Toto není jen další skutečně garantovaný Raw (surový) med v mojí nabídce ale velmi unikátní výsledek brainstormingu s mistrem Domantasem Užpalisem z chocolate Naive. Více Raw už to nejde. Med pochází z biodynamického včelařství lesní oblasti Litvy a jedná se o ultra surový medový elixír včel, ve kterém najdeme nativně úplně vše od plástve, přes pyl a propolis až po samotné včelí maso a chitin.

V Japonsku existuje pokrm ze včelího masa hačinoko, který v sobě kombinuje sladkou příchuť i hřejivě živočišný obsah. Konzumujete totiž bílkovinami a vitaminy našlapané včelí maso, tedy larvy, kukly, „červíky“ i kusy dospělých včel. V Naive medu je tomu zrovna tak, chuť včel je však zcela neutrální a skrze sytou sladkost medu a pestrou škálu ostatních chutí tohoto elixíru nejde téměř cítit.

Zdrojem včelího masa mohou být dospělé včely, kukly či larvy. Častěji bývají využívány larvy a kukly. Vzhledem k veliké kulturní odlišnosti Evropy od zbytku světa je však tento (ve východní apiterapii) významný včelí produkt u nás zcela na okraji zájmu a nepochopen. V ostatních obydlených částech světa je hmyz běžnou součástí jídelníčku, vyhledávanou pro jeho ultra-vysokou výživovou hodnotu a relativně snadné získávání i udržitelnost. Včelí kolonie, jež podléhají přirozenému koloběhu nevyjímaje. Domorodí obyvatelé při nalezení hnízd včel dokonce často upřednostňují plásty se včelím plodem před mednými zásobami. V Japonsku a Číně jsou trubčí larvy, kukly i dospělé včely prodávány v konzervách jako delikatesy podobně jako třeba ve Francii šneci.

Sušená včela medonosná (dospělec) obsahuje až 50 % bílkovin, cca 8 % tuků (neobsahujících cholesterol), cca 27 % cukrů (létavka s medným váčkem plným nektaru, jinak 0%) a cca 11% významného chitinu. Nezanedbatelný je také obsah vitamínů a minerálů vč. vit. D! a všech esenciálních aminokyselin. Oproti ostatnímu jedlému hmyzu má včela (zejména z pohledu "civilizovaného" člověka) mnoho výhod: včely v úlu udržují úzkostlivě čistotu. Navíc ke své výživě využívají med a pyl, který běžně konzumujeme také. Dospělé včely v úlu nekálí. V mnoha zemích domorodci konzumují včely od plodů přes kukly až k dospělým tělům a masu přímo žvýkáním čerstvých včelích plástů či s medem a pergou. Chuť i výživová hodnota je vždy umocněna pylem a medem, který navíc včelí těla přirozeně zakonzervuje.

Biodynamické 130 let staré včelíny Naive se nachází ihned vedle lesa, kde včely shromažďují svůj vynikající nektar. Díky své jedinečné poloze je med a pyl tmavě jantarově zbarvený a má tóny mechové země a lesa. Z pohledu znalce je tato produkce více než bio. Za více než 10 let produkce své unikátní čokolády navázala společnost Naive krásné a úzké vztahy s lokálními producenty pracujícími v souladu s přírodou po celé planetě. Avšak dle slov zakladatele a jeho bohatých zkušeností jsou to ty nejmenší produkce a farmáři, často z odlehlých lokalit, kteří produktují ty nejlepší suroviny, většinou navíc zcela řemeslnými a tradičními postupy, předávanými z generace po generaci.

Barva a konzistence medu se může lišit na základě ročních období.

Surový živý nepasterizovaný med (RAW)

O neuvěřitelnosti včel nemá ani smysl zase začínat protože jejich alchymii člověk nikdy dokonale neporozumí, stejně tak, jako jejich nebo svojí existenci. Nejen že jsou tu včely déle než my, ale jejich život a existence je z určitého pohledu takřka ve všem před námi - zejména přírodním soužitím, vlastní harmonií, podporou a nepostradatelností pro všechno živé. Všechny včelí produkty jsou vlastně tajemná přírodní alchymie a já osobně je považuji za jeden z největších darů lidstvu, co se živin týče. Gramem ke gramu a synergií složení neexistují na planetě zemi dokonalejší potraviny, než jsou výsledné produkty práce neuvěřitelných včel - ať už jde o med, ambrosii nebo mateří kašičku ale i další suroviny... Je známo, že kdyby všichni top vědci světa a nejlepší laboratoře lidstva dohromady zkusili vyrobit opravdu nejlepší a nejdokonalejší doplňky stravy pro lidské zdraví - vznikalo by jen něco podobného včelím produktům. Ani do těch originálních však moderní člověk stále nevidí, není schopen stvořit ani základní med a velká množství látek a část obsahu v Ambrosii(fermentovaném včelím pylu) anebo Mateří kašičce ještě ani neobjevil - ani nepojmenoval - ani správně nepochopil. (velmi podobně je tomu u lidského mateřského mléka)

 Přírodní, nepasterizovaný, nefiltrovaný (živé enzymy, vitamíny, minerály a všechny ostatní živiny jsou zachovány jako celistvé jídlo) - čerstvé, přímo z včelího úlu! Nezpracovaný surový stav poskytuje maximální hladinu přírodních antioxidantů a plně prospěšných faktorů jako funkční celistvá potravina. Přirozeně krystalizovaný, energeticky nabitý - skutečný surový med.

Pouze pravý surový med, který nikdy nebyl zpracován, krystalizuje s intenzitou a má plně prospěšné vlastnosti, které měla příroda v úmyslu. Antioxidační aktivita: Známé přírodní antioxidační sloučeniny v tomto naturálním sladidle existují pro jeho zachování (konzervaci) a kvalitu, proti žluknutí a zabarvení - proto se uzavřený surový med nikdy nezkazí. Hladiny antioxidantů nalezených v medu jsou hmotnostně podobné některým druhům ovoce a zeleniny.

Atletický výkon: Med je skvělý zdroj energie před tréninkem, který pomáhá vytrvalosti sportovce a pomáhá svalům sportovce zotavit se po závodě nebo cvičení.

Kosmetické vlastnosti: Med je přírodní zvlhčovač, což znamená, že má schopnost přitahovat a zadržovat vlhkost. Zkuste použít med do obličejových masek, koupelových olejů, vlasových kondicionérů a dalších.

Med je chutí sladší než cukr, takže na případné slazení je vždy potřeba méně. Studie ukázaly, že jídla připravená s medem vydrží déle a skvěle chutnají.

Tento med se nikdy násilně a tepelně nezpracovává, aby byl tekutý (roztíratelný).

  • 100% čistý, nepasterizovaný a živý med
  • Přímo ze 130 let starých biodynamických úlů umístěných v lesní oblasti Litvy (daleko od městských znečišťujících látek)
  • Úžasná a plná chuť (velmi odlišná od medu v supermarketu)
  • Nejvyšší možné množství živých enzymů, vitamínů, minerálů, antioxidantů a léčivých látek medu
  • Prebiotické vlastnosti: Pomáhá podporovat růst a aktivitu bifidobakterií.
  • Včetně plástve a včel, poskytujících výslednému produktu unikátně vysokou výživovou hodnotu

JE KAŽDÝ MED RAW?

Každý jeden med, který v obchodě běžně koupíte, je tepelně upravený. Dělá se to tak odjakživa, tekutý se lépe plní do lahví, snáze se čistí a dobře se s ním manipuluje i u vás doma. Ještě vyšší teplotou se pak totiž rozbíjí i krystalická mřížka a med se stáva tekutým. Podle zákona je dovoleno med zahřívat na max. 50° – 55°C tak, aby se v něm nevytvořili nežádoucí enzymy HMF (hydroxymetylfurural). Tyto látky nejsou nijak extra škodlivé, ale naznačují, že se to s ohříváním přehnalo a med přišel o většinu svých léčivých látek a enzymy. Běžně jsou na to všechny Raw medy testovány. I když se medy tedy tváří jako nezahřáté, tak už jen pro rozmýchání před klasickým zpracováním ve velkých nerezových nádobách se vždy zahřívají většinou při teplotách někde mezi 40-55°.

JE MED OD VČELAŘE RAW?

I kdybyste se jako včelař sebevíce snažili, málokdy by se vám povedlo vyprodukovat opravdu RAW med. Tepelně neupravovat si můžou dovolit jenom ti včelaři, kteří vytáčí med z pláství přímo do lahví (to znamená ti nejmenší) nebo nádob, ze kterých ho potom plánují i konzumovat (to je právě tento med). Tím běžně nedocílí dokonalé čistoty (zde je cíl opačný takže to nevadí, v medu chceme nechat úplně vše). Tepelně neopracovaný med bývá navíc tvrdý jako kámen (dle druhu). Jakmile ho vytočíte, ztuhne a bez toho aniž byste ho zahřáli ho můžete začít akorát tak bagrovat. Žádné nalévání do sklenic se nekoná.

Trendy ve stravování jsou na vzestupu už dlouhá léta a mezi nimi i populární RAW styl, který upřednostňuje potraviny upravované do 40°C. Jestli je u něčeho dobré jíst to za syrova, tak u medu!

Doporučuji všem dohledat si dál na internetu nebo jiných zdrojích dodatečné informace k efektům syrového medu, budete velmi překvapeni!

Doporučená terapeutická denní dávka začíná na 1 čaj. lžičce kvalitního medu, pamatujte, med není pro člověka zdrojem nebo náhradou potřebných kalorií, ale spíše léčebným a doplňkovým přírodním produktem terapeutické kvality a síly - přejídání se medem kvůli jeho chuti tedy nemá žádné násobné účinky anebo smysl! Nezapomínejte na RW myšlenku prosté "Bohaté skromnosti".

Balení: 460g Složení: RAW včelí med*, plástev*, včelí těla*

*divoké, zcela přírodní produkce

Krajina Původu: Litva (lesní oblast)

Trvanlivost: (najdete na boku krabice obalu)

Nutriční hodnoty: Energetická hodnota kJ: 1271/Kcal: 310

Tuk: 0g Sacharidy: 76,4g, z toho cukry: 76,4g, Bílkoviny: 1g

Produkce: Mulate UAB (Zietelos 3, Litva) www.chocolatenaive.com

"Tisíce věků odešlo do neznáma. Mnohé bouře přehnaly se světy všemi, ale včely - vzor síly, kázně a práce - přetrvaly." Můj respekt a úcta Včelám navždy... 

 


Mohlo by Vás zajímat

2’-Fukosyllaktóza (oligosacharid lidského mateřského mléka) 40g

2’-Fukosyllaktóza (oligosacharid lidského mateřského mléka) 40g

Unikátní oligosacharid, který se přirozeně vyskytuje v mateřském mléce, tvoří asi 30% všech oligosacharidů lidského mléka.

není skladem

1 190 Kč 999 Kč

RAW Manukový med NUI (extra silný MGO 800+) 250g

RAW Manukový med NUI (extra silný MGO 800+) 250g

Unikátní druh RAW medu z Nového Zélandu v nejvyšší dostupné koncentraci.

skladem

2 290 Kč 1 999 Kč

SLEEPbiotic - Natural Stacks 292g

SLEEPbiotic - Natural Stacks 292g

Přírodní formule rezistentních škrobů s unikátním prebiotickým efektem.

skladem

1 199 Kč

Provozovatel webu, Adam Raw, se sídlem Metylovice 552, Metylovice, 73949, IČ: 03452824, jako správce osobních údajů, zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro fungování webových stránek a pro analytické účely a v případě Vašeho souhlasu také pro personalizaci reklam. Přečtěte si Zásady souborů cookies.

Souhlasím