Psychoaktivní sloučeniny v čokoládě

JERRY TOTH

8. KVĚTNA 2020

Přemýšleli jste někdy, proč je jíst čokoládu tak zábavné? Níže je vaše odpověď..

Kakao – zdroj čokolády – je skutečným lékopisem psychoaktivních sloučenin, které jsou legální a ve většině kontextů velmi zdravé. Zde je pohled na to, co jsou a co dělají, uspořádané podle kategorií.

Endokanabinoidy

Endogenní kanabinoidy, také nazývané endokanabinoidy, jsou molekuly produkované vaším tělem. Jedním z prvních endokanabinoidů objevených vědou je molekula zvaná anandamid, která se syntetizuje v oblastech mozku, které jsou důležité pro paměť, motivaci, vyšší myšlenkové procesy, kontrolu pohybu a potěšení.

Anandamid je zodpovědný za blažený stav, který zažíváme při činnostech, jako je jóga, meditace a všeobecná rekreace; je to chemický základ pro to, co nazýváme „runner”s high“. Odvozeno ze sanskrtského slova ananda („vnitřní blaženost“), je často označováno jako „molekula blaženosti“.

Je zajímavé, že anandamid byl objeven také ve dvou potravinových zdrojích: kakau a černých lanýžích. Když je anandamid konzumován ve formě čokolády , interaguje se stejnými endokanabinoidními receptory jako THC.

V čokoládě jsou také dvě další látky, které posilují účinky anandamidu. Anandamid produkovaný v těle je obvykle rychle štěpen enzymem hydrolázou. Čokoláda obsahuje dvě sloučeniny (N-oleoylethanolamin a N-linoleoylethanolamin), které inhibují aktivitu hydrolázy a prodlužují účinky anandamidu .

Stručně řečeno… existuje biochemický důvod, proč hořká čokoláda způsobuje, že se cítíte skvěle.

Terpeny

Terpeny jsou aromatické sloučeniny produkované rostlinami. V mnoha případech mají psychoaktivní vlastnosti. Terpeny se staly v poslední době módním průmyslem konopí, ale vždy byly součástí našich životů. Například terpen zvaný pinen je to, co dává borovým lesům tu krásnou vůni. Při konzumaci lidmi ve správném množství pomáhá pinen také zlepšit náladu, snížit zánět a otevřít dýchací cesty.

Tři z nejvýznamnějších terpenů v konopí jsou myrcen, linalool a ocimen. Každý z těchto terpenů se také přirozeně vyskytuje v kakau a jeden z nich (linalool) hraje významnou roli při utváření chuťového profilu čokolády.

Jak se naše chápání těchto sloučenin stále vyvíjí, terpeny se začínají dostávat do centra pozornosti konopného průmyslu a mohly by hrát podobnou roli v čokoládovém průmyslu. Stále je zapotřebí další výzkum, aby se potvrdily psychoaktivní přínosy terpenů a určily se minimální prahové hodnoty potřebné k vyvolání těchto účinků na lidi, kteří je konzumují.

Myrcen

V konopí je myrcen často dominantním terpenem v kmenech indica. Má se za to, že má uklidňující vlastnosti a slouží jako svalový relaxant. Jeho chuťový a aromatický profil je popsán jako „ zemitý nebo pižmový s lehkým ovocným nádechem “. Myrcen je také přítomen v citronové trávě, tymiánu a chmelu.

Linalool 

Linalool je dalším z nejhojnějších terpenů v konopí. Jeho role v kakau je obzvláště důležitá: je jedním z klíčových hybatelů květinového aroma, které se nachází v určitých odrůdách kakaa s „jemnou příchutí“ , zejména ve známé ekvádorské odrůdě kakaa „Nacional“. Nedávný výzkum zjistil, že linalool funguje jako přírodní antidepresivum. Má se také za to, že má relaxační a anti-úzkostné vlastnosti.

Ocimen

Ocimene je známý pro své protiplísňové, antivirové a protizánětlivé účinky a věří se, že nejlépe funguje v kombinaci s jinými terpeny, jako je myrcen. Leafly popisuje svůj chuťový a aromatický profil jako „sladký a bylinkový“. Ocimene najdeme také v mátě, petrželce a bazalce.

xanthiny

Xantiny jsou třídou alkaloidů, které představují celosvětově nejrozšířenější stimulanty: kofein, theobromin a theofylin. Kakao obsahuje všechny tři tyto alkaloidy a všechny si při konzumaci čokolády prorazí cestu celým procesem výroby čokolády a do vašeho těla.

Na mikrobiologické úrovni tyto sloučeniny působí tak, že inhibují látku (adenosin), která inhibuje centrální nervový systém. Ale každý z nich vytváří jiný rozsah efektů.

Rozsahy obsahu xantinů v kakau, vztaženo na sušinu:
• Theobromin: 0,9 – 1,34 %
• Kofein: 0,08 – 0,4 %
• Theofylin: 0,02 %

Theobromin je nejhojnější xantin v čokoládě, ale hladiny kofeinu jsou také významné a hrají určitou roli. Hladiny theofylinu jsou poměrně nízké. V zájmu tohoto konkrétního článku se tedy zaměříme na theobromin a kofein.


Údaje v grafu výše byly sestaveny z britské studie, která testovala obsah teobrominu a kofeinu ve více než 200 vzorcích kakaa shromážděných z celkem 26 zemí po celém světě. Jak vidíte, hladiny teobrominu a kofeinu se značně liší v závislosti na tom, kde bylo kakao vypěstováno. Kakao z Ekvádoru, Venezuely a Peru má obecně více než dvakrát více kofeinu než kakao ze západoafrických zemí, jako je Ghana a Pobřeží slonoviny (které produkují převážnou většinu celosvětové nabídky kakaa).

O tom píšu mnohem podrobněji v článku “Kolik kofeinu je v čokoládě ve srovnání s kávou .

 

Theobromin

Theobromin je jen mírný stimulant . Není zdaleka tak silný jako kofein, ale vydrží déle. Například kofein dosahuje vrcholu v krvi 30–40 minut po požití a má poločas 2,5–5 hodin, zatímco theobromin dosahuje maximální koncentrace v krvi 2–3 hodiny po požití a má odhadovaný poločas 7– 12 hodin. Jednou z velkých výhod theobrominu je, že nevyvolává nepříjemné vedlejší účinky často spojené s kofeinem. Jako stimulant nabízí theobromin konzistentnější jízdu bez chvění (nervozity) a vyhoření (crash).

Theobromin má také širokou škálu dalších výhod, včetně:

Theobromin je hmotnostně dominantní xantin v kakau. Průměrný poměr teobrominu a kofeinu je v kakau 9:1.

Kofein

Kofein je silný stimulant – to všichni víme. Je to také nejrozšířenější droga na Zemi. Biochemicky se kofein váže na adenosinové receptory s dvakrát až třikrát vyšší afinitou než theobromin, což částečně vysvětluje jeho nadměrný účinek při konzumaci čokolády.

Zde je srovnání úrovně kofeinu v čokoládě s kávou:

A zde je srovnání úrovně kofeinu v čokoládě s čajem, maté, Red Bullem a dalšími nápoji:

„Efekt doprovodu (entourage effect)“ s čokoládou

„Efekt doprovodu“ je termín, který lidé z konopného průmyslu a mnoho konzumentů konopí již znají. V oblasti konopí se to týká interakce mezi kanabinoidy a také mezi kanabinoidy a terpeny. V oblasti xanthinů platí podobný princip, i když s jinými účinky.

Studie autorů Julius Shuster a Ellen S. Mitchell zjistila, že "Zdá se, že specifické sady složek, jako jsou polyfenoly, theobromin a L-theanin, zlepšují náladu a kognitivní účinky kofeinu a zmírňují negativní psychofyziologické účinky kofeinu."

Co to v praxi znamená? Pokud budete konzumovat kofein ve spojení s theobrominem, zmírní se nežádoucí vedlejší účinky, jako je nervozita, polední pád a problémy se spánkem. Jinými slovy, získáte dávku energie a soustředění, ale bez vedlejších účinků!

Několik studií také zjistilo, že theobromin a kofein společně pomáhají snižovat riziko Alzheimerovy choroby a kognitivního poklesu u starších dospělých.

tryptofan

Tryptofan je esenciální aminokyselina a prekurzor serotoninu. Má četné metabolické funkce , které ovlivňují to, jak myslíme a cítíme. Zlepšuje spánek, poskytuje úlevu od deprese a úzkosti, pomáhá modulovat prahové hodnoty bolesti a obecně zvyšuje emocionální pohodu. Zřídka může někomu mj. způsobit pálení žáhy a další vedlejší účinky. 

Tryptofan se nejhojněji vyskytuje v krocanovi a je mu často připisován ten příjemně letargický pocit po večeři na Den díkůvzdání. Nachází se také v kakau – v množství asi 2 900 mg/kg . To odpovídá asi 108 mg ve standardní 50gramové tabulce 75% tmavé čokolády. Světová zdravotnická organizace doporučuje denní příjem 3,5 mg na kilogram tělesné hmotnosti (1,6 mg na libru). Pokud někdo, kdo váží 150 liber (68 kg) sní celou tabulku hořké čokolády, pokryli jste již asi 45 % své denní potřeby tryptofanu.

fenylethylamin

Fenylethylamin (PEA) je mírný stimulant, chemicky podobný amfetaminu, který se přirozeně tvoří v našem těle. Stimuluje centrální nervový systém k uvolňování norepinefrinu a dopaminu, podobně jako při orgasmu. Naše těla produkují zvláště vysoké množství PEA   během stavu zamilovanosti romantického vztahu. Z tohoto důvodu se PEA nazývá „droga lásky“.

PEA je také přirozeně přítomen v mnoha potravinách, z nichž jednou je kakao. Mnoho se o tomto tématu psalo, ale většina informací se zdá být přehnaná. Při konzumaci se PEA rychle metabolizuje v gastrointestinálním traktu , takže většina z něj se nedostane do mozku. Sýr a uzeniny mají ve skutečnosti více PEA než čokoláda.

Zdroj: www.toakchocolate.com (s dovolením jako hl. distributor pro ČR/SK)

Provozovatel webu, Adam Raw, se sídlem Metylovice 552, Metylovice, 73949, IČ: 03452824, jako správce osobních údajů, zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro fungování webových stránek a pro analytické účely a v případě Vašeho souhlasu také pro personalizaci reklam. Přečtěte si Zásady souborů cookies.

Souhlasím