Císařské ceremoniání Gyokuro ZEN (Tezumi) 30g
Diamantová rosa. Nejvyšší sorta japonského ceremoniálního gyokura pro čajové obřady. Organická kvalita produkce mistra Sakamota. Zobrazit více
Výrobce: | Výrobce: Raws |
Kód: | Kód: ZEN1 |
Nejlepší organické gyokuro ZEN Tezumi pro čajové obřady, z produkce pro Japonský císařský dvůr (nejčerstvější šarže 2025). Nejvyšší sorta a kvalita na světě. Výsledek téměř 4 dekád praxe samurajského mistra čaje pana Sakamota.
Přemýšleli jste někdy jak asi chutná čaj, který opravdu pije elita a mocní tohoto světa? Jak chutná gyokuro, určené pro japonský císařský dvůr? Ruční sběr a ruční zpracování je v Japonsku velice vzácné a nemalou měrou se podílí na ceně tohoto skvostu. Celková produkce je necelých pět kilogramů ročně. Ostatně k ceně lze uvést jen, že žijeme ve šťastné době. Ještě nedávno byla představa, že by se čaj této kvality dostal k lidem bez urozeného původu, zcela absurdní. Ostatně o kvalitě tohoto čaje svědčí i to, že ho mistr Sakamoto dodává i na císařský dvůr. Můžete směle pohostit i nejvzácnější návštěvy - jen málo lidí mělo kdy možnost ochutnat čaj této kvality. Toto gyokuro je velice vhodné na archivaci a jeho kvalita s věkem poroste.
本物」とは有機栽培で旨いお茶を作ることで何度も基本に戻っ賦孁っ返孁って孁っみ „Profesionál (pěstitel čaje)“ je ten, kdo připravuje lahodný čaj organicky, bez pomoci chemických hnojiv. Abych tohoto cíle dosáhl, neúnavně se vracím k základům.“ -Shuichiro Sakamoto, samurajský čajový mistr

Shuichiro Sakamoto, pěstitel čaje 3. generace v prefektuře Kagoshima na ostrově Kjúšú, nejjižnějším z hlavních japonských ostrovů. Pan Sakamoto tvrdí, že pouze „čajový list plný života“ dokáže připravit zdravý čaj. Jak poznáte rozdíl mezi čajem bez života a čajem, který vám dodává energii života? Přečtěte si odpověď..
Největší výzvou pěstování organického čaje je „bohatá chuť“. Může to znít divně, ale „konvenční čaj“ nebo „nebio čaj“ často opravdu chutná lépe než organicky pěstovaný čaj. Proč? Protože neekologický čaj používá syntetická hnojiva, která zvýrazňují chuť. Pan Sakamoto měl sen – vyrobit ten nejlepší čaj bez syntetických hnojiv. Také věřil, že takový čaj bude skutečně výživný, nejen „chutný“. Řešením této výzvy pana Sakamota byla úplná změna půdy. To se snadno řekne. Trvalo mu to přes 30 let a stále prý není úplně spokojený. Jeho pilné nasazení za těch 30 let může znít únavně, ale sám říká, že každé úsilí mu přináší radost. Každý má svou vlastní definici „čajového mistra“, ale pan Sakamoto je skutečný a statečný čajový mistr - pěstuje své čaje s absolutním záměrem a vášní.
Půda
Základem zdravé rostliny je dobrá výživná půda. Zní to jako samozřejmost, ale ne všichni pěstitelé čaje mají dovednosti, znalosti a ochotu investovat čas a energii do organického hospodaření se zdravou půdou. Na farmě Sakamoto se pyšní vlastním hnojivem „bokashi“, což v překladu znamená „fermentovaná organická hmota“. Tento bokashi používá organické potravinové komposty včetně rýžových otrub a původních mikroorganismů, což je jedna z klíčových složek jeho na živiny bohatého čaje. Toto bokashi je jediné hnojivo používané na jeho rostliny a neobsahuje chemikálie a pesticidy, které se nacházejí v půdách mnoha jiných pěstitelů čaje. Pan Sakamoto zjistil, že nezdravé, slabé rostliny přitahují více škůdců než zdravé, silné rostliny. Kromě svého bokashi také drtí pečlivě vybrané horniny bohaté na minerály, které se mísí s půdou, přidává základní minerály a také pomáhá při toku vody, mikroorganismů a živin v půdě. Půdní proces pana Sakamota vytváří velmi měkké a vzdušné, ale výživné prostředí, aby kořeny prosperovaly. Hrdě kdykoli předvede měkkost své půdy např. tím, že do ní zapíchne 6 stop dlouhý kus bambusu, a to bez jakýchkoli problémů!
Jedno-roční sklizeň
Třetím aspektem pěstitelských technik pana Sakamota, který vám přináší ten nejlepší čaj, je skutečnost, že se sklízí pouze jednou ročně. Protože proces zastínění trochu zatěžuje rostliny, zdůrazňuje pan Sakamoto důležitost sklízení pouze jednou ročně, aby bylo zajištěno méně stresu na rostliny, což zase udržuje úroveň živin každý rok na nejvyšší úrovni, když provádí sklizeň.
Gyokuro Zen Tezumi je vrchol čajového umění Mistra Sakamota. V tomto čaji se se odráží 35 let zkušeností s organickým pěstováním a postupné zdokonalování tradičních metod ruční produkce Gyokuro.
Tezumi
Japonské slovo tezumi (手摘み), což znamená „ručně sbíraný“, se používá k popisu jen topu vybraných čajů, které byly pečlivě sbírány ručně, spíše než strojově, což vede k nejvyšší kvalitě čaje.
Slovy dovozce Areeka J. Martince
"U čajů, které dovážím, mi nejvíc ze všeho záleží na kvalitě, potom na kvalitě, a pak ještě na kvalitě." -Areek
ありがとうございます!
-
- druh: gyokuro (4 týdny stínění)
- styl: asamushi
- kultivar: Seimei
Gyokuro Tezumi Imperial - luxusní sorta gyokuro od legendárního čajového pěstitele "gyokuro guru" mistra Sakamota.
Každý lístek tohoto čaje je odrazem vrcholného mistrovství, nadšení a desítky let trvající práce mistra Sakamota. Gyokuro, které uchvátí i ty nejnáročnější čajové znalce, nejlepší čaj z japonska na trhu.
Označení Zen má pro Japonce hlubší význam, který jde nad rámec chuti a vůně. Představuje zároveň stav mysli a přístup k čaji, jak k jeho pěstování tak k jeho popíjení.
Gyokuro Tezumi Imperial mistra Sakamota je čaj pro nejvzácnější okamžiky a nejctěnější hosty. Tezumi je cestou k nejhlubšímu tajemství chuti a harmonie, jenž vás přenese do samotného středu čajového vesmíru.
SEIMEI kultivar
Gyokuro ZEN se vyrábí čistě z jediného kultivaru čaje - Seimei (せいめい), psané čínskými znaky 清茗, lze přeložit jako „čistý a ryzí čaj“.
***
Přestože legislativa EU nedovoluje vytvořit popis potenciálu plnohodnotným, níže naleznete maximální informační zázemí tohoto konkrétního produktu.
Schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU (zelený čaj/Camellia sinensis):
fyzické a psychické povzbuzení, osvěžení těla - duševní a fyzické schopnosti, kognitivní výkon, vitalita - tonus - únava, kognitivní a duševní zdraví, přirozená obranyschopnost - imunitní systém, koncentrace - spánek, bdělost - relaxace, antioxidant, normální činnost srdce, metabolismus lipidů, vylučování vody z organizmu, normální stav kostí, dentální zdraví, normální stav pokožky, kontrola tělesné hmotnosti, normální hladina glukózy v krvi, normální stav zraku, normální střevní mikroflóra, normální funkce střevního traktu
KOFEIN
Kofein v zeleném čaji může mít na tělo negativní vliv, pokud si člověk nedává pozor na to, kdy ho konzumuje. Při konzumaci kofeinu před spaním je třeba dávat pozor, protože kofein může narušovat usínání a ztěžovat spánek. Protože účinky kofeinu údajně trvají asi 3 hodiny, nekonzumujte čaj, který obsahuje kofein pro jistotu min 3-4 hodiny před spaním. Efekt je daleko jemnější než například u kávy, mj. díky obsahu l-theaninu a alkalickému působení, avšak citlivé osoby si zkrátka musí toto okno hlídat. Obecně je vhodné neužívat již čaje po 17 hodině.

Čajová farma: Sakamoto-en
Terroir: Shibushi, Kagoshima, Japonsko
Nadmořská Výška: 190m
Certifikace: EU a JAS certifikovaná čajová farma od roku 1985
Příprava
Ideální do shibori-dashi
50 ml / 6g
35 °C
120 / 5 / 10 / 15 / 25 sec
Na přípravu v shibori-dashi tradičně použijeme 6g čaje na 30-50ml vody.
1. Nálev: Zalijeme vodou o teplotě 35°C Po dvou minutách louhování slijeme do poslední kapky.
2. Nálev zalijeme vodou stejné teploty a ihned sléváme.
3. a další nálev (+-7) zaléváme postupně teplejší vodou a prodlužujeme dobu louhování až dokud se neocitnete mezi nesmrtelnými.
Vřele doporučujeme použít co nejkvalitnější vodu, Tezumi vás za to královsky odmění.
***
Zelený čaj, organický. Kutivar Seimei. Čerstvý, sklizeň 2025.
Forma/obal/ochrana: sušený čaj v originálním sáčku s absorbérem vlhkosti (loženým volně v Japonsku)
Hmotnost obsahu: 30g
Země původu: Japonsko
Datum spotřeby: 2026
Skladování: Chraňte před vysokou teplotou a vlhkostí.
Organická kvalita (JAS)
Normy JAS pro ekologické rostliny a organické zpracované potraviny rostlinného původu byly stanoveny v roce 2000 na základě směrnic pro výrobu, zpracování, označování a uvádění na trh ekologicky vyrobených potravin, které byly přijaty Komisí pro Codex Alimentarius. Logo bio JAS mohou používat pouze registrované podnikatelské subjekty, které byly certifikovány akreditovaným certifikačním orgánem k ověření, že jejich biopotraviny jsou vyráběny v souladu s JAS. Kromě toho je zakázáno prodávat zemědělské produkty a zpracované potraviny jako „Bio potraviny“ s názvy jako „有機“, „Bio“ atd. bez tohoto loga Organic JAS.
Mohlo by Vás zajímat
1A Ceremoniální Okumidori Matcha (Japonsko) 30g
Nejkvalitnější japonská okumidori matcha pro čajové obřady. S nezaměnitelným aroma a v organické kvalitě.
Císařská ceremoniání Matcha ZEN (Seimei) 30g
Vrchol dokonalosti. Nejvyšší sorta japonské ceremoniální matcha pro čajové obřady. Organická kvalita produkce mistra Sakamota.