Divoké boby Bolívijské džungle Beniano.

Drcené 100% kakaové boby aka ,,nibsy´´ jsou výborným doplňkěm do jakýchkoli receptů. Plné hořčíku, železa, vlákniny a mnoha živin. Drcené boby jsme s velkým úspěchem používali do gladiátorské snídaňové kaše na všech Raw Workout kempech.

Jsou také perfektní jako samostatná svačina.

Hluboko v amazonském deštném pralese rostou divoké kakaové stromy Beniano, a to po staletí. Jednou ročně se sběrači kakaa z Baures v Bolívii vydají do husté džungle, aby nasbírali zralé žluté kakaové lusky. Než Oialla začala sklízet boby; kakao rostlo, zrálo a hnilo v bolivijské džungli. Nikdo tomu nevěnoval žádnou pozornost a na sladké, bílé kakaové dužině si pochutnala pouze divoká zvěř. To vše se změnilo, když Rasmus Bo Bojesen objevil boby během cesty do Bolívie. Okamžitě rozpoznal obrovskou kvalitu a potenciál. A díky partnerství s místní kakaovou společností a ministerstvem zahraničních věcí v Dánsku začal vyrábět organickou čokoládu Beniano. Dal jí jméno Oialla.

"Sedí na lesní půdě v gumových holínkách. Hlavu má zakrytou tyrkysovým šátkem a na sobě těžkou bundu – v deštném pralese je lepší být v horku ale bezpečí, než se vystavovat komárům.. Pár přesných seknutí z mačety otevře kakaový lusk. Pár statných rukou vyhrabe boby a zahodí prázdný lusk.

Muž, který současně žvýká koku, je jen jedním ze zhruba 200 sběračů kakaa, kteří obývají džungli v Beni v Bolívii během sklizně. Stráví dva měsíce hledáním a sběrem skutečného divokého kakaa. Tvrdá psychická práce je vyhrazena pro muže, zatímco ženy zůstávají v Baures a manipulují s kakaem, jakmile je sklizeno."

Bolívie leží uprostřed Jižní Ameriky, zcela vnitrozemská. Země se dělí na dva extrémy – vysočinu And a nížinnou džungli. Severní provincie Beni leží částečně v Amazonii. Beni se dělí na osm krajů (Mamoré, Vaca Diaz, Itenez, Moxos, Maruam, Yacuma, Ballivian a Cercado) a obsahuje hlavní město Trinidad. Kakaovníky rostou divoce v Itenez. Itenez je rozdělen do tří obcí: Baures, Huacaraje a Magdalena. Baures je největší a v období sucha obsahuje 67 ostrůvků, které se v období dešťů stávají malými ostrůvky. To je místo, kde kakaové stromy rostou divoce. Zatím jsme navštívili šest ostrovů – San Carlos, San Pedrito, Santa Maria, San Lucius, Veremos a Caricuara. V současné době probíhá sklizeň přibližně deseti ostrůvků. Amazonská džungle se nachází v severovýchodní provincii Bolívie Beni, kde rostou divoké kakaové stromy. Chcete-li cestovat do Beni ze Skandinávie, musíte absolvovat pět letů, strávit jeden den kanoistikou po krásné temné řece se skákajícími růžovými delfíny, vyjícími opicemi a sytě zbarvenými papoušky, pak pěšky patnáct kilometrů bahnem, abyste se dostali ke stromům, které rostou na ostrůvcích v mangrovových bažinách..

Prapůvodní odrůdy bobů jsou jako diamanty mezi kakaem. Kakaové boby beniano Bolivia jsou jedny z těch historicky nejpůvodnějších, kulturně, botanicky i geograficky. Toto kakao je známo pod názvem Beniano, je geneticky unikátní a nelze ho najít nikde jinde na světě. 

Nesmírný rozdíl mezi divokým kakaovým bobem (malinký vlevo) a běžným kakaovým bobem (velký vpravo). Kromě rozdílu ve velikosti je obrovský rozdíl v podílu kakaového másla, který je u divokých bobů vyšší a proto jsou jak boby tak i čokolády Oialla z nich vyrobené značně krémovější a sametovější struktury. Nejdůležitější však je genetika tohoto divokého kakaa z před-kolumbijských dob bez jakékoli kultivace či hybridizace a trvalá absence herbicidů, pesticidů, umělých hnojiv a jiné chemie v divoké džungli, jejíž výsledkem je organická top kvalita s wild harvest certifikací.

Kakaové boby se extrahují z kakaovníku, jinak známém pod názvem Theobroma cacao. Jsou (stejně jako kvalitní vysokoprocentní čokolády) mimořádným zdrojem nejen antioxidantů, vlákniny a energie, ale hl. minerálů a stopových prvků, např.:

    • Hořčíku - hraje v těle mnoho rolí, včetně regulace nesčetných biochemických procesů, jako je syntéza bílkovin, funkce svalů a nervů a regulace krevního tlaku a glukózy v krvi.
    • Mědi - ta pomáhá při tvorbě červených krvinek, absorpci železa, výrobě energie a tvorbě pojivové tkáně.
    • Manganu - který hraje roli v metabolismu tuků a sacharidů, absorpci vápníku a regulaci cukru v krvi.
    • Železa - jenž je nezbytné pro růst, vývoj a tvorbu červených krvinek a je také nezbytné pro tvorbu některých hormonů a pojivové tkáně.
    • Fosforu - ten podporuje tvorbu i obnovu kostí a zubů, podporuje funkci ledvin, svalové kontrakce a normální srdeční rytmus.

theobromine-chain

,,Theobromin, který boby hojně obsahují - je ve stejné třídě stimulantů jako kofein, ale je zcela odlišný, protože nabízí déle trvající a uvolněnější energii bez prudkého výkyvu a následného pádu. Theobromin kofein dokonale balancuje. Na rozdíl od kofeinu není theobromin stimulantem centrálního nervového systému, a proto obvykle neprodukuje pocity na hraně nervozity a hl. není návykový. Energie z theobrominu dodává více soustředění a spíše harmonizuje/stabilizuje než nakopává. Theobromin a kofein jsou podobně konstruované typy farmakologicky aktivních látek, ale se znatelně odlišnými účinky. Theobromin je jemný, mírný, má pomalý nástup, je dlouhodobý a není návykový, zatímco kofein je intenzivní, silný, rychle působící, krátkodobý a zcela návykový. Efekty přírodních alkaloidů v bobech (vč. kofeinu) jsou skvěle stabilizovány jak theobrominem (ten je zastoupen v několikanásobném poměru), tak jejím bohatým tukem, vlákninou a mikroživinami a působí v celku neuvěřitelných 200+ látek synergicky jako superpotravina - i proto se kakau již od Aztéků přezdívá pokrm bohů.´´

Doporučuji dohledat si celé složení (200+ látek) a efekty kvalitního kakaa pro organismus z jiných informačních zdrojů. Zde nemohou být mnohá fakta uvedena kvůli legislativě EU.

Je velkým mýtem, že RAW a syrové kakaové boby jsou nejlepší a nadřazenou variantou kakaových bobů, naopak (stejně jako třeba u kávy) i u kakaa má pražení obrovský vliv nejen na chuť, ale i obsah živin. Může se sice snížit/změnit/deaktivovat obsah některých látek (jak prospěšných tak problematických - například antinutrientů, což je dobře), ale jiné živiny se naopak více zpřístupní a boby se stanou lépe stravitelnými pro lidský organismus. Zejména do mnoha receptů a pro použití před tréninkem jsou často právě pražené boby vhodnější volbou. Stejně jako kvalitní rafinovaná kraftová čokoláda vzešlá z mnohastupňového procesu řemeslné výroby. Samozřejmě chuť bude příjemnější vždy u pražených variant. Nejdůležitější faktor kvality však zůstává u bobů stejný - absence chemie, organická kvalita a zdroj získávání! Toto jsou jediné skutečně divoké organické boby na trhu.

Superpotravina k posílení energie.

HMOTNOST: 200 g
ZEMĚ PŮVODU: Divoká džungle Bolívie Baleno: Dánsko
SLOŽENÍ: 100% divoké organické drcené a pražené kakaové boby beniano bolivia*. *certifikované Bio SE-EKO-03 (non EU agriculture), bez GMO, bezlepkové, vegan. 100% kakao.

VÝŽIVOVÉ ÚDAJE NA 100 G:

Energetická hodnota 2645 kJ/642kcal
Tuky 59 g
z toho nasycené mastné kyseliny 36 g
Sacharidy 19,5 g (15g jako vláknina)
z toho cukry 0,9 g
Bílkoviny 16 g
Sůl 0,01 g

Železo 19mg

SKLADOVÁNÍ: Skladujte v chladu a suchu.


Mohlo by Vás zajímat

Divoké Jaguáří boby (Theobroma bicolor) - Naive 160g

Divoké Jaguáří boby (Theobroma bicolor) - Naive 160g

100% Divoké jaguáří boby z mikro šarže soukromého sběru v džungli od Chocolate Naive.

skladem

699 Kč 599 Kč

Provozovatel webu, Adam Raw, se sídlem Metylovice 552, Metylovice, 73949, IČ: 03452824, jako správce osobních údajů, zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro fungování webových stránek a pro analytické účely a v případě Vašeho souhlasu také pro personalizaci reklam. Přečtěte si Zásady souborů cookies.

Souhlasím