85% BIO AJALA (Dom. republika + Tanzanie) 45g (CZ-BIO-002)
85% bio hořká čokoláda - čistá, chuťově výrazná z kakaových bobů z Dominikánské republiky a Tanzanie. Zobrazit více
Výrobce: | Výrobce: Ajala |
Kód: | Kód: AJA3 |
O AJALE:
Celé dobrodružství AJALY začalo, když kamarád zakladatelů přivezl z Guatemaly čokoládu od původních obyvatel střední Ameriky. Ochutnávka této mayské čokolády byla pro zakladatele AJALY neskutečným zážitkem, kdy se absolutní nadšení střídalo s překvapením z neobvyklé chuti. Bez velké nadsázky tvrdí, že prozřeli, protože čokoláda chutnala zcela jinak než ty, které si dosud kupovali. A tak se začali o čokoládu více zajímat a zjistili spoustu zajímavých věcí. Třeba, že v Evropě není snadné poctivou a pravou čokoládu získat. Nebo, že Československo bylo za první republiky třetím největším zpracovatelem kakaových bobů na světě. To vše bylo inspirací k založení manufaktury AJALA CHOCOLATE. A co vlastně ajala znamená? V mayském jazyce je to probuzení a přesně takové pocity bychom vám rádi předali. Aby vás už první kousek překvapil a probudil zvědavost i touhu po dalším poznávání...
Čistá, chuťově výrazná vysoko% a organická bean-to-bar čokoláda z bio kakaových bobů z Dominikánské republiky a Tanzanie. Vyrobeno v ČR. Čokoláda má momentálně jiný obal než na fotografiích.
Tuto čokoládu vyrábí Ajala z bio výběrových kakaových bobů nejvyšší kvality. Tuto 85% čokoládu si určitě zamilují fanoušci vysokoprocentních čokolád. Její chuť je intenzivně kakaová Dodá vám potřebnou energii s minimem třtinového cukru. Poznejte nezaměnitelnou chuť pravé čokolády. Je to zážitek pro všechny smysly.
*** Jemně praženo, mleto žulovými kameny, temperováno, s láskou baleno. ***
,,Theobromin je ve stejné třídě stimulantů jako kofein, ale je zcela odlišný, protože nabízí déle trvající a uvolněnější energii bez prudkého výkyvu a následného pádu. Theobromin kofein dokonale balancuje. Na rozdíl od kofeinu není theobromin stimulantem centrálního nervového systému, a proto obvykle neprodukuje pocity na hraně nervozity a hl. není návykový. Energie z theobrominu dodává více soustředění a spíše harmonizuje/stabilizuje než nakopává. Theobromin a kofein jsou podobně konstruované typy farmakologicky aktivních látek, ale se znatelně odlišnými účinky. Theobromin je jemný, mírný, má pomalý nástup, je dlouhodobý a není návykový, zatímco kofein je intenzivní, silný, rychle působící, krátkodobý a zcela návykový. Efekty přírodních alkaloidů ve vysokoprocentní čokoládě jsou skvěle stabilizovány jejím bohatým tukem, vlákninou a mikroživinami a působí v celku neuvěřitelných 200+ látek synergicky jako superpotravina - i proto se kakau již od Aztéků přezdívá pokrm bohů.´´
Tato 85% "čokoláda" je stejně jako všechny kvalitní vysoko% tabulky velmi bohatá na energii stabilních tuků, specifickou vlákninu, bílkoviny, minerály, antioxidanty a teobromin - dle nutričního složení a množství tuku/sacharidů/bílkovin, které je díky původu bobů a zpracování specifické a unikátní pro každou značku a druh vysoko% kakaové tabulky je možné vyčíst i očekávat zajímavé rozdíly.
Je potřeba nikdy nezapomínat, že prémiové kakaové tabulky tohoto typu se nežvýkají jako jídlo. Po malých kouscích se nechávají rozpustit v ústech a na jazyku (cumlají se). Symfonie chuti, kterou společně dokáží jednotlivé tóny pravé čokolády zahrát, má svůj průběh a čas a je dost závislá na individuálním vychutnání (ideální je nedělat v danou chvíli nic jiného) a také velmi pestrá dle původu použitých bobů a jejich typu zpracování.
VÝROBA ČOKOLÁDY AJALA:
Za opravdovou a komplexní chutí čokolády Ajala jsou nejen poctivé suroviny (výběrové kakaové boby), ale také pracovní postup, v němž se nic nedá ošidit..
Přeměna kakaového bobu v tabulku čokolády trvá v AJALA manufaktuře asi deset dní. To je opravdu hodně času, každá hodina navíc se ale vyplatí.
Možná už si to ani neuvědomujeme, ale průmyslově vyráběné čokolády (což jsou vlastně všechny, které najdete v supermarketech) pochází od několika málo firem. Ty se soustřeďují na snižování nákladů a vyšší prodeje i za cenu horší kvality samotné čokolády. Se supermarketovovou čokoládou je to těžké. Nikdy vás plně neuspokojí, takže chcete stále víc a často ji spořádáte na posezení. Naše čokoláda zaměstná vaše chuťové i čichové buňky, donutí vás přemýšlet a podobně jako ve víně v ní naleznete mnoho překvapivých tónů. To vše je zárukou, že vám jedna malá tabulka vydrží dlouhou dobu!
Třídění
Kakaové boby k nám od farmářů dorazí řádně fermetované a usušené. My je nejdříve ručně probereme a protřídíme. Hledáme cokoli, co tam nepatří, třeba vlákna z pytle nebo kamínky. Pryč musí také všechny prasklé či defektní boby, aby v čokoládě bylo jen to nejlepší. Prostě Popelka hadr. Občas se někdo diví, že toho vyhodíme docela dost, ale právě tyhle detaily tvoří rozdíl mezi hodně dobrou a vynikající čokoládou.
Pražení a drcení
Po důkladné kontrole kakaové boby velmi šetrně upražíme. Nízká teplota pražení nám pomůže vytvořit ten nejlepší chuťový zážitek a zároveň zachová co nejvíce zdraví prospěšných látek. Po upražení a zchlazení boby nadrtíme a zbavíme slupek. Tento proces se odborně nazývá winnowing a my jsme si na něj postavili vlastní stroj!
Mletí
Po odstranění slupek zůstanou tzv. nibsy, nadrcené kakaové boby, které jsou samy o sobě velmi chutné. Naše práce dále pokračuje mletím v melangeru – žulovém mlýně. Tento způsob zpracování je k bobům velmi šetrný, protože se zahřívají pouze přirozeným třením. Boby se v melangeru melou 2-3 dny.
Staření
Jakmile je čokoláda namletá, necháváme ji v čokoládových blocích odpočívat (stařit). Chce to čas, aby doběhly všechny procesy započaté mletím a my mohli čokoládovou hmotu konečně přeměnit v tabulku čokolády.
Temperování (aneb novodobá alchymie)
Temperace představuje proces zahřátí, zchlazení a opětovného zahřátí, díky kterému se sjednotí krystalická struktura čokoládového másla a čokoláda je pak krásně lesklá a křupe. Jde o velmi důležitou činnost, s níž nám pomáhá speciální temperovací stroj. Čokoládu následně plníme do forem a chladíme..
Balení
Po vychlazení balíme čokolády ručně do dvou vrstev. Nejdříve do izolačního alupapíru a pak do ručně tištěných obalů, které pro nás vyrábí tiskařská dílna Calico. Design vychází z historických motivů používaných za první republiky, kdy bylo Československo třetím největším zpracovatelem kakaových bobů na světě. Právě na toto období a tradici bychom rádi navázali. Pak ještě nalepíme nezbytné cedulky a už jen popřejeme čokoládě šťastnou cestu k vám!
HMOTNOST: 45 g
ZEMĚ PŮVODU KAKA: Dom. republika a Tanzanie
SLOŽENÍ: bio kakaové boby, bio sušená třtinová šťáva. Obsah kakaové sušiny 85%. Může obsahovat stopy sušených skořápkových plodů. BEZ lepku.
CZ-BIO-002 (z ekologického zemědělství)
VÝŽIVOVÉ ÚDAJE NA 100 G:
Energetická hodnota 624 kcal
Tuky 48,4g
z toho nasycené mastné kyseliny 30,73g
Sacharidy 35,7 g
z toho cukry 17,7 g
Bílkoviny 11,3 g
Sůl 0,041g
SKLADOVÁNÍ: Skladujte v chladu a suchu.
Mohlo by Vás zajímat
Jumbo meruňky ve 100% čokoládě AJALA (Ekvádor) 150g
Dokonalé spojení velkých meruňěk a 100% kraftové ekvádorské čokolády AJALA bez zrnka cukru! Ochutnejte naše na zakázku vyrobené, na povrchu křupavé a uvnitř nebeské kombo. 100% čokoláda tvořící polevu je z výběrových kakaových bobů z farmy Hacienda Limon v Ekvádoru.
STAROČESKÁ - AJALA 180g
Za dokonalou chutí nemusíme vždycky do světa. Máme ji totiž odjakživa i u nás doma.
Pravé mango (Thajsko) ve 100% čokoládě AJALA (Ekvádor) 150g/1500g
Dokonalé spojení pravého manga a 100% kraftové ekvádorské čokolády AJALA bez zrnka cukru! Ochutnejte naše na zakázku vyrobené, na povrchu křupavé a uvnitř nebesky exotické kombo. 100% čokoláda tvořící polevu je z výběrových kakaových bobů z farmy Hacienda Limon v Ekvádoru.