Proč nemá výrobek v názvu slovo čokoláda? Ze zákona se smí čokoládou nazývat pouze výrobek obsahující nějaké sladidlo. Toto je čistá prémiová 100% kakaová tabulka zcela bez aditiv.

,,100% čokolády jsou obecně mé nejoblíbenější a osobně je používám i jako přírodní tonikum/energizér před tréninky - nepůsobí stimulačně a bez reálné energie jako například káva/nakopávače a nezasahují ani do spánku ani do CNS - jsou vybalancovány vysokým obsahem theobrominu a nejsou energizérem jen na základě stimulace, ale zejména na základě skutečné a objemné kalorické hodnoty (zejm. z kakaových tuků), která je významná i ve velmi malém množství gramáže (20-30g). Běžně na 50g odjedu perfektní trénink i v noci a pak jdu hned spát. Obsah dalších mnoha živin, zejm. hořčíku a dalších minerálů podporuje výkon i regeneraci.´´

theobromine-chain

,,Theobromin je ve stejné třídě stimulantů jako kofein, ale je zcela odlišný, protože nabízí déle trvající a uvolněnější energii bez prudkého výkyvu a následného pádu. Theobromin kofein dokonale balancuje. Na rozdíl od kofeinu není theobromin stimulantem centrálního nervového systému, a proto obvykle neprodukuje pocity na hraně nervozity a hl. není návykový. Energie z theobrominu dodává více soustředění a spíše harmonizuje/stabilizuje než nakopává. Theobromin a kofein jsou podobně konstruované typy farmakologicky aktivních látek, ale se znatelně odlišnými účinky. Theobromin je jemný, mírný, má pomalý nástup, je dlouhodobý a není návykový, zatímco kofein je intenzivní, silný, rychle působící, krátkodobý a zcela návykový. Efekty přírodních alkaloidů ve vysokoprocentní čokoládě jsou skvěle stabilizovány jejím bohatým tukem, vlákninou a mikroživinami a působí v celku neuvěřitelných 200+ látek synergicky jako superpotravina - i proto se kakau již od Aztéků přezdívá pokrm bohů.´´

Prémiová ,,Bean to bar´´ 100% tabulka z řemeslné čokoládovny Chocolarder v Anglii je vyrobená z ovocného criollo kakaa z peruánského deštného pralesa, pěstovaného původními obyvateli Ashaninka. Stvořeno z perfektních bobů pro předvedení v té nejčistší podobě - 100% tabulce bez aditiv. Nic jiného se nepřidává, dokonce ani kakaové máslo, takže zůstávají pouze přírodní chutě a nuance amazonských bobů od Ashaninka obyvatel, které jsou zdokonaleny, zpřístupněny a vyvinuty pečlivým zpracováním a mnohastupňovým ručním procesem tohoto řemeslného výrobce. Svatý grál pro čokoládové puristy.

Cool Earth  – Asháninka, Peru 

Charitativní organizace na ochranu deštných pralesů Cool Earth spolupracuje s lidmi Asháninka, kteří se nacházejí v jedné z největších oblastí pěstování koky v Peru, napříč údolím Ene, aby jim pomohla pěstovat, fermentovat a sušit jejich vlastní kakao pomocí tradičních prostředků, které nemají negativní vliv na životní prostředí. Poté mohou kakaové boby prodat, aby ochránili svou půdu a zajistili dlouhodobou budoucnost pro své rodiny. Více o projektu čtěte zde.

Podle našeho skromného názoru 100% tabulka ani nestojí za ochutnání, pokud ji od bobů po tabulku neudělá opravdu šikovný výrobce čokolády. Důvodem je to, že většina „výrobců“ čokolády nakupuje čokoládu jako komoditu, kterou činí chutnou hl. přidáním cukru, aditiv a příchutí. Bez těchto přídavků by byla čokoláda většinou nesnesitelná, příliš hořká či kyselá, než aby ji bylo možné s chutí konzumovat, snad s výjimkou některých velmi nadšených lidí, kteří se zcela vyhýbají cukru. 100% tabulka ze správných rukou je však výsledek práce s hlubokou vášní a trpělivostí. Rozpoznatelné chutě a tóny a dokonce i jakási něžná nota sladkosti musí být z bobů pečlivě vymámeny, vyloveny a zároveň zachovány v každé fázi zpracování, prostřednictvím fermentace, sušení, pražení, mletí, konšování, zrání i temperování, což je mnohastupňový proces napříč měsíci a kontinenty! Není za co se skrývat. Zpočátku může být intenzita nefalšovaného 100% kakaa šokem, ale pokud k němu přistoupíte spíše s chutí než strachem či posměchem, může se dokonce stát game-changerem ve vašem vnímání i ocenění čokolády jako potraviny.

POZNÁMKY K DEGUSTACI : Pomalý vývoj rozličných tónů až po intenzivní pražené brazilské ořechy s akcenty grapefruitu a plantainu. Tato tabulka je neslazená, ale přesto poskytuje dokonale vyváženou chuť.

PŘÍBĚH ZNAČKY CHOCOLARDER

Chocolarder je jedním z mála výrobců čokolády bean-to-bar ve Spojeném království a jediný se sídlem v Cornwallu. Vše, co pochází z naší továrny, je vyrobeno pouze z těch nejlepších ingrediencí, pocházejících z místních zdrojů, kde je to možné, v přímořském městě Falmouth.

Společnost Chocolarder, založená v roce 2012, začala jako vášeň Mikea Longmana, bývalého cukráře. Během doby, kdy provozoval cukrářskou kuchyni v místní restauraci zde v Cornwallu, byl Mike nadšený z étosu kuchyně získávat ty nejlepší ingredience a dělat to lokálně, kdykoli to šlo – a to ho také přimělo takto začít přemýšlet i o čokoládě. Byla to technická oblast cukrářství, ve které ho opravdu bavilo pracovat, ale nic takového jako lokálně vyráběná čokoláda v Cornwallu neexistovalo. Tehdy Mike začal přemýšlet:  Co bych mohl udělat, abych to změnil?

Byl to Mikeův závazek k etickým a udržitelným praktikám, který vedl k tomu, že Chocolarder představoval víc než jen skvělou chuť. Zavázat se k bezuhlíkovým alternativám, kdykoli je to možné

Poté, co Mike pracoval v různých restauracích – až po jednu michelinskou hvězdu a 5 AA rozet – dokázal snadno zopakovat postupy, na které se zaměřoval během svého působení v profesionální kuchyni. Mikeovými vlastními slovy: 

„Pokud se chystáte věnovat tolik času a úsilí výrobě něčeho, ať už je to pečivo nebo čokoláda, nechcete používat levné, odpadové přísady. Chcete hledat něco etického a kvalitního. Chcete používat to nejlepší."

V první řadě vyrábíme neuvěřitelnou čokoládu té nejvyšší možné kvality. 

Chocolarder také funguje na principu, že pokud nemůžeme být skutečně udržitelní, nebudeme to dělat. V praxi to znamená:

  1. Balení 100% bez plastů na všechny produkty 
  2. Bez palmového oleje
  3. Bez emulgátorů
  4. Podpora různých projektů zalesňování po celém světě
  5. Suroviny bez otroctví pocházejí přímo od farmářů

Náš závazek k udržitelným, etickým postupům jde dále než jen ke zmírňování škod, které naše produkty způsobují. Jsme odhodláni být silou dobra, vedoucí cestou v oblasti materiálů s nulovými emisemi uhlíku, bez otroctví a v kompostovatelných nebo recyklovatelných materiálech v našem sektoru.

Za 10 let, co Chocolarder začal v Mikeově kuchyni, jsme zjistili, že skutečně udržitelné postupy jsou radikální. Na rozdíl od velkých, zavedených výrobců čokolády však nemáme za úkol změnit celý náš proces, abychom napravili všechny škody, které způsobuje. Jak rosteme, budeme vyrábět a uvádět na trh pouze produkty, o kterých víme, že můžeme zaručit, že jsou skutečně udržitelné – bez kompromisů a bez vágních dlouhodobých cílů snížit škody. Pokud to nemůžeme udělat eticky, nebudeme to dělat – je to tak jednoduché.

V průběhu let naši snahu, lásku a péči, kterou jsme věnovali výrobě naší lahodné čokolády, ocenili mnozí. Chcete-li si přečíst některé funkce a laskavá slova sdílená publikacemi, podívejte se na naši tiskovou stránku.

Tato 100% "čokoláda" je stejně jako všechny kvalitní 100% tabulky velmi bohatá na energii stabilních tuků, specifickou vlákninu, bílkoviny, minerály, antioxidanty a teobromin - dle nutričního složení a množství tuku/sacharidů/bílkovin, které je díky původu bobů a zpracování specifické a unikátní pro každou značku a druh 100% kakaové tabulky je možné vyčíst i očekávat zajímavé rozdíly.

Je potřeba nikdy nezapomínat, že prémiové kakaové tabulky tohoto typu se nežvýkají jako jídlo. Po malých kouscích se nechávají rozpustit v ústech a na jazyku (cumlají se). Symfonie chuti, kterou společně dokáží jednotlivé tóny pravé čokolády zahrát, má svůj průběh a čas a je dost závislá na individuálním vychutnání (ideální je nedělat v danou chvíli nic jiného) a také velmi pestrá dle původu použitých bobů a jejich typu zpracování.

Každá 100% "čokoláda" chutná úplně jinak a má své specifické tóny a originální chuť, která není jen další přidanou hodnotou k dlouhému výčtu pozitivních účinků kakaa pro člověka, avšak pro mnohé ten hlavní důvod její konzumace. Po čase se "stovkami" se dokonale mění preference chutí.

Superpotravina k posílení energie.

HMOTNOST: 70
ZEMĚ PŮVODU: Anglie Původ bobů: Peru
SLOŽENÍ: Kakaové boby. Obsah kakaové sušiny 100 %. Může obsahovat stopy mléka a oříšků (vyrobeno v závodě zpracovávajícím je).

VÝŽIVOVÉ ÚDAJE NA 100 G:

Energetická hodnota 2455kJ/595 kcal
Tuky 53,6g, z toho nasycené mastné kyseliny 33,2g
Sacharidy 7,9 (většina jako vláknina), z toho cukry 1,5 g
Bílkoviny 11,6 g
Sůl 0,2g

Odrůda kakaa: Criollo

Aromatický profil: restované brazilské (para) ořechy, grapefruit, plantain 

SKLADOVÁNÍ: Skladujte v chladu a suchu.

Všechny naše obaly jsou 100% recyklovatelné a my se snažíme dodržovat naše zásady, což znamená, že plastové obaly od nás nikdy neuvidíte – nikdy. Používáme kartonový obal, vložku a papírový sáček schválený FSC; vše vyrobené ve Velké Británii. Jednoduchost je klíčová; nebyly udělány žádné kompromisy, abychom vám přinesli tu nejlepší čokoládu a v nejudržitelnějším balení.


Mohlo by Vás zajímat

100% Naive (verze 3 - Red Java 2023) 50g

100% Naive (verze 3 - Red Java 2023) 50g

100% čokoládová tabulka Naive - první stovka z dílny Mistra.

skladem

199 Kč

100% PARADAI Nakhon Si Thammarat (bez přísad) - Thajsko 50g

100% PARADAI Nakhon Si Thammarat (bez přísad) - Thajsko 50g

Prémiová thajská kraftová 100% čokoládová tabulka oceněná stříbrnou medailí AoC.

skladem

249 Kč

100% Chocolat Madagascar DOMAINE MAVA (bez přísad) 85g

100% Chocolat Madagascar DOMAINE MAVA (bez přísad) 85g

100% čokoládová "tree to bar" tabulka z Madagaskaru. Mava plantáž.

skladem

199 Kč

Provozovatel webu, Adam Raw, se sídlem Metylovice 552, Metylovice, 73949, IČ: 03452824, jako správce osobních údajů, zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro fungování webových stránek a pro analytické účely a v případě Vašeho souhlasu také pro personalizaci reklam. Přečtěte si Zásady souborů cookies.

Souhlasím