Identický oligosacharid lidského mléka - Unikátní prebiotikum
2’-Fukosyllaktóza (2’-FL) je oligosacharid, přesněji, fukosylovaný neutrální trisacharid složený z jednotek L-fukózy, D-galaktózy a D-glukózy. Jedná se o nejčastěji používaný oligosacharid lidského mléka (HMO), který se přirozeně vyskytuje v mateřském mléce, tvoří asi 30% všech oligosacharidů lidského mléka. 2’-FL byla poprvé objevena v 50. letech minulého století v mateřském mléce. Oligosacharidová primární izolační technika se používá od roku 1972.
2’-Fukosyllaktóza (2’-FL) je univerzální a zcela unikátní prebiotický produkt pro užití v jakémkoli věku. Vyrábí ho přední společnost v Německu. 2’-Fukosyllaktóza je jedinečná sloučenina pocházející z mateřského mléka. Střevní flóra je důležitým hráčem, který ovlivňuje mnoho aspektů lidské fyziologie. Mateřské mléko je od přírody první potravou dítěte, které tvoří střevní flóru od základu, selektivně stimuluje růst specifických bakterií, zejména bifidobakterií. Speciální cukerné sloučeniny (oligosacharidy) v mateřském mléce, k nimž patří 2’-fukosyllaktóza, hrají klíčovou roli v tomto důležitém procesu tvorby mikrobiomů.
Už před více než 100 lety bylo zjištěno, že přirozeně prsem kojená miminka měla vždy lepší šance na přežití a silnější imunitní systém než kojenci, kteří dostali láhev. Po desetiletích výzkumu se ukázalo, že mateřské mléko obsahovalo zvláštní složení, které nelze jednoduše nahradit mlékem jiných zvířat nebo umělých mléčných přípravků.
Jedním z jedinečných aspektů mateřského mléka je to, že obsahuje vysoké koncentrace oligosacharidů. Více než 200 oligosacharidů nalezených v mateřském mléce je známo jako lidské mléčné oligosacharidy (HMO). Cukry jsou ve skutečnosti hlavními složkami mateřského mléka, následují tuky a bílkoviny. Oligosacharidy mateřského mléka tvoří po laktóze a tuku třetí největší tuhou složku lidského mléka.
Oligosacharidy jsou ve své podstatě v tomto složení a koncetraci velmi vzácné a v mateřském mléce se jedinečně vyskytují. Takové koncentrace nelze nalézt v jiném mléce nebo kojenecké mléčné výživě na bázi kravského či jiného mléka. Např. na litr mateřského mléka je koncentrace oligosacharidů 5-15 gramů, v ostrém kontrastu k 0,05 gramům na litr kravského mléka. Toto poukazuje na unikátní spojení oligosacharidů právě s člověkem a jeho zvláštním a specifickým mikrobiomem.
Oligosacharidy jsou komplexní a ojedinělé cukrové řetězce, které mají v těle jedinečný účinek. Vzhledem ke své složité struktuře a vazbám by se na ně mohlo nahlížet jako na vlákna v mateřském mléce. Oligosacharidy mateřského mléka jsou rezistentní vůči zažívacím enzymům v žaludku a dorazí neporušené do dolních střev, kde mohou vykonávat svou práci.
V mateřském mléce bylo identifikováno více než 200 různých typů oligosacharidů. Nejběžnější je 2’-fukosyllaktóza (2’-FL), s koncentrací průměrně 2 gramy na litr nebo 20-30% celkového počtu oligosacharidů. 2’-FL je jedním z nejvíce prozkoumaných oligosacharidů lidského mléka a nabízí výhody pro mladé i staré lidi tím, že napodobuje působení oligosacharidů v mateřském mléce. 2’-FL v tomto produktu se vyrábí fermentací a lze jej použít jako účinný a bezpečný doplněk stravy.
Prebiotika jsou odolná vůči degradaci v horní části zažívacího traktu a jsou používána střevní flórou ve tlustém střevě jako potrava. Avšak 2’-FL je více než jen prebiotická vláknina, má různé další biologické a fyziologické funkce. Například 2’-FL má systémové účinky, protože se může dostat do krevního oběhu a 2’-FL také poskytuje uživateli kyselinu sialovou, potenciálně nezbytnou živinu.
___________________________________
Všichni samozřejmě víme, že mateřské mléko je ideální pro kojence. Je to nejlepší základ, který jim může být dát. Jak příroda zamýšlí: z hlediska živin, imunitního systému a střevní flóry. Málokdo si však uvědomuje, že specifické cukry mateřského mléka mohou extrémně prospívat i dospělé střevní flóře. Výživa a bakterie přispívají k udržení správné rovnováhy. Toho lze dosáhnout dvěma způsoby: zdravějším stravováním a cíleným krmením zdravých bakterií. Tato strategie je životně důležitá, protože není vždy dostatečné pracovat pouze s běžnou výživou, pokud chcete cíleně zlepšit slabou střevní flóru. S 2’-fukosyllaktózou krmíte hlavně bifidobakterie. Nízká hladina bifidobakterií je mimo jiné spojena s diabetem a syndromem dráždivého tračníku. Nerovnováha ve střevní flóře je ve skutečnosti pozorována při různých klinických stavech, jako je Parkinsonova choroba, ale také úzkostné poruchy, deprese a bolesti zad. Stručně řečeno: bifidobakterie jsou důležité. Takže - měli byste vypít denně sklenici mateřského mléka? Z pochopitelných důvodů to není opravdu možné a ani přirozené nebo morální. Ve Vašem věku by jste ho pravděpodobně stejně už ideálně nestrávili. Proto může být užitečná možnost vzít si pouze ty sacharidy z mateřského mléka, které působí ideálně prebioticky na náš osobitý mikrobiom.
Osa střeva a mozku
Přímému spojení mezi střevy a mozkem prostřednictvím vagusového nervu konečně věda věnuje stále více pozornosti. V důsledku toho se v posledních letech znalosti o tomto životně důležitém systému enormně zvýšily. Zdá se že osa mozku a střeva je ústředním prvkem našeho zdraví. Střeva a mozek jsou neustále zapojeny do obousměrné komunikace. Způsoby, jak pozitivně ovlivnit tuto komunikaci, se zdají být velmi zajímavou strategií v oblasti zdraví.
Vhodné pro kojence, mladé lidi i dospělé
Prebiotikum specifické pro Bifidobacterium
Doplněk podpory osy střeva-mozku prostřednictvím vagus nervu
Pro malé pomocníky ve střevech a proti nezvaným hostům ve střevech
Určeno pro jedince zaměřené na podporu lidského mikrobiomu, imunitního systému a homeostáze prostřednictvím jemu zcela přirozených látek
Raw´s HMO 2´-FL - Doplněk Stravy
Hmotnost: 250g
Složení: 100% oligosacharid mateřského mléka (standardizováno na obsah min. 94% 2’-Fukosyllaktózy (2’FL))
Doporučené dávkování: Jednorázová dávka 5g (1 mírně navršená odměrka), lze dávkovat i vícekrát denně, doporučená denní dávka až 3 jednorázové dávky. Rozmíchat ve vodě, jogurtu, kaši či lze nechat rozpustit v ústech přímo. Doporučená denní dávka se nesmí překročit.
Alergeny: mléko
Omezení: nenahrazuje pestrou stravu. Nevhodné při alergii na použitou surovinu.
Vyrobeno v ČR, distributor: www.AdamRaw.cz
Mohlo by Vás zajímat
BIO sušené RAW baby banánky v čokoládě Naturkostbar (Swiss) 150g (CZ-BIO-002)
Nejvyšší kvalita sušených baby banánků na trhu v opojné kombinaci s řemeslnou čokoládou z Ugandských bobů. Švýcarská řemeslná manufaktura, sušeno do 41°C, BIO certifikováno.
skladem
429 Kč
BIO sušené klementinky v čokoládě Naturkostbar (Swiss) 100g (CZ-BIO-002)
Úžasné křupavé, sladké italské organické mandarinky klementinky obalené v 73% jednodruhové bean-to-bar čokoládě (Uganda) od Naturkostbar. Švýcarská řemeslná manufaktura, BIO certifikováno.
skladem
429 Kč
BIO RAW černozemní jahody Naturkostbar (Swiss) 50g (CZ-BIO-002)
Nejvyšší kvalita lyofilizovaných BIO a RAW jahod na trhu z ukrajinské černozemě v ekologickém zemědělství drobných farmářů. Švýcarská řemeslná manufaktura, sušeno do 41°C, BIO certifikováno.
skladem
379 Kč