Organická Okumidori Matcha, která vyhrála 3 roky za sebou ocenění nejlepší organická matcha v Japonsku od prestižní minister’s award (to se nikdy v historii žádné značce nepodařilo :). Vždy mě fascinovalo, jak mohou prodejci v EU nabízet ceremoniální matchu koncovému zákazníkovi za cenu, za kterou ji ani nelze z pozice obchodníka v Japonsku pořídit, pak jsem si uvědomil, že se dívám (jako vždy) příliš vysoko, na takovou kvalitu, která se do EU totiž téměř nevozí.

Rozhodně se zatím nepovažuji za velkého znalce zeleného čaje matcha a určitě netvrdím, že existuje jedna nejlepší, to by bylo asi stejně pošetilé a subjektivní, jako označit jednu nejlepší bean-to-bar čokoládu světa :) Nicméně celý rok jsem matchu pozoroval a učil se. Věnoval jsem se dál tomu, co mi jde velmi dobře z hlediska optimalizace výkonu (zejm. kalistenického tréninku a pracovního nasazení) - a to je meditativní příprava, doslova rituál, který jsem obzvláště před tréninky dovedl v posledních letech díky rozličným adaptogenům a 100% přírodním substancím téměř k dokonalosti.

Téměř píšu, protože pomyslnou "dokonalost" této "meditace" právě dotvořila až ceremoniální matcha - né vyloženě svým efektem, který je ve své podstatě dost podobný kvalitnímu kakau/čokoládě, ve kterých je malé množství kofeinu dokonale balancováno theobrominem, minerály, aminokyselinami, antioxidanty a kakaovým tukem pro dlouhotrvající stabilní a hlavně soustředěnou (bez nervozity) přirozenou energii (u matchi takto balancuje zejm. l-theanin, minerály, polyfenoly, chlorofyl a sama o sobě pro "stimulant" zcela unikátní alkalická podstata/efekt na tělo), ale právě samotnou ceremonií, přípravou a energií, kterou matcha jako taková zkrátka vyzařuje a přinese do života! Dokonalá osvěžující chuť je pak už jen finální třešničkou na dortu..

Inspirován historií užívání v mnišské i samurajské tradici japonců jsem celý rok srovnával ty nejlepší dostupné značky a typy matcha čajů běžně dovážené do EU a dával si opravdu na čas s rozhodnutím, kterou z Japonska sám dovezu - nejen pro její úžasný efekt, ale zejména kvalitu, původ a chuť, které jsou neméně důležité. Vybral jsem japonskou organickou variantu okumidori, která mi učarovala svou velmi jemnou, přirozeně nasládlou (až mléčnou) chutí, jemností a lahodností umami s náznaky neobvykle osvěžující hořkosti. Právě osvěžující vlastnost, je dnes tím co bych nazval "poslední kus skládačky" k dokonalému před-tréninkovému rituálu. Samurajové zkrátka dobře věděli, proč sebou nosit váček s matchou do bitev a na výpravy. Je to neuvěřitelný přírodní životabudič/stimulant ale přitom tak vybalancovaný a osvěžující jako nic jiného na trhu.

Matcha je královnou zeleného čaje a vyrábí se kamenným mletím celistvých, speciálně kultivovaných mladých lístků zeleného čaje, které mají vyšší koncentraci antioxidantů a aminokyselin díky specifickému pěstování. To vlastně znamená, že je to silný zelený prášek, který funguje jako zdravá antioxidační a energizující superpotravina. V průběhu historie si mniši, samurajští válečníci a japonská elita užívali Matchu jako součást své každodenní rutiny. Například buddhističtí mniši používali Matchu po staletí, aby jim pomohla udržet mentální soustředění a aby jim během dlouhých období meditace poskytla mírnou, dlouhotrvající energii avšak s vnitřním klidem. Během 13. století pak mniši představili Matchu samurajským válečníkům jako nápoj před bitvou pro zvýšení energie a vytrvalosti pro dlouhé boje, se zachováním maximálního soustředění pro tady a teď.

Čajové obřady nebyly pro samuraje pouhými rituály; byly nedílnou součástí jejich každodenní rutiny, praxe, která přesahovala jen estetickou hodnotu až k hluboce duchovní. Tyto ceremonie, zakořeněné v principech harmonie, respektu, čistoty a klidu, poskytovaly útočiště, kde se samurajové mohli na okamžik odpoutat a uvolnit od napjatých válečných situací. Společný zážitek z čajového obřadu vytvořil pouta mezi válečníky, podpořil pocit kamarádství a posílil kodex bušido – cestu válečníka.

"Jako samuraj musím posílit svůj charakter; jako lidská bytost musím zdokonalit svého ducha" ~ Yamaoka Tesshu

Může se zdát paradoxní, že nejobávanější válečníci od dob vikingských berserkerů byli současně průkopníky, vývojáři a praktiky čajového obřadu. Odráželo to jejich samotnou identitu, která byla postavena na zenovém buddhismu: disciplína, rituál, očista a nezištnost. Samurajové byli děsiví, ale byli kultivovaní. Existují určité důkazy, že čajový obřad byl také nedílnou součástí jejich tréninku, zdokonalování jejich bystrosti, soustředění a trpělivosti. To je připravovalo na výbušné násilí, které mohli kdykoli rozpoutat. Samurajové jsou sice pryč a obřad je hlavně lákadlo pro turisty, avšak matcha zůstává – a je nadčasová.

Osobně považuji po roce pravidelného užívání za největší výhody matcha čaje absenci jakéhokoli náznaku závislosti (přestal jsem účelně ze dne na den úžívat na x měsíců abych si to potvrdil a bylo jasné, že k pití se vrátím daleko spíše kvůli kráse obřadu a výživové hodnotě než jako ke stimulantu, bez kterého bych nemohl fungovat), čistotu a přirozenost energie kterou poskytuje, osvěžující alkalické působení a hojné zastoupení unikátních živin podporujících vitalitu a dlouhověkost, potvrzenou v praxi. K dnešku používám matchu hl. jako součást před-tréninkového rituálu.

Koncentrace a síla celých lístků

Při pití Matchy konzumujeme čajové lístky celé a můžeme si tak vychutnat a využít 100% síly, kterou obsahuje. Při pití louhovaného zeleného čaje se extrahuje pouze asi desetina obsažených složek, zatímco zbytek zůstane v listech. Proto 1 šálek Matcha obsahuje cca tolik živin jako 10 šálků zeleného čaje.

Matcha Okumidori se vyrábí čistě z jediného kultivaru čaje, Okumidori (奥緑), což znamená „sytě/hluboce zelený“ (nebo také „pozdně zelená“). Okumidori je oslavován pro svou velmi zářivou smaragdovou, zelenou barvu. Mezi nejnovějšími kultivary čaje, nabízí Okumidori vyváženou chuť s hlubokým umami v dokonalé harmonii se svěží vůní. Toto organické, ceremoniální nejvyšší vyjádření Matcha Okumidori se vyrábí v krásné oblasti Asahina v prefektuře Shizuoka (původní domovině Okumidori).

Kvůli dosažení lepší chuti a výnosů nenásledují většinou výrobci různých kultivarů a jakostí matcha organické přístupy ekologického zemědělství bez používání chemie, tato Okumidori organická varianta je však chuťově dokonalá a vyvážená, při zachování maximální panenské čistoty a kvality JAS.

ORGANIC UROKO OKUMIDORI MATCHA

Okres Asahina, prefektura Shizuoka, Japonsko

Náš organický Okumidori čaj se pěstuje metodou "hifukubai*1", která tradičně potlačuje hořkost (taniny) a zvyšuje chuť (aminokyseliny), výsledkem je čaj s bohatým aroma, výraznou vůní a jemnou chutí a sladkostí. Oblast Asahina v prefektuře Shizuoka, kde se vyrábí, je však známá nejvyšší úrovní krycí technologie. V posledních letech se s masovostí stalo součástí běžného způsobu pěstování zakrývání sluneční clony využitím levné „studené gázy“/síťovin, které lze opakovaně používat po dlouhou dobu, avšak ve čtvrti Asahina stále fungují tradiční čajové plantáže pokryté „slámou“ vyrobenou z tkané slámy. Čaj vyrobený touto tradiční krytou kultivací + organická kvalita bez chemikálií a kompletně ruční, náročný proces výroby, pouze 1x v roce z těch nejlepších čajových lístků jsou to, co dělá "UROKO Ogunomidori" nejvyšší třídou japonského čaje vůbec.

Tzv. "1A Metoda", při které je čajová plantáž během růstu pokryta tradičním stínícím materiálem a je po určitou dobu držena mimo světlo zůstává oddaná původní tradici.

Náš pěstitel, poskytuje kromě organické certifikace (pro Japonsko, nikoli EU - certifikace pro EU mají hl. masový dovozci průměrné kvality, kde se to oplatí pro kvantitu importu) zcela transparentní dokumentaci a náhled do celého procesu výroby této prémiové okumidori matchi. Všechny zde zveřejněné fotky jsou autentické a z naší produkce UROKO.

***

Přestože legislativa EU nedovoluje vytvořit popis potenciálu plnohodnotným, níže naleznete maximální informační zázemí tohoto konkrétního produktu.

Schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU (Matcha - zelený čaj/Camellia sinensis):

fyzické a psychické povzbuzení, osvěžení těla - duševní a fyzické schopnosti, kognitivní výkon, vitalita - tonus - únava, kognitivní a duševní zdraví, přirozená obranyschopnost - imunitní systém, koncentrace - spánek, bdělost - relaxace, antioxidant, normální činnost srdce, metabolismus lipidů, vylučování vody z organizmu, normální stav kostí, dentální zdraví, normální stav pokožky, kontrola tělesné hmotnosti, normální hladina glukózy v krvi, normální stav zraku, normální střevní mikroflóra, normální funkce střevního traktu

NUTRIČNÍ OBSAH A VLASTNOSTI MATCHA ČAJE - ZELENÝ ELIXÍR ENERGIE

Matcha je široce známá a uznávaná svým výjimečným nutričním profilem, díky kterému je elektrárnou základních vitamínů, minerálů, stopových prvků a antioxidantů. Jedinečný proces kultivace a přípravy matcha zajišťuje, že si čajové lístky zachovají svou plnou nutriční hodnotu a poskytují koncentrovanou dávku zdraví prospěšných látek. Jednou z hlavních vlastností matcha je vysoký obsah antioxidantů - sloučenin, které pomáhají chránit tělo před oxidačním stresem způsobeným volnými radikály. Hodnota ORAC je zkratka pro Oxygen Radical Absorbance Capacity a je to způsob, jak kvantifikovat, kolik antioxidantů je v látce přítomno. Matcha má mnohem vyšší množství antioxidantů na gram než např. káva – její hodnota ORAC je neuvěřitelných téměř 1300 na jeden gram, což je také mnohem více než u mnoha druhů ovoce a zeleniny s největším obsahem antioxidantů. Matcha obsahuje třídu antioxidantů nazývaných katechiny, zejména epigalokatechin galát (EGCG), který je známý pro své silné zdravotní přínosy. Tyto antioxidanty zachycují volné radikály, snižují poškození buněk a podporují celkovou pohodu (anti-stress, anti-oxidation). Katechiny jsou typem polyfenolu a jsou mj. zdrojem hořkých, svíravých not v chuti charakteristických pro matchu.

K vysokému nutričnímu profilu matcha vysoce přispívá chlorofyl - zelený pigment, kterému matcha vděčí za svou intenzivní zelenou barvu (čím sytější zelenější matcha, tím vyšší obsah). Statistiky ukazují, že matcha obsahuje asi 6x více chlorofylu než zelený čaj. Kromě toho, že je chlorofyl známý jako "rostlinná krev", je jeho molekulární složení velmi podobné hemoglobinu v lidské krvi, který v roce 1930 objevil nositel Nobelovy ceny Hans Fischer. Kvůli nedostatku výzkumů můžeme jen hádat, kolik možných přínosů pro lidi chlorofyl poskytuje, avšak zatím se prokazatelně osvědčil jako antioxidant, chelátor a okysličovač s protizánětlivými vlastnostmi, který působí v lidském těle jako hemoglobin. Pomáhá budovat a obnovovat červené krvinky a přenášet kyslík po celém těle. Protože činí krev zásaditou, je pro tělo vynikajícím alkalizátorem, který zabraňuje růstu patogenních mikroorganismů, které se běžně vyskytují a prosperují v kyselém prostředí. Díky vysokému obsahu antioxidantů snižuje chlorofyl záněty v těle a příznivě působí na imunitu. Detoxikační vlastnosti chlorofylu pomáhají zbavit tělo škodlivých toxinů a podporují celkovou pohodu. Ve srovnání s jinými zelenými čaji je známo, že matcha má nejvyšší koncentrace díky procesu pěstování ve stínu. Čajové lístky pěstované ve stínu produkují vyšší hladiny chlorofylu, aminokyselin a antioxidantů, což má za následek silnější a na živiny bohatší nápoj - skutečný zelený elixír. Bylo zjištěno, že chlorofyl je chelátor - tedy váže se na (a neutralizuje či pomáhá eliminovat) určité toxiny, včetně těžkých kovů, pesticidů a dalších škodlivých sloučenin, které se mohou hromadit v těle. Tím, že pomáhá při odstraňování těchto toxinů, podporuje chlorofyl také játra, což je primární orgán zodpovědný za detoxikaci. Zdravá játra jsou zásadní pro optimální celkové zdraví, protože pomáhají udržovat správné trávení, regulaci hormonů a eliminaci toxinů. Navíc obsah chlorofylu v matchi může také pomoci při podpoře normálního trávení. Je známo, že pomáhá při odstraňování odpadu a podporuje pravidelné vyprazdňování. To může být zvláště přínosné pro jedince, kteří trpí zažívacími problémy nebo se snaží zlepšit svůj mikrobiom.

Kromě toho je matcha bohatým zdrojem vitamínů jako vit C, A, E a K a minerálů jako draslík, vápník, železo.. a jelikož je hořčík ve středu molekuly chlorofylu (jako železo v hemoglobinu), je také dobrým zdrojem tohoto cenného minerálu. Draslík je nezbytný pro udržení správné funkce srdce a rovnováhy elektrolytů, zatímco vápník je zásadní pro silné kosti a zuby. Železo je životně důležité pro přenos kyslíku po celém těle a hořčík podporuje svalovou a nervovou činnost a také produkci energie.

Matcha dále obsahuje lutein, který může pomoci chránit oči. Výzkum předpokládá, že nedostatek luteinu může způsobit únavu očí a zvýšit riziko jejich stárnutí a šedého zákalu. Matcha také obsahuje kyselinu listovou, ta (spolu s vitamínem B12) napomáhá tvorbě červených krvinek a proto má účinek v prevenci anémie.

Jednou z hlavních výhod matcha čaje je jeho schopnost poskytnout okamžitou, přirozenou a trvalou podporu energie bez nervozity a dopadů na CNS, které jsou často spojeny s konzumací kávy a kofeinových stimulačních přípravků, nápojů či energy drinků. Matcha obsahuje v porovnání s nimi jen mírné množství kofeinu, který navíc funguje v synergii s ostatními sloučeninami jako jsou antioxidanty, chlorofyl, l-theanin či minerály a poskytuje tak vyváženější a prodloužené uvolňování energie. Na rozdíl od kávy nebo energetických nápojů, kde se kofein rychle vstřebává do krevního řečiště, se kofein z matchi uvolňuje postupně díky přítomnosti aminokyselin, zejména l-theaninu, druhu aminokyseliny, která je mj. zodpovědná za osvěžující chuť a sladkost matchi. L-theanin podporuje relaxaci a klid, působí tak dokonale proti potenciálním vedlejším účinkům kofeinu, jako je nervozita a neklid a jeho obsah v matchi tak balancuje. Výsledkem je, že matcha poskytuje soustředěný a bdělý stav mysli bez typického nárazu (dopadu) spojeného s kofeinem. Kromě trvalé energie zvyšuje matcha duševní jasnost a soustředění. Kombinace elektrolytů, chlorofylu, kofeinu a l-theaninu v matchi stimuluje mozkovou aktivitu, zlepšuje kognitivní funkce, působí neuroprotektivně a zvyšuje rozsah pozornosti. Díky tomu je ideálním nápojem pro jednotlivce, kteří chtějí zvýšit produktivitu nebo se lépe soustředit na náročné úkoly. Chlorofyl navíc pomáhá přivádět kyslík do mozku a těla. Příčinou mnoha neduhů je právě nedostatek průtoku kyslíku. Chlorofyl v matchi tedy mj. balancuje vazokonstričkní (cévy stahující) efekt kofeinu, stejně tak jako l-theanin jeho stimulační efekt.

Matcha může, doslova jako samurajský zelený lektvar - okamžitě poskytnout stabilní energii a duševní jasnost k řešení jakékoli výzvy. Je důležité si uvědomit, že účinky matchi na zvýšení energie se mohou lišit od člověka k člověku, protože roli hraje citlivost na kofein, stav orgánů, nervového systému a individuální metabolismus. Pokud s matchou začínáte nebo máte nízkou toleranci kofeinu, doporučuje se vždy začít s menší velikostí porce a postupně ji podle potřeby zvyšovat. Ať už hledáte zvýšenou bdělost, lepší soustředění nebo zvýšenou produktivitu, matcha poskytne duševní jasnost, aniž by došlo k výkyvům a dopadům spojených s jinými kofeinovými nápoji.

Účinnost matchi

Pro plné využití výhod matchi se doporučuje pít ji po snídani, kdy začínají denní aktivity. Pití matchy před odchodem do práce či na trénink může také pomoci spalovat tuky a zlepšit efektivitu stravy. Tradičně se před pitím matchi může konzumovat i něco malého jako snack.

KOFEIN

Kofein v matchi může mít na tělo negativní vliv, pokud si člověk nedává pozor na to, kdy ho konzumuje. Při konzumaci kofeinu před spaním je třeba dávat pozor, protože kofein může narušovat usínání a ztěžovat spánek. Protože účinky kofeinu údajně trvají asi 3 hodiny, nekonzumujte čaj matcha, který obsahuje kofein pro jistotu min 3-4 hodiny před spaním. Efekt je daleko jemnější než například u kávy, mj. díky obsahu l-theaninu a alkalickému působení, avšak citlivé osoby si zkrátka musí toto okno hlídat. Obecně je vhodné neužívat již matchu po 17 hodině.

Unikátní Alkalické působení Matcha čaje

 Kvalitní organická matcha a zelený čaj je jediný přírodní nápoj, který je přirozeně kofeinovaný A ZÁROVEŇ alkalický pro tělo. Není demineralizující. Káva i většina ostatních čajů, jako je čaj Oolong a černý čaj jsou kyselé, s pH kolem 5 a na tělo také kysele působí. Tato kyselost se navíc ještě zvýší, pokud je přidán cukr a mléko. Nejhorší překyselení a demineralizaci způsobují umělé kofeinové nakopávače, energy drinky a stimulanty, stabilizované často dalšími kyselinami, cukrem či sladidly a aditivy.

Naše krev je přirozeně mírně zásaditá, s pH kolem 7,35-7,45. To je perfektní hladina pro zdravé a fungující tělo. Bohužel jsme však obklopeni mnoha kyselými potravinami na denní bázi, které jsou tak chutné, pohodlné nebo levné, že se jich většina lidí nejenže nedokáže vzdát ale tvoří zároveň hlavní objem jejich stravy. Mnoho potravin a doplňků stravy, které se tváří zdravě rovněž obsahuje skryté kyselé složky a udržet krev zásaditou je pro tělo stále těžší. Demineralizace je vedlejší efekt hospodaření těla při snaze udržovat zásaditost v náporu překyselujících faktorů (nejen z jídelníčku ale i životního stylu, stresu atd.) Chronické kyselé působení a demineralizace mohou mít za následek zánět a bylo zjištěno, že některým nemocem se daří zejména v kyselém prostředí. Příliš mnoho kyselých potravin vytváří v těle přebytek kyselin, což může mít za následek vedlejší metabolity a mj. kyselou moč, která vede k tvorbě kamenů z kyseliny močové v ledvinách a dalším onemocněním. Rakovina, srdeční choroby a problémy s játry jsou také spojeny s dietami s nadměrným příjmem kyselin. Nadměrná konzumace kyselin může také ovlivnit jedince s již existujícími onemocněními, jako je IBS, reflux a zažívací potíže.

Některé potraviny, které jsou kyselé působí zevnitř na tělo velmi alkalicky (nejznámější v tomto ohledu je citron) kvůli svému nutričnímu obsahu minerálů a stopě co zanechají při metabolizaci. Stručně řečeno, matcha bude ve své práškové formě po vysušení také z největší pravděpodobnosti po změření mírně kyselá až neutrální (pH 6-7 dle kvality), ale důležité je, že při metabolizaci má na tělo alkalizující účinek. Přítomnost specifických živin jako jsou minerály, antioxidanty a chlorofyl navíc hraje roli při neutralizaci kyselosti a přispívá k potenciálním přínosům. 

Např. pH kávy je mezi 4,5 a 5, což ji činí poměrně kyselou, téměř na podobné úrovni jako pivo. Matcha bude vždy jen mírně kyselá a některé kvalitní organické matcha prášky mohou být neutrální jako voda (na pH prášku má vliv obrovské množství faktorů jako podmínky pěstování a produkty aplikované na čajovníky, pH půdy, pH vody a pH hnojiv při pěstování, metody zpracování, příprava a skladování, světelná expozice, vlhkost, teplota, vystavení vzduchu aj.).

Proč je tedy matcha pravděpodobně lehce kyselá až neutrální, ale pro tělo alkalizující? Katechiny, chlorofyl a minerály, které se v matchi hojně vyskytují, hrají zásadní roli při neutralizaci kyselosti. Katechiny jsou skupinou antioxidantů, které mají při metabolizaci na organismus alkalizující účinek. Jeden konkrétní katechin epigalokatechin galát (EGCG), byl rozsáhle studován pro jeho potenciální zdravotní přínosy, včetně schopnosti působit proti oxidativnímu stresu a zánětu.

Ceremoniální vs Kulinářská kvalita

Byli to vlastně důvtipní marketéři v čajovém průmyslu, kdo vytvořili vlastní definice, aby rozeznali rozdíl mezi kulinářskou matchou a ceremoniální matchou. Teoreticky je hlavní rozdíl mezi těmito dvěma typy matcha čaje v tom, jaký je záměr jejich použití. Zatímco matcha kulinářské kvality je navržena tak, aby se přidávala do lahůdek, jako je latté, pečivo a smoothies, ceremoniální matcha je určena k vychutnání samostatně jako čistého nápoje bez aditiv v blaženém okamžiku vděčnosti. Ale i v tomto případě jsou hranice mezi kulinářskou a ceremoniální matchou nejasné, protože zcela chybí oficiální kritéria. Neexistuje oficiální certifikace či označování pro "ceremoniální" (stejně jako např. u kakaa). Matcha společnosti si v podstatě mohou opět vytvořit jakákoli svá vlastní pravidla a tvrzení. Skuteční čajoví experti však nedělí na kulinářskou a slavnostní matchu. Místo toho posuzují kvalitu každého produktu samostatně, aby určili jeho nejlepší použití - které je pak znalci samozřejmé okamžitě. Tento úsudek není založen na příslibech či tvrzeních o dobrém pocitu, ale na nezaujatých organoleptických vlastnostech matchy, které jsou nezpochybnitelné a udávají její pravou "jakost" (kvalita prášku, barva, vůně, pocit v ústech, chuť..).

Čajový obřad

Japonsky „Sadō“ nebo „Chadō“. Jeho smyslem je naučit se respektovat ostatní tím, že si potichu připravujeme a užíváme matchu v krásném prostředí. Hostitel pozve lidi do čajového pokoje a přivítá je domácím čajem a občerstvením, aby mohli společně trávit čas. Při vaření čaje je třeba dodržovat některá přísná pravidla, jako je pořadí nástrojů, kterých se dotýkáme, či jak umístit nohy při chůzi a vstupu do čajové místnosti, a každé pravidlo má zvláštní význam. Kromě toho musí hostitel před příchodem hostů pečlivě uklidit čajovou místnost a pečovat o zahradu. Od hostitele se také očekává, že ohromí hosty sezónními květinami a pěknými čajovými dobrotami. Hosté se účastní čajového obřadu s maximální zdvořilostí, aby ukázali hostiteli vděčnost. Tradice čajového obřadu se přenesla do japonské tradiční kultury dodnes. Na japonských středních školách se to studenti učí přímo ve škole nebo klubových aktivitách. V lekcích čajového obřadu se studenti mohou také naučit keramické umění, aranžování květin, architekturu, malbu, jídlo a pití, socializaci atd., protože to vše může být součástí čajového obřadu.

PŘÍPRAVA MATCHA ČAJE

Slavnostní příprava matchi je zábavným i obohacujícím zážitkem, a může být skutečnou meditací a obřadem současně. Dle tradice je pití skutečného čaje matcha opravdu pouze polovinou procesu, druhou polovinou je ona rituální příprava. Jedná se o pozůstatek japonského čajového obřadu, odkud také pochází termíny jako "ceremoniální matcha" a ceremoniální příprava.

Nástroje pro tradiční přípravu matcha čaje:

Chasen - metlička na matchu

Nejikoničtějším a nejdůležitějším nástrojem slavnostní přípravy matchi je metlička. Tato bambusová metlička, nazývaná chasen, je vyrobena z jediného kusu bambusu a 100 jejích malých štětinek se pohybuje ve vodě, aby provzdušňovalo čaj a na povrchu vytvořilo dokonalou pěnu. Důrazně se doporučuje, pokud plánujete pořídit si jen jediný nástroj pro přípravu matchi, měl by to být chasen. Šlehací metličku chasen je totiž nejtěžší nahradit.

Samostatně lze koupit zde: https://www.adamraw.cz/chasen/

 

Chawan - miska na matchu

Dalším nástrojem pro slavnostní přípravu matchi je hliněná miska neboli chawan. Čawan je nádobí, co se používá při čajovém obřadu k přípravě čaje pro hosta. Chawan miska je vyrobena z husté těžké hlíny. To symbolizuje mj. pocit důležitosti, protože to vyžaduje, aby se držela oběma rukama, což zároveň soustředí pozornost od rušivých vlivů směrem k čaji samotnému. Hustá keramika také dobře udržuje teplo a tedy i teplou matchu. Čajový mistr zpravidla předehřívá chawan před přípravou čaje, aby zajistil, že čaj matcha zůstane teplý. A nakonec také design misky chawan má smysl. Vyšší stěny a povrch usnadňují šlehání čaje metličkou a bez rozlití. Mít tuto čajovou misku je zásadním krokem při přípravě slavnostního matcha čaje. 

Samostatně lze koupit zde: https://www.adamraw.cz/japonska-matcha-miska-chawan/

Sítko a lžička

Dalšími běžně užívanými a tradičními nástroji pro autentickou slavnostní přípravu, jsou bambusová lžička chashaku a síto neboli furui o kterém se zřídka mluví, tento nástroj se při čajovém obřadu totiž nevyskytuje přímo, protože prášek matcha se často prosívá již předem. Díky prosévání se matcha vmíchá do vody mnohem rovnoměrněji. Lžička zase slouží k tradičnímu nabírání dávky, pro běžného uživatele však postačí jakákoli lžíce či odměrka, se kterou navíc méně zkušení odměří přesné množství matcha prášku paradoxně snáz. 

Pokud furui nemáte, postačí bohatě i obyčejné kuchyňské sítko viz. foto, hlavní účel rovněž splní a pro obřad samotný je nejdůležitější hl. miska a metlička. To stejné platí pro lžičku chashaku, kterou lze snadno nahradit jiným typem.

Na tomto videu můžeme vidět jednoduchou přípravu matchi, je vhodné použít na odměřenou dávku matchi nejdříve sítko a hrabičky/lžičku/prst, aby se skrze něj do misky dostal jen prášek jemný doslova jako pudr (bude se pak mnohem snáz šlehat a nezůstanou ani nepatrné kousky na dně), po zalití horkou vodou pak šleháme pomocí tradiční bambusové metličky (chasen) díky které vytvoříme dokonalou napěněnou konzistenci. Matchu je samozřejmě možné připravovat daleko rituálnějším způsobem, stejně tak, jako daleko jednodušším způsobem (například jen v ručním shakeru). Dokud nejste v japonsku na čajovém obřadu či se znalci (kde je proces daný) - provedení a pravidla si určujte sami. Případně lze snadno dohledat mnoho videí a návodů k čajové ceremonii na internetu (jako příklad viz. níže). Je však vhodné následovat zásady tradic alespoň z části a minimálně využít tradiční náčinní a staleté zkušenosti japonců, které se dodnes nezměnily. Celý proces je pokaždé opravdovým zážitkem a o to více, pokud si na něj vyhradíme patřičný čas a meditativně ho prožijeme.

Tzv. Usucha a Koicha

Existují dva hl. styly přípravy matcha, z nichž oba lze použít při japonském čajovém obřadu. První je častější a to je usucha neboli řídký čaj. Druhá se používá při speciálních čajových obřadech a to je koicha neboli hustá matcha.

Jak připravit Usucha ("řídký čaj") - nejběžnější typ (viz videa výše)

  • Krok 1 : Umístěte sítko na horní část misky
  • Krok 2 : Přidejte 1 lžičku matchi do sítka
  • Krok 3 : Protlačte prášek přes sítko, abyste se zbavili hrudek
  • Krok 4 : Přidejte do misky jen tolik vody, aby se vytvořila pasta (volitelný krok, avšak ještě snáze zajistí absenci hrudek)
  • Krok 5 : Přidejte cca 70ml vody do misky (cca 70-85 °C) - (celkem na 1 dávku matchi (2g) jde 80-100ml vody)
  • Krok 6 : Rozšlehejte čaj. Metličkou vytvořte dokonalou pěnu. (min 15s.) Ihned konzumujte.

Jak připravit Koicha ("hustý čaj")

  • Krok 1 : Umístěte sítko na horní část misky
  • Krok 2 : Přidejte 2 lžičky matchi do sítka (ano dvojnásobné množství oproti Usucha)
  • Krok 3 : Protlačte prášek přes síto, abyste se zbavili hrudek
  • Krok 4 : Přidejte cca 40ml vody do misky (70-85 °C)
  • Krok 5 : Smíchejte prášek a vodu v míse, dokud se nevytvoří hustá pasta. Ujistěte se, že jste zcela oškrábali stěny misky.
  • Krok 6 : Vypijte pastu matcha.

Na přípravu Matcha Koicha se používá přibližně dvojnásobné množství čaje a poloviční množství vody, výsledná konzistence je tedy mnohem hustší. Má mnohem silnější chuť umami, která může být pro nováčky ve světě matchy až příliš silná. 

Pití čaje bylo poprvé zaznamenáno v Japonsku v 9. století našeho letopočtu. Bylo úzce spjato s kulturní výměnou mezi Japonskem a asijským kontinentem a rozvojem buddhismu. Ve 14. století n. l. se pěstování čaje rozšířilo po Japonsku a vlivný čajový mistr Sen no Rikyū (1522-1591 n. l.) zavedl do konce následujícího století význačná pravidla týkající se čajového obřadu - tradice, která se v Japonsku dodnes praktikuje a která je úzce spjata s hluboce zakořeněnou kulturou země omotenashi (pohostinství/obsluhování hostů).
 
***

Zelený čaj matcha, mletý, organický. Kutivar Okumidori. Čerstvý, sklizeň 11/23.

Forma/obal/ochrana: jemný prášek v sáčku a v uzaviratelné černé dóze.

Hmotnost obsahu: 30g

Země původu: Japonsko

Datum spotřeby: Srpen 2024

Skladování: Chraňte před vysokou teplotou a vlhkostí.

Organická kvalita (JAS)

Normy JAS pro ekologické rostliny a organické zpracované potraviny rostlinného původu byly stanoveny v roce 2000 na základě směrnic pro výrobu, zpracování, označování a uvádění na trh ekologicky vyrobených potravin, které byly přijaty Komisí pro Codex Alimentarius. Logo bio JAS mohou používat pouze registrované podnikatelské subjekty, které byly certifikovány akreditovaným certifikačním orgánem k ověření, že jejich biopotraviny jsou vyráběny v souladu s JAS. Kromě toho je zakázáno prodávat zemědělské produkty a zpracované potraviny jako „Bio potraviny“ s názvy jako „有機“, „Bio“ atd. bez tohoto loga Organic JAS.

***

Obohacující videa o kvalitním matcha čaji s mnoha důležitými informacemi


Mohlo by Vás zajímat

BIO Bílá s černým rybízem - Karuna 50g

BIO Bílá s černým rybízem - Karuna 50g

BIO prémiová bílá čokoláda s mrazem sušeným černým rybízem.

skladem

199 Kč

Divoká 70% Oialla s drcenými boby (BIO) 60g

Divoká 70% Oialla s drcenými boby (BIO) 60g

70% hořká čokoláda s úlomky bobů z divoce rostoucích kakaovníků z pralesa Bolívie - v organické kvalitě. Perla mezi bean-to-bar značkami.

skladem

229 Kč 199 Kč

Organic 95% Wicked Dark (stone ground) Taza 70g

Organic 95% Wicked Dark (stone ground) Taza 70g

Organická 95% strukturou drsná (kameny mletá) Mexická čokoláda.

skladem

189 Kč 159 Kč

Provozovatel webu, Adam Raw, se sídlem Metylovice 552, Metylovice, 73949, IČ: 03452824, jako správce osobních údajů, zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro fungování webových stránek a pro analytické účely a v případě Vašeho souhlasu také pro personalizaci reklam. Přečtěte si Zásady souborů cookies.

Souhlasím