Stovka z divokých bobů Bolívijské džungle od Dánského mistra kakaa.

Proč nemá výrobek v názvu slovo čokoláda? Ze zákona se smí čokoládou nazývat pouze výrobek obsahující nějaké sladidlo. Toto je BIO a divoká prémiová 100% kakaová tabulka zcela bez aditiv.

,,100% čokolády jsou obecně mé nejoblíbenější a osobně je používám i jako přírodní tonikum/energizér před tréninky - nepůsobí stimulačně a bez reálné energie jako například káva/nakopávače a nezasahují ani do spánku ani do CNS - jsou vybalancovány vysokým obsahem theobrominu a nejsou energizérem jen na základě stimulace, ale zejména na základě skutečné a objemné kalorické hodnoty (zejm. z kakaových tuků), která je významná i ve velmi malém množství gramáže (20-30g). Běžně na 50g odjedu perfektní trénink i v noci a pak jdu hned spát. Obsah dalších mnoha živin, zejm. hořčíku a dalších minerálů podporuje výkon i regeneraci.´´

theobromine-chain

,,Theobromin je ve stejné třídě stimulantů jako kofein, ale je zcela odlišný, protože nabízí déle trvající a uvolněnější energii bez prudkého výkyvu a následného pádu. Theobromin kofein dokonale balancuje. Na rozdíl od kofeinu není theobromin stimulantem centrálního nervového systému, a proto obvykle neprodukuje pocity na hraně nervozity a hl. není návykový. Energie z theobrominu dodává více soustředění a spíše harmonizuje/stabilizuje než nakopává. Theobromin a kofein jsou podobně konstruované typy farmakologicky aktivních látek, ale se znatelně odlišnými účinky. Theobromin je jemný, mírný, má pomalý nástup, je dlouhodobý a není návykový, zatímco kofein je intenzivní, silný, rychle působící, krátkodobý a zcela návykový. Efekty přírodních alkaloidů ve vysokoprocentní čokoládě jsou skvěle stabilizovány jejím bohatým tukem, vlákninou a mikroživinami a působí v celku neuvěřitelných 200+ látek synergicky jako superpotravina - i proto se kakau již od Aztéků přezdívá pokrm bohů.´´

Když jsem potkal neuvěřitelného člověka, který pracuje s čokoládou jako alchymista již přes 40 let a ochutnal jeho raritní divokou stovku, pochopil jsem okamžitě, že se jedná o něco unikátního. Neuvěřitelně hebká až hedvábná struktura a absence hořkosti se zvláštním a nesmírně příjemným, intenzivním chuťovým profilem.. navíc z malinkých divokých kakaových bobů a jejíž dochuť se mnou zůstala půl dne a těšil jsem se okamžitě na další kousek? Tak takové je dílo jednoho mistra z Dánska, který je zároveň autorem knih o čokoládě a tvoří jedny z nejlepších bean to bar tabulek a rozličných kakaových produktů na světě (včetně dekád zkušeností ve svých vlastních restauracích). Vyzkoušejte sami a uvidíte, stejně jako já, že stále je třeba pátrat a objevovat! Protože po tolika objevených super stovkách za posledních X let bych již nečekal, že mě nějaká až tak moc nadchne. Oialla to dokázala, a vlastně ještě mnohem více..

Hluboko v amazonském deštném pralese rostou divoké kakaové stromy Beniano, a to po staletí. Jednou ročně se sběrači kakaa z Baures v Bolívii vydají do husté džungle, aby nasbírali zralé žluté kakaové lusky. Než Oialla začala sklízet boby; kakao rostlo, zrálo a hnilo v bolivijské džungli. Nikdo tomu nevěnoval žádnou pozornost a na sladké, bílé kakaové dužině si pochutnala pouze divoká zvěř. To vše se změnilo, když Rasmus Bo Bojesen objevil boby během cesty do Bolívie. Okamžitě rozpoznal obrovskou kvalitu a potenciál. A díky partnerství s místní kakaovou společností a ministerstvem zahraničních věcí v Dánsku začal vyrábět organickou čokoládu Beniano. Dal jí jméno Oialla.

"Sedí na lesní půdě v gumových holínkách. Hlavu má zakrytou tyrkysovým šátkem a na sobě těžkou bundu – v deštném pralese je lepší být v horku ale bezpečí, než se vystavovat komárům.. Pár přesných seknutí z mačety otevře kakaový lusk. Pár statných rukou vyhrabe boby a zahodí prázdný lusk.

Muž, který současně žvýká koku, je jen jedním ze zhruba 200 sběračů kakaa, kteří obývají džungli v Beni v Bolívii během sklizně. Stráví dva měsíce hledáním a sběrem skutečného divokého kakaa. Tvrdá psychická práce je vyhrazena pro muže, zatímco ženy zůstávají v Baures a manipulují s kakaem, jakmile je sklizeno."

Bolívie leží uprostřed Jižní Ameriky, zcela vnitrozemská. Země se dělí na dva extrémy – vysočinu And a nížinnou džungli. Severní provincie Beni leží částečně v Amazonii. Beni se dělí na osm krajů (Mamoré, Vaca Diaz, Itenez, Moxos, Maruam, Yacuma, Ballivian a Cercado) a obsahuje hlavní město Trinidad. Kakaovníky rostou divoce v Itenez. Itenez je rozdělen do tří obcí: Baures, Huacaraje a Magdalena. Baures je největší a v období sucha obsahuje 67 ostrůvků, které se v období dešťů stávají malými ostrůvky. To je místo, kde kakaové stromy rostou divoce. Zatím jsme navštívili šest ostrovů – San Carlos, San Pedrito, Santa Maria, San Lucius, Veremos a Caricuara. V současné době probíhá sklizeň přibližně deseti ostrůvků. Amazonská džungle se nachází v severovýchodní provincii Bolívie Beni, kde rostou divoké kakaové stromy. Chcete-li cestovat do Beni ze Skandinávie, musíte absolvovat pět letů, strávit jeden den kanoistikou po krásné temné řece se skákajícími růžovými delfíny, vyjícími opicemi a sytě zbarvenými papoušky, pak pěšky patnáct kilometrů bahnem, abyste se dostali ke stromům, které rostou na ostrůvcích v mangrovových bažinách..

Prapůvodní odrůdy bobů jsou jako diamanty mezi kakaem. Kakaové boby použité v této čokoládě jsou jedny z těch historicky nejpůvodnějších, kulturně, botanicky i geograficky. Toto kakao je známo pod názvem Beniano, je geneticky unikátní a nelze ho najít nikde jinde na světě. 

Hedvábná ,,bean to bar a single origin", divoká a organická 100% tabulka. Opravdu unikát. Oialla 100% je nejčistší čokoláda. Vyrábí se samozřejmě zcela bez mléka, bez cukru, emulgátoru a bez aromat. Chuť je intenzivní a přesto velmi jemná. Chuť přetrvává a poskytuje bohaté kakaové aroma s jemnou kyselinkou a tóny minerálů, limetky a mandlí.

Nesmírný rozdíl mezi divokým kakaovým bobem (malinký vlevo) a běžným kakaovým bobem (velký vpravo). Kromě rozdílu ve velikosti je obrovský rozdíl v podílu kakaového másla, který je u divokých bobů vyšší a proto jsou Oialla čokolády z nich značně krémovější a sametovější struktury. Nejdůležitější však je genetika tohoto divokého kakaa z před-kolumbijských dob bez jakékoli kultivace či hybridizace a trvalá absence herbicidů, pesticidů, umělých hnojiv a jiné chemie v divoké džungli, jejíž výsledkem je organická top kvalita s wild harvest certifikací.

100% tabulka je skvělá pro lidi trpící cukrovkou

Pro diabetiky je hořká čokoláda s minimálně 70% kakaa tím nejlepším „bonbonem“, který mohou dostat. Hladina cukru v krvi není ovlivněna, krevní tlak klesá a inzulín funguje lépe. Je také skvělá proti touze po cukru – chuti na sladké – kterou mají často diabetici. Čím více kakaa, tím lépe. 100% nejlépe!  

100% čokoláda Oialla funguje nejen jako klasická čokoláda/dezert po jídle, ale je také fantastickým zvýrazňovačem chuti ve slané kuchyni a rozličných sladkých dezertech.

Čokoláda Oialla a Diabetes snižuje riziko vzniku cukrovky - Počet diabetiků v Dánsku za poslední desetiletí vzrostl. Nejnovější čísla ukazují, že až 5,7 % dánské populace trpí cukrovkou. Jsme Oialla a věříme, že je důležité být součástí řešení, abychom zastavili tento negativní vývoj.

Tým vědců nedávno přišel s poněkud překvapivou nabídkou na lék na cukrovku, a to na čokoládu. Čokoláda je většinou lidí vnímána jako nezdravé pokušení, které by se mělo užívat jen omezeně. Je však vědecky dokázáno, že pravidelný a umírněný příjem čokolády může mít několik příznivých zdravotních účinků, zejména v případě hořké čokolády.

Hořká čokoláda má nejvyšší obsah kakaa, což znamená, že obsahuje i větší množství antioxidantů a nativních kakaových fytochemikálií. Tyto antioxidanty jsou látky, které mohou potenciálně zabránit nebo snížit určité typy poškození buněk. Poškození buněk je pozorováno v souvislosti s několika nemocemi, včetně cukrovky.

Nová studie byla založena na příjmu čokolády u 1153 lidí ve věku 18-69 let. Účelem studie bylo prozkoumat, zda existuje souvislost mezi příjmem čokolády a inzulinovou rezistencí. Inzulínová rezistence je spojena s diabetem 2. typu a je stavem, kdy tělesné buňky nereagují účinně na inzulín. Kromě toho se také zkoumalo, jaký vliv má čokoláda na hladinu jaterních enzymů v těle, což se používá jako indikace funkce jater. Výsledky studie ukázaly, že subjekty, které konzumovaly v průměru 24,8 gramů čokolády denně, měly sníženou inzulínovou rezistenci a lepší hladiny jaterních enzymů ve srovnání s subjekty, které čokoládu denně nejedly. Dále se ukázalo, že účinek byl zřetelnější u účastníků studie, kteří měli největší příjem čokolády.

Vědci, kteří studii provedli, vzali v úvahu mnoho sociodemografických faktorů, které by mohly potenciálně ovlivnit zjištění. Těmito faktory byly například věk, pohlaví, vzdělání a životní styl. V souvislosti s tím vědci zjistili, že účastníci pokusu, kteří jedli čokoládu denně, byli fyzicky aktivnější, mladší a měli vyšší vzdělání ve srovnání s těmi, kteří čokoládu denně nejedli.

Na základě tohoto zjištění si lze představit, že pozitivní efekt zjištěný ve studii může být způsoben také zdravějším životním stylem, který vědci zjistili u těch, kteří denně jedli čokoládu. Díky tomu může být pozitivní efekt způsoben souhrou mezi zdravějším životním stylem subjektů a jejich denním příjmem čokolády, přičemž u obou bylo prokázáno, že snižují riziko různých onemocnění, jako je cukrovka.

Vědci ze studií uvedli, že denní příjem čokolády by mohl potenciálně snížit riziko vzniku onemocnění, jako je cukrovka, srdeční choroby a mrtvice. Zdůrazňují však samozřejmě, že je důležité, aby zjištění z jejich pozorovací studie byla podpořena robustnějšími studiemi před implementací do dietních doporučení.

Na základě toho není zcela nereálné, že čokoláda jednou bude součástí doporučení např. dánského úřadu pro zdraví a léčiva pro zdravou výživu. Je však třeba zdůraznit, že mezi čokoládou s přirozeným vysokým obsahem kakaa a zpracovanou čokoládou s aditivy, kde je ta druhá silně kalorická a balastní, existují značné zdravotní rozdíly. Na základě toho bude ze zdravotního hlediska nejvhodnější volit čokoládu s přirozeným vysokým obsahem kakaa a minimem aditiv.

Naši 100% čokoládu proto můžeme doporučit lidem, kteří trpí cukrovkou.

Tato 100% "čokoláda" je stejně jako všechny kvalitní 100% tabulky velmi bohatá na energii stabilních tuků, specifickou vlákninu, bílkoviny, minerály, antioxidanty a teobromin - dle nutričního složení a množství tuku/sacharidů/bílkovin, které je díky původu bobů a zpracování specifické a unikátní pro každou značku a druh 100% kakaové tabulky je možné vyčíst i očekávat zajímavé rozdíly.

Je potřeba nikdy nezapomínat, že prémiové kakaové tabulky tohoto typu se nežvýkají jako jídlo. Po malých kouscích se nechávají rozpustit v ústech a na jazyku (cumlají se). Symfonie chuti, kterou společně dokáží jednotlivé tóny pravé čokolády zahrát, má svůj průběh a čas a je dost závislá na individuálním vychutnání (ideální je nedělat v danou chvíli nic jiného) a také velmi pestrá dle původu použitých bobů a jejich typu zpracování.

Každá 100% "čokoláda" chutná úplně jinak a má své specifické tóny a originální chuť, která není jen další přidanou hodnotou k dlouhému výčtu pozitivních účinků kakaa pro člověka, avšak pro mnohé ten hlavní důvod její konzumace. Po čase se "stovkami" se dokonale mění preference chutí.

Superpotravina k posílení energie.

HMOTNOST: dle varianty - 60g (originální tabulka), - 1 KG (stejné tabulky, ale nebalené zvlášť - gastro), - 4KG (stejné tabulky, ale nebalené zvlášť - gastro)
ZEMĚ PŮVODU KAKAA: Bolívie Vyrobeno: Dánsko
SLOŽENÍ: 100% divoké kakaové boby beniano*, kakaové máslo (do 7%)*. Ekologické zemědělství mimo EU. *Certifikováno DK-OKO-100. Obsah kakaové sušiny 100 %.

VÝŽIVOVÉ ÚDAJE NA 100 G:

Energetická hodnota 2902 kJ/691 kcal
Tuky 65 g
z toho nasycené mastné kyseliny 37 g
Sacharidy 4,5 g (většina jako vláknina)
z toho cukry 0,9 g
Bílkoviny 15 g
Sůl 0,01g

Odrůda kakaa: divoké beniano

Aromatický profil: jemný a hedvábný minerální profil s notami limetky a mandlí ve střední kyselosti

Bezlepkové
veganské

SKLADOVÁNÍ: Skladujte v chladu a suchu.


Mohlo by Vás zajímat

Divoká 100% Baure (BIO a bez přísad) 70g

Divoká 100% Baure (BIO a bez přísad) 70g

Drsná 100% čokoládová tabulka z divoce rostoucích kakaovníků z pralesa Bolívie - v organické kvalitě.

skladem

159 Kč

BIO Bílá s malinou - Karuna 50g

BIO Bílá s malinou - Karuna 50g

BIO prémiová bílá čokoláda s mrazem sušenými malinami.

skladem

199 Kč 189 Kč

Divoká 70% Oialla s mořskou solí (BIO) 60g

Divoká 70% Oialla s mořskou solí (BIO) 60g

70% hořká čokoláda s mořskou solí z divoce rostoucích kakaovníků z pralesa Bolívie - v organické kvalitě. Perla mezi bean-to-bar značkami.

skladem

229 Kč 199 Kč

Provozovatel webu, Adam Raw, se sídlem Metylovice 552, Metylovice, 73949, IČ: 03452824, jako správce osobních údajů, zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro fungování webových stránek a pro analytické účely a v případě Vašeho souhlasu také pro personalizaci reklam. Přečtěte si Zásady souborů cookies.

Souhlasím