Toak chocolate - exkluzivní rozhovor s Adamem Raw

 ŠÁRKA HOLBOVÁ 6.4.2023

Jsem velmi vděčná, že se mohu podělit o úžasný rozhovor, který jsme společně s Adamem uskutečnili. Byla jsem účastnicí degustace této čokolády a museli jsme se podělit o to všechno! Rozhovor je doplněn o fotografie z degustace, o které se postarala fotografka Renáta Botošová www.renei.cz a za to moc děkujeme! 

Vyzpovídala jsem Adama a moc si vážím času, který pro to věnoval. Věřím, že všichni, kteří Toak Chocolate ( https://www.adamraw.cz/svetova-cokolada/to-ak-chocolate/již ochutnali nebo se chystají jej ochutnat, ocení tento rozhovor, protože Toak Chocolate si takovou pozornost zaslouží. Užijte si čtení a seznamte se s nejdražší čokoládou na světě! 

Adame, moc děkuji.

Kdy ses poprvé setkal s Toak chocolate a kde?

 Toak jsem poprvé uviděl před mnoha lety v nabídce Harrods a John Bell and Croyden, což jsou luxusní anglické haly a královská lékárna. Prodávají se zde mj. gurmánské top potraviny a doplňky stravy nejvyšších kvalit.
Tím, že se sám zaměřuji na ryzí a nejkvalitnější doplňky stravy světa, mám různé konexe na dodavatele různých produktů i takto unikátním prodejnám a tenkrát jsem vlastně úplnou náhodou několik Toak čokolád uviděl online. V té době se zdály být něčím nedosažitelným a nesmyslně předraženým, nikdy bych tenkrát nehádal, že jednou budu prvním hlavním distributorem To”ak Chocolate pro CZ/SK.. :)

Jaký je Tvůj vztah s Toak chocolate - výrobci?

 Kromě přímého kontaktu na sociálních sítích a emailu jsem s nimi do Ekvádoru již od konce minulého roku také několikrát telefonoval. Je to velmi profesionální a super tým. Jsme domluveni i na osobní setkání přímo u nich v Quitu, až budu schopen skrze rodinu konečně naplánovat svůj let. Moc se na to těším.

K čemu bys přirovnal Toak chocolate? ( drahá vína, drahý alkohol...atd? )

 To”ak čokoláda je zároveň umění i požitkářská delikatesa, řemeslná čokoláda nejvyšší úrovně vůbec - přirovnal bych ji snad jen k těm nejluxusnějším ročníkovým vínům či drahé stařené whisky apod.
S tím rozdílem, že nejde o alkohol, ale o superpotravinu v tom nejluxusnějším zpracování, které si lze představit. Většina lidí ji bude vnímat jako snový dar a právě k tomu bych ji také přirovnal - luxusní drahý dárek pro nejnáročnější. 

Samozřejmě to musí být člověk, jenž umí něco tak speciálního patřičně ocenit.

Je český trh a český zákazník připraven na takto drahé a exkluzivní čokolády? 

 Ano je připraven - opakovaně jsem si potvrdil i u nejdražších a nejlepších doplňků stravy.
Češi a Slováci jsou lidé, kteří vyhledávají a umí ocenit to nejlepší i skrze vysokou cenu a také si umí na to vydělat.

Jak ses dostal k distribuci a jsi tedy jako ,, Adam Raw´´ hlavním a jediným distributorem Toak Chocolate pro ČR, této nejdražší čokolády světa? Můžeš svou pozici objasnit?

 K distribuci jsem se dostal tak, že jsem prostě koncem minulého roku oslovil Toak Chocolate v Ekvádoru. Po pár telefonátech a dlouhé emailové komunikaci bylo vyřešeno, že se stanu prvním hlavním distributorem celého sortimentu Toak Chocolate u nás v CZ/SK ( https://www.adamraw.cz/svetova-cokolada/to-ak-chocolate/ ).
Ano jsem tedy hlavním distributorem, protože jsem jako první tento kompletní sortiment  Toaku dovezl, zpřístupnil i odprezentoval našemu trhu skrze svůj osobní web a sociální sítě, skrze partnery a jejich kamenné prodejny a také naše nebe s čokoládou jménem ,,www.chokolaska.cz´´ :)
Do této doby v ČR sortiment Toak vůbec nebyl, kromě 2-3 starších tabulek střední řady Signature (pozn. ale jako nedostupných a vyprodaných) u jednoho prodejce řemeslných čokolád z Prahy. Domnívám se, že jelikož jde o degustátory, pravděpodobně si tyto dvě - tři tabulky někdy v historii dovezli sami pro sebe a pro velmi symbolický malo-prodej (za vysoké ceny).
Nicméně právě úplná absence  Toak Chocolate byl mj. hlavní důvod, proč jsem ho dovezl. Prohledal jsem trh a nic zde nebylo dostupné. Na konci roku 2022, než Toak vydal Alchemy řadu jsem zkrátka věřil, že náš trh si tuto značku zaslouží. V plném rozsahu, okamžité dostupnosti a s náležitou prezentací a promem.

Kromě www.adamraw.cz a www.chokolaska.cz tedy na trhu nikdo kompletní sortiment Toak Chocolate nenabízí a to zřejmě objasňuje naši pozici samo o sobě. :) 

 Pokud se někde najde menší prodejce pár tabulek (z 30+ tabulkového sortimentu  Toak) a navíc za mnohem vyšší ceny, než jaké nastavil sám výrobce (a za jaké je chceme férově nabízet i my), pak je to pouze proto, že Toak má jednoho Evropského distributora v Nizozemí. Tento distributor (ačkoli sám nemá kompletní sortiment Toak chocolate k dispozici) na počkání zásobuje některé ostatní malé prodejce či známé po Evropě. S tímto distributorem také spolupracuji a proto mám přímé informace.

Byla nám však od začátku přislíbena plná exkluzivita od Toak a je tedy jen otázkou času. (pozn.: už ji máme :)

 Jakkoli se tedy někteří prodejci až nyní po mé kvalitní a masivní propagaci Toaku začali snažit, aby vypadali jako první prodejci Toak Chocolate v ČR, za každou cenu nás obchází a ignorují (jednoho takového jsme dokonce pozvali na vůbec první degustaci všech Toak čokolád v ČR - odpovědí byl blok na sociálních sítích), tak jasnou exkluzivitu vlastně již máme. Jednak tedy kompletním sortimentem a nejlepší cenou, přímou vazbou na výrobce a také řadou ,, custom made´´  tabulek v procesu, na které se může náš zákazník v budoucnu těšit. Ty budou vyrobeny přímo na zakázku pouze pro nás (mezi nimi bude například vůbec první 100%  Toak čokoláda stařená v sudu po alkoholu! Víc už ale neprozradím..:). 

 Nic dalšího nepotřebujeme, ani statusy ani objasněné pozice - věřím pouze v kvalitní plnou distribuci a #1 spokojenost zákazníka. Obojího se u nás dostane komukoli, kdo bude Toak Chocolate v CZ/SK hledat a pevně věřím, že kromě našich plánovaných cca 15 přeprodejců po celém území, mezi které patří různé obchody s vínem, alkoholem, čokoládou a delikatesami, od nás budou  Toak distribuovat časem i další luxusní obchody a eshopy.
Minimálně ta nejdostupnější řada Toak Alchemy, kterou jsem přivezl v celé sestavě vč. unikátní čokolády s amazonskými mravenci do ČR rovněž jako první, si to určitě zaslouží! :)

Vzhledem k exkluzivitě této čokolády, mohou si zákazníci objednat jakékoliv množství nebo je to Tebou či přímo Toak chocolate omezováno ? Případně, liší se to u jednotlivých řad?

 Vzhledem k naší hlavní distribuci není zákazník omezen, protože máme na své nemalé náklady dostatečné zásoby každé jedné tabulky, kterou  Toak vyrábí a jsou okamžitě připraveny k odeslání nebo odběru a zpřístupněním celého jeho sortimentu v našich krajích, kdykoliv na něj někdo dostane chuť a nebo ho bude chtít koupit druhému jako dar.
Což je mj. účel každého hl. distributora s každou jeho významnou značkou, v tomto případě tedy u nás s Toak Chocolate.
Jediné omezení může tedy teoreticky nastat pouze ze strany výrobce - pokud nemá dostatečné množství tabulek pro své distributory, nechává ty poslední kusy jen u sebe na hlavním webu www.toakchocolate.com.  Toto se nám například stalo u několika málo tabulek, jež jsme objednali a zaplatili, nakonec ale nebyly dodány, přestože Toak je má stále dostupné (například Islay whisky cask či Sherry cask apod.) Samozřejmě tuto situaci respektujeme a nevidím to jako významný problém, jde většinou o tabulky, u kterých se již ruší produkce a nebudou dále dostupné (takto to vysvětluje přímo výrobce).

Jaké jsou zpětné vazby od zákazníků, kteří již ochutnali Toak chocolate?

Většinou jsou v šoku. Potvrzují, že je řemeslná čokoláda a pak je Toak čokoláda. Tím, jak je úžasná, tvoří vlastně svou vlastní kategorii. Zatím nemáme žádný negativní ohlas nebo kritiku, pouze chválu a úžas.

Co dělá tuto čokoládu nejdražší na světě?

 Vlastně úplně vše - Heirloom kakaové boby Nacional (z původního dědictví Ekvádoru), ze kterých je vyrobena - to je nejstarší a nejvzácnější odrůda kakaa na planetě stará skoro 5500 let. Organická kvalita, způsob zpracování a hlavně čas - protože čokolády jsou stařeny/vyzrávány podobně, jako ročníkový alkohol v různých sudech a materiálech po dlouhé roky - právě to a mnohem více (luxusní obaly a pozornost médií apod.) dělá Toak nejdražší čokoládou světa.

Jaké jsou klíčové ingredience a procesy zpracování této čokolády a jak ovlivňují její chuť a kvalitu?

 Jako tomu má být u každé nejkvalitnější řemeslné čokolády, jediné ingredience jsou pouze vzácné organické kakaové boby a malé množství třtinového cukru (u Toaku navíc lokálního organického z Kolumbie). Nepřidává se ani kakaové máslo ani aditiva, jako lecitiny apod. Složení jsou 2 složky. Samozřejmě chuť a kvalitu to nejen ovlivňuje ale přímo definuje a Toak v této definici nastavuje laťku,  a to tu vůbec nejvyšší. Boby Heirloom Nacional tvoří čokoládu s intenzivní a prapůvodní hloubkou a rozsahem chuťových charakteristik, které jsou zcela unikátní. Jedinou výjimkou použití dalších ingrediencí je u Toaku řada Alchemy, která používá různé lokální ingredience čtyř hlavních ekosystémů Ekvádoru a jeho přilehlých oblastí, což je její podstata. V této řadě pak kromě bobů a třtinového cukru čokolády nabízejí světově zcela unikátní ingredience jako již výše zmíněné amazonské mravence (lemon ants), pralesní oříšky či aromatické tucupí..

Jaké jsou klíčové charakteristiky Toak Chocolate, které ji odlišují od jiných luxusních čokolád na trhu?

 Pravost a ryzí kvalita v každém detailu. Použité boby Heirloom Nacional jednoho původu, tree to bar produkce, nejluxusnější zpracování obalu na trhu s čokoládou a hlavně staření - zrání těchto čokolád stejně, jako zrání kvalitního alkoholu jej staví do jejich vlastní kategorie. Toak Chocolate byl prvním na světě, který toto u čokolády studoval, vyvinul a dovádí k dokonalosti.

Jaké jsou speciální způsoby, jak se tato čokoláda podává nebo naleznou zákazníci nějaké doporučení ohledně tohoto tématu a kde?

 Čokoláda Toak je natolik speciální, že nelze definovat způsob jejího podávání - volí ho libovolně sám konzument dle preferencí. Ovšem vzhledem k ceně i hodnotě se předpokládá postup podobný např. degustaci ročníkových vín či přímo párování s různým nejkvalitnějším alkoholem - tipy, pokyny a návod k tomuto všemu přikládá přímo výrobce sám do každé jedné tabulky Toak Chocolate, a to formou malých knížeček nebo celých brožurek (u nejvyšších řad).
Nejvyšší řady Toak Chocolate navíc obsahují veškeré komponenty a nástroje k dokonalé degustaci, ať už bude konzument kdekoli - včetně např. dřevěné podložky a kleštiček na kostičky čokolády. Další informace a inspirativní fotky naleznou zákazníci vždy v produktových profilech všech čokolád u nás i u výrobce na webu.

Jaké jsou ceny této čokolády a kdo jsou její hlavní zákazníci? Všichni, kdo na ni mají chuť? :-)

 Samozřejmě. Všichni, kdo jsou ochotni utratit za tu nejlepší čokoládu nemalé peníze a skutečně ji chtějí povýšit na úroveň, kde byla před tisíci lety - na úroveň zlata a pokrmu bohů.
S Toak Chocolate si zákazník nekupuje jen výrobek z kakaa, ten může daleko levněji a stále v TOP kvalitě pořídit u mnoha dalších řemeslných výrobců čokolád typu bean to bar apod. Kupuje si prastaré dědictví z Ekvádoru - původního místa kakaa na naší planetě, od mistrů v oboru a navíc zpracované a zabalené tak, že proti němu jako luxusnímu daru neobstojí, možná už ani ten nejdražší alkohol (mj. i z hlediska originality a zdravotních benefitů kakaa).
Zlatou cihlu nebo minci také nenosíme přebalenou jen v papírku, většina lidí si ji dá do trezoru nebo pevného obalu. To”ak si své čokolády a její kvality, hodnoty i chuti cení natolik, že pro ni nechává ručně vyrábět speciální dřevěné krabičky, jako by sama byla zlatem, které bude darováno.
I proto jsou ceny samozřejmě velmi vysoké.
Nicméně Toak řady Alchemy a Signature toto k dnešku optimalizovaly a tak si může milovník čokolády tu nejlepší čokoládu světa dopřát již od 350 kč! Nečekejte však, že se bude prožitek rovnat nejvyšším řadám, na kterých To”ak začal a které ho definují - ty jsou upřímně řečeno prostě jinou dimenzí.
Proto bych si jako zákazník osobně na nákup Toaku připravil nejméně 5000 Kč - za tuto sumu může člověk vyzkoušet například celou řadu Toak Alchemy a několik Signature tabulek, či jednu luxusní stařenou čokoládu z řady Origin/Reserve v dřevěné krabičce.

Jakou roli si myslíš, že hraje cena při rozhodování zákazníků, kteří si vybírají Toak čokoládu?

 Nemyslím si, že natolik rozhodující, jak by se mohlo zdát. Když už si někdo totiž  Toak Chocolate vybere, většinou ví přesně do čeho jde a na její vysokou cenu je připraven. Kromě vyjádření Forbesu a mnoha dalších mediálních hledáčků už Toak Chocolate totiž byla definována jako nejdražší a nejlepší čokoláda světa před mnoha lety. Dnes má navíc zákazník možnost, kterou dříve neměl a to možnost sáhnout po štíhlejší variantě Signature či nejdostupnější řadě Alchemy. Zákazník nemusí tím pádem nutně utratit za To”ak tisíce korun.
Kdo však přijde pro to, na čem Toak začal a co ho definuje - ať už pro sebe či jako luxusní dar pro milovaného by měl vědět, že 5000 Kč za nejkvalitnější ročníkový alkohol není stejný zážitek, jako 5000Kč za nejkvalitnější ročníkovou čokoládu, i když je cena stejná.
Toak Chocolate se musí zažít, aby tuto větu člověk pochopil…

Co bys doporučili lidem, kteří se zajímají o ochutnání této čokolády? Může si ji koupit opravdu kdokoliv, nebo její edici Signature ocení jen opravdoví znalci?

 Určitě bych doporučil vyzkoušet předtím minimálně několik značek kvalitních řemeslných čokolád typu bean to bar, jednoho původu apod. Seznámit se s masivními rozdíly oproti levné čoko produkci v řetězcích a také prožít si několik degustací klidně i ve více zainteresovaných lidech. Pokud člověk již má nebo získá vztah k opravdu kvalitní čokoládě a chápe ten neuvěřitelný rozdíl, umí to ocenit. Teprve tehdy je čas vyzkoušet Toak Chocolate.
Řadou Alchemy může začít takřka kdokoli. Ale k vyšším řadám bych se stavěl vlastně stejně jako k drahému alkoholu či vínu.
Pokud jsem nikdy nepil dobrou whisky, také přece nezačnu dvacetiletou lahví za 10 tisíc Kč.. :))

Jakou roli hraje degustace Toak chocolate v propagaci čokolády a co od toho nyní očekáváš?

 Velmi důležitou - seznámení se s každou jednou tabulkou individuálně, zápis chuťového profilu a subjektivního prožitku z každé čokolády od deseti lidí, kteří již mají s čokoládou zkušenosti, byl k nezaplacení.
Degustovali jsme celý sortiment Toak Chocolate jako první v Evropě a byl to životní zážitek. Očekávám, že díky této zkušenosti a faktickým recenzím dokážeme ještě lépe To”ak předat a prezentovat. A také ho nyní dokážu i osobně ještě více ocenit, je to totiž opravdu něco zcela výjimečného.

Jaké byly tvoje celkové dojmy z degustace všech Toak čokolád od Alchemy řady až po tu nejdražší limitovanou a jedinou čokoládu tohoto typu- 78% ENRIQUESTUARDO Masters Series?

 Jelikož degustace trvala 7 hodin, tak plnohodnotné vypsání celkových dojmů by trvalo minimálně polovinu tohoto času :)
Proto napíšu jen jedno - vysoké řady jsou ten nejluxusnější zážitek co člověk z kakaa zatím vyrobil. Alchemy je úžasná a zároveň dostupnější jízda dálavou čtyř ekosystémů z Jižní Ameriky. Od Galapág přes Andy až po Amazonský prales ve spojení s kraftovou čokoládou.. Co víc můžu dodat. Nezapomenutelné.

Na jakou čokoládu ses nejvíce těšil a proč?

 Těšil jsem se upřímně na všechny Origin tabulky v krabičkách, kvůli jejich staření v sudech či se dřevem a na Masters series od Enriquestuarda kvůli umění, které skrývá a celkovému mistrovskému provedení. Žádná nezklamala.

Jaké bylo Tvé největší překvapení z této degustace a proč?

 Že byla ještě lepší než jsem čekal. Protože jsem čekal opravdu hodně.

Jak bys charakterizoval chuťový profil jednotlivých edic čokolád a jak se lišily od sebe?

 Na toto si ani po 7 hodinách degustace v 10 lidech netroufám.. Bylo by to na dlouho a nebylo by to tak dokonale napsáno, jak dokonalé jsou samy čokolády - každá řada je totiž extrémně napěchovaná. Věřím, že toto si musí charakterizovat každý sám až čokolády vyzkouší a neměl by být ovlivněn. Řeknu jen, že se lišily hodně a rozsah nuancí a jízd od A do Z byl u této značky zatím největší, co jsem kdy zažil. To právě díky množství ingrediencí, tabulek a typů a délek jejich staření i materiálů a sudů od alkoholů použitých. Jeden by řekl, že je to paradoxní, jelikož se používá stále jen jeden typ bobů Heirloom Nacional z Piedra de Plata. Avšak ročníky sběrů, například z období těžkých dešťů a následné staření a další různé procesy, vytváří zcela unikátní zážitky na různých spektrech degustace!

Jak si vybíral účastníky této degustace a co jsi očekával od jejich hodnocení, jelikož nikdo z nás není profesionálním degustátorem?

Jednoho profi degustátora, zřejmě toho nejznámějšího v ČR jsem také pozval, aby nás touto degustací klidně i provedl a zároveň sám konečně ochutnal všechny tabulky To”ak Chocolate, avšak odpovědí na mou vlídnou a přátelskou pozvánku mi bylo zablokování na sociálních sítích a následné rozjetí falešné kampaně o prvenství v dovozu Toaku do ČR.. Bylo mi to akorát líto, protože mi jde jen o zpřístupnění Toaku u nás, což bylo jediné, co jsem s ním také jako první v CZ/SK udělal. Nikdy jsem nepodnikal nic proti nikomu.. Bohužel někteří lidé v Česku si zřejmě více přáli být prvními distributory Toak u nás a mít nějaký status než být prostě jeho kvalitními a pozitivními distributory a podílet se na win-win-win situaci Toak Chocolate - distributor - konzument v CZ/SK. 

 Jen a pouze o win-win-win jde mě a proto jsem tedy vybral další účastníky degustace z podobných řad, ve kterých se nachází většina potenciálních zákazníků - tedy z řad známých lidí. Tito lidé  již mají buď bohaté zkušenosti s kraftovou čokoládou a také se mnou mnohokrát degustovali nebo prostě jen milují kvalitní čokoládu a umí ji ocenit.
I bez profesionálního degustátora jsme nakonec společnými silami a bez předloh dokonale odhadli a identifikovali chuťové profily všech tabulek Toak Chocolate. Navíc  jsme vytvořili mnoho dalších cenných materiálů, které budeme postupně zveřejňovat.. :)
Hodnocení jsem očekával vysoká, ale velmi individuální a tak se také stalo..

Jak se Ti podařilo zachytit různé názory účastníků a co Ti tyto názory řekly o Toak Chocolate?

 Máme zachyceny vzpomínky ze 7 hodinové meditace s nejdražší čokoládou světa, 1000 profesionálních fotek (fotografka www.renei.cz), 10 popsaných bloků plných recenzí a hodnocení, identifikace chuťových a aromatických profilů, osobních názorů a dalších cenných informací od 10+ lidí, které všechny dohromady říkají jedno - Toak Chocolate je naprosto výjimečná čokoláda.

Co bylo nejzajímavější na degustaci Toak Chocolate?

 Degustace Origin tabulek ve dřevě. Osobní prožití si toho, že ochutnávka čokolády opravdu může být povýšena na úroveň degustace ročníkových vín a drahého alkoholu. Ochutnání nejdražší čokolády světa.

Jaké jsou Tvoje plány na další degustace a můžou očekávat Tvoji a chokolaska.cz zákazníci, něco podobného?

 Můžou! Tato degustace nám hluboce ukázala jak krásný zážitek ochutnávání top čokolády v příjemné společnosti je a rozhodně z ní vytvoříme tradici, vždy minimálně u všech nejzajímavějších novinek, které nám budoucnost přinese.
Nejbližší plánovaná, za cca měsíc až dva, je degustace novinek od Naive chocolate https://www.adamraw.cz/svetova-cokolada/naive-chocolate/ - naší vlajkové lodi řemeslné čokolády od mistra Domantase Užpalise z Litvy. Můžeme se těšit na mnoho nových ,,custom made´´ tabulek, vyrobených na zakázku pouze pro nás, z naprosto unikátních surovin, jak je tomu u mých a Domantasových projektů zvykem. Také se můžeme těšit  na jeho vlastní novinky, jako například steaková čokoláda z vyzrálým hovězím masem apod.! 

Bude to zase jízda jako vždy.. :)

Děkujeme, pokud jste se dočetli až sem. Přejeme Vám jen ty nejlepší prožitky při degustacích čokolády a těšíme se, až se i Vy přidáte do řad nadšenců a zákazníků Toak Chocolate. https://www.adamraw.cz/svetova-cokolada/to-ak-chocolate/

Adam Raw www.adamraw.cz , Šárka Holbová www.chokolaska.cz

Provozovatel webu, Adam Raw, se sídlem Metylovice 552, Metylovice, 73949, IČ: 03452824, jako správce osobních údajů, zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro fungování webových stránek a pro analytické účely a v případě Vašeho souhlasu také pro personalizaci reklam. Přečtěte si Zásady souborů cookies.

Souhlasím