PROČ DŘEPOVAT?

 Nezačnu ale nějak klasicky a na poli článků o cvičení (dřepech) vlastně už staromódně jako by většina z Vás asi předpokládala... Třeba tím, že Dřep je král cviků a vlastně nejdůležitější pohyb v posilování...Posilujete jím stovky svalů po celém těle a měl by být absolutní základ kohokoli, kdo trénuje...stimuluje vyplavování správných hormonů a pomáhá budovat nejen svaly nohou ale vlastně celé tělo, hluboký stabilizační systém apod... ne-e takto nezačnu, i když by to bylo určitě na místě pro připomenutí a Dřep si to zaslouží.

Začnu tím, proč tvrdím, že by měl každý normální člověk (nehandicapovaný apod.) dřepovat a dřepět a proč pokládám dřep za diamantový základ cvičení i života.

Tento článek jsem nazval PROČ DŘEPOVAT? ... Inu v první řadě proto, ačkoli to možná nevíte a mnozí ""odborníci" Vám třeba budou tvrdit opak a budou démonizovat dřepy podobně jako ""odborníci výživy" démonizují nasycené tuky - že Dřep je jedna z nejpřirozenějších a nejlepších pozic pro zdravé a silné tělo.

V pozici dřepu by jste správně měli být místo sezení i místo dlouhého stání. Měli by jste v této pozici vylučovat - chodit na WC, čekat, cvičit, jíst... Dřepění samo o sobě by Vám mělo být naprosto přirozené, bezbolestné a příjemné. A pokud tomu tak není, a vy se do této pozice dokážete těžko třeba jen dostat, natož v ní setrvat, nebo třeba dřepujete ale jen v polovičním rozsahu - je to velký problém.

Děti to ví... mnohé zdravější národy to ví... Každý, kdo to praktikuje a má díky tomu přirozeně zdravější tělo to ví...

Je hodně smutné, že lidi jsou dnes tak nepřirození a zdegenerovaní, že slovo dřep pro většinu znamená jen mýty jako - bolavá kolena, nezdravý pohyb, rizikový a zbytečný cvik výhradně kulturistů, neznámou, anebo úplný nezájem... A pravdu o dřepech už prostě neví...

Pokud jste za poslední týden nestrávili ve dřepu celkem alespoň 2 hodiny - máte co dělat. A je úplně jedno jestli vám je 10 roků nebo 70 let. Jestli děláte sport nebo ne... Radím všem normálním lidem obecně a radím všem začátečníkům, co za mnou příjdou jak cvičit a trénovat - aby se v první řadě naučili dřepět. Dřepět, né dřepovat.

Logicky totiž nemůžete chtít dřepovat, když neumíte ani dřepět a není Vám ta pozice přirozená. Dřep je pohyb od stoje na nohou do plného dřepění na zemi a zpět. Nic mezi tím není správný dřep. Dělat dřep do poloviny, je jako dělat přítah nebo klik do poloviny, není v tom rozdíl a ve všech případech si jen škodíte, zkracujete rozsahy pohybu a tím i svalstvo a šlachy. Mnoho lidí si myslí, že dřepy ničí kolena a tato pozice je velmi nezdravá. Zajímalo by mě co by jim na to řekla dáma na horní fotce...

Tato dáma dřepí hodiny každý den, celý život. Ve dřepu také vylučuje potravu na WC (které ve většině Asijských zemí tvoří díra v zemi). A ve dřepu také pracuje i odpočívá. Oproti západní populaci nezná hemeroidy stejně jako většina Asijské populace. Nebolí ji záda, kolena ani kyčle a je mnohem pohyblivější a zdravější než většina lidí jejího věku u nás.

Řekněme si to narovinu - lidé jsou dnes velmi zdegenerovaní a nedokážou už mnohdy bez bolestí ani to nejpřirozenější jako je třeba běh nebo dřepění. Pokud někoho bolí kolena a má problémy se dřepy, je to jeho vina - je buď zkrácený, všeobecně zdegenerovaný a nepřirozený, neumí techniku, nebo dělá špatný rozsah a tím i celý pohyb.

Řešením je příčina. Jako u všeho. A příčina je nedostatek dřepění. Naučte se proto dřepět. Dřepěte často. Při každé činnosti u které je to možné a rozhodně místo běžného dlouhého sezení a stání - prostě co nejčastěji je to možné.

Ze začátku se dá použít opora, přidržovat se třeba zdi nebo nábytku a postupně si zvyknout. Někteří dokonce budou muset začít dělat strečink a protahování celého těla a nohou a delší dobu se připravovat, než se naučí znovu dřepět - ale ať to stojí co to stojí a ať jste kdokoli, jděte za tím. Je to totiž jedna z nejlepších věcí, co pro sebe můžete udělat. A je zdarma.

Často se divím, jak úžasné lidské tělo je a jakým sračkám dokáže odolávat. Ať už ve stravě, pohybu nebo celkovém zacházení. A hlavně jak dlouho dokáže odolávat... A upřímně těch problému co lidé mají, je ještě velmi málo v porovnání s tím, jak špatně znají své tělo, krmí ho a zacházejí s ním. Každopádně vše má své hranice. A nemůžete čekat, že když je pro vaše tělo přirozené vylučovat ve dřepu ale vy 40 let tlačíte v sedě tak budete mít zdravý konečník a střeva. Nemůžete čekat, když sedíte denně hodiny - roky a ještě shrbení apod.. že Vás nebudou bolet záda a budete mít zdravé tělo. Nemůžete čekat, když dlouho stáváte a sedíte, že bude správně proudit krev a pracovat svalstvo.

Většina lidí má dokonce úplně zdegenerované tkáně, šlachy, kosti apod. protože tělo se prostě přizpůsobilo špatným návykům a upravilo se - ovšem špatným směrem. Dobré pro Vaše dlouhé sezení ale špatné pro Vaše zdraví a kondici.

Ale jde to změnit. Tělo se mnohem lépe přizpůsobuje přirozenému než nepřirozenému. Takže nikdy není nic ztraceno. A lidí, které bolela kolena, měli nejrůznější problémy, bolesti zad apod. ale správným zacházením, pohybem a dřepováním se dali do pořádku je mnoho!!

Takže první věc co radím, naučte se dřepět. Pokud jste začátečníci ve cvičení a chcete vědět jak cvičit nohy - naučte se nejdřív dřepět. Protože bez dřepění nemůžete dřepovat a právě dřepování je to nejdůležitější na nohy.

Možná jste si někteří všimli, že jsem vytvořil několik videjí a často apeloval na street workoutovou komunitu aby cvičila nohy...

Apeluji na to stále a dělal jsem to, protože to myslím dobře. Je prostě fakt, že ve street workoutu se na nohy kašle. A dřepy mnozí ani neznají. Vidíme často jen chodící záda a 70kg kluky bez jakékoli hmoty na nohou - pokud by ji měli vážili by třeba o 10-20kg více. Někteří se dokonce diví, že nemohou přibrat ha! Mnozí jsou ale taky rádi a dělají to úmyslně, protože dobře ví, že s hmotou na nohou by jim většina workoutových cviků nešla vůbec anebo šla mnohem hůř a že se dřepy stejně díru do světa neudělají. A tak dělají alespoň to, co jim jde a na ostatní kašlou - i přez to, že jde o absolutní základy pohybu.

Bez nohou se těžko obejdete a vozíčkáři by mohli povídat, jak je takový život těžký. Tím, že je nebudete cvičit dříve nebo později příjdou problémy. Jak se říká - USE IT OR LOOSE IT. Samozřejmě nepříjdete o nohy přímo haha, ale mohou se dostavit různé disbalance a problémy v obyčejném životě. Chůze, dřepění a používání nohou je přitom absolutní základ života.

Přitom vůbec nejde o to, mít velké nohy - jde jen o to je používat a dělat alespoň přirozenou a základní pozici - dřep.

Já sám jsem důkaz, že nemusíte mít obrovské nohy aby jste je měli silné a byli zdraví. Sám se snažím odjakživa cvičit hlavně tak, aby mi moc nerostly - silově a atleticky - nejen kvůli workoutu, ale protože k extra velkým nohám prostě nechovám žádné sympatie.

Skáču, dělám těžké dřepy, pistole, často dřepím a nohy používám neustále. Rychlý běh i chůze jsou základ. A pokud často netlačíte do nohou krev velkým napumpováním a počtem opakování, nedrtíte je ze všech úhlů a nemáte objemovou dietu, tak z Vás určitě Ronnie Coleman nebude... takže není proč bát se ""koňských nohou". Na druhou stranu pokud k tomu apelujete, i bodybuilding nohou má jistě své kouzlo a já osobně uznávám borce, co mají skutečně vydřené nohy. Né nadarmo se také říká: Trénuj jako chlap, dělej DŘEPY!

Apeluji proto znovu i v tomto článku na komunitu street workoutu - cvičte nohy!! Právě v kalistenice (cvičení s vlastním tělem) je totiž veškeré zázemí pro trénink nohou. Dřep je totiž kalistenika. A pokud děláte dřep s přidaným závažím na zádech - jde jen o weighted calisthenics (kalisteniku s přidaným závažím) stejně jako u přítahů nebo kliků na bradlech se závažím... Takže není na místě jet weighted bradla a přítahy ale na dřepy kašlat. Lžete a ubíráte jen sami sobě...

Pokud se kdokoli inspiruje mým tréninkem ale dřepy nejede, nemá právo se s mým konceptem ztotožňovat - základ mého tréninku je weighted calisthenics a ta pro mě sestává z DŘEPU, PŘÍTAHU A DIPU a to přesně v tomto pořadí důležitosti.

Rád bych se teď přesunul k něžnému pohlaví a apeloval na všechny holky i ženy aby také dřepovaly. Pro každého člověka je dřepění a potažmo dřep velice důležitý pohyb. Pro zdraví a kondici všeobecně...Pro použití v běžném životě i když třeba nesportujete...a hlavně pro celé tělo.

V tréninku žen není ale nic hezčího a přitažlivějšího, než pěkně ""vydřepovaná"" ženská postava. Zadek, stehna a křivky. Nejde tu jen o to, že je to fakt sexy. Jde i o to, že je to zdravé a ve všech směrech pozitivní pro stavbu ženského těla, kondici a pevnost postavy. A nemusíte za každou cenu dřepovat velké váhy, o to vůbec nejde. Nemusíte se bát velkých nohou a chlapských stehen... vše je o způsobu tréninku a stravě. Konečně posuďte sami z obrázku co je vám sympatičtější...

Pokud děláte dřepy, máte top pohyb celého těla, který nejen formuje krásně Váš zadek a stehna ale pálí tuk na celém těle, zrychluje metabolismus a buduje kondici... Pozadí holek co pravidelně dřepujou, je specifické a mluví za sebe...

Samozřejmě chápu i holky kterým se tvary z dřepů nelíbí a mají prostě jiný názor na pěknou postavu... Osobně Vám ale prozrazuji a myslím to dobře - Váš názor většinu chlapů nezajímá haha. :))

Apelování a rady něžnému pohlaví bych zakončil tím, že podle mě není důležité kolik Vám je let nebo jestli sportujete, ale většina z Vás se bude potýkat buď s přemírou tuku nebo naopak s nemožností přibrat - v obou případech Vám dřepy mohou pomoci. Samozřejmě strava je klíč k úspěchu. Ale je velký rozdíl mezi slabým a měkkým pozadím, které bude časem povyslé a nepěkné a pevným vypracovaným tělem z dřepů... Mnohdy ""odborníci"" radí vysoké počty opakování, já bych za sebe ale doporučil ženám spíše větší váhu - nemusí být přehnaná - ale držet se kolem 5 opakování na sérii. Stimulace prokrvení a růstu pak nebude tak velká a hlavní bude zpevnění a hustota svalových vláken. Pokud chcete ale růst a mít větší zadek a stehna - tak pumpujte a dřepujte třeba i 12-20 opakováními s menší vahou. Každopádně v tomto je vše dost relativní a mnohým poslouží nejlépe klasické schéma jako třeba 4 série po 10 opakováních...

Na závěr bych chtěl shrnout, že ať jste muž, žena nebo dítě...ať je Vám 10 nebo 70... dřepění samo o sobě by pro Vás mělo být prirozené a měli by jste na něm podle mě pracovat pokud tomu tak není...

Pokud cvičíte, sportujete, prostě děláte více pohyb nebo workout... Pak je cvik číslo 1 na celé tělo DŘEP. Dřepujte a dřepěte - to je moje hlavní rada.

Kašlete na tisíce zbytečných cviků na nohy, když je tu dřep. Víte, moje idea cvičení a hlavně síly je velmi jednoduchá a určitě ji někdy vypustím v jednom ze článků... Každopádně stojí na tom, že každá skupina svalů a cviků má nadřazené ukazatele, kteří udávají a definují vše. A u každého pohybu a cviku dolní části těla a i u mnohých pohybů horní části je to právě DŘEP.

Dřep definuje Váš výkon i sílu skoro u všech ostatních cviků na nohy. Můžete makat na 50ti cvikách - ale budete se zlepšovat jen v nich jednotlivě. Nebo můžete Dřepovat a zlepšovat automaticky dalších 1000 cviků...

Článek uzavřu technikou - v dnešní době internetu a informačního zázemí můžete teď jít třeba na google nebo youtube a počíst si o dřepech dalších milion věcí, shlédnout videa, správnou techniku, počíst jak jsou dobré nebo špatné apod.. Ale teprve Vaše realita a zkušenost je to, na čem záleží.

Technika není nic speciálního, čeho musíte težce dosahovat... Není to nic daného. Jak by řekl Ido Portal - není žádné dokonalé nastavení, je jen nedokonalá příprava - a tím podle mého názoru myslí právě třeba to, že jste zkrácení nebo nejste schopni ani dřepět...

Já tvrdím, že pokud posloucháte svoje tělo, tak správnou techniku vždy najdete sami. Přirozenost je jediná správná technika. A pokud nejste přirození, tak se vracejte ke kořenům a řešte příčiny. Buďte změnou. Buďte akcí.

U správného dřepu určitě nejdou kolena moc před špičky nohou, váha je správně rozložená a pánev je podsazená. Záda nebolí a nekulatí se, krk i hlava jsou neutrální. Na nic z toho ale nemusíte extra myslet pokud nejste zkrácení a vnímáte správně svoje tělo...

Kontrolovaným pohybem se pak ze stoje dostanete do dřepu a z dřepu následně do stoje. Nic mezi tím není. Dřep není zastavení uprostřed, nebo dosed na lavičku... Sám jsem kdysi různé rozsahy dřepu cvičil. K dnešku ale radím všem dřepovat prostě jen plné dřepy, přirozeně až na dosednutí a nic jiného už jako správný dřep ani nepokládám.

A pokud na to nejste připraveni - PŘIPRAVTE SE!

Nakonec, u dřepu máte vždy kam jít... Může se z nich stát vaše Vášeň - můžete při dřepění meditovat. Můžete dřepovat težké váhy nebo mnoho opakování. Můžete dřepovat na jedné noze nebo jen tak dřepět na jedné noze!! Můžete zkoušet různé variace a náročné techniky.. Prostě si hrajte. Hlavní je pohyb a zdraví - přirozenost. Tak dřepěte a případně i dřepujte...

Já to dělám, a doporučuji to. Inspiruji vlastním příkladem.

-Adam Raw

 

 

Provozovatel webu, Adam Raw, se sídlem Metylovice 552, Metylovice, 73949, IČ: 03452824, jako správce osobních údajů, zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro fungování webových stránek a pro analytické účely a v případě Vašeho souhlasu také pro personalizaci reklam. Přečtěte si Zásady souborů cookies.

Souhlasím