Peru (Yolanda Cabrera Alvarez) - BeBerry 250g
Výběrová arabica BeBerry s tóny jablka, bobulovitého ovoce, toffee... Zobrazit více
Výrobce: | Výrobce: BeBerry |
Kód: | Kód: BB19 |
Výběrová arabica BeBerry s tóny jablíčka, bobulovitého ovoce, toffee...
Pražená kávová zrna Arabika. Espresso roast. Skladujte v suchu a chladu bez přímmého slunečního záření.
Hmotnost: 250g
Výrobce: Be Berry Coffee s.r.o. (Showroom: Přípotoční 35, Praha 10, 10100, ČR)
Spotřebujte do: viz obal (vždy cca 3 měsíce od pražení, vždy dodáváme pouze čerstvou kávou).
***
Farmář: Yolanda Cabrera Alvarez
Farma: Finca Sampedruyoc
Region: Calca
Nadmořská výška: 2150 m
Sklizeň: zima 2024/25
Odrůda: Typica
Zpracování: promyté zpracování
Chuťový profil: jablko, bobulové ovoce, toffee
***
Ovocitost: 3/5
Sladkost: 2.5/5
Hořkost: 1.5/5
SCA Skóre: 85.75
***
Země: Peru
Peru má obrovský potenciál jako producent vysoce kvalitní kávy. Je největším světovým exportérem organické arabiky. Díky velmi vysoké nadmořské výšce a úrodné půdě zde drobní farmáři pěstují výjimečné kávy. Ačkoli se káva do Peru dostala již v 18. století, významný export začal až koncem 19. století. Když tehdy kávovníkovou rezí zasažená Indonésie – hlavní dodavatel kávy pro Evropu – omezila produkci, Evropané začali hledat nové zdroje. Peru se ukázalo jako ideální volba.
Dnes je většina peruánských pěstitelů kávy drobných. Farmáři obvykle zpracovávají kávu přímo na svých farmách. Většina kávy je plně promytá. Třešně jsou obvykle zbaveny slupky, fermentovány a sušeny na vyvýšených postelích nebo ve speciálních přístřešcích na sušení. Skleníky a parabolické postele pro sušení se stávají běžnějšími, protože se farmáři zaměřují na trh výběrové kávy.
Odlehlost farem a jejich malá velikost znamená, že pěstitelé často potřebují pomoc prostředníků nebo družstev, aby se jejich káva dostala na trh. Členství v družstvu výrazně chrání farmáře před vykořisťováním a může významně ovlivnit jejich příjem. Přesto se k družstvu zatím připojilo jen přibližně 15–25 % drobných pěstitelů.
Farmářka: Yolanda Cabrera Alvarez Pěstování kávy je pro Yolandu Cabrera Alvarez rodinným dědictvím. Jako dcera kávových farmářů předala svou vášeň pro pěstování kávy i svým dětem, které jí dnes na farmě pomáhají. Vysoká nadmořská výška 2 150 m n. m. udržuje nižší teploty, což pomáhá omezovat šíření škůdců a nemocí.
Odrůda: Typica
Zpracování: promyté Yolanda se svou rodinou pečlivě ručně sbírají zralé, červené třešně a zpracovávají je přímo na farmě. Třešně zbavují slupky a fermentují je anaerobně po dobu 40 hodin v uzavřených GrainPro vacích. Díky chladnému klimatu ve vysoké nadmořské výšce probíhá fermentace pomaleji. Po fermentaci se pergamenová káva promyje čistou vodou a suší se na postelích vystavených slunci. Pergamen se pravidelně prohrabává, aby bylo sušení rovnoměrné. Sušení trvá přibližně 15 dní.
***
Konvenční káva, jež je od průmyslové revoluce skutečným nápojem "otroků" a jež zásobuje koktejlem svých stimulantů a stovek funkčních látek přes miliardu lidí po celém světě každý boží den - je něco, v čem bychom měli být spíše zdrženlivý ohledně konzumace, pokud nám jde o udržitelnost, skutečnou/přirozenou efektivitu práce/tvorby a vitalitu/zdraví (zejm. do budoucna)..
Výběrová, jednodruhová, správně pražená a čerstvá top Arabica, navíc připravená pečlivým procesem, ideálně jako filtrovaná (čti nejzdravější :) káva vůbec, může být (a je) neuvěřitelně pestrým a nekonečně ovocným vesmírem pravých gurmánů, rozhodně neméně fascinujícím než svět např. bean-to-bar výběrové čokolády! A po setkání se s BeBerry, specialty značkou jednoho z pouhých dvou Q-graderů v ČR (a prvního na SK) a experta i milovníka, jež kávou doslova žije (Toma Laca) už často není návratu k čemukoli jinému. Zejm. pak k tomu co nectí, že káva je přece samotné jádro ovocné kávové třešně a dle toho by měla chutnat!
V BeBerry Arabice jsme okamžitě uviděli tolik podobností s výběrovým kakaem..! Konvenční čokoláda z obchodu bude vždy chutnat "jen" jako intenzivní rafinované kakao s běžně známou "prostě čoko" chutí (čti: chuť kakaové intenzity bez čehokoli dalšího), ovocné tóny, nuance plodů, bylinky a esence, ba dokonce slunce či vítr a celkový terroir zdrojové země se v profilu rozhodně nekonají.. to samé platí pro konvenční upraženou kávu s nejčastěji hořko-zemitou chutí a tečka. Intenzivní kávová chuť a to je vše. Ale co když chcete víc? Co když může bean-to-bar čokoláda z např. Tanzanie spustit na jazyku ovocný vodopád a několika-minutovou expedici slunečnou Afrikou? Co když hrnek kakaa od To´ak doručí citrusovo-bylinnou jízdu a moment "procházky" ekvádorskou džunglí? Je možné pít kafe, které Vás "vykoupe" v brusinkovo-rybízovém džusu s dotekem šípků nebo třeba zaplaví tropickým ovocem s jasnými notami kiwi, pomela a manga?! S BeBerry arabicou je toto a mnohem víc možné! ..a je to fascinující a dokonalé zároveň.
V této nové kategorii, která by se zde na webu nikdy neobjevila, kdyby jsme nezkusili to nejlepší ovocné kafe od BeBerry a nezačali ho také s obrovskou hrdostí a vděkem podávat v našem novém showroomu a kavárně Ambrosias v Ostravě všem skutečným gurmánům - najdete jiný svět kávy.. Je kafe a je kafe BeBerry.. Čerstvost, mega ovocitost, mj. zcela vyvrácený mýtus, že kafe musí být úplně čerstvě pražené a spotřebované v dnech (nebo max pár týdnech) po pražení.. (měli jsme i půl roku staré BeBerry (od pražení) a chutnalo stále jako ten nejlepší divoce ovocný čaj s úderem i sílou výběrové kávy, který si dokážete představit!), plnost a hloubka chutí, jemná stimulace, která Vám ale nerozbolí hlavu ani nevydráždí žaludek (protože u výběrového ovocného kafe neproběhla silná degradace kávových kyselin do fenolových derivátů a podlátek (laktony..), které způsobují známou hořkost a vyšší zemitost/trpkost bez přirozené kyselinky) a mohou mít některé z těch více agresivních efektů spojovaných s kávou na citlivé osoby.. (např. mj. vertigo, migrény, apod.)
"Ovocná" káva a kyseliny
Často se mluví o kyselině a o kyselosti. Dva pojmy, které v podstatě na první pohled znamenají totéž. Podstatné jméno a přídavné jméno, ale v konverzaci o výběrové kávě ve skutečnosti vedou k velmi odlišným termínům:
- Kyselost/ovocitost kávy je velmi dobrá, protože souvisí s ovocným chuťovým profilem kávy.
- Kyselina (nízké pH) kávy není tak dobrá, protože jde o hodnotu pH nápoje a jeho dopady na organismus (demineralizace, zatížení ledvin atd.)
Kakao/čokoláda má např. pH 5,5-6,5. Káva má obvykle hodnotu pH 5 a je tedy mírně kyselá. Pivo má hodnotu pH kolem 4. A cola je dokonce mezi 2 a 3, díky čemuž je velmi kyselá. Je důležité si uvědomit, že 1 pH znamená desetkrát kyselejší. To znamená, že cola je v průměru 100x až 1000x kyselejší než káva!
Kyselost kávy – krátká odchylka pH
Hodnota pH něčeho popisuje, kolik vodíkových iontů látka obsahuje. Jednoduše řečeno, jak je něco kyselé nebo zásadité – například nápoj. Stupnice pH se pohybuje od 0 do 14, přičemž hodnoty pH pod 7 jsou kyselé a hodnoty pH nad 7 jsou zásadité. Pokud je hodnota pH 7, je neutrální. Voda používaná k vaření kávy by podle SCA (Specialty Coffee Association) měla mít hodnotu pH 7. Minimálně však mezi 6 a 8. Je to dáno mimo jiné tím, že káva samotná obsahuje kyseliny.
ALE: kyselost/ovocitost, kterou můžete ochutnat v kávě, nezaměňujte s hodnotou pH kávy (na chuť kyselejší/ovocná káva nemá vždy nižší pH působení na tělo než hořká, často je to naopak).
Kyselost kávy – jaké druhy existují?
V kávových zrnech je až 40 kyselin. Nejběžnější je však kyselina chlorogenová. Tyto chlorogenové kyseliny jsou ve skutečnosti celou rodinou přirozeně se vyskytujících sloučenin, které se během pražení částečně rozkládají. Monokafeoyl degraduje a di-kafeoyl se vlivem tepla téměř nemění. Kyseliny chlorogenové, které se během pražení rozkládají, se např. mění na laktony kyseliny chlorogenové s typickou hořkou chutí.
Je důležité si uvědomit, že čím delší a tmavší pražení, tím více kyselin se spálí a odbourává/mění na různé hořké látky. Velmi tmavě upražená káva proto většinou nebývá kyselá, ale spíše hořká. Kyselin je v kávě obrovské množství - jak organických tak chlorogenních. A jejich finální skladbu v kávě ovlivňuje celé zpracování a nejvíce právě způsob pražení.
Protože spíše hořké a zemité, běžné kafe (často mix Robusty a vysokého pražení) si dnes dáte naprosto kdekoli, zveme Vás na novou cestu do ovocného ráje BeBerry, jež je jinou dimenzí a sférou, kterou neradi vůbec srovnáváme s čímkoli jiným.. Zkrátka je kafe a je kafe BeBerry. I přestože trh s kvalitní výběrovou a ovocnou kávou i tato single origin kultura je již dlouho v běhu a rozkvětu po celém světě, troufáme si říct že BeBerry se v mnohém vymyká a vystupuje. Finální posouzení ale ponecháme i na ostatních..
Výběrovou Kávu BeBerry doporučujeme zejména na filtr (pour over) a případně na espresso (dle pražení a popisu/zařazení u každé kávy!)
***
Mohlo by Vás zajímat
Colombia (Aponte farmers) - BeBerry 250g
Výběrová arabica BeBerry se sirupovým tělem a tóny višní, ostružin..
Ethiopia (Halo Beriti) - BeBerry 250g
Výběrová arabica BeBerry s tóny kávového květu, meruněk, zeleného čaje s kapkou citronu..
Colombia (El Indio) - BeBerry 250g
Výběrová arabica BeBerry s tóny tropického ovoce, vína, kakaových bobů..
Colombia BEZ kofeinu (DECAFF) - BeBerry 250g
Výběrová bezkofeinová arabica BeBerry s tóny meruněk, třešní a čokolády..
Colombia (Oscar Hernandez LIMITED) - BeBerry 200g
Výběrová arabica BeBerry s tóny kiwi, meruňkového jogurtu, kakaových bobů, komplexní!