mozek - není to náhoda).
Profil tuku (50g na 100g), což je vedle vlákniny (31g!) a bílkovin největší část jaguářích bobů je dle analýz přibližně 52%+ nasycených, +-45% mono-nenasycených a pouze 3% poly-nenasycených mastných kyselin. (7% palmitic acid, 0,5% margaric acid, 43% stearic acid, 2% arachidic acid, 3% linioleic acid omega-6 a 45% oleic acid omega-9, kterou najdeme hojně například také v olivovém oleji.)
Antioxidační složení Jaguar kakaa je už kvůli světlé barvě samozřejmě odlišné od běžného tmavého (někdy až fialového a silně pigmentovaného) T. cacao a obsahuje sice jen polovinu stejných typů kakaových antioxidantů, ale zato 1000x více méně známého flavonoidu zvaného myricetin. Má také výrazně vyšší hladinu různých jiných fenolových kyselin.
Divoké jaguáří kakao je extrémně neobvyklé a vzácné. Bohužel vyhyne, protože jeho stromy rychle mizí z přirozeného prostředí ve Střední Americe. Strom je zřídka vidět i v oblastech, kde je stále ceněn a má svou bohatou historii. Kromě kultivovaných analogů už většina původních stromů proto existuje spíše jako relikvie nebo rostou divoce ve volné přírodě. Lusky vydávají silnou vůni jeden až dva týdny poté, co spadnou ze stromu. Vůně je večer obzvláště aromatická. Když lusky vyschnou, jejich povrch se začíná podobat vzoru na kůži jaguára.
V jednom lusku je v průměru 30-50 bobů zabalených do šťavnatého žlutého slizu. Na rozdíl od T. cacao neobsahují zralé boby kakaa Jaguar významné množství alkaloidů, jako je kofein aj., takže jeho chuť není vůbec hořká. Počáteční chuť připomíná čerstvé mandle nebo makadamie a mírně nezralé avokádo, následují tóny opečeného chleba s puncem kořeněných, kouřových a čokoládových tónů o několik sekund později. Dochuť je pak vícevrstvá a dlouhá, až 5 minut. Profil je kvalitní a s velmi malou hořkostí nebo svíravostí.
Jaguaří boby jsou chuťově asi nejvíce podobné makadamiovým oříškům s avokádem a připomínají skoro ,,máslovou sušenku". Tyto vzácné boby ve vzácném oslím mléce a kakau jsou určeny pro všechny, kteří chtějí vyzkoušet ultra raritní záležitost.
HMOTNOST: 60g
VYROBENO: Litva
SLOŽENÍ: divoké jaguáří boby (40%), oslí dark-milk čokoláda (výběrové kakao, mrazem sušené organické oslí mléko (30%), čerstvě lisované kakaové máslo (8%)). Může obsahovat stopy ořechů, arašídů. Obsahuje mléko (oslí). Udržujte v suchu, temnu a chladu do 18°C max.
VÝŽIVOVÉ ÚDAJE NA 100 G:
Energetická hodnota 2594 kJ/620 kcal
Tuky 59 g, z toho nasycené mastné kyseliny 33 g
Sacharidy 35 g (většina jako vláknina), z toho cukry 12g (přírodní ne přidané)
Bílkoviny 12g
Sůl 22mg
SKLADOVÁNÍ: Skladujte v chladu a suchu.
Mohlo by Vás zajímat
Divoké Jaguáří boby (Theobroma bicolor) - Naive 160g
100% Divoké jaguáří boby z mikro šarže soukromého sběru v džungli od Chocolate Naive.
Kakaové boby v 80% čokoládě Naive - 60g
Single origin pražené kakaové boby v 80% hořké čokoládě - dílo od Naive Chocolate.