Pravé heirloom certifikované kakao z dědictví Ekvádoru (Nacional/Piedra de Plata), plnotučné, organické a jemně slazené organickým třtinovým cukrem pro přípravu čokolády na pití. Přirozeně bohaté na hořčík, draslík, železo, zinek, fosfor, vápník a další prvky.

Čekají na Vás noty karamelu, květin, mandarinek a intenzita pravého kakaa.

Čokoláda na pití od To’ak nejvyšší kvality - pro každodenní použití

Francouzský výraz terroir se nejčastěji používá u vína, ale stejně dobře se vztahuje i na jiné pochutiny, jako je sýr a čokoláda. Termín popisuje způsob, jakým země a počasí určitého místa ovlivňují chuťový profil potravin, které se tam pěstují. V tomto případě mluvíme o způsobu, jakým půdní a mikroklimatické podmínky Piedra de Plata ovlivňují kakao, které se pěstuje v tomto zvláštním údolí. Malé rodinné farmy v Piedra de Plata jsou roztroušeny mezi zalesněnými svahy. Kakaovníky jsou osázeny směsí jiných ovocných stromů a původních tvrdých dřevin. Když procházíte těmito plantážemi, připadáte si spíše jako na procházce lesem. Kakaovníky Heirloom Nacional, které zde rostou, bývají velké a přerostlé, sice s nízkými výnosy, ale bezkonkurenční kvalitou.

Roky předtím, než byl To’ak vůbec počat, začal náš vztah ke kakau v háji opuštěných kakaovníků hluboko v horských lesích rezervace Jama-Coaque. Z těchto lusků jsme sklízeli kakaové lusky, zkvasili, usušili a opražili boby a poté je rozdrtili na prášek pomocí ručního mlýnku. Velká část práce, která probíhá v rezervaci Jama-Coaque, je vyčerpávající fyzická a odehrává se ve velmi strmém, členitém terénu. Velmi brzy jsme zjistili, že pití velkého šálku kakaa po ránu bylo nejlepším způsobem, jak si načerpat síly na celý den. Zkusili jsme kávu a to prostě nefungovalo - kvůli odpolední havárii energie. Potřebovali jsme něco, co by nás fyzicky i psychicky udrželo od úsvitu až do soumraku. Proč pít ráno kakao místo kávy? Ve srovnání s kávou je kakao zdravější a obsahuje reálnou energii živin a daleko více minerálů, energie vydrží déle a nedochází k žádnému nárazu – díky síle theobrominu. Neexistuje samozřejmě žádné pravidlo, které by říkalo, že si musíte vybrat jedno místo druhého.. Pokud se nechcete vzdát kávy, ale chcete další výhody kakaa, pijte klidně obojí. Jen je jistě dobré alespoň znát všechny výhody kakaového prášku..

Proč je kakao pravděpodobně tím nejzdravějším energy nápojem, který můžete svému tělu dát?

Král antioxidantů: Podle hodnoty ORAC je kakao jednou z potravin s největším obsahem antioxidantů na Zemi – dokonce více než hvězdy jako goji, acai a borůvky. Kakao obsahuje 40x více antioxidantů než borůvky. Má úžasné skóre ORAC 98 000 na 100 g, např. i oproti borůvkám (2 400). Skóre ORAC měří schopnost antioxidantů absorbovat volné radikály (které pocházejí ze znečištění a toxinů v našem prostředí), které způsobují poškození buněk a tkání a mohou vést k onemocněním, jako je rakovina. 

Lepší než kofein: Kakao je jediným nejbohatším zdrojem theobrominu ze všech potravin na světě. Theobromin je přirozeně se vyskytující pseudostimulant ze stejné chemické skupiny jako kofein, ale je daleko dlouhodobější a stabilnější než kofein a nevytváří nervozitu ani závislost. 

theobromine-chain

,,Theobromin je ve stejné třídě stimulantů jako kofein, ale je zcela odlišný, protože nabízí déle trvající a uvolněnější energii bez prudkého výkyvu a následného pádu. Theobromin kofein dokonale balancuje. Na rozdíl od kofeinu není theobromin stimulantem centrálního nervového systému, a proto obvykle neprodukuje pocity na hraně nervozity a hl. není návykový. Energie z theobrominu dodává více soustředění a spíše harmonizuje/stabilizuje než nakopává. Theobromin a kofein jsou podobně konstruované typy farmakologicky aktivních látek, ale se znatelně odlišnými účinky. Theobromin je jemný, mírný, má pomalý nástup, je dlouhodobý a není návykový, zatímco kofein je intenzivní, silný, rychle působící, krátkodobý a zcela návykový. Efekty přírodních alkaloidů v kakau jsou skvěle stabilizovány jeho bohatým a stabilním tukem, vlákninou, elektrolyty a mikroživinami a působí v celku neuvěřitelných 200+ látek synergicky jako superpotravina - i proto se kakau již od Aztéků přezdívá pokrm bohů.´´

Kognitivní funkce: Theobromin a další flavonoly v kakau pomáhají zlepšit kognitivní funkce – nejen ve stejný den, kdy jej konzumujete, ale také kumulativně v dlouhodobém horizontu, jak stárneme. Podívejte se na tuto studii.

Zlepšující náladu: Kakao má mnoho chemických sloučenin s měřitelnými vlastnostmi zlepšujícími náladu, včetně: serotoninu a prekurzorů serotoninu, jako je tryptofan ; neurotransmiter zvaný fenylethylamin (také známý jako „droga lásky“); a tělu vlastní přirozeně se vyskytující antidepresivum zvané anandamid (známé jako „molekula blaženosti“).

Zdraví pokožky: Flavonoly v kakau pomáhají regulovat zdraví pokožky na genetické úrovni, posilují kolagen a „výrazně“ redukují vrásky způsobené pobytem na slunci. Podívejte se na tuto studii publikovanou v Journal of Investigative Dermatology.

Zdraví zubů: Věřte tomu nebo ne, ale theobromin ve skutečnosti chrání zubní sklovinu před erozí. Theobromin dokonce porazil fluoridy ve srovnávací studii.

Kakao je nejvyšší rostlinný zdroj železa, který člověk zná, při neuvěřitelných 7,3 mg na 100 g. To je srovnatelné s hovězím masem (2,5 mg) a špenátem (3,6 mg).  

Surové kakao je také jedním z nejvyšších rostlinných zdrojů hořčíku, nejvíce deficitního minerálu v západním světě. Hořčík je důležitý pro zdravé srdce a pomáhá přeměňovat glukózu na energii, což umožňuje vašemu mozku pracovat s laserově ostrou jasností a zaměřením. To může být důvod, proč tělo často vyžaduje čokoládu/kakao, obzvláště u vytížených a unavených jedinců. 

Málokdo si uvědomuje, jak bohatým zdrojem živin a zejm. minerálů pravé kakao je (viz níže). Je však potřeba myslet i na obsah antinutrientů a to zejm. oxalátů či purinů v pravém kakau, proto nedoporučuji více než 50g prášku za den pro sportovce a 25g pro nesportovce. Pokud přesto plánujete vyšší dávkování kakaa za den pak doporučuji přijímat současně také zdroj kvalitního vápníku a vitamínů D3+K2 jako prevenci tvorby vedlejších produktů oxalátu.

Pravé kakao je opravdovou superpotravinou a je pravděpodobně to nejzdravější energetikum, co můžete svému tělu dát. Umožňuje vám pracovat na vysoké úrovni a pomáhá vám cítit se dobře po celý den.

Heirloom Kakao pocházející z Ekvádoru je přírodně bohaté na hořčík, který často chybí v denní stravě. Šálek horkého nápoje s kakaem, ke snídani nebo ke svačině, poskytne vašemu organismu uvolnění svalů i nervové soustavy. Účinně působí proti stresu a zabraňuje přetížení organismu.

Složení: Organické mleté kakaové boby (Ekvádor)*, organický třtinový cukr. - certifikováno heirloom (by heirloom cacao preservation fund (hcpcacao.org))

*Bez mléčných výrobků, bez lepku, Vegan *Vyrobeno v certifikovaném zařízení pro košer *Vyrobeno v továrně, kde se zpracovává mléko, arašídy a ořechy.

Naše kakao pochází z necertifikovaných ekologických farem. Osobně známe každého z farmářů a jejich farmy a provádíme několik monitorovacích návštěv ročně, abychom zajistili, že nebudou použity žádné syntetické nebo chemické vstupy. To’ak platí pěstitelům kakaa nejvyšší farmářské ceny ze všech čokoládových společností na světě: 3-9x více než cena Fair Trade. Více se dočtete v naší Zprávě o transparentnosti na oficiálním webu toak chocolate. Váš nákup podpoří naši práci v regenerativním zemědělství a ochraně dědictví kakaa. Kakao pocházející z Piedra de Plata je certifikováno Heirloom Cacao od HCP Fund.

Průměrné hodnoty v 1 dávce 16g (2 polévkové lžíce):
Energetická hodnota: 96 kcal
Bílkoviny: 2 g
Tuky: 6g, z toho nasycené 4g
Sacharidy: 6g, z toho cukry 5g, Vláknina: 2g
Železo: 2 mg, Vápník: 12 mg, Hořčík: 40 mg, Draslík: 100 mg
 
PŘÍPRAVA: Pro nejlepší výsledek použijte mléčný napěňovač anebo alespoň ruční šlehač. Přidejte tento prášek do mléka, smetany, vody či rostlinného mléka dle svého výběru, zahřívejte a míchejte do napěnění, následně servírujte. Pro bohatou tužší konzistenci použijte 2 polévkové lžíce na 1/3 hrnku tekutiny. Pro lehčí konzistenci doporučujeme stejné množství do 3/4 hrnku tekutiny. Servírujte v malém předehřátém hrnečku anebo espresso-style šálku.

HMOTNOST: 200g


Mohlo by Vás zajímat

100% Inca’cao - Venezuela (bez přísad)

100% Inca’cao - Venezuela (bez přísad)

100% čokoládová tabulka z Rio Caribe Superior kakaa z kakaových bobů odrůdy Criollo a Trinitario, pěstovaných ve Venezuele

skladem

225 Kč 199 Kč

100% Weiss (bez přísad) 90g

100% Weiss (bez přísad) 90g

100% čokoládová tabulka z Francie.

skladem

189 Kč 179 Kč

BIO 92% GORILLA bar 85g

BIO 92% GORILLA bar 85g

BIO 92% tmavá čokoláda z kakaa národního parku Virunga v Kongu s lesním cukrem arenga ze Sulawesi.

skladem

145 Kč 129 Kč

Provozovatel webu, Adam Raw, se sídlem Metylovice 552, Metylovice, 73949, IČ: 03452824, jako správce osobních údajů, zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro fungování webových stránek a pro analytické účely a v případě Vašeho souhlasu také pro personalizaci reklam. Přečtěte si Zásady souborů cookies.

Souhlasím