Proč nemá výrobek v názvu slovo čokoláda? Ze zákona se smí čokoládou nazývat pouze výrobek obsahující nějaké sladidlo. Toto je čistá prémiová 100% kakaová tabulka zcela bez aditiv.
,,100% čokolády jsou obecně mé nejoblíbenější a osobně je používám i jako přírodní tonikum/energizér před tréninky - nepůsobí stimulačně a bez reálné energie jako například káva/nakopávače a nezasahují ani do spánku ani do CNS - jsou vybalancovány vysokým obsahem theobrominu a nejsou energizérem jen na základě stimulace, ale zejména na základě skutečné a objemné kalorické hodnoty (zejm. z kakaových tuků), která je významná i ve velmi malém množství gramáže (20-30g). Běžně na 50g odjedu perfektní trénink i v noci a pak jdu hned spát. Obsah dalších mnoha živin, zejm. hořčíku a dalších minerálů podporuje výkon i regeneraci.´´
,,Theobromin je ve stejné třídě stimulantů jako kofein, ale je zcela odlišný, protože nabízí déle trvající a uvolněnější energii bez prudkého výkyvu a následného pádu. Theobromin kofein dokonale balancuje. Na rozdíl od kofeinu není theobromin stimulantem centrálního nervového systému, a proto obvykle neprodukuje pocity na hraně nervozity a hl. není návykový. Energie z theobrominu dodává více soustředění a spíše harmonizuje/stabilizuje než nakopává. Theobromin a kofein jsou podobně konstruované typy farmakologicky aktivních látek, ale se znatelně odlišnými účinky. Theobromin je jemný, mírný, má pomalý nástup, je dlouhodobý a není návykový, zatímco kofein je intenzivní, silný, rychle působící, krátkodobý a zcela návykový. Efekty přírodních alkaloidů ve vysokoprocentní čokoládě jsou skvěle stabilizovány jejím bohatým tukem, vlákninou a mikroživinami a působí v celku neuvěřitelných 200+ látek synergicky jako superpotravina - i proto se kakau již od Aztéků přezdívá pokrm bohů.´´
Prémiová ,,Bean to bar´´ 100% tabulka z řemeslné čokoládovny Chocolarder v Anglii je vyrobená z ovocného criollo kakaa z peruánského deštného pralesa, pěstovaného původními obyvateli Ashaninka. Stvořeno z perfektních bobů pro předvedení v té nejčistší podobě - 100% tabulce bez aditiv. Nic jiného se nepřidává, dokonce ani kakaové máslo, takže zůstávají pouze přírodní chutě a nuance amazonských bobů od Ashaninka obyvatel, které jsou zdokonaleny, zpřístupněny a vyvinuty pečlivým zpracováním a mnohastupňovým ručním procesem tohoto řemeslného výrobce. Svatý grál pro čokoládové puristy.
Cool Earth – Asháninka, Peru
Charitativní organizace na ochranu deštných pralesů Cool Earth spolupracuje s lidmi Asháninka, kteří se nacházejí v jedné z největších oblastí pěstování koky v Peru, napříč údolím Ene, aby jim pomohla pěstovat, fermentovat a sušit jejich vlastní kakao pomocí tradičních prostředků, které nemají negativní vliv na životní prostředí. Poté mohou kakaové boby prodat, aby ochránili svou půdu a zajistili dlouhodobou budoucnost pro své rodiny. Více o projektu čtěte zde.
Podle našeho skromného názoru 100% tabulka ani nestojí za ochutnání, pokud ji od bobů po tabulku neudělá opravdu šikovný výrobce čokolády. Důvodem je to, že většina „výrobců“ čokolády nakupuje čokoládu jako komoditu, kterou činí chutnou hl. přidáním cukru, aditiv a příchutí. Bez těchto přídavků by byla čokoláda většinou nesnesitelná, příliš hořká či kyselá, než aby ji bylo možné s chutí konzumovat, snad s výjimkou některých velmi nadšených lidí, kteří se zcela vyhýbají cukru. 100% tabulka ze správných rukou je však výsledek práce s hlubokou vášní a trpělivostí. Rozpoznatelné chutě a tóny a dokonce i jakási něžná nota sladkosti musí být z bobů pečlivě vymámeny, vyloveny a zároveň zachovány v každé fázi zpracování, prostřednictvím fermentace, sušení, pražení, mletí, konšování, zrání i temperování, což je mnohastupňový proces napříč měsíci a kontinenty! Není za co se skrývat. Zpočátku může být intenzita nefalšovaného 100% kakaa šokem, ale pokud k němu přistoupíte spíše s chutí než strachem či posměchem, může se dokonce stát game-changerem ve vašem vnímání i ocenění čokolády jako potraviny.
POZNÁMKY K DEGUSTACI : Pomalý vývoj rozličných tónů až po intenzivní pražené brazilské ořechy s akcenty grapefruitu a plantainu. Tato tabulka je neslazená, ale přesto poskytuje dokonale vyváženou chuť.
PŘÍBĚH ZNAČKY CHOCOLARDER
Tato 100% "čokoláda" je stejně jako všechny kvalitní 100% tabulky velmi bohatá na energii stabilních tuků, specifickou vlákninu, bílkoviny, minerály, antioxidanty a teobromin - dle nutričního složení a množství tuku/sacharidů/bílkovin, které je díky původu bobů a zpracování specifické a unikátní pro každou značku a druh 100% kakaové tabulky je možné vyčíst i očekávat zajímavé rozdíly.
Je potřeba nikdy nezapomínat, že prémiové kakaové tabulky tohoto typu se nežvýkají jako jídlo. Po malých kouscích se nechávají rozpustit v ústech a na jazyku (cumlají se). Symfonie chuti, kterou společně dokáží jednotlivé tóny pravé čokolády zahrát, má svůj průběh a čas a je dost závislá na individuálním vychutnání (ideální je nedělat v danou chvíli nic jiného) a také velmi pestrá dle původu použitých bobů a jejich typu zpracování.
Každá 100% "čokoláda" chutná úplně jinak a má své specifické tóny a originální chuť, která není jen další přidanou hodnotou k dlouhému výčtu pozitivních účinků kakaa pro člověka, avšak pro mnohé ten hlavní důvod její konzumace. Po čase se "stovkami" se dokonale mění preference chutí.
Superpotravina k posílení energie.
HMOTNOST: 70
ZEMĚ PŮVODU: Anglie Původ bobů: Peru
SLOŽENÍ: Kakaové boby. Obsah kakaové sušiny 100 %. Může obsahovat stopy mléka a oříšků (vyrobeno v závodě zpracovávajícím je).
VÝŽIVOVÉ ÚDAJE NA 100 G:
Energetická hodnota 2455kJ/595 kcal
Tuky 53,6g, z toho nasycené mastné kyseliny 33,2g
Sacharidy 7,9 (většina jako vláknina), z toho cukry 1,5 g
Bílkoviny 11,6 g
Sůl 0,2g
Odrůda kakaa: Criollo
Aromatický profil: restované brazilské (para) ořechy, grapefruit, plantain
SKLADOVÁNÍ: Skladujte v chladu a suchu.
Všechny naše obaly jsou 100% recyklovatelné a my se snažíme dodržovat naše zásady, což znamená, že plastové obaly od nás nikdy neuvidíte – nikdy. Používáme kartonový obal, vložku a papírový sáček schválený FSC; vše vyrobené ve Velké Británii. Jednoduchost je klíčová; nebyly udělány žádné kompromisy, abychom vám přinesli tu nejlepší čokoládu a v nejudržitelnějším balení.
Mohlo by Vás zajímat
100% FU WAN Ping Tung (bez přísad) - dárková krabička 90g
První tchaj-wanská kraftová čokoláda je FU WAN! 100% tree to bar tenké napolitanky v luxusní dárkové krabičce bez aditiv - vytvořeno kompletně na Tchaj-Wanu. Konečně poprvé i v ČR.
skladem
899 Kč 699 Kč
100% RAW Chocolat Madagascar MAVA (bez přísad) 75g
100% a RAW čokoládová "tree to bar" tabulka z Madagaskaru. Mava plantáž.
není skladem
235 Kč 179 Kč
100% QUILLABAMBA (Peru) ORFÉVE 70g
100% prémiová švýcarská čokoládová tabulka od ORFÈVE ze Ženevy - extra hluboký profil chutí.
skladem
299 Kč