100% Divoká jaguáří (Theobroma bicolor) - Naive 50g
100% kakaová tabulka z jaguářích bobů z mikro šarže soukromého divokého sběru v džungli od Chocolate Naive s čerstvě lisovaným kakaovým máslem. Zobrazit více
Výrobce: | Výrobce: Naive |
Kód: | Kód: NAI74 |
Stejné vzácné divoké Jaguáří boby, které Domantas Užpalis použil ve své Naive kolekci Theobromaz jsme použili na tvorbu zcela unikátní 100% čokoládové tabulky, přidali jsme pouze čerstvě lisované kakaové máslo (8%)! 0 aditiv, 0 cukru.. 100% divočina a lahodnost T. bicolor! Jako první na trhu jsme se odhodlali vyrobit 100% tabulku z jaguářích bobů, je dokonale lahodná a hebká! Hořkost ani kyselost Theobroma Cacao v ní nenajdete! Rarita a klenot mezi 100% tabulkami.
Divoké Theobroma bicolor (Jaguáří kakao) je jedním z nejvzácnějších druhů rodu Theobroma vedle známějšího Theobroma cacao (běžné kakao). Traduje se, že mimo pěstované a kultivované dřeviny (macambo) v divoké tropické džungli ještě stále zbývá několik tisíc skrytých divoce rostoucích stromů. Od pravěku se Jaguáří kakao používalo k potravinovým i rituálním účelům, takže experimentování s ním vždy Domantase Užpalise fascinovalo.
Díky této fascinaci a své inovativní vášni i touze po dobrodružství a osobní expedici, byl schopen vybudovat velmi omezený a malý, ale přímý dodavatelský řetězec této divoké rarity pro svou čokoládu Naive. A jak sám radí: ,,Máte-li zájem, vyzkoušejtě nějaké ihned, dokud nebudou navždy pryč."
Nutriční hodnota: Každý bob Jaguářího kakaa obsahuje 31% specifické vlákniny, okolo 15% čistých bílkovin dle kusu, stabilní nasycené kakaové tuky ale také protizánětlivé omega-9 mastné kyseliny. Kakao Jaguar je plné serotoninových sloučenin zlepšujících náladu a majících vliv na kognitivní funkce - což mu dává i jeho přezdívku ,,Brain Bean" (vypadá také jako mozek - není to náhoda).
Profil tuku (50g na 100g), což je vedle vlákniny (31g!) a bílkovin největší část jaguářích bobů je dle analýz přibližně 52%+ nasycených, +-45% mono-nenasycených a pouze 3% poly-nenasycených mastných kyselin. (7% palmitic acid, 0,5% margaric acid, 43% stearic acid, 2% arachidic acid, 3% linioleic acid omega-6 a 45% oleic acid omega-9, kterou najdeme hojně například také v olivovém oleji.)
Antioxidační složení Jaguar kakaa je už kvůli světlé barvě samozřejmě odlišné od běžného tmavého (někdy až fialového a silně pigmentovaného) T. cacao a obsahuje sice jen polovinu stejných typů kakaových antioxidantů, ale zato 1000x více méně známého flavonoidu zvaného myricetin. Má také výrazně vyšší hladinu různých jiných fenolových kyselin.
Divoké jaguáří kakao je extrémně neobvyklé a vzácné. Bohužel vyhyne, protože jeho stromy rychle mizí z přirozeného prostředí ve Střední Americe. Strom je zřídka vidět i v oblastech, kde je stále ceněn a má svou bohatou historii. Kromě kultivovaných analogů už většina původních stromů proto existuje spíše jako relikvie nebo rostou divoce ve volné přírodě. Lusky vydávají silnou vůni jeden až dva týdny poté, co spadnou ze stromu. Vůně je večer obzvláště aromatická. Když lusky vyschnou, jejich povrch se začíná podobat vzoru na kůži jaguára.
V jednom lusku je v průměru 30-50 bobů zabalených do šťavnatého žlutého slizu. Na rozdíl od T. cacao neobsahují zralé boby kakaa Jaguar významné množství alkaloidů, jako je kofein aj., takže jeho chuť není vůbec hořká. Počáteční chuť připomíná čerstvé mandle nebo makadamie a mírně nezralé avokádo, následují tóny opečeného chleba s puncem kořeněných, kouřových a čokoládových tónů o několik sekund později. Dochuť je pak vícevrstvá a dlouhá, až 5 minut. Profil je kvalitní a s velmi malou hořkostí nebo svíravostí.
Jaguaří boby jsou chuťově asi nejvíce podobné makadamiovým oříškům a připomínají skoro ,,máslovou sušenku". Tyto vzácné boby jsou určeny pro všechny, kteří chtějí vyzkoušet ultra raritní záležitost.
***
"Často se mě ptají, proč jsem se rozhodl vyrábět čokoládu." Před odpovědí vždy váhám. Měl bych raději vyprávět dlouhý a poutavý příběh o svém divokém nápadu, nebo bych měl jednoduše říct, že jsem uviděl díru v trhu? Pravdou je, že ani jedna z těchto odpovědí není zcela správná. Čokoláda je jako můj vlastní život - hořká i sladká. Byla vždy můj neustálý společník, který mě viděl růst z bezstarostného dítěte ve zcela donkichotského dospělého. Čokoláda je stejně bujná jako můj nejživější sen a pokorná jako moje jednoduchá realita. Ochutnávkou čokolády Naive dáváte smysl mému celoživotnímu projektu - a za to vám chci osobně poděkovat. “ -Domantas Užpalis
HMOTNOST: 50g
VYROBENO: Litva Země původu kakaa: Střední Amerika
SLOŽENÍ: divoké jaguáří boby (T. bicolor), čerstvě lisované kakaové máslo. Obsah kakaa 100%. Může obsahovat stopy ořechů či arašídů. Uchovávejte do 18°C v suchu a chladu.
VÝŽIVOVÉ ÚDAJE NA 100 G:
Energetická hodnota 2524 kJ/610 kcal
Tuky 55 g, z toho nasycené mastné kyseliny 34 g
Sacharidy 30g (většina jako vláknina), z toho cukry 0g
Bílkoviny 12g
Sůl 42mg
SKLADOVÁNÍ: Skladujte v chladu a suchu.
Mohlo by Vás zajímat
100% čokoláda na pití (48h conch/blend) - Naive 300g
100% čokoládové hoblinky Naive z výběrových kakaových bobů pro přípravu horké čokolády, neslazené, přirozeně bohaté na hořčík, draslík, železo, zinek, fosfor a další prvky.
Makadamiové ořechy (celé) ve 100% čokoládě (Venezuela) - Naive
100% čokoláda Naive obklopující celé prémiové makadamové ořechy. Pouze kakao a makadamie. "Keto čokoládový produkt" nejvyšší kategorie.
100% Naive (verze 2 - Red Java 2022) 50g
100% čokoládová tabulka Naive - druhá stovka z dílny Mistra.
100% Naive (verze 4 - Red Java 2025) 50g
100% čokoládová tabulka Naive - první stovka z dílny Mistra.
100% Macadamia (70% kakao/30% ořech, bez cukru) - Naive 55g
100% čokoládová tabulka Naive s makadamovými ořechy. Pouze kakao a macadamie. "Keto čokoláda" nejvyšší kategorie.