Doporučení k degustaci kvalitní čokolády

Základní pokyny pro degustaci výběrových čokolád:

  • Vždy se začíná od nejvíce-procentních tmavých čokolád a směrem dolů k více sladkým s menším podílem kakaa. Například začneme 100% a 90% a postupujeme k 70% a nakonec mléčným darkmilk. Pokd by jsme začali nižšími % tak následná ochutnávka vysokých % bude ovlivněna sladkostí těch předchozích vždy k horšímu.
  • Čokoláda se nežvýká/nekouše ale cumlá - nechává pozvolna rozpouštět v ústech.
  • Při konzumaci prémiové čokolády je ideální nic jiného nedělat, jen se plně soustředit pouze na čokoládu.
  • Začínáme vnímat specifika každé čokolády již od prvního doteku - kontaktu s povrchem čokolády a následnému líbeznému ´´křupnutí´´ při rozlomení.
  • Vnímáme aroma, vůni čokolády přivoněním - ´´single origin´´ čokolády nás mohou na okamžik přenést do vzdálených míst svého původu... Nevěříte? Zkuste k tomu ještě zavřít oči a nechat se unést..
  • Konečně vložíme kousek čokolády do úst a necháváme pozvolna rozpouštět, cumláme, převalujeme v ústech a vnímáme postupně se rozvíjející tóny a symfonii, specifickou pro každou jednu tabulku.
  • Při degustaci více druhů čokolád se doporučuje mezi jednotlivými druhy popíjet po malých doušcích čistou vodu, aby nedocházelo k mísení dojmů a ovlivnění chutí se minimalizovalo.
  • Je velmi vhodné provádět degustace ve více lidech ale není nic špatného na sólo čokoládové meditaci.. :)

Vše dobré začíná z vnímání přítomného okamžiku, i kdyby jste nevěděli nic jiného, toto stačí.

Dobrou chuť, s láskou k čokoládě.

Provozovatel webu, Adam Raw, se sídlem Metylovice 552, Metylovice, 73949, IČ: 03452824, jako správce osobních údajů, zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro fungování webových stránek a pro analytické účely a v případě Vašeho souhlasu také pro personalizaci reklam. Přečtěte si Zásady souborů cookies.

Souhlasím