Hario - Hnědé papírové filtry Misarashi (V60-02) 40 kusů
Japonské kuželové přírodní papírové filtry na kávu pro Hario V60-02 dripper. Zobrazit více
Výrobce: | Výrobce: Raws |
Kód: | Kód: BB51 |
Hario - Hnědé papírové filtry Misarashi - V60-02 - 40 kusů
40 kuželových přírodních papírových filtrů na kávu pro Hario V60-02 dripper. Ideální univerzální velikost jak pro jednu osobu, tak pro více porcí kávy pro více osob.
- Vyrobeno z přírodní, nebělené papírové buničiny.
- Velikost kompatibilní s drippery Hario V60-01 i 02.
- Tyto filtry zajišťují správný průtok vody, což vám umožní připravit čistý a chutný nápoj.
- Vyrobeno v Japonsku
Země původu: | Japonsko |
---|---|
Obsah: | 40 ks |
Typ produktu: | Kávové filtry |
Číslo šarže: | 4977642723252 |
Index: | 0503000005 |
Výrobce: |
HARIO EUROPE BV Profesor JHBavincklaan 2 1183 AT Amstelveen Nizozemí |
-
Příprava:
- Káva: Použijte čerstvě namletou kávu, středně jemnou nebo dle vlastností individuální kávy.
- Voda: Ohřejte vodu na teplotu zpravidla 96°.
- Filtr: Vložte papírový filtr do dripperu a propláchněte ho horkou vodou, aby se uvolnily nechtěné papírové noty.
- Káva: Použijte čerstvě namletou kávu, středně jemnou nebo dle vlastností individuální kávy.
-
Bloom:
- Nasypte do filtru namletou kávu a jemně ji rovnoměrně rozprostřete.
- Zalijte kávu malým množstvím horké vody (cca 50 ml) a nechte ji nejdříve tzv. "kvést" (Bloom) po asi 30 sekund.
- Nasypte do filtru namletou kávu a jemně ji rovnoměrně rozprostřete.
-
Extrakce:
- Pomalu a rovnoměrně přelévejte zbytek horké vody přes kávu krouživými pohyby v pravidelných intervalech
- Příklad: (způsobů přípravy je více)
- Intervaly prolévání např. dle BeBerry Coffee: Po prvním zalití "výkvětu" (bloom) tedy cca 50ml vody a intervalu 30s následuje druhé zalití do přesně poloviny celkového objemu plánovaného filtrování (pro například 18g kávy a 300ml je to tedy 150ml (50ml už máme zalito z bloomu, tzn krouživými pohyby pomalu zaléváme dalších 100ml do 150ti ml (hmotnost i čas filtrace si kontrolujeme na váze pod dripperem, na které celou přípravu uskutečňujeme). Třetí zalití následuje za překapáním druhého a to přesně do nejzazší výšky kávy ve filtru, nikdy né přes její hranici, zpravidla to bývá dalších 70-80ml (tedy do celkových cca 230ml). Čtvrté zalití ukončuje filtraci dosažením požadovaného množství vody na kávu (v tomto příkladu tedy 300ml) a celková doba filtrace bude někde kolem 3min (závisí na typu kávy a hrubosti jejího mletí). Zpravidla se vyvarujte příliš dlouhému filtrování (4-5+ min).
- Pomalu a rovnoměrně přelévejte zbytek horké vody přes kávu krouživými pohyby v pravidelných intervalech
-
Konzumace:
- Jakmile je voda plně prokapána, sejměte dripper s filtrem (filtr s prokapanou kávou vyhoďte) a hotovou kávu v konvičce pohoupáním promíchejte a následně nalijte do šálku a vychutnejte si ji :)
Dodatek ke kávě (od Adama Raw):
Konvenční káva, jež je od průmyslové revoluce skutečným nápojem "otroků" a jež zásobuje koktejlem svých stimulantů a stovek funkčních látek přes miliardu lidí po celém světě každý boží den - je něco, v čem bychom měli být spíše zdrženlivý ohledně konzumace, pokud nám jde o udržitelnost, skutečnou/přirozenou efektivitu práce/tvorby a vitalitu/zdraví (zejm. do budoucna)..
Výběrová, jednodruhová, správně pražená a čerstvá top Arabica, navíc připravená pečlivým procesem, ideálně jako filtrovaná (čti nejzdravější :) káva vůbec, může být (a je) neuvěřitelně pestrým a nekonečně ovocným vesmírem pravých gurmánů, rozhodně neméně fascinujícím než svět např. bean-to-bar výběrové čokolády! A po setkání se s BeBerry, specialty značkou jednoho z pouhých dvou Q-graderů v ČR (a prvního na SK) a experta i milovníka, jež kávou doslova žije (Toma Laca) už často není návratu k čemukoli jinému. Zejm. pak k tomu co nectí, že káva je přece samotné jádro ovocné kávové třešně a dle toho by měla chutnat!
V BeBerry Arabice jsme okamžitě uviděli tolik podobností s výběrovým kakaem..! Konvenční čokoláda z obchodu bude vždy chutnat "jen" jako intenzivní rafinované kakao s běžně známou "prostě čoko" chutí (čti: chuť kakaové intenzity bez čehokoli dalšího), ovocné tóny, nuance plodů, bylinky a esence, ba dokonce slunce či vítr a celkový terroir zdrojové země se v profilu rozhodně nekonají.. to samé platí pro konvenční upraženou kávu s nejčastěji hořko-zemitou chutí a tečka. Intenzivní kávová chuť a to je vše. Ale co když chcete víc? Co když může bean-to-bar čokoláda z např. Tanzanie spustit na jazyku ovocný vodopád a několika-minutovou expedici slunečnou Afrikou? Co když hrnek kakaa od To´ak doručí citrusovo-bylinnou jízdu a moment "procházky" ekvádorskou džunglí? Je možné pít kafe, které Vás "vykoupe" v brusinkovo-rybízovém džusu s dotekem šípků nebo třeba zaplaví tropickým ovocem s jasnými notami kiwi, pomela a manga?! S BeBerry arabicou je toto a mnohem víc možné! ..a je to fascinující a dokonalé zároveň.
V této nové kategorii, která by se zde na webu nikdy neobjevila, kdyby jsme nezkusili to nejlepší ovocné kafe od BeBerry a nezačali ho také s obrovskou hrdostí a vděkem podávat v našem novém showroomu a kavárně Ambrosias v Ostravě všem skutečným gurmánům - najdete jiný svět kávy.. Je kafe a je kafe BeBerry.. Čerstvost, mega ovocitost, mj. zcela vyvrácený mýtus, že kafe musí být úplně čerstvě pražené a spotřebované v dnech (nebo max pár týdnech) po pražení.. (měli jsme i půl roku staré BeBerry (od pražení) a chutnalo stále jako ten nejlepší divoce ovocný čaj s úderem i sílou výběrové kávy, který si dokážete představit!), plnost a hloubka chutí, jemná stimulace, která Vám ale nerozbolí hlavu ani nevydráždí žaludek (protože u výběrového ovocného kafe neproběhla silná degradace kávových kyselin do fenolových derivátů a podlátek (laktony..), které způsobují známou hořkost a vyšší zemitost/trpkost bez přirozené kyselinky) a mohou mít některé z těch více agresivních efektů spojovaných s kávou na citlivé osoby.. (např. mj. vertigo, migrény, apod.)
"Ovocná" káva a kyseliny
Často se mluví o kyselině a o kyselosti. Dva pojmy, které v podstatě na první pohled znamenají totéž. Podstatné jméno a přídavné jméno, ale v konverzaci o výběrové kávě ve skutečnosti vedou k velmi odlišným termínům:
- Kyselost/ovocitost kávy je velmi dobrá, protože souvisí s ovocným chuťovým profilem kávy.
- Kyselina (nízké pH) kávy není tak dobrá, protože jde o hodnotu pH nápoje a jeho dopady na organismus (demineralizace, zatížení ledvin atd.)
Kakao/čokoláda má např. pH 5,5-6,5. Káva má obvykle hodnotu pH 5 a je tedy mírně kyselá. Pivo má hodnotu pH kolem 4. A cola je dokonce mezi 2 a 3, díky čemuž je velmi kyselá. Je důležité si uvědomit, že 1 pH znamená desetkrát kyselejší. To znamená, že cola je v průměru 100x až 1000x kyselejší než káva!
Kyselost kávy – krátká odchylka pH
Hodnota pH něčeho popisuje, kolik vodíkových iontů látka obsahuje. Jednoduše řečeno, jak je něco kyselé nebo zásadité – například nápoj. Stupnice pH se pohybuje od 0 do 14, přičemž hodnoty pH pod 7 jsou kyselé a hodnoty pH nad 7 jsou zásadité. Pokud je hodnota pH 7, je neutrální. Voda používaná k vaření kávy by podle SCA (Specialty Coffee Association) měla mít hodnotu pH 7. Minimálně však mezi 6 a 8. Je to dáno mimo jiné tím, že káva samotná obsahuje kyseliny.
ALE: kyselost/ovocitost, kterou můžete ochutnat v kávě, nezaměňujte s hodnotou pH kávy (na chuť kyselejší/ovocná káva nemá vždy nižší pH působení na tělo než hořká, často je to naopak).
Kyselost kávy – jaké druhy existují?
V kávových zrnech je až 40 kyselin. Nejběžnější je však kyselina chlorogenová. Tyto chlorogenové kyseliny jsou ve skutečnosti celou rodinou přirozeně se vyskytujících sloučenin, které se během pražení částečně rozkládají. Monokafeoyl degraduje a di-kafeoyl se vlivem tepla téměř nemění. Kyseliny chlorogenové, které se během pražení rozkládají, se např. mění na laktony kyseliny chlorogenové s typickou hořkou chutí.
Je důležité si uvědomit, že čím delší a tmavší pražení, tím více kyselin se spálí a odbourává/mění na různé hořké látky. Velmi tmavě upražená káva proto většinou nebývá kyselá, ale spíše hořká. Kyselin je v kávě obrovské množství - jak organických tak chlorogenních. A jejich finální skladbu v kávě ovlivňuje celé zpracování a nejvíce právě způsob pražení.
Protože spíše hořké a zemité, běžné kafe (často mix Robusty a vysokého pražení) si dnes dáte naprosto kdekoli, zveme Vás na novou cestu do ovocného ráje BeBerry, jež je jinou dimenzí a sférou, kterou neradi vůbec srovnáváme s čímkoli jiným.. Zkrátka je kafe a je kafe BeBerry. I přestože trh s kvalitní výběrovou a ovocnou kávou i tato single origin kultura je již dlouho v běhu a rozkvětu po celém světě, troufáme si říct že BeBerry se v mnohém vymyká a vystupuje. Finální posouzení ale ponecháme i na ostatních..
Výběrovou Kávu BeBerry doporučujeme zejména na filtr (pour over) a případně na espresso (dle pražení a popisu/zařazení u každé kávy!)
***
Mohlo by Vás zajímat
Raw´s hořčík L-TREONÁT (Magtein)
Vysoce efektivní, nadřazená forma hořčíku ceněná pro vysokou vstřebatelnost a využitelnost v mozku a pro buňky v těle.
Alkaline TRIO (Balíček) - Peruvian/Okinawa/Korean
Výhodné balení tří unikátních ultra alkalických doplňků pro maximální osvěžení, pročištění a remineralizaci organismu.
Císařská ceremoniání Matcha ZEN (Seimei) 30g
Vrchol dokonalosti. Nejvyšší sorta japonské ceremoniální matcha pro čajové obřady. Organická kvalita produkce mistra Sakamota.
Císařské ceremoniání Gyokuro ZEN (Tezumi) 30g
Diamantová rosa. Nejvyšší sorta japonského ceremoniálního gyokura pro čajové obřady. Organická kvalita produkce mistra Sakamota.
Yamabushitake (divoká japonská lví hříva) - 100g
Japonský extrakt plodnice pravé di-tao lví hřívy (hericium erinaceus) z prefektury Nagano.
Exkluzivní set pro přípravu filtrované kávy (sklo a dřevo)
Nejkvalitnější přírodní (sklo/dřevo) set pro přípravu výběrové filtrované kávy z těch nejlepších věcí, které kávový svět nabízí.