Goodnow farms Kakao pravé (z čerstvého lisování kakaového másla) - USA (226g)
Pravé 100% kakao unikátní (prášek) z výroby čerstvě lisovaného kakaového másla. Nízkotučné. Neslazené, přirozeně bohaté na antioxdianty, minerály jako hořčík, draslík, železo, zinek, fosfor, měď aj. Zobrazit více
Výrobce: | Výrobce: Goodnow farms |
Kód: | Kód: GNF0 |
Goodnow farms je pravděpodobně nejlepší (nebo min. v top 5) bean-to-bar čokoládovna v USA! Kromě zlatých medailí a různých ocenění z top světových soutěží čokolády (AoC, ICHA..) jsou první a pravděpodobně jediní na světě kdo začali (a i po letech v tom pokračují) s lisováním vlastního kakaového másla z každých single origin bobů každé tabulky a to na vlastních lisech a ve svém vlastním zařízení (99,9% čokoládoven nakupuje kakaové máslo od dodavatelů/korporátů jež se specializují na jeho masovou produkci). Goodnow farms je tedy definicí skutečné bean-to-bar, protože jak moc je vlastně bean-to-bar každá jiná značka, která sice třeba tvoří tabulky od bobu po tabulku, ale přidává do nich zároveň kakaové máslo, které vzniklo jinde a je vlastně bůh-ví-z-jakých bobů?
A právě při výrobě vlastního kakaového másla, je vedlejším produktem kakaový prášek, který pokud je pravý - nikdy nebyl a nemá být bohatý na tuk! Tuk totiž končí právě v čerstvém kakaovém másle a zůstává směs vlákniny a kakaové sušiny, která se pak rafinuje/mele do jemného prášku a je téměř bez tuku (pravý kakaový prášek obsahuje jen cca 7-11g tuku na 100g!). Málokdo tato fakta ví a málokdo také ví, jak chutná pravý, nízkotučný a ne-alkalizovaný kakaový prášek plný kakaové síly a ovocitosti i antioxidantů a zároveň velmi nízký na kalorie! 99% kakaových prášků na trhu jsou jen custom label získaný od korporátů a přebalený do vlastních obalů! Je smutný fakt, že téměř žádné čokoládovny nelisují vlastní čerstvé kakaové máslo tak, jako Goodnow farms (dělal jsem opravdu veliký průzkum a opravdu to nikdo nedělá! Cirkus!) a tedy nemůžou ani mít vlastní čerstvý a pravý nizkotučný kakaový prášek! Další "faleš" kakao byznysu dnešní doby jsou tzv. strouhané čokolády, které se prodávají jako "kakaový prášek" - mají obsah tuku stejný jako čokoláda tedy kolem 50g na 100g (protože to je vlastně neztemperovaná čokoláda, jen jinak zpracovaná a převedená do hoblinek nebo "prášku"). Nejde ale o pravé kakao. Pravé kakao by mělo mít obsah tuku max kolem 20g (i to je ale už hybrid různých typů výroby a korporátů), skutečný prášek po výrobě čerstvě lisovaného kakaového másla bude mít tuk do 10g na 100g!
Jsou to důležité informace, které málokdo ví. Mnoho proponentů některých zdravých typů eliminačních a redukčních diet, založených na omezení kalorií a tuků, doporučuje nízkotučné kakao - právě kvůli jeho nízké kalorické náloži a právě třeba do takových "diet" a přístupů je Goodnow farms kakao naprosto dokonalé a to jediné pravé! V těchto přístupech se omezuje i veškerá čokoláda (kvůli vysokému obsahu nasycených tuků a kakaového másla), ale aby člověk mohl dál těžit z vysokého antioxidačního a minerálního benefitu a dalších vlastností kakaa, používá se právě pravý kakaový prášek (nízkotučný, z výroby čerstvě lisovaného kakaového másla).
Tvůrci z Goodnow farms v USA si již roky a roky sami lisují čerstvé ,,single origin´´ kakaové máslo a nikdy nesešli z cesty. Velmi si jich osobně vážím, protože přestože jsou z USA, kde je obrovský trh a mají tam již velké jméno, nestali se z nich velkoprodejci/výrobci a korporát! Mohl by být obrovští, ale plně si uvědomují, že pouze v malém jde dělat tu nejvyšší kvalitu s náležitou péčí a dodnes také v malém týmu, ve své malé čokoládovně v Goodnowfarms dělají vše stále řemeslně a ručně! A výsledek je ohromující. Naprosto.
Tak dokonalé čokoládové produkty jako vytváří Goodnow farms, málokdy v životě ochutnáte. Jistě, dovoz z USA, CLO, DPH shora, kvalita a cena top surovin.. to vše a více, se odráží ve vyšší ceně jejich produktů, ale kvalita tomu zcela odpovídá!
Tento 100% kakao prášek pravý, se praží, lisuje a mele přímo v čokoládové laboratoři Goodnowfarms v USA a je vedlejším produktem lisování čerstvého kakaového másla!
Kakaové boby přirozeně obsahují asi 50 % kakaového másla, takže vylisováním másla jste schopni vytvořit tento bohatý, chutný, zcela přírodní kakaový prášek.
Na rozdíl od většiny kakaového prášku ten náš NENÍ alkalizovaný. Alkalizace prášek ztmavuje a činí jej rozpustnějším, bez pevných kousků, ale také odstraňuje většinu prospěšných flavanolů (antioxidantů) a původní chuť kakaových bobů, ze kterých vznikl. Náš kakaový prášek obsahuje všechny přírodní flavanoly, mnoho bílkovin a vlákniny a také si zachovává aroma jemné chuti kakaových bobů, ze kterých je vyroben. Neobsahuje žádné přísady!
Při výrobě tohoto prášku začínáme se stejnými boby, které používáme k výrobě našich oceňovaných čokoládových tabulek. Jedná se o směs kakaového prášku ze všech bobů, které získáváme z Latinské Ameriky.
Tento kakaový prášek je skvělý na pečení, posypaný na vaše oblíbené jídlo, přidaný do kávy pro úžasnou moka chuť! A mnoho mnoho dalšího! S minimem kalorií a maximem chuti i antioxidantů!
Vyzýváme vás, abyste našli jakýkoli jiný 100% kakaový prášek, který je vyroben kompletně in-house. Bude to téměř nemožné. A i tak, víme, že ochutnáte ten obrovský rozdíl Goodnow farms!
***
Pravé kakao je opravdovou superpotravinou.
***
Tento prémiový kakaový prášek neobsahuje cukr ani jiná aditiva, je přírodně bohatý na hořčík, který často chybí v denní stravě. Šálek horkého nápoje s kakaem, ke snídani nebo ke svačině, poskytne vašemu organismu uvolnění svalů i nervové soustavy. Účinně působí proti stresu a zabraňuje přetížení organismu.
Kakaové boby, jež jsou zdrojem tohoto kakaového prášku se extrahují z kakaovníku, jinak známém pod názvem Theobroma cacao. Jsou (stejně jako kvalitní vysokoprocentní čokolády) mimořádným zdrojem nejen antioxidantů, vlákniny a energie, ale hl. minerálů a stopových prvků, např.:
-
- Hořčíku - hraje v těle mnoho rolí, včetně regulace nesčetných biochemických procesů, jako je syntéza bílkovin, funkce svalů a nervů a regulace krevního tlaku a glukózy v krvi.
- Mědi - ta pomáhá při tvorbě červených krvinek, absorpci železa, výrobě energie a tvorbě pojivové tkáně.
- Manganu - který hraje roli v metabolismu tuků a sacharidů, absorpci vápníku a regulaci cukru v krvi.
- Železa - jenž je nezbytné pro růst, vývoj a tvorbu červených krvinek a je také nezbytné pro tvorbu některých hormonů a pojivové tkáně.
- Fosforu - ten podporuje tvorbu i obnovu kostí a zubů, podporuje funkci ledvin, svalové kontrakce a normální srdeční rytmus.
Proč je kakao pravděpodobně tím nejzdravějším energy nápojem, který můžete svému tělu dát?
Král antioxidantů: Podle hodnoty ORAC je kakao jednou z potravin s největším obsahem antioxidantů na Zemi – dokonce více než hvězdy jako goji, acai a borůvky. Kakao obsahuje 40x více antioxidantů než borůvky. Má úžasné skóre ORAC 98 000 na 100 g, např. i oproti borůvkám (2 400). Skóre ORAC měří schopnost antioxidantů absorbovat volné radikály (které pocházejí ze znečištění a toxinů v našem prostředí), které způsobují poškození buněk a tkání a mohou vést k onemocněním, jako je rakovina.
Lepší než kofein: Kakao je jediným nejbohatším zdrojem theobrominu ze všech potravin na světě. Theobromin je přirozeně se vyskytující pseudostimulant ze stejné chemické skupiny jako kofein, ale je daleko dlouhodobější a stabilnější než kofein a nevytváří nervozitu ani závislost.
,,Theobromin je ve stejné třídě stimulantů jako kofein, ale je zcela odlišný, protože nabízí déle trvající a uvolněnější energii bez prudkého výkyvu a následného pádu. Theobromin kofein dokonale balancuje. Na rozdíl od kofeinu není theobromin stimulantem centrálního nervového systému, a proto obvykle neprodukuje pocity na hraně nervozity a hl. není návykový. Energie z theobrominu dodává více soustředění a spíše harmonizuje/stabilizuje než nakopává. Theobromin a kofein jsou podobně konstruované typy farmakologicky aktivních látek, ale se znatelně odlišnými účinky. Theobromin je jemný, mírný, má pomalý nástup, je dlouhodobý a není návykový, zatímco kofein je intenzivní, silný, rychle působící, krátkodobý a zcela návykový. Efekty přírodních alkaloidů v kakau jsou skvěle stabilizovány jeho bohatým a stabilním tukem, vlákninou, elektrolyty a mikroživinami a působí v celku neuvěřitelných 200+ látek synergicky jako superpotravina - i proto se kakau již od Aztéků přezdívá pokrm bohů.´´
Kognitivní funkce: Theobromin a další flavonoly v kakau pomáhají zlepšit kognitivní funkce – nejen ve stejný den, kdy jej konzumujete, ale také kumulativně v dlouhodobém horizontu, jak stárneme. Podívejte se na tuto studii.
Zlepšující náladu: Kakao má mnoho chemických sloučenin s měřitelnými vlastnostmi zlepšujícími náladu, včetně: serotoninu a prekurzorů serotoninu, jako je tryptofan ; neurotransmiter zvaný fenylethylamin (také známý jako „droga lásky“); a tělu vlastní přirozeně se vyskytující antidepresivum zvané anandamid (známé jako „molekula blaženosti“).
Zdraví pokožky: Flavonoly v kakau pomáhají regulovat zdraví pokožky na genetické úrovni, posilují kolagen a „výrazně“ redukují vrásky způsobené pobytem na slunci. Podívejte se na tuto studii publikovanou v Journal of Investigative Dermatology.
Zdraví zubů: Věřte tomu nebo ne, ale theobromin ve skutečnosti chrání zubní sklovinu před erozí. Theobromin dokonce porazil fluoridy ve srovnávací studii.
Kakao je nejvyšší rostlinný zdroj železa, který člověk zná, při neuvěřitelných 7,3 mg na 100 g. To je srovnatelné s hovězím masem (2,5 mg) a špenátem (3,6 mg).
Surové kakao je také jedním z nejvyšších rostlinných zdrojů hořčíku, nejvíce deficitního minerálu v západním světě. Hořčík je důležitý pro zdravé srdce a pomáhá přeměňovat glukózu na energii, což umožňuje vašemu mozku pracovat s laserově ostrou jasností a zaměřením. To může být důvod, proč tělo často vyžaduje čokoládu/kakao, obzvláště u vytížených a unavených jedinců.
Málokdo si uvědomuje, jak bohatým zdrojem živin a zejm. minerálů pravé kakao je (viz níže). Je však potřeba myslet i na obsah antinutrientů a to zejm. oxalátů v pravém kakau, proto nedoporučuji více než 50g prášku za den pro sportovce a 25g pro nesportovce. Pokud přesto plánujete vyšší dávkování kakaa za den pak doporučuji přijímat současně také zdroj kvalitního vápníku a vitamínů D3+K2 jako prevenci tvorby vedlejších produktů oxalátu.
Pravé kakao je opravdovou superpotravinou a je pravděpodobně to nejzdravější energetikum, co můžete svému tělu dát. Umožňuje vám pracovat na vysoké úrovni a pomáhá vám cítit se dobře po celý den bez výkyvů a demineralizace.
Doporučuji dohledat si celé složení (200+ látek) a efekty kvalitního kakaa pro organismus z jiných informačních zdrojů. Zde nemohou být mnohá fakta uvedena kvůli legislativě EU.
Superpotravina k posílení energie.
HMOTNOST: 226g
Vyrobeno: USA Původ kakaa: Latinská Amerika/USA Odrůda kakaa: mix všech odrůd (Trinitario, Criollo, Forastero, Amelonado..)
SLOŽENÍ: Kakaové boby z výroby čerstvě lisovaného kakaového másla (prášek) (NE-alkalizované). Může obsahovat stopová množství arašídů a stromových ořechů. Obsah kakaa 100%.
VÝŽIVOVÉ ÚDAJE NA 7g (1 pol. lžíce = 1 dávka):
Energetická hodnota: 20 kcal
Tuky 0,5g, z toho nasycené mastné kyseliny 0g
Sacharidy méně než 1g , z toho cukry 0g Vláknina 2g
Bílkoviny 2g
Sůl 0mg Železo: 2,8mg (15% RHP)
***
Průměrné hodnoty mikroživin na 100g kakaa: Vápník: 130mg, Zinek: 8,5 mg, Železo: 40mg, Fosfor: 805 mg, Hořčík: 590 mg, Draslík: 1700mg, Mangan: 3,4 mg, Měď: 3,4 mg, Biotin: 35 ng, Kyselina Listová: 130 ng
SKLADOVÁNÍ: Skladujte v chladu a suchu.
Mohlo by Vás zajímat
77% Demon seed WHISKEY (Colombia) - Goodnow farms 55g
77% speciální pikantní tmavá čokoláda z kolumbijských bobů naložených v demon seed whiskey. Ze zvláštní rezervy. Limitovaná šarže.