IMPERIAL LABEL

Inspirovaný tradičním ruským nápojem podávaným již od 12. století, který sloužil jako prostředek k překonání krutých ruských zim, Imperial Label je jemný zelený čaj ochucený pomerančem, skořicí a lékořicí, jemně zesílený citronem a plody rakytníku s lehkým nádechem vanilky.

PŘES 150 LET HISTORIE KUSMI
Firma Kusmi Tea nabízí svým příznivcům exkluzivní čajové směsi, připravované na základě receptur, jejichž přesné složení je přísně střeženým tajemstvím už od roku 1867.
Příběh prémiových francouzských čajových směsí je téměř pohádkový a nechybí ani ten pověstný šťastný konec.
Je o chudém chlapci, který svým umem a důvtipem ke štěstí a bohatství přišel, ale také o úpadku a zmaru, o „vizionářských andělech“ s velkým citem pro obchod, kteří se objevili právě včas, aby znovuvzkřísili zašlou slávu, zachránili tak pro svět dnes již legendární čajové směsi a dali vzniknout novým, stejně neodolatelným.

Louhování
4-5 min
 
Teplota vody
85-90 °C
 
Perfektní i pro ledový čaj

INGREDIENCE
Skořice
Zelený čaj
Zázvor
Kardamom
Anýz
Lékořice
Pomerančová kůra
Rakytník

Na přípravu 1 šálku čaje doporučujeme použít 2-3 g (1 čajová lžička) čajové směsi.

Kovová dóza obsahuje 125 g sypaného čaje. Snadno se otevírá i uzavírá a čaj je v ní skladován bez přístupu vzduchu – což pomáhá uchovat jeho aroma a chuť.

_____________________________________

PŮVOD ČAJE

Čajovník patří do rodu Camellia Sinensis a pochází z Číny. Tam také začali místní obyvatelé čajové lístky používat jako základ nápojů.

První písemná zmínka o čaji pochází z roku 300 př.n.l. z pojednání o farmakologii.

V 8. století vznikla Klasická kniha o čaji, kde její autor popsal rané metody pěstování, zpracování a ochutnávání čaje.

Lidé tehdy čaj konzumovali jako polévku (přidáním špetky soli do uvařeného čaje), citrusy ovoněnou polévku (přidáním citrusové kůry, koření a ovoce), jako vývar a poté konečně jako nápoj pro buddhistické mnichy. Právě ti v 9. století seznámili s čajem Japonsko. Čaj z Číny se na západ začal exportovat o několik století později za vlády dynastie Ming (1368 – 1644).

Tehdy už se čaj pili jako dnes: v čajové konvici, někdy opakovaně vylouhovaný. Čaj poté vstřebával vliv míst, kam se dostal. V Japonsku se stal centrem ceremonie, v Rusku ho vařili v samovaru a ve Velké Británii pili čaj silný, buď jen tak nebo s trochou mléka.

Původně, než jezuité v 15. století představili čaj západu, byl čaj vždy spjat s opravdovou filozofií života v čínských a japonských kulturách.

PĚSTOVÁNÍ ČAJE

Čajovník je stálezelený strom, který roste v tropických nebo subtropických oblastech. Vysoká vlhkost, spoustu slunečního světla a četné deště vytváří ideální podmínky pro jeho pěstování. Daří se mu ve výše položených oblastech (čaje Darjeeling rostou v Himalájích). Čajovník bývá pěstován v čajových zahradách a podle nich se potom jmenují čaje v nich vypěstované.

Ve volné přírodě čajovník dorůstá výšky 10-15 metrů, ale aby bylo sklízení listů jednodušší, rostliny se prořezávají ve výšce 110 centimetrů nad zemí. Jeho životnost je kolem 40 let.

Čajové lístky jsou sbírány třikrát do roka a každé období sklizně předá čaji specifickou chuť. V Himalájích se první sklizeň koná od poloviny března do poloviny dubna a výsledkem je čaj s jemnou rostlinnou chutí (tzv. „first flush“ neboli první proud), který má unikátní aromatické vlastnosti.

Druhá, tedy prostřední sklizeň probíhá od poloviny dubna do poloviny května a přináší čaj s ovocnější a voňavější chutí.

Poslední období sběru trvá od poloviny května do poloviny července, přičemž chutě jsou silnější a méně delikátní.

TYPY ČAJŮ
Bílý, zelený, polozelený (oolong) a černý čaj. Všechny tyto druhy čajů pochází z čajovníku. To, co ovlivňuje zařazení čajů podle druhu, je až způsob zpracování po sklizni. Jakmile je čaj sesbírán, zásadní fáze, které ovlivní získání čajových lístků výborné kvality, jsou vysoušení, oxidace, fermentace a dosušení. Úloha čajové společnosti spočívá v pečlivé kontrole všech těchto fází, aby se do čaje dostalo to nejlepší z aromatických látek, které obsahují čajové lístky.

BÍLÝ ČAJ
Bílý čaj podstupuje po sběru vůbec nejméně zpracování. Nejlepší bílé čaje obsahují pouze listové pupeny, které lze sbírat jen během krátkého období na jaře. Zpracování je velmi jednoduché: pro fázi vysoušení se listy umístí na několik dní do stínu a pak se dosušují. Tento čaj je vzácný právě kvůli krátkému intervalu pro sběr pupenů. Jedná se o jemný čaj, často vyhledávaný znalci. Pije se bez mléka i cukru a zalévá se vodou o nízké teplotě (aby nedošlo k narušení jeho jemné chuti). Jeho listy můžeme louhovat opakovaně.

ZELENÝ ČAJ
Aby se zabránilo fermentaci, protože zelený čaj je nefermentovaný, jsou listy ošetřeny při velmi vysoké teplotě. To je možné za použití suchého tepla, kdy jsou lístky přehazovány ve velké pánvi nad ohněm, nebo lze použít vlhké teplo, tedy napařování listů nad vodou (tato vlhká typicky japonská metoda dává čaji aroma mořského vánku, který najdeme v japonských čajových směsích sencha a matcha).

Poté jsou listy svinovány do různých tvarů, které se odvíjí od konkrétní země a tradice. Například v Japonsku jsou to tenké jehly, v Číně je zase motají do pletenců. Zelený čaj pijí nejčastěji v Asii. Má svěží vůni a je bohatý na vitamíny (tedy pokud nebyly zničeny při zalití čaje příliš horkou vodou).

OOLONG TEA
Jedná se o částečně fermentovaný čaj, nebo jakýsi střed mezi zeleným a černým čajem. Po natrhání projde čaj procesem vysoušení, potom se listy opalují a zároveň fermentují při vysoké teplotě. Čas fermentace může být kratší nebo delší, záleží na tom, jakého výsledku chceme docílit. V některých oblastech se listy následně ještě praží, což jim lehce dodává chuť pečeného kaštanu. Oolong je velmi hojně pěstovaný a populární čaj v Číně nebo na Tchaj-wanu.

Má nízký obsah kofeinu a příjemně se pije, a to buď jen tak, nebo lehce oslazený, odpoledne, nebo dokonce i večer.

ČERNÝ ČAJ
Černý čaj je fermentovaný čaj. Po natrhání se listy rozprostřou na velkých dřevěných stojanech ve stínu větrané místnosti a nechají se ležet, dokud neztratí 50 % vlhkosti. Lístky se poté svinují, tato činnost umožňuje narušení buněčné struktury lístků, což vede k uvolnění enzymů, které způsobují fermentaci. Čas fermentace záleží na požadovaném výsledku: pokud je čas příliš krátký, čaj bude „zelený“, pokud příliš dlouhý, čaj ztratí svůj charakter. Následně se čaj suší a prosívá a podle velikosti prosetých lístků jsou jednotlivě „klasifikovány“.

Ceylonský čaj a čaj Assam jsou jen dva z rozsáhlé škály černých čajů. Černý čaj je příjemný k pití sám o sobě nebo oslazený, někdy s trochou mléka nebo kapkou citronu, záleží na konkrétní odrůdě. Černý čaj se často používá jako základ pro ochucené čaje.

KOUŘOVÝ ČAJ
Kouřový čaj je specificky upravený černý čaj. Podle jedné legendy byla čajová továrna obsazena armádou a když vojáci odešli, výrobci chtěli zpracování čaje urychlit. Nechali proto čajové lístky sušit nad hořícím dřevem, aby o ně nepřišli. Listy vstřebaly kouř, a tak se zrodil kouřový čaj. Tento druh mají rádi hlavně lidé ze západního světa a obyčejně se v Číně nepije. Mezi tyto kouřové čaje patří i Lapsang souchong. Kouřový čaj si můžete dopřát jen tak nebo lehce oslazený a obvykle se pije k jídlu nebo odpoledne.

AROMATIZOVANÉ A OVONĚNÉ ČAJE
Již odpradávna Číňané zvýrazňovali čaje pomocí květin a koření, aby upravili chuť čaje. Předchůdce aromatizovaných čajů je čaj jasmínový. Čajové lístky byly do jasmínových květů svinovány v noci, protože květy se ve tmě otevírají a uvolňují svou vůni.

Vzhledem k pracnosti tohoto procesu jsou v současnosti aromatizované čaje vyráběny strojově. Po usušení čajových lístků se na ně sprejují přírodní esenciální oleje získávané z květin nebo z ovoce. Aromatizovat je možné všechny druhy čajů: zelený, černý, bílý, nebo červený. Nezáleží na použitém procesu aromatizace, ale abychom získali vyváženou a bohatou chuť čaje, kvalita použitých surovin (čaje a esenciálních olejů) je vždy zcela zásadní.

Tyto čaje mají často velmi chutný podtón a jsou výborné jen tak nebo oslazené. Mezi aromatizované čaje patří například černé čaje s čokoládou, fialkou a samozřejmě s bergamotem (např. Earl Grey, pravděpodobně nejznámější aromatizovaný čaj).

Díky našim bohatým znalostem v Kusmi Tea víme, jak kombinovat různé chutě, a tak vytvořit jedinečné čajové směsi. Naše široká řada aromatizovaných čajů obsahuje např. černý čaj s přírodními esencemi citrusu, vanilky a koření (Prince Vladimir) a zelený čaj s výtažkem z bergamotu, s citrusy a květinami (Green Bouquet).

ČERVENÝ ČAJ NEBOLI ROOIBOS
Rooibos nepochází z čajovníku, ale díky způsobu, jakým se zpracovává a používá, je čaji podobný. Roste výhradně na rovných místech v horách v jihozápadní oblasti Jižní Afriky. Již před více než 300 let domorodé národy sbíraly tyto lístky, aby je fermentovaly. I přesto, že byl fermentační proces modernizován, se výrazně nezměnil. Ať ho pijí teplý nebo studený, fermentovaný nebo ne, rooibos je v současné době národní nápoj jihoafrických států.

Existuje i nefermentovaná verze, která se pochopitelně říká zelený rooibos. Rooibos má jemnou chuť bez špetky hořkosti. Je oblíbený pro svůj velký obsah antioxidantů a stopových prvků. Místní lidová tradice tomuto čaji dokonce připisuje i protikřečové a uvolňující účinky. Vzhledem k tomu, že neobsahuje žádný kofein ani třísloviny (látky, které dodávají čaji mírnou hořkost), tento nápoj lze pít po celý den a je vhodný jak pro dospělé, tak pro děti.


Mohlo by Vás zajímat

Organic Raw Vanilla (Papua New Guinea) - Anima Mundi 29g

Organic Raw Vanilla (Papua New Guinea) - Anima Mundi 29g

100% surový, nerafinovaný, organický vanilkový prášek.

skladem

63,15 € 59,20 €

BIO Řecký horský čaj ANASSA 20g (na 10 šálků)

BIO Řecký horský čaj ANASSA 20g (na 10 šálků)

Řecký bylinný "všelék" v BIO kvalitě z Hor.

skladem

11,81 €

Prémiový Šafrán (Neguine jakost) 10g - Vanissa

Prémiový Šafrán (Neguine jakost) 10g - Vanissa

Exotický šafrán top kvality v dárkové dózičce.

skladem

75,00 €

Provozovatel webu, Adam Raw, se sídlem Metylovice 552, Metylovice, 73949, IČ: 03452824, jako správce osobních údajů, zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro fungování webových stránek a pro analytické účely a v případě Vašeho souhlasu také pro personalizaci reklam. Přečtěte si Zásady souborů cookies.

Souhlasím