Císařské ceremoniání Gyokuro ZEN (Tezumi) 30g

Diamantová rosa. Nejvyšší sorta japonského ceremoniálního gyokura pro čajové obřady. Organická kvalita produkce mistra Sakamota.

Diamantová rosa. Nejvyšší sorta japonského ceremoniálního gyokura pro čajové obřady. Organická kvalita produkce mistra Sakamota. Zobrazit více


Výrobce:Výrobce: Raws
Kód:Kód: ZEN1
Dostupnost:
skladem
2 199 Kč
včetně 12 % DPH

Nejlepší organické gyokuro ZEN Tezumi pro čajové obřady, z produkce pro Japonský císařský dvůr (nejčerstvější šarže 2025). Nejvyšší sorta a kvalita na světě. Výsledek téměř 4 dekád praxe samurajského mistra čaje pana Sakamota.

Přemýšleli jste někdy jak asi chutná čaj, který opravdu pije elita a mocní tohoto světa? Jak chutná gyokuro, určené pro japonský císařský dvůr? Ruční sběr a ruční zpracování je v Japonsku velice vzácné a nemalou měrou se podílí na ceně tohoto skvostu. Celková produkce je necelých pět kilogramů ročně. Ostatně k ceně lze uvést jen, že žijeme ve šťastné době. Ještě nedávno byla představa, že by se čaj této kvality dostal k lidem bez urozeného původu, zcela absurdní. Ostatně o kvalitě tohoto čaje svědčí i to, že ho mistr Sakamoto dodává i na císařský dvůr. Můžete směle pohostit i nejvzácnější návštěvy - jen málo lidí mělo kdy možnost ochutnat čaj této kvality. Toto gyokuro je velice vhodné na archivaci a jeho kvalita s věkem poroste.

本物」とは有機栽培で旨いお茶を作ることで何度も基本に戻っ賦孁っ返孁って孁っみ „Profesionál (pěstitel čaje)“ je ten, kdo připravuje lahodný čaj organicky, bez pomoci chemických hnojiv. Abych tohoto cíle dosáhl, neúnavně se vracím k základům.“  -Shuichiro Sakamoto, samurajský čajový mistr

Shuichiro Sakamoto, pěstitel čaje 3. generace v prefektuře Kagoshima na ostrově Kjúšú, nejjižnějším z hlavních japonských ostrovů. Pan Sakamoto tvrdí, že pouze „čajový list plný života“ dokáže připravit zdravý čaj. Jak poznáte rozdíl mezi čajem bez života a čajem, který vám dodává energii života? Přečtěte si odpověď..

Největší výzvou pěstování organického čaje je „bohatá chuť“. Může to znít divně, ale „konvenční čaj“ nebo „nebio čaj“ často opravdu chutná lépe než organicky pěstovaný čaj. Proč? Protože neekologický čaj používá syntetická hnojiva, která zvýrazňují chuť. Pan Sakamoto měl sen – vyrobit ten nejlepší čaj bez syntetických hnojiv. Také věřil, že takový čaj bude skutečně výživný, nejen „chutný“. Řešením této výzvy pana Sakamota byla úplná změna půdy. To se snadno řekne. Trvalo mu to přes 30 let a stále prý není úplně spokojený. Jeho pilné nasazení za těch 30 let může znít únavně, ale sám říká, že každé úsilí mu přináší radost. Každý má svou vlastní definici „čajového mistra“, ale pan Sakamoto je skutečný a statečný čajový mistr - pěstuje své čaje s absolutním záměrem a vášní.

Půda

Základem zdravé rostliny je dobrá výživná půda. Zní to jako samozřejmost, ale ne všichni pěstitelé čaje mají dovednosti, znalosti a ochotu investovat čas a energii do organického hospodaření se zdravou půdou. Na farmě Sakamoto se pyšní vlastním hnojivem „bokashi“, což v překladu znamená „fermentovaná organická hmota“. Tento bokashi používá organické potravinové komposty včetně rýžových otrub a původních mikroorganismů, což je jedna z klíčových složek jeho na živiny bohatého čaje. Toto bokashi je jediné hnojivo používané na jeho rostliny a neobsahuje chemikálie a pesticidy, které se nacházejí v půdách mnoha jiných pěstitelů čaje. Pan Sakamoto zjistil, že nezdravé, slabé rostliny přitahují více škůdců než zdravé, silné rostliny. Kromě svého bokashi také drtí pečlivě vybrané horniny bohaté na minerály, které se mísí s půdou, přidává základní minerály a také pomáhá při toku vody, mikroorganismů a živin v půdě. Půdní proces pana Sakamota vytváří velmi měkké a vzdušné, ale výživné prostředí, aby kořeny prosperovaly. Hrdě kdykoli předvede měkkost své půdy např. tím, že do ní zapíchne 6 stop dlouhý kus bambusu, a to bez jakýchkoli problémů!

Jedno-roční sklizeň

Třetím aspektem pěstitelských technik pana Sakamota, který vám přináší ten nejlepší čaj, je skutečnost, že se sklízí pouze jednou ročně. Protože proces zastínění trochu zatěžuje rostliny, zdůrazňuje pan Sakamoto důležitost sklízení pouze jednou ročně, aby bylo zajištěno méně stresu na rostliny, což zase udržuje úroveň živin každý rok na nejvyšší úrovni, když provádí sklizeň.

Gyokuro Zen Tezumi je vrchol čajového umění Mistra Sakamota. V tomto čaji se se odráží 35 let zkušeností s organickým pěstováním a postupné zdokonalování tradičních metod ruční produkce Gyokuro.

Tezumi

Japonské slovo tezumi (手摘み), což znamená „ručně sbíraný“, se používá k popisu jen topu vybraných čajů, které byly pečlivě sbírány ručně, spíše než strojově, což vede k nejvyšší kvalitě čaje.

Slovy dovozce Areeka J. Martince

"Mám obrovské štěstí, že pan Sakamoto je nejen můj čajový sensei, ale i přítel." Neznám nikoho, kdo by se do pěstování čaje ponořil s takovou vervou a odhodláním. Sakamoto-san se nikdy nenechal zastrašit těžkou prací ani cenou nejmodernějších strojů na výrobu čaje. Jak sám říká "Nejde o peníze, jde o čaj!" Když jsem se Mistra Sakamota zeptal, jaká myšlenka stojí za celou jeho prací okamžitě odpověděl.
"Vypěstovat ten nejlepší čaj na tomto světě. Takový, který bude mít lahodnou chuť, bude přínosem pro okolní přírodu a bude pomáhat všem kdo se ho napijí"

"U čajů, které dovážím, mi nejvíc ze všeho záleží na kvalitě, potom na kvalitě, a pak ještě na kvalitě." -Areek

ありがとうございます!

    • druh: gyokuro (4 týdny stínění)
    • styl: asamushi
    • kultivar: Seimei 

    Gyokuro Tezumi Imperial - luxusní sorta gyokuro od legendárního čajového pěstitele "gyokuro guru" mistra Sakamota.  

    Každý lístek tohoto čaje je odrazem vrcholného mistrovství, nadšení a desítky let trvající práce mistra Sakamota. Gyokuro, které uchvátí i ty nejnáročnější čajové znalce, nejlepší čaj z japonska na trhu. 

    Označení Zen má pro Japonce hlubší význam, který jde nad rámec chuti a vůně. Představuje zároveň stav mysli a přístup k čaji, jak k jeho pěstování tak k jeho popíjení.

    Gyokuro Tezumi Imperial mistra Sakamota je čaj pro nejvzácnější okamžiky a nejctěnější hosty. Tezumi je cestou k nejhlubšímu tajemství chuti a harmonie, jenž vás přenese do samotného středu čajového vesmíru.

SEIMEI kultivar

Gyokuro ZEN se vyrábí čistě z jediného kultivaru čaje - Seimei (せいめい), psané čínskými znaky 清茗, lze přeložit jako „čistý a ryzí čaj“. 

***

Přestože legislativa EU nedovoluje vytvořit popis potenciálu plnohodnotným, níže naleznete maximální informační zázemí tohoto konkrétního produktu.

Schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU (zelený čaj/Camellia sinensis):

fyzické a psychické povzbuzení, osvěžení těla - duševní a fyzické schopnosti, kognitivní výkon, vitalita - tonus - únava, kognitivní a duševní zdraví, přirozená obranyschopnost - imunitní systém, koncentrace - spánek, bdělost - relaxace, antioxidant, normální činnost srdce, metabolismus lipidů, vylučování vody z organizmu, normální stav kostí, dentální zdraví, normální stav pokožky, kontrola tělesné hmotnosti, normální hladina glukózy v krvi, normální stav zraku, normální střevní mikroflóra, normální funkce střevního traktu

KOFEIN

Kofein v zeleném čaji může mít na tělo negativní vliv, pokud si člověk nedává pozor na to, kdy ho konzumuje. Při konzumaci kofeinu před spaním je třeba dávat pozor, protože kofein může narušovat usínání a ztěžovat spánek. Protože účinky kofeinu údajně trvají asi 3 hodiny, nekonzumujte čaj, který obsahuje kofein pro jistotu min 3-4 hodiny před spaním. Efekt je daleko jemnější než například u kávy, mj. díky obsahu l-theaninu a alkalickému působení, avšak citlivé osoby si zkrátka musí toto okno hlídat. Obecně je vhodné neužívat již čaje po 17 hodině.

Pití čaje bylo poprvé zaznamenáno v Japonsku v 9. století našeho letopočtu. Bylo úzce spjato s kulturní výměnou mezi Japonskem a asijským kontinentem a rozvojem buddhismu. Ve 14. století n. l. se pěstování čaje rozšířilo po Japonsku a vlivný čajový mistr Sen no Rikyū (1522-1591 n. l.) zavedl do konce následujícího století význačná pravidla týkající se čajového obřadu - tradice, která se v Japonsku dodnes praktikuje a která je úzce spjata s hluboce zakořeněnou kulturou země omotenashi (pohostinství/obsluhování hostů).
 
***

kagoshima-mapa_1

Mistr Sakamoto se věnuje pěstování organického gyokura již od roku 1985. V Japonsku je vyhlášený expert, právem přezdívaný ’gyokuro guru’ pro své obrovské znalosti a úspěchy. Jeho čaje, kdykoliv vyvrátí tvrzení, že bez umělých hnojiv nelze vypěstovat dobré gyokuro. Mimo jiné vynalezl a vyrábí vlastní druh organického hnojiva, propaguje organické zemědělství a snaží se pomoci farmářům, kteří na něj chtějí přejít. Celý jeho přístup je založený na komplexním pohledu na půdu, rostliny a lidské bytosti jako na součást jednoho celku. 
SHUICHIRO SAKAMOTO

Čajová farma: Sakamoto-en
Terroir: Shibushi, Kagoshima, Japonsko
Nadmořská Výška: 190m
Certifikace: EU a JAS certifikovaná čajová farma od roku 1985

Příprava


Ideální do shibori-dashi

voda_w 50 ml / 6g      teplomer_w  35 °C     stopky  120 / 5 / 10 / 15 / 25 sec

( video návod )

Na přípravu v shibori-dashi tradičně použijeme 6g čaje na 30-50ml vody.
1. Nálev: Zalijeme vodou o teplotě 35°C Po dvou minutách louhování slijeme do poslední kapky.
2. Nálev zalijeme vodou stejné teploty a ihned sléváme.
3. a další nálev (+-7) zaléváme postupně teplejší vodou a prodlužujeme dobu louhování až dokud se neocitnete mezi nesmrtelnými.
Vřele doporučujeme použít co nejkvalitnější vodu, Tezumi vás za to královsky odmění.

***

Zelený čaj, organický. Kutivar Seimei. Čerstvý, sklizeň 2025.

Forma/obal/ochrana: sušený čaj v originálním sáčku s absorbérem vlhkosti (loženým volně v Japonsku)

Hmotnost obsahu: 30g

Země původu: Japonsko

Datum spotřeby: 2026

Skladování: Chraňte před vysokou teplotou a vlhkostí.

Organická kvalita (JAS)

Normy JAS pro ekologické rostliny a organické zpracované potraviny rostlinného původu byly stanoveny v roce 2000 na základě směrnic pro výrobu, zpracování, označování a uvádění na trh ekologicky vyrobených potravin, které byly přijaty Komisí pro Codex Alimentarius. Logo bio JAS mohou používat pouze registrované podnikatelské subjekty, které byly certifikovány akreditovaným certifikačním orgánem k ověření, že jejich biopotraviny jsou vyráběny v souladu s JAS. Kromě toho je zakázáno prodávat zemědělské produkty a zpracované potraviny jako „Bio potraviny“ s názvy jako „有機“, „Bio“ atd. bez tohoto loga Organic JAS.

"Nejvyšší úroveň doplňkové výživy na trhu    since 2013, by Adam Raw
     Pozor!! Z technických důvodů budeme všechny zásilky expedovat od příští středy 25.6.2025! Děkujeme za pochopení a trpělivost.

MenuX

Nastavení Cookies
Cookies

Naše webové stránky používají soubory cookies, které nám pomáhají s jejich vylepšováním. Abychom cookies mohli používat, musíte nám to povolit. Kliknutím na tlačítko "OK, souhlasím" udělujete tento souhlas.

Nastavení OK, souhlasím
×
Nastavení souborů cookies

Cookies jsou malé soubory, které webové stránky (i ty naše) ukládají ve Vašem webovém prohlížeči. Obsahy těchto souborů jsou vyměňovány mezi Vaším prohlížečem a našimi servery, případně se servery našich partnerů. Některé cookies potřebujeme, abychom webová stránka mohla správně fungovat, některé potřebujeme k marketingové a statistické analytice. Zde si můžete nastavit, které cookies budeme moci používat.

Nezbytné cookies
Nezbytné cookies
Jedná se o technické soubory, které jsou nezbytné ke správnému chování našich webových stránek a všech jejich funkcí. Používají se mimo jiné k ukládání produktů v nákupním košíku, zobrazování produktů na přání, ovládání filtrů, osobního nastavení a také nastavení souhlasu s uživáním cookies. Pro tyto cookies není zapotřebí Váš souhlas a není možné jej ani odebrat.
Ovlivňuje funkce:
  • Konfigurační cookies
Analytické cookies
Vypnuto Zapnuto
Analytické cookies
Analytické cookies nám umožňují měření výkonu našeho webu a našich reklamních kampaní. Jejich pomocí určujeme počet návštěv a zdroje návštěv našich internetových stránek. Data získaná pomocí těchto cookies zpracováváme souhrnně, bez použití identifikátorů, které ukazují na konkrétní uživatelé našeho webu. Pokud vypnete používání analytických cookies ve vztahu k Vaší návštěvě, ztrácíme možnost analýzy výkonu a optimalizace našich opatření.
Ovlivňuje funkce:
  • Google Analytics - analytická návštěvnost
Personalizované cookies
Vypnuto Zapnuto
Personalizované cookies
Používáme rovněž soubory cookie a další technologie, abychom přizpůsobili náš obchod potřebám a zájmům našich zákazníků a připravili tak pro Vás výjimečné nákupní zkušenosti. Díky použití personalizovaných souborů cookie se můžeme vyvarovat vysvětlování nežádoucích informací, jako jsou neodpovídající doporučení výrobků nebo neužitečné mimořádné nabídky. Navíc nám používání personalizovaných souborů cookie umožňuje nabízet Vám dodatečné funkce, jako například doporučení výrobků přizpůsobených Vašim potřebám. 
Marketingové cookies
Vypnuto Zapnuto
Marketingové cookies
Marketingové (reklamní) cookies používáme my nebo naši partneři, abychom Vám mohli zobrazit vhodné obsahy nebo reklamy jak na našich stránkách, tak na stránkách třetích subjektů. Díky tomu můžeme vytvářet profily založené na Vašich zájmech, tak zvané pseudonymizované profily. Na základě těchto informací není zpravidla možná bezprostřední identifikace Vaší osoby, protože jsou používány pouze pseudonymizované údaje. Pokud nevyjádříte souhlas, nebudete příjemcem obsahů a reklam přizpůsobených Vašim zájmům.
Ovlivňuje funkce:
  • Google Ads