Klíčený bezlepkový BIO oves (360g)
Raw naklíčená Avena Sativa bez lepku a v BIO kvalitě. Zobrazit více
Netajím se tím, že ve smyslu zdraví jsem proti zrninám všeho typu a nedoporučuji je - jsou pro lidské tělo stejně nepřirozené (a nebezpečné) jako vrcholové sporty a výkony v posilování nebo Workoutu. Toto vyučuji na přednáškách, kempech, srazech a všude jinde. Bezpochyby však také jdou perfektně ruku v ruce s těmito výkonnostními vášněmi a typy sacharidů a energie, které zrniny obsahují se nedají pro potřeby vrcholového sportovce jen tak lehce nahradit nebo obejít. I z toho důvodu na mém webu již našel místo například aktivní klíčený fermentovaný ječmen od Sunwarrioru. Doplnění glykogenu a pozvolná sacharidová energie, kterou zrniny poskytují je neskutečným plusem (anebo nezbytností) pro spoustu sportů a pohybových aktivit závislých na glykogenu. Když člověk navíc ví, jak zrniny správně připravit před jejich finální konzumací - může moudře minimalizovat jejich negativní stránky a naopak maximalizovat to pozitivní...
Jelikož já osobně žiji naplno tím, co mě baví - a to je Workout, sport a pohyb všeobecně. tak také dělám určité kompromisy mezi "dokonalým" přístupem ke zdraví (kde by zrniny neměli místo) a výkonností ve svém sportovním odvětví. Bez doplňování sacharidů jsem nikdy nebyl schopen dělat to, co miluji naplno a zrniny mi mnohdy byly a dodnes jsou velkou pomocí co se týče energie. Zrniny však i pro tento účel (využití ve sportu) vždy doporučuji jen v určitých kvalitách a formách a po náležité přípravě.
Význam ovsa pro výkon byl znám už pradávno. Římský spisovatel Plinius již v 1. století n. l. zaznamenal, že germánské kmeny se živily ovesnou kaší a válečníci ji používali před bojovým tažením. Staří Římané máčeli oves ve víně, které pak pili vojáci před bojem.
Oves je velmi dobrým zdrojem sacharidové energie a nasycení pro sporty i na hodně dlouhou dobu, bohužel však také obsahuje jedno z největších množství fytátů a dalších nebezpečných látek (antinutrientů) mezi zrninami - jedná se o přirozené obranné látky a speciální mechanismy zrnin pro jejich různé účely - jsou pro ně nezbytností, pro lidské tělo však představují nebezpečí a mohou působit negativně v celé řadě oblastí. Obsah těchto látek se dá však po správné úpravě maximálně minimalizovat.
Už samotné klíčení snižuje obsah antinutrientů ve větší míře a naopak zpřístupňuje celou řadu živin, které jsou jinak v zrnu doslova "uzamčeny", aktivuje také mnoho enzymů a zlepšuje stravitelnost a využitelnost všech látek v zrnině. Proto je z hlediska výživy již užití samotných klíčených vloček nesrovnatelně lepší než používání obyčejných syrových vloček (jak můžeme velmi bohužel vidět u mnoha sportovců a lidí dnešní doby).
Tyto vločky jsou navíc bezlepkové, protože Avena Sativa jako rostlina je přirozeně bez lepku - problém konvenčních vloček je ale tzv. cross-kontaminace, protože většina vloček se zpracovává a balí ve velkých továrnách spolu s dalšími zrninami a plody, které lepek obsahují a tak přejdou určitá množství tohoto lepku i do nich a nejsou pak vhodné pro většinu lidí, protože lepek je extrémně agresivní druh proteinu, který působí špatně na organismus skoro každého člověka (u někoho se to projeví až po letech, u někoho okamžitě a v různých symptomech - nejčastěji plynatostí). Tento produkt je navíc BIO certifikován takže odpadá zatížení zbytečnou zemědělskou chemií, kterou běžné vločky vždy obsahují.
Osobně však dále doporučuji i tyto skvělé vločky dále upravit - a to fermentací(přirozeným kysáním). Není na tom nic složitého a návod Vám sem popíšu přesně dle toho, jak to sám dělám:
Určité množství (které chcete pro následující den) těchto naklíčených vloček vezmete a vložíte do nádoby (nejlépe skleněné - třeba mísa) - zalijete vlažnou vodou tak, aby byly všechny vločky ponořeny a ještě nad nimi zbylo určité množství vody (hodně jí totiž později nasáknou) - následně rozmícháte a přidáte tzv. "kyselinové médium" - já osobně používám čerstvě vymačkaný citron (tu šťávu), můžete však použít třeba i jablečný vinný ocet nebo domácí silně vykysaný kefír - tohoto média stačí 1-2 polévkové lžíce na misku (já dávám celý bio citron na cca 200g vloček) - následně musíte přidat tzv. "fytázové médium" (problém ovsa totiž je, že samo o sobě neobsahuje ani dostatek fytázy - což je enzym, který je schopen štěpit kyselinu fytovou (uzamčený fosfor) - hlavní antinutrient vloček a tak tedy samotnému ovsu od špatných látek jen čistá fermentace nepomůže!!) - já používám pro tento účel přímo aktivní fermentovaný bio ječmen od Sunwarrioru, který mám zde na webu v nabídce sacharidů (ječmen totiž sám přirozeně obsahuje dostatek fytázy, která pomůže kyselinu fytovou při fermentaci vloček neutralizovat) - používám 2 vrchovaté polévkové lžíce na cca 200g vloček (jako jiné fytázové médium můžete použít například žito nebo jinou zrninu v co nejkvalitnější podobě (čerstvá mouka apod.) a množství, která přirozeně obsahuje hodně fytázy) - celou tuto směs pak znovu promíchejte a případně dolijte dle potřeby další vlažnou vodu ať jsou vločky plně ponořeny a dost vody nad nimi ještě zbude - tuto svou směs pak přikryjte třeba uťěrkou nebo další nádobou (ale neuzavírejte) a pak odložte na nějaké teplejší místo v domě - nechejte takto mixturu fermentovat(kysat) minimálně 24 hodin (v případě vloček se však doporučuje i 36-48 hodin, protože jsou bohužel opravdu bohaté na antinutrienty) - a následně můžete konzumovat.
Jak vidíte příprava není nijak složitá, spíše jde o to zvyknout si na ni jako na rutinu a připravovat si vločky (pokud je běžně jíte) dopředu pravidelně - 1x za měsíc Vám totiž moc nedá. Samozřejmě vločky můžete konzumovat i bez fermentace, ale co se zdraví týče tak jsou fermentované mnohem lepší protože snižujete všechny negativní dopady, které jinak vločky na tělo mají (kažení zubů, překyselení a demineralizace, poškozování střev atd..) a naopak zvyšujete neuvěřitelně jejich výživovou hodnotu a pozitivní stránky, které také samozřejmě mají. Kromě beta glukanů a druhů složených sacharidů, které jsou skvělé pro posilování a sporty všech druhů obsahují taky mnoho vitamínů a minerálů, které jsou jinak velmi špatně nebo úplně nevstřebatelné. Ještě zde doplním pro další inspiraci, že mimo správně upravené zrniny vždy pro sporty doporučuji jako top zdroj sacharidů také oranžové batáty(sladké brambory), které neobsahují nebezpečné antinutrienty ve škodlivých množstvích tak, jako zrniny. Jiným lidem než sportovcům zrniny vůbec nedoporučuji. :)
Každopádně i bez výše uvedené fermentace je použití těchto již vyklíčených vloček mnohem vhodnější, než konzumace běžných vloček a zrnin - kterou velmi nedoporučuji. Výše uvedená úprava je jen proces, který sám dělám a každému, kdo vločky pravidelně jí bych rád doporučil - není to však nutnost!
Tyto klíčené bio vločky mám zde dostupné ve třech variantách - Natural (100% jen vločky) anebo ochucené varianty Kakao-Banán a Goji(kustovnice Čínská)-Kakao, které jsou plně přírodní bez umělých aditiv, aromat, barviv, konzervantů a špatných látek a obohaceny super-potravinami. Jsou dehydratovány do 40 °C, aby byly zachovány veškeré živiny a enzymy(RAW). Naklíčené ovesné zrno je následně šetrně stlačeno do vločky. Tyto vločky jsou mnohem stravitelnější než běžný oves díky procesu klíčení, při kterém se aktivují vitamíny a minerální látky. Složení, nutriční hodnoty a popis výrobce všech variant si přečtěte níže...
SLOŽENÍ A NUTRIČNÍ HODNOTY:
Složení verze Natural: 100% bio naklíčený bezlepkový oves
Výživové údaje ve 100 g výrobku:
Energetická hodnota 1489 kJ / 356 kcal
Tuky 6,35 g (z toho nasycené mastné kyseliny (0 g)
Sacharidy 59,73 g
Bílkoviny 8,13 g
Sůl 230 mg
Vláknina 13,92 g
Složení verze Kakao-banán: bio bezlepkový oves naklíčený - vločky (38 %), bio pohanková krupice, bio lucuma, bio banánový prášek (10 %), bio drcené kakaové boby nepražené (3 %), bio moruše, bio naklíčená pohanka.
Výživové údaje ve 100 g výrobku:
Energetická hodnota1509 kJ / 360 kcal
Tuky 5,4 g (z toho nasycené mastné kyseliny 1,7 g)
Sacharidy 62,7 g (z toho přírodní cukry 14,8 g)
Bílkoviny 9,4 g
Sůl 14,5 mg
Vláknina 10,6 g
BLIŽŠÍ POPIS JEDNOTLIVÝCH INGREDIENCÍ KAKAO-BANÁN verze:
Vločky z bezlepkového naklíčeného ovsa
Ovesné vločky jsou bohaté na pomalu metabolizovatelné sacharidy a jsou přirozeným zdrojem minerálů a vitamínů.
Pohanková krupice
Obsahuje vysoké množství pomalu vstřebatelných sacharidů a dále bílkoviny s komplexnějším složením než obiloviny. Přirozeně obsahuje řadu minerálů a vitamínů.
Naklíčená pohanka
Naklíčená neloupaná pohanka je stravitelnější, protože při klíčení se aktivují enzymy a štěpí organické látky. Navíc naklíčená pohanka báječně chutná a křupe :-).
Lucuma
Ovoce z Peruánských And. Patří dnes mezi zapomenuté plodiny, přestože kdysi bývala ceněnou potravinou Inků. Má lahodnou krémovou chuť s lehkou příchutí vanilky. Je bohatá na pomalu vstřebatelné sacharidy, přirozeně obsahuje železo.
Banán
Banán obsahuje řadu minerálů (zejména hořčík). Kromě toho se jedná o lehce stravitelné ovoce, které nám dodává energii díky vysokému obsahu cukrů.
Kakao
Nepražené kakao je velmi nutričně bohaté, obsahuje mimo jiné enzymy dobré nálady (anandamidy) a také minerály (hořčík, železo, vápník, měď, mangan).
Moruše
Sladké ovoce s přirozeným výskytem minerálů a vitamínů. Plody jsou lahodné a velmi sladké. Tyto Moruše nejsou doslazovány!
Složení verze Goji-Kakao: bio bezlepkový naklíčený oves - vločky (40 %), bio pohanková krupice, bio lucuma, bio goji (6 %), bio prášek z nepraženého kakaa (5 %), bio naklíčená pohanka.
Výživové údaje ve 100 g výrobku:
Energetická hodnota1440 kJ / 344 kcal
Tuky 4,5 g (z toho nasycené mastné kyseliny 1,2 g)
Sacharidy 61,1 g (z toho přírodní cukry 9,9 g)
Bílkoviny 10,7 g
Sůl 46,8 mg
Vláknina 11,2 g
BLIŽŠÍ POPIS JEDNOTLIVÝCH INGREDIENCÍ GOJI-KAKAO verze:
Vločky z bezlepkového naklíčeného ovsa
Ovesné vločky jsou bohaté na pomalu metabolizovatelné sacharidy a jsou přirozeným zdrojem minerálů a vitamínů.
Pohanková krupice
Obsahuje vysoké množství pomalu vstřebatelných sacharidů a dále bílkoviny s komplexnějším složením než obiloviny. Přirozeně obsahuje řadu minerálů a vitamínů.
Naklíčená pohanka
Naklíčená neloupaná pohanka je stravitelnější, protože při klíčení se aktivují enzymy a štěpí organické látky. Navíc naklíčená pohanka báječně chutná a křupe :-).
Lucuma
Ovoce z Peruánských And. Patří dnes mezi zapomenuté plodiny, přestože kdysi bývala ceněnou potravinou Inků. Má lahodnou krémovou chuť s lehkou příchutí vanilky. Je bohatá na pomalu vstřebatelné sacharidy, přirozeně obsahuje železo.
Goji
Kustovnice čínská neboli goji je přirozeným zdrojem bílkovin a přírodních barviv v podobě karotenoidů, které jsou známy svými antioxidačními účinky.
Nepražené kakao
Nepražené kakao je velmi nutričně bohaté, obsahuje mimo jiné enzymy dobré nálady (anandamidy)a také minerály (hořčík, železo, vápník, měď, mangan).
POUŽITÍ: Přidejte 60 g (cca 4 polévkové lžíce) naklíčeného ovsa a zalijte vlažnou vodou nebo vaším oblíbeným rostlinným mlékem-nápojem.
Osobně užívám kolem 100g natural verze vloček naráz a dochutím je trochou kakao-banán nebo goji-kakao verzí, jen ve dny těžkých workoutů nebo přípravy na ně. Z mnoha dalších důvodů kromě chuti, ještě často přidávám cejlonskou skořici.
Mohlo by Vás zajímat
Divoký RAW oreganový med - Eulogia of Sparta 298g
Divoký surový oreganový med z vysoké nadmořské výšky legendární hory Olymp, daleko od civilizace. Oceněn 2 hvězdami great taste.
RAW arbutusový med (divoký jahodový strom) - Eulogia of Sparta 298g
Surový med z arbutusu, běžně známého jako „strom lesních jahod“, vyskytujícího se na roztroušených místech hory Taygetos. Oceněn 3 hvězdami great taste.
Alpský BIO horský med 400g (CZ-BIO-002)
Horský med z ekologického včelaření ve vysokých nadmořských výškách Allgäu.
BIO Manukový med (silný TA 25+) 250g (CZ-BIO-002)
Unikátní druh medu z Nového Zélandu v BIO kvalitě.
BIO sušené meruňky v čokoládě Naturkostbar (Swiss) 150g (CZ-BIO-002)
Božské organické sušené meruňky obalené v 73% jednodruhové bean-to-bar čokoládě (Uganda) od Naturkostbar. Švýcarská řemeslná manufaktura, BIO certifikováno.