Jakkoli kontroverzní jako potravina, nejsou Foie Gras jen staromódní luxusní delikatesou, ale zejména jedním z nejlepších přírodních zdrojů živočišného vitamínu K2 (AKA aktivátoru X popsaného Dr. Vestonem Pricem v jeho knize Výživa a fyzická degenerace) a v podstatě neznámou/nedoceněnou superpotravinou.

Osobně vnímám tuto specialitu spíše jako doplněk stravy (podobně jako EMU olej poskytuje v malé gramáži mnoho živin, zejména pak vitamínu K2 v jeho nejlepší formě).

Vitamin K2 byl něco, co naši předci zcela přirozeně hojně konzumovali, avšak z našeho moderního jídelníčku téměř zmizelo.

Foie Gras mj. jsou:

  • Jeden z nejlepších celistvých zdrojů přirozeně se vyskytujícího vitamínu K2 MK-4
  • Také velmi bohatý zdroj železa, mědi, selenu a vitamínu B12

Jedná se o tradiční a celá Husí foie gras s mírně šedou barvou a lehkým nádechem hořkosti i pižma typických pro husí foie gras. Vařené ve své největší svěžesti, jsou ručně dochucovány výhradně solí a vybraným pepřem, drceným na poslední chvíli, aby odhalil všechny své nuance. Pomalu vařené ve sklenicích vyzařují svůj zlatavý tuk, bohatý na vitamíny (K2 zejména). Tato husí foie gras pochází z hus chovaných volně pod širým nebem na jihozápadě Francie (Gers, Landes a Hautes-Pyrénées).

Husí Foie Gras mají jemnější krémovou chuť a strukturu než známější kachní foie gras a obsahují také více tuku/vitamínu K2 a téměř dvakrát méně soli než běžné kachní foie gras.

Doktor Weston Price - později autor knihy Výživa a tělesná degenerace - byl asi nejlepší zubař všech dob, jenž cestoval skrze celý svět za účelem najít primitivní kultury bez zubních kazů a celkově vitální. Toužil najít kultury, jenž by nevykazovali stupeň takové degenerace jako moderní člověk a nechtěl uvěřit, že je zubní kaz a tělesný úpadek něco přirozeného. Chtěl je najít a pochopit, co dělají jinak. Zubní kaz je nejčastější ,,nemoc´´ na této planetě. Jde o chorobu a vadu v organismu, která jako mnohé další - není běžný stav, který se prostě děje, jako se mnozí domnívají. Např. vlkům v přírodě se zuby nekazí ale psům chovaným člověkem a moderním lidem samotným však ano. Tak kde je chyba? Důvodem je nedostatek látek ve stravě pro přirozenou remineralizaci zubů a celého organismu a většinou také naopak nadmíra látek ve stravě způsobujících demineralizaci - úbytek minerálů na různých místech v těle, což způsobuje celkovou postupnou degeneraci - nejen zubů. Je potřeba si uvědomit, že zubní kaz a problémy kostry jsou ukazatelem celkového úpadku vitality a zdraví člověka a souvisí s desítkami dalších problémů - pokud tedy dokážeme řešit tyto problémy, pomůžeme si zároveň na mnoha dalších místech.

 Doktor Weston Price ony vitální a robustní kultury bez zubních kazů a rozbouřených hormonů opravdu našel... Popsal a zdokumentoval jich hned několik. A co měli společného? V první řadě absenci rafinovaných a průmyslově zpracovaných potravinářských výrobků v jídelníčku, mnohem více v tucích rozpustných vitamínů z přírodních zdrojů a daleko více minerálů než moderní člověk, dále hlavně stabilní množství přirozeného cholesterolu a živočišného tuku ze zdravých zvířat. Jeho cesta ho dovedla až k objevení látky, kterou nazval aktivátor-X (X-FACTOR) -(my ho dnes už známe pod jménem vitamín K2) když zjistil, že některé syrové, ale živočišné potraviny a zejména ty spojené se zelenou rostlinnou říší ho obsahují a on v dokonalé synergii s vitamínem A a D vede k neuvěřitelné vitalitě a tělesnému zdraví v podobě zdravých a rovných zubů, široké lebeční dutiny a široké pánve, silných kostí a celkové odolnosti a imunitě organismu při absenci běžných problémů a nemocí.

Nejlepší přírodní živočišný zdroj vitamínu K2 je Emu olej a v těšném závěsu pak Foie Gras.

Foie Gras, jakkoli kontroverzní, splňují mou ideu tzv. "bohaté skromnosti" (z co nejméně získávat co nejvíce). Stačí jedna nebo dvě čajové lžičky jejich tučné části pro masivní příjem přírodního vitamínu K2 a dalších živin vlastních játrům jakožto výživnému orgánu.

Balení: 180g (čistá hmotnost obsahu)

SLOŽENÍ: Husí foie gras, sůl, pepř.

Výživové údaje na 100g: Energetická hodnota: 2293Kj / 557kcal, tuky: 58,2g, -z toho nasycené mastné kyseliny: 38g, sacharidy: 0,7g, -z toho cukry: 0,0, bílkoviny: 7,5g, sůl: 1,0g.

Celá foie gras se postupem času zlepšují: je nejlepší je nechat několik měsíců zrát mimo světlo a náhlé změny teploty. Než své foie gras ochutnáte, vložte je na několik hodin do lednice. Dávejte pozor, abyste je čtvrt hodiny před podáváním vytáhli, ale na poslední chvíli je nakrájejte. Bez konzervačních látek nebo antioxidantů mohou mít naše foie gras na povrchu světle tmavou barvu, což je zárukou autentičnosti a přirozenosti. Můžete také podávat s ovocným konfitem nebo dokonce s medovým a fíkovým perníkem. Jako jeden předkrm doporučujeme dva plátky na hosta, tj. Kolem 50 g.

Skladujte při teplotě do 25°C. Po otevření uchovávejte v chladničce a spotřebujte do 2 dnů.

Země původu: Francie
Výrobce: Ducs de Gascogne


Mohlo by Vás zajímat

Nepasterizovaný kaviár z jesetera (Royal Amur) 50g

Nepasterizovaný kaviár z jesetera (Royal Amur) 50g

Syrové jikry z jesetera, malossol, z nemražené suroviny.

skladem

66,59 €

Vysokopolyfenolický olivový olej (extra panenský a nefiltrovaný) - Megaritiki Ladolea

Vysokopolyfenolický olivový olej (extra panenský a nefiltrovaný) - Megaritiki Ladolea

Jeden z nejvíce antioxidačních olivových olejů na světě.

dostupnost podle variant

11,03 €

ROSITA Morrhuae Oleum EVCLO (extra panenský olej z tresčích jater) kapsle

ROSITA Morrhuae Oleum EVCLO (extra panenský olej z tresčích jater) kapsle

Severský olej z tresčích jater nejvyšší kvality v kapslové verzi.

skladem

45,41 € 43,03 €

Provozovatel webu, Adam Raw, se sídlem Metylovice 552, Metylovice, 73949, IČ: 03452824, jako správce osobních údajů, zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro fungování webových stránek a pro analytické účely a v případě Vašeho souhlasu také pro personalizaci reklam. Přečtěte si Zásady souborů cookies.

Souhlasím