Co je to ceremoniální kakao?

SHARON TERENZIOVÁ

8. PROSINCE 2021

Ceremoniální kakao je hodně podobné astrologii.

Někteří lidé tomu věří, jiní ne. V jednom rohu ringu racionální skepse položí všechny důvody, proč ceremoniální kakao není nic jiného než nóbl slovo. V opačném rohu bude povznesená spiritualita bránit schopnost tohoto nápoje přinášet čisté okamžiky blaženosti.

Zde je však skutečný předmět sporu: Měli by spotřebitelé utrácet peníze za tzv. "ceremoniální" kakao, nebo by si měli vyrobit běžnou čokoládu na pití ze 100% kakaovým práškem nebo nalámanou tabulkou?

Odpověď má mnoho vrstev, úhlů pohledu a dobrých i špatných úmyslů. Začněme nejobjektivnějšími fakty, než se ponoříme hluboko do bahnitých vod.

Co je ceremoniální kakao?

Ceremoniální kakao se prezentuje jako nekalený blok čokolády. Ten je výsledkem pouze kakaových bobů, které byly fermentovány, sušeny, praženy, odslupkovány a rozemlety na pastu. Jedním z hlavních prodejních tvrzení ceremoniálního kakaa je, že je minimálně zpracováno, aby si zachovalo všechny možné zdravotní přínosy kakaa.

Pražení se provádí při nižších teplotách (ve srovnání s běžnou čokoládou), zatímco fáze konšování a temperování jsou zcela vynechány. Proces se zastaví, když se kakaové nibsy změní na kakaovou hmotu, která se poté nahrubo vytvaruje do silného bloku.

obrázek kamenného mlýnku obsahujícího kakao, které bylo rozemleto na pastu

Jak připravit ceremoniální kakao

Obřadní nápoj se připravuje v několika jednoduchých krocích: Blok kakaa se nakrájí na tenké hobliny, které se smíchají s vodou nebo rostlinným mlékem v mixéru. Vzhledem k tomu, že zdraví a spiritualita jsou hnací silou obřadního kakaa, koření (jako kajenský pepř, zázvor nebo kardamom) a superpotraviny (jako maca prášek, spirulina nebo kurkuma) se obvykle přidávají do směsi v závislosti na požadovaném zaměření efektu (relaxace, meditace, zvýšení energie..). Přírodní sladidla jako agáve, med a javorový sirup jsou také vítanými doplňky.

Protože mnoho z těchto ingrediencí je nerafinovaných a práškových, bude konzistence ceremoniálního kakaa hustá a zrnitá. Daleko od smetanové dekadence horké čokolády evropského typu, ceremoniální kakao má být čistým, zemitým protějškem.

Tajná složka: Záměr

Poslední přísada pro ceremoniální kakao se v kuchyni nenachází, ale je to nejdůležitější ze všech: záměr, který je za tím.

Meditace, sebereflexe, duchovní léčení, uvědomění, spojení a oslava.. jsou jen některé z účelů/záměrů spojených s konzumací obřadního kakaa. Ať už jste doma sami nebo ve skupině lidí, záměry za kakaovým obřadem jsou stanoveny předem. Pro posílení tohoto duchovního zážitku bude kakaový nápoj často doprovázen rituály a aktivitami, jako je zpívání, jóga, modlitby a/nebo ticho.

malá zapálená svíčka sedí na modrém svícnu

Je ceremoniální kakao podvod?

Stejně jako spiritualita samotná, ceremoniální kakao a jeho účinky jsou většinou nehmotné a nedefinovatelné – kromě zdravotních přínosů a psychoaktivních látek, které jsou již s kakaem spojeny a obsahuje je každé kvalitní kakao. Pojem „ceremoniální kakao“ však také postrádá jakoukoli oficiální definici nebo standardy kvality. Díky tomu je pro spotřebitele obzvláště obtížné rozlišit mezi společnostmi, které se zavázaly nabízet skutečně dobrý kakaový produkt, a těmi, kteří chtějí jednoduše profitovat z oblíbeného trendu a nóbl názvu.

Vládní úřady pro potraviny po celém světě musí ještě definovat mnoho různých kvalitativních standardů a kritérií pro čokoládu, takže je malá naděje, že i "ceremoniální" kakao bude v dohledné době regulováno. Nedostatek právních definic zatím však ponechává dostatek prostoru pro ceremoniální kakaové produkty a společnosti, aby tvrdily téměř cokoli, co chtějí.

Mnoho z nich například prohlašuje, že používá to nejčistší, nejvzácnější a nejkvalitnější kakao na trhu. Ale pokud neuvedou, odkud přesně pochází jejich kakao (jako to správně dělá mnoho hrdých kraftových výrobců čokolády), lze jim skutečně věřit?

Je minimálně zpracované kakao opravdu lepší?

Společnosti budou také tvrdit, že díky předpokládanému minimálnímu procesu si jejich "ceremoniální" kakao zachová více zdravotních výhod než běžná kakaová hmota nebo prášek. Jednodušší a šetrnější proces však nemusí vždy znamenat zvýšené zdravotní přínosy.

Přesvědčení, že je lepší pražit kakaové boby při nízké teplotě (nebo tento proces úplně vynechat), nemusí být vědecky podložené. Nedávné studie ukázaly, že pražení kakaových bobů nad 212 °F (100 °C) může zlepšit aromatické profily a hladiny flavanolů, jako je katechin, který je spojen s řadou zdravotních výhod, jako je inhibice oxidačního stresu . Pražením při těchto vyšších teplotách mohou být tyto flavanoly také biologicky dostupnější (lépe se vstřebávají ve vašem těle). (Poznámka Adama Raw: větší rafinace a řemeslné zpracování kvalitního kakaa také vždy znamená snížení obsahu mj. antinutrientů, oxalátů, lektinů, purinů, aj. a zlepšení aromatického profilu i biodostupnosti mnoha živin kakaa - jako jsou například minerály hořčík, zinek, železo, aminokyselina tryptofan aj.. nerozpustná vláknina kakaa se mění z části na rozpustnou a působí lépe jako prebiotikum, stravitelnost je lepší a obecně všichni nejdéle žijící centenariáni, kteří kreditovali čokoládu pro její účinky na svou dlouhověkost a vitalitu, konzumovali nejčastěji zpracovanou čokoládu hl. ve formě tabulek nikoli raw boby nebo bloky).

Ceremoniální kakao je pravděpodobně lepší než volně ložený, alkalizovaný a vysoce zpracovaný kakaový prášek ze supermarketu. Ale pokud jde o zdravotní přínosy, nemá daleko od běžné 100% kakaové tabulky nebo prášku od kvalitních výrobců kraftové čokolády. Rozdíly jsou minimální.

kakaový prášek sedí v bílé misce na hnědém pozadí

Případ ceremoniální jakosti Matcha

Případ ceremoniálního kakaa připomíná případ ceremoniálního typu zeleného matcha čaje. Důvtipní marketéři v čajovém průmyslu vytvořili vlastní definici, aby rozeznali rozdíl mezi kulinářskou matchou a ceremoniální matchouTeoreticky je hlavní rozdíl mezi těmito dvěma typy matcha čaje v tom, jaký je záměr jejich použití.

Zatímco matcha kulinářské kvality je navržena tak, aby se přidávala do lahůdek, jako je latté, pečivo a smoothies, ceremoniální matcha je určena k vychutnání samostatně jako čistého nápoje bez aditiv v blaženém okamžiku vděčnosti. Ale i v tomto případě jsou hranice mezi kulinářským a ceremoniálním matcha nejasné, protože chybí oficiální kritéria. Matcha společnosti si v podstatě mohou opět vytvořit jakákoli svá vlastní pravidla a tvrzení.

Skuteční čajoví experti však nedělí na kulinářskou a slavnostní matchu. Místo toho posuzují kvalitu každého produktu samostatně, aby určili jeho nejlepší použití. Tento úsudek není založen na tvrzeních o dobrém pocitu, ale na nezaujatých organoleptických vlastnostech matchy (barva, vůně, pocit v ústech, chuť..).

dřevěná metla sedí v růžové misce obsahující čaj matcha

Jaké je nejlepší ceremoniální kakao?

Stejná strategie by měla být použita při hodnocení kvality ceremoniálního kakaa. Odkud pocházejí kakaové boby? Mají jemnou chuť? Jak bylo kakao zpracováno a kým? Jak chutná toto kakao samotné bez aditiv? Nejlepší ceremoniální kakao by mělo zkrátka být také nejkvalitnější kakao ke kterému jen přidáme kvalitní záměr.

Ale protože každý může tvrdit, že jeho kakao je „ceremoniální kvality“, spotřebitelé podléhají šanci zaplatit vysoké ceny za přehnané a přeceněné, méně než žádoucí kakao. Místo toho, abyste se vzdali lákavým tvrzením ceremoniálních značek kakaa, měli byste se zaměřit především na kvalitu samotného kakaa. V opačném případě si možná nekupujete nic jiného než jen všelijaký úmysl.

 

Zdroj: www.toakchocolate.com (s dovolením jako hl. distributor pro ČR/SK)

Provozovatel webu, Adam Raw, se sídlem Metylovice 552, Metylovice, 73949, IČ: 03452824, jako správce osobních údajů, zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro fungování webových stránek a pro analytické účely a v případě Vašeho souhlasu také pro personalizaci reklam. Přečtěte si Zásady souborů cookies.

Souhlasím