Manukový med jsem chtěl mít v nabídce svého webu již delší dobu, nebyl však dostupný v BIO kvalitě a navíc bohužel panuje na trhu s Manuka medy obrovská kontroverze a chaos ve značení jejich síly a typu jejich "faktorů", což často mate i mne, přestože se touto tématikou více zabývám. Je pak možné najít Manuka medy cenově i v řádech tisíců za jednu sklenici (například i 3000+ kč za balení) a stejně tak Manuka medy za pár stovek. Různé značky používají různé značení antibakteriálních faktorů udávajících potenciální vlastnosti tohoto zcela unikátního manuka medu(které má mezi všemi medy na světě v tak velké míře pouze on). Po dlouhém hledání a průzkumu jsem našel myslím si ideální značku a druh tohoto medu v nejvyšší BIO kvalitě, cenově ještě dostupný, bez tepelného znehodnocení a s jednoznačným značením, navíc ve velmi silné verzi 25+. Je to zcela ojedinělý med a proto doporučuji si o něm pročíst níže vše potřebné... (ilustrace níže jsou reálné fotky z oblasti původu a od zpracovávání tohoto medu).

Co je Manuka?
Manukou nazývali původní obyvatelé Nového Zélandu stálezelený keř s bíle či růžově kvetoucími květy. Jeho český název je balmín metlatý (lat. Leptospermum scoparium), je příbuzným známého tea tree a i když je dnes jako okrasná rostlinka rozšířený po celém světě, na Novém Zélandu a v Austrálii se mu v hornaté krajině daří nejlépe. Právě z těchto krásných květů sbírají včely neobyčejný nektar plný hodnotných látek bohatých na éterické oleje, který se promění v lahodný med. A ne obyčejný...

Odkud je tento med?
Manuka medy běžně pocházejí z Nového Zélandu. Dodavatelem přímo tohoto unikátního manuka medu je Bernard Schneider. Rodák z rakouského Waldviertelu, tedy rodného kraje Johannese Gutmanna, se nicméně rozhodl zapustit kořeny na druhém konci světa, v překrásné hornaté krajině Nového Zélandu.

Bernard včelaří podle principů ekologického zemědělství, včelí varroázu například léčí tymiánovým olejem a na zimu svá včelstva nepřikrmuje cukrem. Včelky získávají nektar z rozlohy zhruba 730 hektarů chráněné přírodní oblasti, z nich odhadem 300 hektarů tvoří lesy, které jsou součástí jeho vlastního zalesňovacího programu. Tento projekt umožňuje kromě lahodného medu i výsadbu nových stromů, péči o jejich zdraví a z globálního pohledu eliminaci CO2 v ovzduší. Bernard tím bojuje také proti vymírání včelstev, a to bez umělých zásahů do přirozeného koloběhu života.

Čím je ale Manuka med tak výjimečný?
Med je od pradávna brán za tekuté zlato. Manukový med se navíc vyznačuje výraznými dezinfekčními účinky, má silnou kořeněnou chuť a mnoho cenných látek. Podobně jako tymiánový med nebo med z vřesu či pohankový med je opravdu velmi hodnotným druhem medu(v průměru jsou Manuka medy nejdražší medy na světovém trhu). Bernard Schneider med nikdy nevystavuje teplotě vyšší než 40 °C, aby v něm zachoval to nejlepší. Právě k tomu nabádá i zákazníky. Doporučuje med užívat po malých lžičkách, nebo rozmíchat v nápoji, nikdy ale nesmí být horký, jinak byste se ochudili o cenné účinné látky. Já doporučuji med jíst přímo ze lžičky (ne kovové) anebo kombinovat s Ambrosií.

TA faktor
Tento manukový med se vyznačuje vysokým TA faktorem. „Total Activity“ je hodnota, která je ukazatelem kvality medu. Tento manukový med dosahuje hodnoty TA 25+ a informuje nás o antibakteriální aktivitě (např. TA 25+ má antibakteriální účinek podobný jako 25% roztok fenolu), tedy dezinfekčních účincích medu.

Jak se TA faktor měří?
TA faktor se určuje metodou „Agar well diffusion method“. Vzorek medu je nanesen na plochu s bakteriemi a v určitých intervalech se zjišťuje procento usmrcených. Čím vyšší je procento usmrcených bakterií, tím vyšší je dezinfekční účinek, a tedy i TA faktor.

A co je MGO nebo UMF® faktor?(faktory, které běžně používají jiné značky)
Hodnota MGO udává množství metylglyoxalu (MGO) v medu. Jde o poměrně rozšířenou hodnotu, kterou používá spousta výrobců. Nicméně kvalitu medu nelze určit jen na základě faktoru MGO.

MGO je navíc hodnotou, která je velmi lehce manipulovatelná, ať už tím, že včelky mohou být přikrmovány směsí s obsahem DHA (kyseliny dokosahexaenové), nebo promícháním různých dávek medu. Hodnota MGO reaguje rovněž na zahřátí medu, a to jejím zvýšením. O tomto se samozřejmě koneční spotřebitelé běžně neinformují.

Vysoká hodnota MGO tak neodpovídá našim nárokům na kvalitu medu. Čerstvý manukový med vykazuje hodnoty MGO mezi 60–150 mg/kg, vlivem zahřívání a delšího skladování pak může hodnota dosahovat i 250 či 1000 mg/kg. Takový med je často prodáván velmi draze, nicméně kvůli teplotě i dlouhé době skladování aktivita cenných enzymů klesá. Jde tedy spíše o velký bussiness různých firem a ztracené peníze spotřebitelů.

Další hojně používanou hodnotou je UMF®. Ta popisuje neperoxidovou aktivitu. Počítá se z hodnot DHA (předstupeň MGO), z MGO a leptosperinu (látka, která se vyskytuje pouze v manuce). Při výpočtu hodnoty UMF se nezohledňuje, zda hodnoty MGO nebo DHA bylo docíleno přirozenou cestou.

My se rozhodli pro TA faktor z vícera důvodů. 
Třemi hlavními jsou:
1. Na TA hodnotou se nahlíží jako na jedinečnou a nemanipulovatelnou.

2. Široké spektrum aktivity manuky nelze vyjádřit pouze hodnotou MGO nebo UMF®, TA faktor oproti dvěma zmíněným odkazuje na komplexní spektrum účinnosti.

3. TA hodnota je testem na celkové působení medu. Důkazem původu, že med pochází z jednoho zdroje, je i pylová analýza, kterou pravidelně s každou šarží provádíme.

Maorové, původní polynéské obyvatelstvo Nového Zélandu jsou si dobře vědomi výjimečných vlastností tohoto medu.

Manuka med pochází z nektaru květů stromu balmínu metlatého - nazývaný také původním domorodým názvem "Manuka", který roste v hornatých oblastech Nového Zélandu. Potřebuje plno slunce a proto neroste na zastíněných místech. Tato dřevina je pěstována pro své květy a své léčivé účinky.

Chuť medu je silně kořeněná. Lehce mátová chuť omámí všechny smysly a zaručí dokonalý požitek!

O neuvěřitelnosti včel nemá ani smysl zase začínat protože jejich alchymii asi člověk nikdy dokonale neporozumí, stejně tak, jako jejich nebo svojí existenci. Nejen že jsou tu včely déle než my, ale jejich život a existence je z určitého pohledu takřka ve všem před námi - zejména přírodním soužitím, vlastní harmonií, podporou a nepostradatelností pro všechno živé. Všechny včelí produkty jsou vlastně tajemná přírodní alchymie a já osobně je považuji za jeden z největších darů lidstvu, co se živin týče. Gramem ke gramu a synergií složení neexistují podle mě na planetě zemi dokonalejší potraviny, než jsou výsledné produkty práce neuvěřitelných včel - ať už jde o med, ambrosii(včelí "chléb"/pyl) nebo mateří kašičku ale i další suroviny... Je známo, že kdyby všichni top vědci světa a nejlepší laboratoře lidstva dohromady zkusili vyrobit opravdu nejlepší a nejdokonalejší doplňky stravy pro lidské zdraví - vznikalo by jen něco podobného včelím produktům. Ani do těch originálních však moderní člověk stále nevidí, není schopen stvořit ani základní med a velká množství látek a část obsahu v Ambrosii(fermentovaném včelím pylu) anebo Mateří kašičce ještě ani neobjevil - ani nepojmenoval - ani správně nepochopil. (velmi podobně je tomu u lidského mateřského mléka)

Medu je potřeba si vždy náležitě vážit a jíst ho ve skromných dávkách! Dokonale koresponduje s mou myšlenkou bohaté skromnosti(z mála získat mnoho). Nevím, proč vůbec konzumovat cukr nebo jakýkoli lidmi vytvořený cukerný produkt, když máme k dispozici včelí med! Na jedné jediné čajové lžičce medu pracují dvě včely celý svůj život! Na jeden kilogram jich je třeba pět set! 

Včely z jednoho v úlu navštíví denně přes 225 000 květin. Včely nikdy nespí.
Včela navštíví 800 květů za hodinu, z jednoho letu při silné snůšce přinese asi 40 mg sladiny, na 1 gram medu musí navštívit 7 000 květů, životní dílo 1 včely je tedy půl čajové lžičky medu, na 1 kg medu uletí včely 280 000 km, tj. 7× kolem rovníku!

Tipy od našich včelařů:

Nejlepší je med na lačný žaludek, nikdy s horkým nápojem, nejlépe s vlažným. Lžičku čistého Manuka medu zamíchejte do vlažné vody, nebo mléka a vypijte.

Účinek medu je možné určit pomocí různých faktorů (TA, UMF, MGO). My jsme se rozhodli pro použití TA faktoru. TA faktor, neboli „total aktivity“ ukazuje právě antibakteriální účinek Manuka medu (např. TA 25+ má antibakteriální účinek podobný jako 25% roztok desinfekce). Za ostatními faktory (UMF, MGO) je jen větší marketingová kampaň. Ale tyto mohou být ovlivněny zahříváním při zpracování nebo dlouho dobou skladován. TA faktor je detekovatelný, měřitelný a nemůže být ovlivňován dalšími faktory ani nijak zmanipulován.

Proč měřit a uveřejňovat především TA faktor místo MGO (UMF)?

TA faktor ukazuje "Totální - celkovou Aktivitu" a tím ukazuje desinfekční účinek měřením aktivity přírodního peroxidu. V zásadě platí, že čím vyšší je TA faktor, tím účinnější, dražší a cennější med je. Každý med má TA faktor. U Manuka medu je však obzvlášť vysoký. Rozhodli jsme se proto uvádět právě tuto měřitelnou hodnotu TA faktoru a ne jiné možné faktory, které jsou však již ovlivnitelné zásahy z vnějšku. S TA faktorem nelze manipulovat. Vzorky medu jsou aplikovány na laboratorní Petriho misky a měří se procento bakterií, které byly v kontaktu s medem usmrceny.

MGO faktro je definován jako methylglyoxal faktor.

Methylglyoxal vzniká při odbourávání glukózy. MGP je také zodpovědný za předčasné stárnutí buněk. MGP (Methylglyoxal) je také produkován při zahřívání medu. tedy čím vyšší je MGO hodnota, tím vyšší je pravděpodobnost, že by med zahříván.

Zajímavé je, že pakliže by se z medu odstranil MGP, tak vlastnosti medu zůstávají antibakteriální. Zároveň je také potvrzeno, že TA faktor při zahřátí nekonvertuje v MGP.

Hodnota UMF je založena na měření MGP, kde se v hodnotu UMF převádí pomocí vzorce.

Tento Manuka med není nijak zahříván a je chráněn před teplotami vyššími než 39°C. Zároveň je při získávání medu brán v potaz ekologický i etický ohled na včelstva a je s nimi zacházeno podle zásad ekologického zemědělství. Včelám se například ponechává dostatek medu, aby nemusely být dokrmovány cukrem. Včely jsou také přeléčovány pouze přírodní cestou například pomocí tymiánového oleje.

Opatrnosti je třeba u osob citlivých na včelí produkty.

Po otevření skladovat v suchu a chladu.

Účinky jednotlivých bylin, vitamínů, minerálů i konkrétních výrobků si, prosím, dohledejte sami v herbářích nebo na internetu.

NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. 432/2012, které platí od 14.12 2012 nám neumožňuje uvádět účinky doplňků stravy (například bylin nebo jejich směsí) na lidský organismus. Výrobci ani prodejci nesmí uvádět jiná než EU schválená zdravotní tvrzení.

Děkuji za Vaši snahu o dohledání veškerých informací. Udržujete tím prostor pro svobodné rozhodování o možnostech prevence i léčby.


Množství: 250 g
Složení: manuka med bio o účinnosti TA 25+


Výhody: Vynikající antibakteriální, fungicidní, protizánětlivé a antioxidační vlastnosti Manuka medu této kvality se dají využít i v oblasti kosmetiky. Může se aplikovat přímo nebo ve směsi s vhodným nosičem například bambuckým máslem. Perfektně se využije jako kosmetikum při akné, špatně se hojících rankách, kožních plísních a ekzémech také při oparech a aftech. Možno přidávat do domácích nebo přírodních pleťových masek. Perfektní je například v kombinaci s jílovými maskami.


Certifikace: BIO
Výrobce: SONNENTOR, ČR + Rakousko

"Tisíce věků odešlo do neznáma. Mnohé bouře přehnaly se světy všemi, ale včely - vzor síly, kázně a práce - přetrvaly." Můj respekt a úcta Včelám navždy... 

 


Mohlo by Vás zajímat

BIO Indiánská rýže (divoká) 1kg (5x200g)

BIO Indiánská rýže (divoká) 1kg (5x200g)

Nejvýživnější druh pro sport i všeobecně.

skladem

33,46 €

Qi-Ribose 180g

Qi-Ribose 180g

Tělu přirozený super-cukr v synergické kombinaci látek.

skladem

29,49 €

RAW Pohankový Med 750g

RAW Pohankový Med 750g

Unikátní druh léčivého RAW medu z květů Slovenské Pohanky!

skladem

11,77 € 9,84 €

Provozovatel webu, Adam Raw, se sídlem Čeladná 823, Čeladná, 73912, IČ: 03452824, jako správce osobních údajů, zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro fungování webových stránek a pro analytické účely a v případě Vašeho souhlasu také pro personalizaci reklam. Přečtěte si Zásady souborů cookies.

Souhlasím