Proč nemá výrobek v názvu slovo čokoláda? Ze zákona se smí čokoládou nazývat pouze výrobek obsahující nějaké sladidlo. Toto je prémiová 100% kakaová tabulka bez cukru s přidáním pouze výběrových macadamových ořechů (30%).

,,100% čokolády jsou obecně mé nejoblíbenější a osobně je používám i jako přírodní tonikum/energizér před tréninky - nepůsobí stimulačně a bez reálné energie jako například káva/nakopávače a nezasahují ani do spánku ani do CNS - jsou vybalancovány vysokým obsahem theobrominu a nejsou energizérem jen na základě stimulace, ale zejména na základě skutečné a objemné kalorické hodnoty (zejm. z kakaových tuků), která je významná i ve velmi malém množství gramáže (20-30g). Běžně na 50g odjedu perfektní trénink i v noci a pak jdu hned spát. Obsah dalších mnoha živin, zejm. hořčíku a dalších minerálů podporuje výkon i regeneraci.´´

theobromine-chain

,,Theobromin je ve stejné třídě stimulantů jako kofein, ale je zcela odlišný, protože nabízí déle trvající a uvolněnější energii bez prudkého výkyvu a následného pádu. Theobromin kofein dokonale balancuje. Na rozdíl od kofeinu není theobromin stimulantem centrálního nervového systému, a proto obvykle neprodukuje pocity na hraně nervozity a hl. není návykový. Energie z theobrominu dodává více soustředění a spíše harmonizuje/stabilizuje než nakopává. Theobromin a kofein jsou podobně konstruované typy farmakologicky aktivních látek, ale se znatelně odlišnými účinky. Theobromin je jemný, mírný, má pomalý nástup, je dlouhodobý a není návykový, zatímco kofein je intenzivní, silný, rychle působící, krátkodobý a zcela návykový. Efekty přírodních alkaloidů ve vysokoprocentní čokoládě jsou skvěle stabilizovány jejím bohatým tukem, vlákninou a mikroživinami a působí v celku neuvěřitelných 200+ látek synergicky jako superpotravina - i proto se kakau již od Aztéků přezdívá pokrm bohů.´´

Toto je další unikátní čokoláda vzniklá po intenzivním brainstormingu s Domantasem Užpalisem a Chocolate Naive. Naše spolupráce a nápady si dovolují dále posunovat hranice řemeslné funkční čokolády a vyvíjet zcela nevídané kombinace porušením starých pravidel. Salutujeme všem statečným milovníkům kvalitní čokolády a jedlíkům za podporu našich nikdy-nekončících čokoládových experimentů!

Hledáte dokonalou "KETO" čokoládu bez zrnka cukru? Macadamové ořechy jsou zdaleka nejdražší a nejzdravější ořechy ze všech díky nejnižšímu (téměř žádnému) množství pro-zánětlivých a na oxidaci extrémně náchylných polynenasycených tuků omega 6 a antinutrientů jako jsou např. kyselina fytová a oxaláty a také díky naopak vysokému obsahu minerálů a vlákniny. Obsahují nejvíce tuku a kalorií ze všech druhů ořechů, ale téměř všechen tento tuk jsou mononenasycené mastné kyseliny. Z důvodu své vysoké ceny macadamie však téměř žádní výrobci v čokoládách či jiných produktech zdravé výživy nepoužívají! 

Makadamové ořechy jsou nabité zdravými mononenasycenými mastnými kyselinami, vlákninou, vitamíny B a nezbytnými minerály. Slouží také jako ideální nízkosacharidová svačina s pouhými 1,5 gramy čistých sacharidů na porci. Při konzumaci se 100% kakaem nám tyto ořechy poskytují celou řadu výhod, jako je např. podpora funkce a zdraví mozku, snížení zánětu nebo podpora střevního mikrobiomu.

Kultivar Macadamia: jihoafrický beaumont / Příprava: lehké pražení

Červená Java

PTPN XII je součástí sítě státních plantáží, které působí v oblasti kakaa, kávy, čaje, cukrové třtiny a kaučuku. Po nezávislosti Indonésie v roce 1945 získala společnost PTPN plantáže ve východní Jávě, které se zaměřovaly na produkci světlého "Java Criolla". Tento kakaovník, také známý jako červená Java, produkuje sytě červené lusky s bílými boby.

Boby Red Java lze rozeznat podle světlé až středně hnědé barvy kotyledonu při řezání. Nedostatek purpurových nebo tmavých pigmentů naznačuje silnou genetiku heirloom criolla. Proces klasifikace třídění světlých a tmavých bobů je velmi náročný na práci. Tři boby z každého lusku jsou nakrájeny, aby se určilo procento světlých bobů na lusk. Jakmile jsou tmavé boby odděleny od světlých, jsou fermentovány odděleně v dřevěných bednách po dobu čtyř dnů. Následně se boby suší na slunci v sušších obdobích a ručně v obdobích dešťů.

Ironií je, že Indonésie - třetí největší země produkující kakao na světě - tlačí produkci kakaa do Sulawesi a přeměňuje kakaové plantáže v Javě na plantáže pro palmový olej! Výsledkem je, že jedna z nejcennějších indonéských zemědělských komodit, ceněné Java criollo, pomalu mizí, přestože poptávka po něm roste..

Criollo boby tvoří pouze 3% světové produkce kakaa. Navzdory své legendární pověsti a faktu, že dávají vzniknout nejlepší (a nejdražší) čokoládě na světě však kakaovníky criollo snadno onemocňují a vyžadují zvláštní péči, což je důvod, proč většina farmářů dává přednost hl. příbuzným kakaovníkům forastero nebo trinitario (hybrid criollo a forastero), které se mnohem snadněji pěstují. V roce 1912 zahájil nizozemský biolog van Hall program šlechtění kakaa s cílem vyvinout hybrid odolný proti odumření. Aby toho dosáhl, zkřížil místní Java Criollo s hybridem Trinitario z oblasti Ocumare ve Venezuele. Z tohoto programu byly za posledních 100 let pěstovány čtyři hybridy, které jsou stále přítomny na hlavních plantážích v Kendenglembu, Rentengu, Bantaranandu a Banjarsari.

Původní kakaovník ze Střední Ameriky byl s největší pravděpodobností čisté criollo a criollo byl také první druh kakaa pěstovaného v Indonésii od roku 1500 a nejrozšířenější zde po celá desetiletí. Dokonce i v osmdesátých letech bylo na Javě asi 30 000 hektarů kakaových plantáží. Dnes je to 2 000 hektarů; a vše provozuje právě státní plantážní firma Perkebunan Nusantara XII (PTPN XII).

Rostoucí nedostatek Jávského Criollo kakaa mu dnes dává téměř mýtický status a bude hůř... "Pro přirovnání ke kávovým zrnkům, kakaové boby forastero jsou jako robusta - obyčejné, hořké, prostě tak - zatímco criollo je jako mikrošarže arabiky," říká Irvan Helmi, spoluzakladatel nově otevřeného kakaa Pipiltin Cocoa, přední prodejny čokolády v Indonéské Jakartě. Podle indonéského výzkumného institutu pro kávu a kakao je Java criollo díky své exkluzivitě mnohem dražší než forastero. "Java kakao je ceněno pro svou výraznou chuť; sopečná půda v Jávě vytváří kakaové boby, které mají specifickou, jinou chuť a vůni než boby produkované kdekoli jinde na světě. Navíc vnímaná mystika Jávy - sopky, Ohnivý prsten a Východní Indie - oslovuje mnoho lidí, “říká Mervyn Pereira, ředitel Čokoládové školy v Jakartě.

V malém městečku na východní straně Litvy vyrábí Chocolate Naive své unikátní čokolády ,,od bobů po tabulku". Každé brzké ráno čokoládový mistr pečlivě praží čerstvé kakaové boby, jejichž lahodná vůně jemně probouzí obyvatele města. Stejně jako před sto lety se v Naive kakaové boby pomalu konšují, aby se uvolnila jejich mimořádná paleta chutí s tóny ovoce, ořechů a květin. Tyto ručně vyrobené tyčinky jsou uloženy na později, aby vyzrály a pak se vytvářejí různorodé řady příchutí s přírodními superpotravinami a kořením. V Chocolate Naive, jednom z pouhých 200 výrobců tohoto typu na celém světě, začíná celý výrobní cyklus již sušeným kakaovým bobem...

Špičkové kakaové boby jsou pečlivě vybírány z výjimečných farem. Poté jsou transportovány starými námořními cestami do Evropy a nakonec do Litvy, domova Chocolate Naive. Pro Naive jsou nejdůležitější dva klíčové principy: Zaprvé - pracují pouze s těmi nejlepšími ingrediencemi na světě. Zadruhé - snaží se stát řemeslníky světové úrovně v práci s těmito ingrediencemi. Toď vše. Naive vyrábí čokoládu způsoby, které maximálně pomáhají odhalit charakter konkrétního kakaového bobu. Čokoláda se konečně zrodí až po pečlivé analýze chuti, barvy, vůně a struktury. Již nějakou dobu Naive výrobky staví Litvu na mapu delikates jako vycházející hvězdu světové gurmánské čokolády. Zažijte si sami na sobě kus našeho tajemství.

"Často se mě ptají, proč jsem se rozhodl vyrábět čokoládu." Před odpovědí vždy váhám. Měl bych raději vyprávět dlouhý a poutavý příběh o svém divokém nápadu, nebo bych měl jednoduše říct, že jsem uviděl díru v trhu? Pravdou je, že ani jedna z těchto odpovědí není zcela správná. Čokoláda je jako můj vlastní život - hořká i sladká. Byla vždy můj neustálý společník, který mě viděl růst z bezstarostného dítěte ve zcela donkichotského dospělého. Čokoláda je stejně bujná jako můj nejživější sen a pokorná jako moje jednoduchá realita. Ochutnávkou čokolády Naive dáváte smysl mému celoživotnímu projektu - a za to vám chci osobně poděkovat. “ - Domantas Užpalis

Domantas Uzpalis Chocolate naive | Pure products, Artisan chocolate, Naive

Tato 100% "čokoláda" je stejně jako všechny kvalitní 100% tabulky velmi bohatá na energii stabilních tuků, specifickou vlákninu, bílkoviny, minerály, antioxidanty a teobromin - dle nutričního složení a množství tuku/sacharidů/bílkovin, které je díky původu bobů a zpracování specifické a unikátní pro každou značku a druh 100% kakaové tabulky je možné vyčíst i očekávat zajímavé rozdíly. Díky přidaným makadamových ořechům má další benefity, minerály a hl. ještě více energie.

Každá 100% "čokoláda" chutná úplně jinak a má své specifické tóny a originální chuť, která není jen další přidanou hodnotou k dlouhému výčtu pozitivních účinků kakaa pro člověka, avšak pro mnohé ten hlavní důvod její konzumace. Po čase se "stovkami" se dokonale mění preference chutí.

Superpotravina k posílení energie.

HMOTNOST: 55 g
VYROBENO: Litva
SLOŽENÍ: Java kakao, macadamiové ořechy (30%), čisté kakaové máslo. Obsah kakaa min. 70%. Může obsahovat stopy ořechů, arašídů a lepku. Udržujte v suchu, temnu a chladu do 18°C max.

VÝŽIVOVÉ ÚDAJE NA 100 G:

Energetická hodnota 3179 kJ/760 kcal
Tuky 65 g, z toho nasyc. mastné kyseliny 43g
Sacharidy 18 g, z toho cukry 0g
Bílkoviny 6g
Sůl 0,06g

Původ bobů: Red Java, Indonésie

Odrůda kakaa: Java Criollo

SKLADOVÁNÍ: Skladujte v chladu a suchu.


Mohlo by Vás zajímat

BIO 100% Millésime (bez přísad) Arriba 70g

BIO 100% Millésime (bez přísad) Arriba 70g

100% BIO čokoládová tabulka z Ekvádorského kakaa Arriba od Millésime z Belgie. Oceněná stříbrem na prestižní soutěži.

skladem

6,28 €

70% SuperChocoBerryBarleyNibblyNuttylicious - Omnom 60g

70% SuperChocoBerryBarleyNibblyNuttylicious - Omnom 60g

Omnomův Islandský ,,take on trail mix" aka jídlová 70% bean to bar čokoláda s plody, plná energie na túru, kempování, výlet, trénink či práci.

skladem

6,28 €

BIO 100% Solé (bez přísad) 100g

BIO 100% Solé (bez přísad) 100g

100% BIO čokoládová tabulka z Dominikánského fair trade kakaa.

skladem

4,31 €

Provozovatel webu, Adam Raw, se sídlem Metylovice 552, Metylovice, 73949, IČ: 03452824, jako správce osobních údajů, zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro fungování webových stránek a pro analytické účely a v případě Vašeho souhlasu také pro personalizaci reklam. Přečtěte si Zásady souborů cookies.

Souhlasím