Doporučení k degustaci kvalitní čokolády
Základní pokyny pro degustaci výběrových čokolád:
- Vždy se začíná od nejvíce-procentních tmavých čokolád a směrem dolů k více sladkým s menším podílem kakaa. Například začneme 100% a 90% a postupujeme k 70% a nakonec mléčným darkmilk. Pokd by jsme začali nižšími % tak následná ochutnávka vysokých % bude ovlivněna sladkostí těch předchozích vždy k horšímu.
- Čokoláda se nežvýká/nekouše ale cumlá - nechává pozvolna rozpouštět v ústech.
- Při konzumaci prémiové čokolády je ideální nic jiného nedělat, jen se plně soustředit pouze na čokoládu.
- Začínáme vnímat specifika každé čokolády již od prvního doteku - kontaktu s povrchem čokolády a následnému líbeznému ´´křupnutí´´ při rozlomení.
- Vnímáme aroma, vůni čokolády přivoněním - ´´single origin´´ čokolády nás mohou na okamžik přenést do vzdálených míst svého původu... Nevěříte? Zkuste k tomu ještě zavřít oči a nechat se unést..
- Konečně vložíme kousek čokolády do úst a necháváme pozvolna rozpouštět, cumláme, převalujeme v ústech a vnímáme postupně se rozvíjející tóny a symfonii, specifickou pro každou jednu tabulku.
- Při degustaci více druhů čokolád se doporučuje mezi jednotlivými druhy popíjet po malých doušcích čistou vodu, aby nedocházelo k mísení dojmů a ovlivnění chutí se minimalizovalo.
- Je velmi vhodné provádět degustace ve více lidech ale není nic špatného na sólo čokoládové meditaci.. :)
Vše dobré začíná z vnímání přítomného okamžiku, i kdyby jste nevěděli nic jiného, toto stačí.
Dobrou chuť, s láskou k čokoládě.