Těžké kovy v čokoládě

STEPHANIE GARR

25. BŘEZNA 2023

Rychlá odpověď: asi ne. Zde je důvod:

  • Obavy z množství kadmia a olova v čokoládě byly přehnané. Pokyny podle kalifornského Prop 65 jsou extrémně opatrné – museli byste spolknout 1000násobek maximální povolené dávky Prop (MADL), abyste stále zůstali na bezpečné úrovni („žádný pozorovatelný účinek“). Dá se s jistotou říci, že toho by bylo téměř nemožné dosáhnout, i kdybyste každý den konzumovali pouze hořkou čokoládu.
  • Například To”ak pravidelně testuje svou čokoládu na těžké kovy. Nedávno jedna německá laboratoř zjistila, že naše 100% ekvádorské kakao obsahuje 1,728 mcg v jedné 16gramové porci našeho 100% kakaového prášku. Pro naše tabulky 75% hořké čokolády by to odpovídalo 2,025 mcg na 25gramovou porci. Tyto výsledky jsou hluboko pod kalifornským přísným limitem 4,1 mcg za den a hluboko pod prahem EUStejná laboratoř testovala olovo a zjistila množství menší než 0,05 mg/kg, což znamená buď nulové, nebo nevýznamné množství olova.
  • Pravděpodobně konzumujete více těžkých kovů v každodenních potravinových základních potravinách, jako jsou obiloviny, listová zelenina, brambory a luštěniny, než při každodenním požitku z tmavé čokolády.

Pojďme se hlouběji ponořit do toho, proč byste si měli vychutnat hořkou čokoládu bez stresu…

dřevěná deska s hořkou čokoládou to”ak, konvičkou na čaj a šálkem čaje

Vyšetřování Consumer Reports z roku 2022 přineslo milovníkům čokolády po celém světě poměrně šokující titulek: Olovo a kadmium by mohlo být ve vaší hořké čokoládě.

Článek od dlouholeté spotřebitelské organizace začíná všemi vřelými a útulnými vlastnostmi, které mnozí z nás rádi plácají na čokoládu: „je to nálada, energie , oblíbený dárek k svátku.“ Zmiňují také zdravou pověst hořké čokolády bohaté na antioxidanty. „Tato ‚zdravější‘ čokoláda má ale i svou temnou stránku,“ varují..

Stalo se tak poté, co vědci Consumer Reports otestovali 28 tmavých čokoládových tyčinek jak od velkých korporací (jako Lindt, Hershey”s a Dove), tak od poněkud menších organických výrobců (Mast, Beyond Good a Alter Eco). Téměř v každé tabulce našli vysoké koncentrace toxických těžkých kovů – alespoň podle kalifornské maximální povolené dávky (MADL) pro olovo (0,5 mikrogramu) a kadmium (4,1 mcg). Z 23 z 28 testovaných tyčinek zjistili, že konzumace pouhé jedné unce denně by dospělého člověka posunula nad úroveň, o které „úřady veřejného zdraví a odborníci říkají, že může být škodlivá pro alespoň jeden z těchto těžkých kovů“.

hromada čerstvých kakaových bobů

Ačkoli toto šetření nebylo přezkoumáno, způsobilo značný rozruch, zejména mezi uvědomělými konzumenty čokolády. Je to proto, že většina čokolády – dokonce i z těch nejčistších a organických zdrojů – není nutně imunní. Je pochopitelné, že se na nás obrátilo několik lidí, kteří přemýšleli o tom, co si o této zprávě myslíme a zda také hořká čokoláda To”ak obsahuje kadmium nebo olovo.

Níže se ponoříme hluboko do toho, jak se těžké kovy dostávají do čokolády, co studie Consumer Reports nevzala v úvahu a zda byste se tím měli znepokojovat.

Je to novinka pro výrobce čokolády?

Ani náhodou. Výrobci čokolády si již dobře uvědomují potenciál těžkých kovů v kakau . Ve skutečnosti téměř všichni výrobci nechávají svou čokoládu pravidelně testovat (včetně To”aku). Pokud jste výrobce čokolády, který vám chce prodávat produkty například v Evropě, musíte prokázat, že vaše čokoláda nepřekračuje směrnice EU 0,80 mg/kg kadmia pro hořkou čokoládu s více než 50 % kakaa (a 0,60 mg /kg pro kakaový prášek). 

čokoláda se nalévá ze stroje na výrobu čokolády

Jak se těžké kovy do čokolády vůbec dostanou?

Kadmium i olovo jsou přírodní prvky soustředěné v zemské kůře. Jakýkoli těžký kov nalezený v rostlině – včetně kakaovníku – obvykle začíná v půdě. Sopečné půdy mají tendenci mít vyšší hladiny kadmia, což je důvod, proč čokoláda z Latinské Ameriky může vykazovat zvýšenou koncentraci kadmia oproti kakau z oblastí jako západní Afrika. Další faktory, jako je nízká hladina zinku v půdě, mohou zvýšit příjem kadmia v kakaových stromech. 

Lidské zásahy – v podobě těžby, výroby a průmyslového zemědělství – však vedly k celkovému nárůstu těžkých kovů (zejména olova) ve vzduchu, vodě a půdě.

V roce 2015 advokátní skupina As You Sow podala žalobu na Mars, Hershey a See, která tvrdila, že do jejich čokolády byly přidány karcinogenní těžké kovy, že jejich hladiny byly vyšší, než jaké se přirozeně vyskytují v půdě, a že tyto společnosti nedokázaly označují své produkty příslušným výstražným štítkem. Zatímco všechny společnosti popřely, že by při zpracování byly přidávány kovy, soudní spor byl urovnán v roce 2018 , což si vyžádalo další výzkum zdrojů kadmia a olova v čokoládových výrobcích.

pěstitelé kakaa v Ekvádoru před hromadou kakaových lusků

Co ostatní potraviny, které obsahují těžké kovy?

Jednoduše řečeno, pokud jíte rostliny, je téměř nemožné vyhnout se těžkým kovům. Pokud jíte ryby, nepochybně konzumujete také rtuť. Takže bez ohledu na to, jak vysokou spotřebu hořké čokolády máte, pravděpodobně se ani nepřiblíží konkurenci s jinými potravinami bohatými na živiny a zvyšujícími kovy ve vaší stravě. 

Studie z roku 2 018 na 12 500 amerických spotřebitelích zjistila, že většina příjmu kadmia pochází z obilovin a chleba (34 %), listové zeleniny (20 %), brambor (11 %), luštěnin a ořechů (7 %) a stonkové / kořenové zeleniny ( 6 %). Pokud jde o největší zvýšení kadmia? Starý, dobrý salát. Studie z roku 2016 v Thajsku také zjistila, že většina expozice kadmiu pochází z rýže a obilí, měkkýšů a mořských plodů, masa a vnitřností a zeleniny.

 

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) podobně zjistil, že největší dopad na dietní expozici kadmiu mají potraviny konzumované ve velkém množství, jako jsou obiloviny, zelenina a škrobové kořeny. Čokoládové výrobky přispěly k pouhému 4,3 % průměrného jídelníčku. (Pamatujte si, že Evropané jsou největšími konzumenty čokolády !) Zjistili, že největšími přispěvateli do dietární expozice olova jsou chléb a rohlíky (8,5 %), čaj (6,2 %), voda z vodovodu (6,1 %), brambory (4,9 %). , kysané mléčné výrobky (4,2 %) a pivo (4,1 %).

A nezapomeňme na další toxický těžký kov, arsen, který převládá v jedné z největších potravin na světě: v rýži . Celkově je pravděpodobné, že denně přijímáte těžké kovy a mnohem více z jiných zdrojů zdravé výživy než z čokolády.

Odkud má Kalifornie (a Consumer Reports) svá čísla?

Výstražné úrovně kadmia a olova v Kalifornii pocházejí ze státního Prop 65, známého také jako zákon o bezpečné pitné vodě a toxických látkách. Návrh, uzákoněný již v roce 1986, sepsali právníci a ekologové (nikoli lékaři) jako způsob, jak chránit kalifornské občany před vystavením chemikáliím v pitné vodě a každodenním spotřebním produktům, které mohou způsobit rakovinu, vrozené vady nebo jiné reprodukční poškození. 

Maximální přípustná dávka (MADL) pro kadmium je odvozena z myšlenky, že expozice 4,1 mcg každý den se rovná 1/1000 množství , které můžete konzumovat na bezpečné úrovni („žádný pozorovatelný účinek“). Jinými slovy, jsou to velmi opatrné pokyny. 

Mohli byste spolknout 1000násobek tohoto množství, aniž byste projevili jakékoli účinky. Nicméně výrobek, který překračuje 4,1 mcg kadmia, musí obsahovat štítek Prop 65. Nevěříte nám? Zde je přímá citace:

"Očekává se, že expozice na úrovni 1000krát vyšší než MADL [kadmia] nebude mít žádný pozorovatelný účinek." - Úřad pro hodnocení environmentálních zdravotních rizik (OEHHA) , sekce hodnocení rizik pro reprodukci a rakovinu, s ohledem na limit kadmia 4,1 µg/den

Dokonce i samotný Consumer Reports zpochybňuje užitečnost Prop – zvláště vzhledem k tomu, že potenciální karcinogeny jsou v tomto bodě všudypřítomné.

Jak naše tělo vstřebává kadmium a olovo?

Pokud jde o vaše zdraví, není to nutně o množství kadmia a olova ve vašem jídle, ale o tom, jak vaše tělo tyto kovy absorbuje a zpracuje. 

Podle CDC většina lidí absorbuje pouze asi 6 % požitého kadmia . Toto procento klesá s přítomností železa, zinku a chrómu ve vašem těle. Jinými slovy, dietní příjem těchto živin pomůže blokovat metabolizaci kadmia.

To je dobrá zpráva pro milovníky čokolády, protože ten kousek hořké čokolády , který jste právě snědli, je jednou z celosvětově nejbohatších potravin na železo , zinek chrom . Obsahuje také vysoké množství antioxidantů, které pomáhají snižovat volné radikály způsobené expozicí kadmiu. 

Olovo mezitím může mít mnohem vyšší míru absorpce , zejména u dětí. Nedostatek zinku, železa a vápníku může také zvýšit vstřebávání olova . Je zajímavé, že dospělí mohou absorbovat až 20 % požitého anorganického olova po jídle oproti až 60-80 % nalačno. Zatímco olovo je v kakaových výrobcích obvykle velmi minimální, můžete alespoň zkusit párování tmavé čokolády , abyste zmírnili jakékoli obavy. 

kousek hořké čokolády to”ak na rozpuštěné čokoládě

Obsahuje hořká čokoláda To”ak kadmium nebo olovo?

Nedávno jsme poslali náš 100% organický kakaový prášek pro každodenní použití do laboratoře Arotop v Německu. Výsledky odhalily hladinu 0,108 mg/kg (nebo mcg/g) kadmia. To odpovídá 1,728 mcg v jedné 16gramové porci našeho 100% kakaového prášku. Abychom to upravili na jednu z našich 75% hořkých čokoládových tyčinek , odpovídalo by to 0,081 mcg/g nebo 2,025 mcg na 25gramovou porci. Oba jsou hluboko pod kalifornským přísným limitem a hluboko pod prahem EU.

Stejná laboratoř testovala olovo a zjistila množství nižší než 0,05 mg/kg, což znamená, že v našem T.cacao 100% kakau je buď nulové nebo zanedbatelné množství olova.

Mějte na paměti, že tento typ testování má vysokou úroveň nepřesností – něco, o čem se článek Consumer Reports nezmiňuje. Jak poznamenal čokoládový geek The Chocolate Alchemist , rozsah přesnosti je často poměrně velký, což je významný faktor, když mluvíte o tak malých číslech. Jakékoli měření by mohlo vypadat buď výrazně lépe, nebo hůře, než ve skutečnosti je, nemluvě o tom, že by také mohlo dojít k potenciálnímu rušení v laboratoři.

Naším posláním a povinností je přímo spolupracovat s našimi farmáři v Ekvádoru, abychom neustále zajišťovali zdravou půdu a udržitelné, regenerační postupy . Budeme také pokračovat v pravidelném testování našeho kakaa v různých laboratořích v USA a Evropě a podělíme se s vámi o naše nejnovější poznatky.

Takže, měli byste si dělat starosti?

Jak jsme poznamenali v horní části tohoto příspěvku: pravděpodobně ne. Potenciál kakaa obsahovat těžké kovy není pro výrobce čokolády žádnou novinkou. Většina společností (včetně společnosti To”ak) již své kakao testuje na kadmium a olovo – a musí to udělat, pokud chtějí prodávat své produkty na trzích v USA a Evropě. 

Kromě toho jsou pokyny podle kalifornského Prop 65, základu pro studii Consumer Reports, extrémně opatrné. Museli byste spolknout 1000násobek maximální povolené dávky (MADL), kterou poskytují pro kadmium a které vedou, abyste stále zůstali na bezpečné úrovni („žádný pozorovatelný účinek“). 100% ekvádorské kakao v To”aku spadá hluboko pod tuto úroveň a hluboko pod práh EU pro kadmium a olovo.

Kadmium i olovo jsou přirozeně se vyskytující prvky v půdách po celém světě, přičemž některé oblasti vykazují vyšší koncentrace obou. Nezapomínejte, že existuje vysoká pravděpodobnost, že již konzumujete více těžkých kovů v každodenních základních potravinách, jako jsou obiloviny, listová zelenina, brambory a luštěniny, než byste konzumovali při každodenním požitku z tmavé čokolády. Ještě lepší je, že hořká čokoláda je nabitá živinami, které pomáhají blokovat vstřebávání těžkých kovů. Má také působivé množství dalších zdravotních výhod .

Zdroj: www.toakchocolate.com (s dovolením jako hl. distributor pro ČR/SK)

Provozovatel webu, Adam Raw, se sídlem Metylovice 552, Metylovice, 73949, IČ: 03452824, jako správce osobních údajů, zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro fungování webových stránek a pro analytické účely a v případě Vašeho souhlasu také pro personalizaci reklam. Přečtěte si Zásady souborů cookies.

Souhlasím