Ultimátní před-tréninková surová čokoláda. Životabudič od Naive. Zpracováno zcela RAW za nízkých teplot.

"Často se mě ptají, proč jsem se rozhodl vyrábět čokoládu." Před odpovědí vždy váhám. Měl bych raději vyprávět dlouhý a poutavý příběh o svém divokém nápadu, nebo bych měl jednoduše říct, že jsem uviděl díru v trhu? Pravdou je, že ani jedna z těchto odpovědí není zcela správná. Čokoláda je jako můj vlastní život - hořká i sladká. Byla vždy můj neustálý společník, který mě viděl růst z bezstarostného dítěte ve zcela donkichotského dospělého. Čokoláda je stejně bujná jako můj nejživější sen a pokorná jako moje jednoduchá realita. Ochutnávkou čokolády Naive dáváte smysl mému celoživotnímu projektu - a za to vám chci osobně poděkovat. “ -Domantas Užpalis

Domantas Uzpalis Chocolate naive | Pure products, Artisan chocolate, Naive

RAW PORCELANA od Naive je nejsilnější čokoláda, jakou Domantas Užpalis kdy vytvořil. Určena pro nejdrsnější povahy je uměleckým dílem s nejvyšším obsahem bioaktivních látek surových světlých porcelánových bobů (bílé kakao) z Kolumbie (Hacienda Betulia criollo porcelana). Díky surovému zpracování, které bylo vyvinuto s Litevskými vědci a použito poprvé pro výrobu fialové čokolády Molecules a díky použití nejdrsnější odrůdy bílého Kolumbijského criolla, je tato čokoláda vzpruhou, ,,která postaví na nohy i mrtvého". Je třeba ji brát po malinkých kouscích v terapeutické dávce spíše jakoby šlo o doplněk stravy.

Již při tvorbě Molecules zkoumal Domantas chemické složení kakaa a zjistil, že jde o úžasný přírodní zdroj pro antioxidanty, polyfenoly, endokanabinoidy (anandamid/n-arachidonoylethanolamin a sloučeniny strukturově podobné endokanabinoidům) a alkaloidy. Slovo anandamid pochází ze sanskrtu z „Ānanda“ neboli „blaženost“.  Jako neurotransmiter je anandamid prekurzorem euforických pocitů a dobré nálady. ,,Terapeutická dávka těchto chemikálií může změnit chemii mozku a vyvolat euforii. Ve spolupráci s vědci jsem vyvinul proces zachování velkého množství endorfinů, antioxidantů, stopových minerálů a vitamínů přirozeně přítomných v kakau. Tato čokoláda je věnována lidem, kteří chtějí hacknout vlastní biologii.´´ V čerstvých kakaových bobech se vyskytuje více než tři sta fytochemikálií a obsahuje téměř čtyřikrát více antioxidantů než industriální tmavá čokoláda. Vyvinuli jsme metodu, jak to vše co nejvíce zachovat. Již od fermentace a sušení vybraných bobů se postupuje velmi specificky. Výsledkem je mohutná koncentrace množství fenolických sloučenin a přírodních fytochemikálií na porci.

RAW PORCELANA je nabitá aktivními látkami rozdávajícími sílu a nabíjejícími jako "kakaová elektřina". Zkusil jsem stovky čokolád, zejména 100%, na které se přímo specializuji, ale nikdy jsem nic silnějšího nezažil. Okamžitý efekt, brutálně drsná chuť, nesrovnatelná síla s žádným jiným kakaovým produktem, co jsem dosud před tréninkem použil - a to vše navíc s relativně miniaturní dávkou (1 kousek 5-10g). Což dokonale koresponduje s mou ideou tzv. "bohaté skromnosti". Jsem nadšený a kromě instantního respektu k samotné tabulce (po vyzkoušení každý pochopí) mám zejména vděk a pokoru k omezenému množství této nano_lot mini-šarže, kterou mistr Domantas vytvořil výhradně nám na zakázku.

Barva samotné čokolády je velmi světlá, přestože jde o hořkou 70% tabulku. Je vyrobená unikátním procesem, který bioaktivní obsah bílého kakaa maximálně zachovává. Výsledkem je nálož takových látek a živin, která se blíží spíše ,,doplňku stravy´´. A to jde po požití velmi cítit. Raw Porcelana je velmi drsná, a jde o silnější životabudič než káva nebo 100% čokolády. Kombinace brutálně hořké a svírající, tříslovinné a trpké chuti s mega intenzitou kakaa vytváří okamžitě od jazyka kaskádu reakcí zejména skrze játra a nervový systém. Kromě nootropického a nabuzujícího efektu je tato tabulka velmi (nejen dle ajurvédy a TČM) vzácná a významná ve vztahu k doplnění často chybějících chutí do jídelníčku, kterými jsou právě hořkost a trpkost, jež mají důležité terapeutické hodnoty pro šlachy, které jsou řízeny játry, pro fascii a zrak i pro nervovou soustavu a další systémy těla. Hořkost posiluje játra a sekundárně tak čistí krev a vyztužuje celý organismus. Je to malá míra tzv. "zdravé toxicity" která dělá téměř z každého jedu v terapeutické mini-dávce vlastně lék. Této unikátní čokolády stačí pro kýžený efekt velmi malinký kousek a vydrží tak i na několik týdnů.

Bílé kakao je mezi znalci považováno za svatý grál kakaa. Je to puritánská nejčistší forma kakaa a byla v historii považována za nejkvalitnější a nejdražší! Zarezervoval jsem si malou šarži těchto vzácných bobů od legendárního pěstitele kakaa, Hacienda Betulia z Kolumbie. Požádali jsme je, aby upravili svůj fermentační proces, aby byl maximálně zachován charakter surového bobu. Tato tabulka nano_lot je nabitá antioxidanty, charakterem a inovacemi, zatímco barva podobná karamelu vás uchvátí k naprosté gastronomické porážce. -Domantas Užpalis

Raw Porcelana je mj. plná mastných kyselin, hořčíku, vápníku, mědi, thiaminu, riboflavinu, síry a dalších mikroelementů, vhodných pro imunitní systém. Antioxidační složení je pak už kvůli světlé barvě bobů samozřejmě odlišné od běžného tmavého (někdy až fialového a silně pigmentovaného) kakaa a obsahuje sice jen polovinu stejných typů kakaových antioxidantů, ale zato 1000x více méně známého flavonoidu zvaného myricetin. Má také výrazně vyšší hladinu různých jiných fenolových kyselin a nativních alkaloidů vlastních bílému porcelánovému kakau.

GENETIKA KAKAA: Hacienda Betulia je švýcarsko-kolumbijský rodinný podnik, který se nachází v tradiční oblasti pěstování kakaa v Kolumbii. Krásná krajina se svými „ideálními půdními a environmentálními podmínkami“ se nachází na východ od hlavního města provincie Medellin. Betulia úspěšně začlenila všechny požadované prvky udržitelné kakaové plantáže. Všechny důležité faktory byly pečlivě řešeny, od vědecké analýzy půdy a genetických testů testu až po udržitelné zemědělské postupy a sofistikovaný koncept fermentace bobů. Po letech vývoje, inovací a nadšené práce konečně vznikla vize kolumbijského kakaa criollo s ara a komplexními tóny. Hacienda Betulia pěstuje tři exkluzivní místní kolumbijské odrůdy criollo pocházející z obce Makro, Antioquia. Po dlouhém pozorování byly vybrány místní produktivní stromy s jemnou chutí criollo. Tyto criollosové kakaovníky dostali jméno „Betulia“. Vybrané stromy, rozlišené podle daných referencí (B6, B8 a B9) byly následně množeny v průběhu času pouze lokálně. Všechny "Betulias" se množí důsledným roubováním: neexistuje křížení s jinými odrůdami.

Criollo Betulia se tedy sbírá z výhradně lokálně kultivovaných kakaovníků v Maceu v Kolumbii. Nepoužívají se žádné importované stromy. Criollo Betulia je skutečným „místním“ členem kolumbijské rodiny kakaovníků. Hacienda Betulia používá přesný řízený fermentační proces k dosažení vyváženosti mezi komplexními kakaovými chutěmi a maximálními zdravotními přínosy kakaa. Každý krok anaerobní a aerobní fáze je pečlivě zvládnut. Teploty bobů a hodnoty pH jsou měřeny regulačně, aby se identifikoval správný okamžik pro otočení během fermentace.

MINERÁLNÍ OBSAH: Špičkové kakao je prvotřídním zdrojem základních minerálů. Raw Porcelana překračuje hranici mezi jídlem a medicínou. Obsahuje terapeutické dávky mědi, hořčíku, železa, vápníku, fosforu, chromu, zinku a dalších.

ANTIOXIDANTNÍ OBSAH: Kakao se řadí na vrchol mezi všemi potravinami bohatými na antioxidanty a je z velké části studováno právě kvůli antioxidačním vlastnostem fenolických složek, jako jsou fenolové kyseliny, prokyanidiny a flavonoidy. Nesprávné zpracování může dramaticky snížit hladinu antioxidantů, takže společnost Naive v tomto případě zacházela s boby zvláštním způsobem, aby tento specifický obsah uchránila před degradací. 

NEUROAKTIVNÍ LÁTKY: Raw Porcelana obsahuje jedinečný koktejl přírodních chemikálií působících na mysl, které katalyzují uvolňování serotoninu, dopaminu a endorfinů v mozku. Neuroaktivní chemikálie kakaa vrcholí v krvi 2-3 hodiny po požití a mají poločas rozpadu až 7-12 hodin.

Co je Nano_Lot?

Během našich dlouhých let výroby čokolády jsme s Naive navázali krásné a dalekosáhlé vztahy s pěstiteli kakaa a družstvy z celého světa. Podle našich osobních zkušeností pocházejí ta nejlepší kakaa spíše z velmi malých farem a jsou připravována pomocí unikátnch posklizňových metod šitých na míru. Vždy jsme chtěli vyhledávat, nakupovat a zpracovávat nejexkluzivnější a omezené kakaa na světě a také pak pozvat další milovníky čokolády, aby se připojili k tomuto nekonečnému chuťovému dobrodružství. Jedná se o společensky odpovědnou spolupráci s důrazem na vzdělávání se v oblasti kakaa. Naše kakaové boby pocházejí z vybraných farem, které produkují výjimečně kvalitní boby, jež však bohužel nejsou široce dostupné - některé takové farmy produkují pouhých 30 kg svých bobů ročně.

Kakaa Nano_Lot jsou k dispozici ve velmi omezeném množství a následně pouze v určitých obdobích roku, což znamená, že jakmile jsou pryč, jsou pryč. Ty, které se společnost Naive rozhodla představovat, se mohou pochlubit nejvyšším hodnocením, jsou dotupné v minimálním množství vždy v limitované kolekci a poskytují jedinečný zážitek z ochutnávky. Je jisté, že se jedná o nejlepší kakaa na světě, už kvůli množství výzkumu a vývoje, které jim bylo poskytnuto.

Nano_lot RAW PORCELANA tabulek bylo vyrobeno pouze 600ks.

O Domantasově Naïve

V malém městečku na východní straně Litvy vyrábí Chocolate Naive své unikátní čokolády ,,od bobů po tabulku". Každé brzké ráno čokoládový mistr pečlivě praží čerstvé kakaové boby, jejichž lahodná vůně jemně probouzí obyvatele města. Stejně jako před sto lety se v Naive kakaové boby pomalu konšují, aby se uvolnila jejich mimořádná paleta chutí s tóny ovoce, ořechů a květin. Tyto ručně vyrobené tyčinky jsou uloženy na později, aby vyzrály a pak se vytvářejí různorodé řady příchutí s přírodními superpotravinami a kořením. V Chocolate Naive, jednom z pouhých 200 výrobců tohoto typu na celém světě, začíná celý výrobní cyklus již sušeným kakaovým bobem...

Špičkové kakaové boby jsou pečlivě vybírány z výjimečných farem. Poté jsou transportovány starými námořními cestami do Evropy a nakonec do Litvy, domova Chocolate Naive. Pro Naive jsou nejdůležitější dva klíčové principy: Zaprvé - pracují pouze s těmi nejlepšími ingrediencemi na světě. Zadruhé - snaží se stát řemeslníky světové úrovně v práci s těmito ingrediencemi. Toď vše. Naive vyrábí čokoládu způsoby, které maximálně pomáhají odhalit charakter konkrétního kakaového bobu. Čokoláda se konečně zrodí až po pečlivé analýze chuti, barvy, vůně a struktury. Již nějakou dobu Naive výrobky staví Litvu na mapu delikates jako vycházející hvězdu světové gurmánské čokolády. Zažijte si sami na sobě kus našeho tajemství.

Domantas Uzpalis

Tato unikátní tmavá 70% čokoláda bez emulgátoru a jakýchkoli zbytečných aditiv je mimo výše zmíněného stejně jako všechny kvalitní čokolády velmi bohatá na energii stabilních kakaových tuků, specifickou vlákninu, bílkoviny, minerály, antioxidanty a teobromin. Dle nutričního složení a množství tuku/sacharidů/bílkovin, které je díky původu bobů a zpracování specifické a unikátní pro každou značku a druh čokolády je možné vyčíst i očekávat zajímavé rozdíly. 

Raw Porcelana je oslazena surovým třtinovým cukrem v množství 15g na celou tabulku, což je ekvivalent přírodního obsahu cukru v cca jednom jablku.

HMOTNOST: 50g
VYROBENO: Litva Země původu kakaa: Kolumbie
SLOŽENÍ: Nano_lot bílé kakao porcelana, třtinový cukr. Obsah kakaové sušiny min. 70 %. Může obsahovat stopy mléka, oříšků a arašídů.

VÝŽIVOVÉ ÚDAJE NA 100 G:

Energetická hodnota
2506 kJ/599 kcal
Tuky 40 g
z toho nasycené mastné kyseliny 23 g
Sacharidy 58 g
z toho cukry 35 g
Bílkoviny 4 g
Sůl 45mg

Aroma profil/tóny - hořkost, svíravost, trpkost, tříslovina, jemná vysušující dochuť se sladkým nádechem

SKLADOVÁNÍ: Skladujte v chladu a suchu.


Mohlo by Vás zajímat

100% AMEDEI Madagascar (bez přísad) 2KG (pecky)

100% AMEDEI Madagascar (bez přísad) 2KG (pecky)

Madagaskarská stovka od Amedei z Toskánska v obřím balení 2kg pecek profi gastro.

skladem

3 999 Kč 3 799 Kč

70% SuperChocoBerryBarleyNibblyNuttylicious - Omnom 60g

70% SuperChocoBerryBarleyNibblyNuttylicious - Omnom 60g

Omnomův Islandský ,,take on trail mix" aka jídlová 70% bean to bar čokoláda s plody, plná energie na túru, kempování, výlet, trénink či práci.

skladem

159 Kč

100% Friis-Holm (bez přísad) 25g

100% Friis-Holm (bez přísad) 25g

100% čokoládová minitabulka Friis-Holm La Dalia oceněná zlatem.

skladem

99 Kč

Provozovatel webu, Adam Raw, se sídlem Metylovice 552, Metylovice, 73949, IČ: 03452824, jako správce osobních údajů, zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro fungování webových stránek a pro analytické účely a v případě Vašeho souhlasu také pro personalizaci reklam. Přečtěte si Zásady souborů cookies.

Souhlasím