Výkon zvyšující vlastnosti pravé čokolády

Jelikož sám používám kvalitní vysokoprocentní čokoládu a kakao jako oblíbený ergogen téměř celou svou tréninkovou historii, od 2016 jsem jimi zcela nahradil stimulanty i pravidelnou tréninkovou kávu, zásobovali jsme jimi naše sportovce a účastníky na velkých sportovních událostech typu CWWB a Raw Workout kempech apod. a mj. jsou také zde v nabídce webu zejména jako přírodní energetický multiminerál a multiantioxidant zvyšující výkon, regeneraci a vitalitu (nejen ve sportu), tak mě vždy zajímají jakékoli články a zkušenosti dalších lidí, odkrývající různá a zajímavá fakta i studie související právě s těmito významnými vlastnostmi čokolády a kakaových produktů. Pojďme se dnes společně podívat na jeden zrovna takový článek od jednoho ze zakladatelů naší neuvěřitelné TOAK chocolate z Ekvádoru..

JERRY TOTH

16. KVĚTNA 2018

Skutečnost, že hořká čokoláda je látka zvyšující výkon, je širokou veřejností překvapivě dost přehlížena. Během posledních deseti let mého života byly téměř všechny mé nejproduktivnější dny – jak fyzicky, tak duševně – poháněny psychoaktivními složkami správně dávkované tmavé čokolády. Jako přírodní stimulant je podle mého osobního názoru hořká čokoláda lepší než adderall, ritalin, listy koky, káva, čaj guayusa a rovněž několik dalších legálních i nelegálních drog. Jedná se totiž o stimulant ve formě superpotraviny, která komplexností chutí a vůní předčí víno a zároveň je klíčovou součástí mého života nejen z hlediska její výroby, ale i spotřeby.

Vlastnosti „čisté energie“ hořké čokolády budou pro mnoho lidí překvapením. Většina spotřebitelů hořké čokolády hlavně ví, že chutná nebesky a mnoho lidí také ví, že je to potravina s největším obsahem antioxidantů na zemi. Ale jen málo lidí chápe, že hořká čokoláda je přirozeně obdařena ne méně než pěti chemickými sloučeninami, které kumulativně a přirozeně zvyšují energii, vytrvalost, duševní bystrost i náladu. Jinými slovy, chutná hořká čokoláda způsobuje nejen že se cítíte dobře, ale také zvyšuje váš výkon.

Kakaové ovoce a boby, z nichž se vyrábí čokoláda, jsou skutečným lékopisem psychotropních sloučenin.

Theobromin a kofein jsou dvě primární stimulační látky nalezené v hořké čokoládě. Tyto dvě přirozeně se vyskytující chemické sloučeniny spolupracují na hladkém a trvalém zvýšení fyzické i duševní výkonnosti synergicky. Svalový, kardiovaskulární, dýchací systém a neurotransmitery v mozku jsou stimulovány a hlad je potlačen. Zatímco kofein sám o sobě může způsobovat nervozitu a třes i vyvolat crash, theobromin je mnohem jemnější a dlouhodobější a nedochází s ním k žádné takové havárii. Svou roli hraje také třetí stimulační látka kakaa – theofylin – stejně jako sloučenina zlepšující náladu fenylethylamin , známá také jako „droga lásky“, a sloučenina zvaná anandamid , známá také jako „molekula blaženosti“. Avšak zejména teobromin je dominantní silou kakaa. Je to extrémně mocný nástroj, který platí stejnou měrou pro fyzickou sílu a vytrvalost, stejně jako pro duševní bystrost.

Přírodní zdroje Theobrominu

Čokoláda je jediné jídlo nebo nápoj s významnými hladinami theobrominu. Stopová množství theobrominu lze nalézt v kávových zrnech, ale žádný z nich se nedostane do lidského těla, když se káva konzumuje jako nápoj. Velmi malé množství theobrominu je přítomno v čaji, guayuse, guaraně a yerba maté. Jedna porce 75% hořké čokolády obsahuje 7x více teobrominu než Hershey”s Milk Chocolate, 17x více než yerba maté, 78x více než čaj a nejsou publikovány žádné údaje o obsahu theobrominu v guayuse a guaraně. Poměr theobrominu ke kofeinu v hořké čokoládě se pohybuje od 7 do 16, ve srovnání s 0,4 pro yerba maté a 0,1 pro čaj.

Zdroje: Národní databáze živin USDA ; Centrum vědy ve veřejném zájmu;  Bioprofile Testing Laboratories ; Kofeinový informátor .

Poprvé jsem objevil vlastnosti čokolády zvyšující výkon poněkud náhodou. V té době jsem žil uprostřed lesů v Ekvádoru. Právě jsme postavili Bamboo House, stavbu podobnou té z Robinsona Crusoe, která byla obklopena několika tisíci akrů tichomořského ekvádorského lesa. Rezervace Jama-Coaque byla v té době méně než jeden rok stará a téměř celý les, který nás obklopoval, byl úplně neznámý, kromě hrstky horalů, lovců a nelegálních dřevorubců. Uvědomili jsme si, že pokud chceme chránit tento les, musíme nejprve co nejdůvěrněji vědět, co je vlastně to, co chráníme. A nejlepší způsob, jak toho dosáhnout, bylo projít každou zarostlou stezku, prozkoumat každé povodí potoka, zdolat každý vodopád a vyšplhat na každý jednotlivý vrchol tohoto hornatého tropického lesa. Několik let v kuse jsem takto trávil mnoho celých dní, které byly krásné a vyčerpávající. 

Pěší túra do oblačného lesa rezervace Jama-Coaque, který je poháněn kakaem. Cca 2009.

Abych fyzicky zvládal takové dny, objevil jsem dvě tajné metody, které obě dodnes a nábožensky používám. První je koupat se nahý v potoce na konci dne – zcela se ponořit do studené vody a zároveň z ní pít. To má úžasné regenerační schopnosti, které jsou nad rámec tohoto článku.. Ale jen kouzelné vody řeky Camarones samy o sobě nestačily. Každé ráno při východu slunce, tváří v tvář dalšímu dni chůze nahoru a dolů z hory, jsem potřeboval každou další pomoc. A tuto pomoc jsem našel v podobě theobrominu.

Během těchto průzkumů rezervace Jama-Coaque jsem často narazil na opuštěné háje polodivokého kakaa rostoucího v lese. Aniž bych to v té době tušil, byly to staré kakaové stromy heirloom Nacional, které vyrostly do neobvyklých výšek a nyní pohodlně žily ve stínu ještě vyšších stromů. Pomocí dlouhých bambusových tyčí jsem lusky oklepával z horních větví. Pak jsem lusky rozřízl mačetou, vyhrabal boby a přinesl je dolů do domu, kde jsem je přeměnil na čokoládu pomocí rustikálních řemeslných metod, které nás naučili naši sousedé. Když říkám „my“, mám na mysli své kolegy ochránce přírody, začínající ekologické farmáře, biology a další okrajové postavy, které během těch let obývaly tento bambusový dům bez elektřiny uprostřed lesů. Scéna se od té doby příliš nezměnila.

Theobromin a spánek

Další klíčovou vlastností theobrominu je, že na rozdíl od kofeinu nenarušuje spánek. Ve skutečnosti studie ukázaly, že theobromin skutečně zlepšuje spánek. Komplexní studie MA Grandera et al. testovali „živiny spojené s krátkou a dlouhou dobou spánku v reprezentativním vzorku USA (n = 5587), což ukazuje, že největším přispěvatelem k délce spánku byl theobromin.

V žádném případě jsme nevyráběli jemně tvarované luxusní tabulky čokolády jako nyní s To”ak. V tu chvíli se vše dělalo ručně v domě, který neměl ani pořádná kamna. K vaření jsme použili krb na dřevo, který jsme zabudovali do naší kuchyně v tradičním stylu Manabí. Kakaové boby jsme opražili na litinové pánvi na ohni. Jakmile boby vychladly, položili jsme pánev na jídelní stůl a skupina z nás se posadila a ručně odstraňovala slupky, bob po bobu. Kakao jsem poté rozemlel na oldschoolovém ručním mlýnku, který byl pomocí svěráku připevněn k desce dřeva v naší kuchyni.

Bamboo House – nervové centrum rezervace Jama-Coaque a skvělé místo k rannímu pití čokolády.

Občas jsme upekli čokoládovo-banánový dort, nebo udělali čokoládovo-banánový pudink. Jindy jsme natřeli čokoládový fondán na banány a jedli ho rukama. Čokoláda a banány jsou optimálními partnery nejen kvůli jejich komplementární chuti, ale také proto, že to byly dva nejsnadněji dostupné zdroje energetické potravy rostoucí v lese, který nás obklopoval. Ale můj oblíbený způsob konzumace čokolády v rezervaci Jama-Coaque byl a stále je ve formě nápoje.

Droga lásky

V čokoládě jsou také přítomny tři další psychotropní sloučeniny – theofylin, fenylethylamin a anandamid. Theofylin je další xantin, podobný theobrominu a kofeinu, i když jsou jeho koncentrace menší. Theofylin zásadně zvyšuje vaši schopnost koncentrace. Fenylethylamin (PEA) je silná malá sloučenina, která se také přirozeně vyskytuje v lidském mozku. Spouští uvolňování endorfinů a mírně stimuluje produkci dopaminu a serotoninu, což zvyšuje pocity sexuálního vzrušení a potěšení a slouží jako přírodní antidepresivum. PEA se také nazývá „droga lásky“, protože se vyskytuje ve větším množství v mozku během období romantiky a také když lidé dosahují orgasmu. PEA je přítomen i v jiných potravinách, a zda jsou hladiny PEA v tmavé čokoládě dostatečně vysoké, aby vyvolaly tyto konkrétní emoce a pocity, se stále studuje. Stejně jako PEA,se anandamid přirozeně vyskytuje v lidském těle a nachází se také v čokoládě. Říká se jí „molekula blaženosti“ pro svou roli při aktivaci kanabinoidních receptorů v mozkových buňkách za účelem zvýšení motivace a štěstí.

Když vypiju tento nápoj při východu slunce, mám sílu a výdrž strávit zbytek dne vystupováním a sestupováním z hory nebo sázením stromů kolem domu, plus pracováním na náhodných projektech zemních prací, jako je kopání bahna nebo tak něco – jako určitě znáte i vy kdo jste podobně aktivní. Když slunce zapadá, uvědomuji si, že jsem celý den pracoval téměř bez přestávky a obvykle mi v nádrži stále zbývá ještě dost, abych mohl pokračovat. Ale když se setmí, zastavím se, dojdu k vodám řeky a dopřeji si ten krásný ponor i pití a opláchnu se v chladné vodě před večeří. V noci pak spím jako miminko.

Po několika letech, co jsem toto dělal v lese, jsem si tuto taktiku nakonec přenesl s sebou i do města. Polovinu svého času v Ekvádoru trávím na pobřeží, kde je práce fyzická, a druhou polovinu v Quitu, kde je práce digitální – například prací na klávesnici. V tomto druhém scénáři je hlavní částí těla, která vyžaduje stimulaci mozek a hořká čokoláda na to funguje stejně dobře jako na tělo. Nejlépe to funguje ve dnech, kdy musím psát něco zdlouhavého, pracovat na tabulkách, sedět na dlouhých nudných poradách nebo ručně třídit kakaové boby. Ve všech výše uvedených scénářích mi ranní šálek čokolády zvyšuje výkon a zároveň zlepšuje náladu.

Recept

Své vlastní kakaové boby si dnes nemusíte mlít ručně.

Tento recept byl inspirován místními surovinami, aztéckou tradicí a konceptem neprůstřelné kávy . Je to v podstatě systém dodávání teobrominu integrovaný se všemi nejdůležitějšími makronutričními prvky, které tělo potřebuje pro den těžké fyzické aktivity jako já v rezervě Jama-Coaque nebo Vy kdekoli jinde, kde tlačíte své tělo na limit. Říkám tomu „Čokoláda Jama-Coaque“, což se dokonale rýmuje, pokud to vyslovíte španělsky (Cho-co-la-tay Hama Ko-ah-kay). Tento recept však lze upravit i pro den těžké duševní činnosti v městském prostředí. Hlavním rozdílem mezi těmito dvěma variacemi je množství sacharidů.

Klíčovým rysem obou variant je kombinace stimulantů (hlavně theobromin , trošku kofein a v menší míře theofylin) s dobrým zdrojem tuků a bílkovin (ze samotného kakaa, které obsahuje 50 % tuku, plus přídavek vajec a ořechového másla). Oves a banán poskytují sacharidy, které jsou klíčové pro den těžké fyzické práce, ale méně důležité pro den těžké duševní práce. Poznámka: oba recepty jsou bez mléčných výrobků, a pokud odmítnete přidat oves, je také bez lepku.

RECEPT 1: Čokoláda Jama-Coaque: Verze Body Power

Velikost porce: 1 osoba

Doba přípravy a vaření: méně než 10 minut.

Ingredience

  • Trochu méně než 1 hrnek vody
  • Hořká čokoláda (70-100% kakaa). Pro silnou dávku použijte 1 unci (28 g). Pro střední dávku použijte ½ oz (14 g).
  • 1 celé vejce a/nebo 1 vrchovatá lžíce kokosového oleje
  • Nějaký druh sladidla (med, surový cukr, agávový nektar atd.)

Volitelné doplňky

  • 1 vrchovatá lžíce nějakého ořechového másla
  • Pár lžic ovesných vloček
  • 1 malá chilli paprička (vřele doporučujeme, pokud máte rádi trochu koření)
  • Poprašek skořice
  • Kapka nebo dvě vanilkového extraktu či vanilka
  • Banán, nejlépe lokální

Pokyny

1. Do malého kastrůlku nalijte vodu, ale ještě ji nevařte.

2. Do studené vody zcela rozklepněte vejce. Před přidáním vejce neohřívejte vodu, jinak se vejce předčasně uvaří, než se vše stihne smíchat. A neplýtvejte tím zatraceným žloutkem...použijte ho!

3. Chilli papričku nakrájejte na kostičky a přidejte do hrnce.

4. Přidejte čokoládu

5. Volitelné: přidejte sladidlo, skořici a/nebo vanilkový extrakt.

6. Rendlík dejte na střední plamen a za mírného míchání přiveďte k varu. Dávej si pozor! Ve chvíli, kdy se to začne vařit, někdy to může najednou zpěnit nad kastrůlkem a bude zle na sporáku.

7. Jakmile se začne zahřívat, můžete přidat také kokosový olej a/nebo ořechové máslo a zamíchat.

8. Jakmile je vše úplně rozpuštěné, přidejte ovesné vločky a vmíchejte je. 

9. Vařte a míchejte ještě chvíli, dokud se vše dobře nespojí. Pak to sejměte z ohně. 

10. Volitelné: nakrájejte banán a vpřidejte ho dovnitř. Nebo použijte banán jako jedlou lžíci/míchátko na tuto směs.

11. Jakmile vychladne, můžete podávat v hrnku nebo misce. Pokud jste přidali ořechové máslo a oves, budete potřebovat lžíci. V opačném případě to můžete jen pít. Další možností je nalít tuto tekutou čokoládu do misky s ovocem a granolou.

12. Nyní se připravte ke vzletu. Postupně začnete pociťovat účinek během několika minut a na vlně budete jezdit celý den bez jakéhokoli pádu.

RECEPT 2: Čokoláda Jama-Coaque: Verze Brain Power

Totéž jako variace Body Power, ale bez ovsa a banánu. Spíše než vejce použijte vrchovatou lžíci kokosového oleje. 

Zvažte výše uvedený recept jako výchozí bod pro své vlastní experimenty. Krása čokolády na pití s ​​obsahem bílkovin/tuků spočívá v tom, že ji lze snadno přizpůsobit všemu, co je ve vaší kuchyni dostupné. Například místo banánu můžete viskózní čokoládu na pití nalít na misku plnou jahod nebo borůvek s granolou. A pokud se vám ta věc s vejci zdá příliš divná, můžete ji vždy nahradit kokosovým olejem, ořechovým mlékem nebo běžným mlékem. 

ZCELA PŘÍRODNÍ alternativa Adderallu

Hořká čokoláda představuje životaschopnou alternativu k mnoha syntetickým drogám, z nichž všechny mají větší vedlejší účinky a mnohem méně lahodný chuťový profil. :) A abych byl upřímný, k dosažení těchto výhod není třeba utratit 300 dolarů za tabulku čokolády To”ak. Bude fungovat jakýkoli vysoce kvalitní zdroj hořké čokolády – nejlépe něco organického a fair trade a ideálně z Ekvádoru.

Tento nutriční life-hack je něco, čím žiji. Většinu času v rezervaci Jama-Coaque v těchto dnech trávím péčí o naše mini kakaové plantáže, které jsou roztroušeny po lese na dříve degradovaných kouscích půdy. Není to tak intenzivní jako výstup na horu, ale někdy se to tomu přiblíží. Tyto dny vždy začínám šálkem čokolády na pití, zahuštěným vejcem, ovesnými vločkami a ořechovým máslem, a končím to plaváním ve studené řece. A dnes se stále cítím stejně dobře jako před deseti lety – pravdivý příběh.

Zdroj: www.toakchocolate.com (s dovolením jako hl. distributor pro ČR/SK)

Provozovatel webu, Adam Raw, se sídlem Metylovice 552, Metylovice, 73949, IČ: 03452824, jako správce osobních údajů, zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro fungování webových stránek a pro analytické účely a v případě Vašeho souhlasu také pro personalizaci reklam. Přečtěte si Zásady souborů cookies.

Souhlasím