Chocolate Naive Lithuania | Artisan Foods from Italy

Naive kolekce Theobromaz

Touto řadou představila Naive originální přístup v tvorbě ultra-raritní čokolády, kterou vyzývá hlavně zvědavé gurmány a milovníky kakaa na cestu k prozkoumání nových tvarů, částí a vrstev celého kakaového ovoce, aby ochutnali čokoládu novým způsobem. Tím, že pro tuto limitovanou kolekci Domantas Užpalis použil vzácné bílé heirloom a divoké jaguáří kakao oslovil zejména ty nejnáročnější. 

"Často se mě ptají, proč jsem se rozhodl vyrábět čokoládu." Před odpovědí vždy váhám. Měl bych raději vyprávět dlouhý a poutavý příběh o svém divokém nápadu, nebo bych měl jednoduše říct, že jsem uviděl díru v trhu? Pravdou je, že ani jedna z těchto odpovědí není zcela správná. Čokoláda je jako můj vlastní život - hořká i sladká. Byla vždy můj neustálý společník, který mě viděl růst z bezstarostného dítěte ve zcela donkichotského dospělého. Čokoláda je stejně bujná jako můj nejživější sen a pokorná jako moje jednoduchá realita. Ochutnávkou čokolády Naive dáváte smysl mému celoživotnímu projektu - a za to vám chci osobně poděkovat. “ -Domantas Užpalis

Domantas Uzpalis Chocolate naive | Pure products, Artisan chocolate, Naive

Raritní heirloom čokoláda z Domantasovi kolekce Theobromaz, vyrobena z bílých kakaových bobů z dědictví a lyofilizované kakaové buničiny (mrazem sušený sliz, který spojuje kakaové boby uvnitř kakaového lusku).

Asi nejbláznivější výtvor, jaký kdy Domantas Užpalis vyvinul. Čerstvé syrové kakaové boby jsou obklopeny bílým slizem nazývaným kakaová placenta, také známým jako dřeň/buničina, ta je přirozeným zdrojem bioaktivních fenolových sloučenin se značnou antioxidační aktivitou. V buničině kakaa jsou identifikovány následující antioxidanty: flavonoidy, fenolové kyseliny, isoflavony, antokyany, proantokyanidiny a alkaloidy. Epikatechin a gallocatechin jsou nejhojnější flavonoidy, zatímco kyselina sinapinová a ferulová jsou nejkoncentrovanější fenolové kyseliny. Theobromin, hořký alkaloid podobný ve své struktuře (ale odlišný vlastnostmi) kofeinu, je spolu s teofylinem a kofeinem nejpozoruhodnější alkaloidní složkou v buničině kakaa. Buničina je navíc bohatá na organické kyseliny (kyselina vinná, jablečná, mléčná, octová, citrónová a kyselina propionová), přičemž kyselina citrónová je nejhojněji zastoupená.

Domantas tuto buničinu suší mrazem, aby si zachovala maximum svých aktivních látek a spojuje ji se vzácnou 70% heirloom čokoládou z bílých bobů. Chuť a složení buničiny se mezi kakaovými odrůdami hodně liší, od výrazné a kyselé jako limeta, až po velmi jemnou, sladkou a ovocnou chuť podobnou mangu nebo liči. Vždy je však bohatá na vitamíny a antioxidanty. Lyofilizací buničiny, se výsledná struktura podobá sněhové pusince s působivou karamelovou barvou.

Hrubá, ale krémová struktura. Květinové a sladké ovocné tóny. Tóny šampaňského s liči a mangem. Když se svým jazykem dotknete dužiny kakaa, můžete cítit štiplavé a citrusové tóny, ale když ji ochutnáte, chuť je opačná: sladká a jemná s květinovou vůní a příjemnou strukturou. Žádná svíravost ani hořkost. Dlouhá dochuť.

O Domantasově Naïve

V malém městečku na východní straně Litvy vyrábí Chocolate Naive své unikátní čokolády ,,od bobů po tabulku". Každé brzké ráno čokoládový mistr pečlivě praží čerstvé kakaové boby, jejichž lahodná vůně jemně probouzí obyvatele města. Stejně jako před sto lety se v Naive kakaové boby pomalu konšují, aby se uvolnila jejich mimořádná paleta chutí s tóny ovoce, ořechů a květin. Tyto ručně vyrobené tyčinky jsou uloženy na později, aby vyzrály a pak se vytvářejí různorodé řady příchutí s přírodními superpotravinami a kořením. V Chocolate Naive, jednom z pouhých 200 výrobců tohoto typu na celém světě, začíná celý výrobní cyklus již sušeným kakaovým bobem...

Špičkové kakaové boby jsou pečlivě vybírány z výjimečných farem. Poté jsou transportovány starými námořními cestami do Evropy a nakonec do Litvy, domova Chocolate Naive. Pro Naive jsou nejdůležitější dva klíčové principy: Zaprvé - pracují pouze s těmi nejlepšími ingrediencemi na světě. Zadruhé - snaží se stát řemeslníky světové úrovně v práci s těmito ingrediencemi. Toď vše. Naive vyrábí čokoládu způsoby, které maximálně pomáhají odhalit charakter konkrétního kakaového bobu. Čokoláda se konečně zrodí až po pečlivé analýze chuti, barvy, vůně a struktury. Již nějakou dobu Naive výrobky staví Litvu na mapu delikates jako vycházející hvězdu světové gurmánské čokolády. Zažijte si sami na sobě kus našeho tajemství.

Domantas Uzpalis

Tato speciální tmavá 70% čokoláda je stejně jako všechny kvalitní vysokoprocentní tabulky velmi bohatá na energii stabilních tuků, specifickou vlákninu, bílkoviny, minerály, antioxidanty a teobromin - dle nutričního složení a množství tuku/sacharidů/bílkovin, které je díky původu bobů a zpracování specifické a unikátní pro každou značku a druh, je možné vyčíst i očekávat zajímavé rozdíly.

Kakaová buničina v 70% tmavé heirloom čokoládě od Naive je oslazená organickým surovým třtinovým cukrem v množství 18g na celou tabulku (ekvivalent množství přírodního cukru v cca jednom jablku).

HMOTNOST: 60 g
VYROBENO: Litva Země původu kakaa: Mexiko
SLOŽENÍ: Heirloom 70% čokoláda (bílé kakao, třtinový cukr*, kakaové máslo*), mrazem sušená kakaová buničina. Obsah kakaové sušiny min. 70 %. *Organické

VÝŽIVOVÉ ÚDAJE NA 100 G:

Energetická hodnota
2287 kJ/546 kcal
Tuky 48 g
z toho nasycené mastné kyseliny 25 g
Sacharidy 36 g
z toho cukry 30 g
Bílkoviny 8 g
Sůl 300mg

Aroma profil/tóny - Květinové a ovocné. Mango a liči s podtóny šampaňského. Citronový tvaroh. Yuzu. Náznak hořkosti citrusové kůry.

SKLADOVÁNÍ: Skladujte v chladu a suchu.


Mohlo by Vás zajímat

AMBROSIA (tmavá pylová čokoláda s medem) Naive 57g

AMBROSIA (tmavá pylová čokoláda s medem) Naive 57g

67% speciální litevská tmavá čokoláda Naive s fermentovaným včelím pylem - ambrosií.

skladem

195 Kč

99% Noir Infini - Michel Cluizel 70g

99% Noir Infini - Michel Cluizel 70g

Prémiová "skoro stovka". 99% bean to bar čokoláda Noir Infini s dotekem koření.

skladem

149 Kč

BIO 80% Awajún 85g

BIO 80% Awajún 85g

BIO 80% tmavá čokoláda z kmenového criollo kakaa indiánů Awajún z Peru.

není skladem

145 Kč 139 Kč

Provozovatel webu, Adam Raw, se sídlem Metylovice 552, Metylovice, 73949, IČ: 03452824, jako správce osobních údajů, zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro fungování webových stránek a pro analytické účely a v případě Vašeho souhlasu také pro personalizaci reklam. Přečtěte si Zásady souborů cookies.

Souhlasím