Ambrosia - pokrm Bohů

 

Jak mnozí ví, studuji stravu a nejlepší zdroje živin již přes desítku let. Existují však jen 2 super-potraviny, které mě opravdu nikdy nepřestanou udivovat a které jsou zdaleka nejmocnějšími nositeli výživy na světe. Občas si dělám legraci a říkám: "pokud jsou někde Ilumináti, pak pijí kefír z mateřského mléka(přírodně zbaveno laktózy) a jedí fermentovaný včelí chléb..." :)) Ale nenechte se prosím mýlit vtipem, já opravdu dodnes mívám husí kůži, jen když o těchto Božských pokrmech hovořím.(Dle Řecké mytologie Olympští Bohové popíjeli nektar, nápoj věčné krásy a zdraví a pojídali Ambrosii - pokrm Bohůuchovávající jim nesmrtelnost, sílu a věčné mládí). 

-Není již mým tajemstvím, že tyto dvě potraviny(mateřské mléko a včelí chléb) beru jako vrcholné a určující zdroje funkčních živin ve známém vesmíru. Pokud je něčím Ambrosie, pak je to fermentovaný včelí chléb. Je tak znám, používán a uctíván po celá tisíciletí kulturami, které byly navzdory starým věkům v mnoha věcech dále než dnešní člověk. A právě Ambrosii se zde a nyní budeme věnovat. Konečně jsem ji totiž zpřístupnil v opravdu top variacích kvality i tady na svém webu.

Jde o přírodní plně celistvou potravinu/produkt toho nejneuvěřitelnějšího království přírodních výrobků na světě - Včelího úlu. Jde o čistý lokální květový pyl, který je speciálně přepracován včelami přímo v jejich úle. Tak jako lidé si kvasí například kefír, tak i včely nechávají účelně svůj pyl napospas přírodnímu kvasnému procesu, během něhož vznikají velice důležité substance bez vnějšího zásahu. Pyl je produkt samčích pohlavních orgánů rostlin (prašníků), sloužící k opylení mateřských orgánů (příp. samičích rostlin). Pyl včely sbírají především na květech entomofilních (hmyzosnubných) rostlin, kde jej rouskují a za pomoci pylových košíčků (na končetinách) nosí do svého společenstva. Má bílkovinný charakter a je vůbec nejdůležitější složkou potravy včel. Je zcela nepostradatelný při vývoji včelího plodu, výživě mladých včel a jako složka mateří kašičky při výživě včelí královny. Bez kvalitního pylu včelí společenstvo degeneruje a umírá. Pyl včely ukládají v úlu do plástů nad plod a do speciálních plástů (včelích desek).

Nezaměňujte si však nikdy fermentovaný včelí chléb se včelím pylem - již samotný pyl se prodává a užívá jako neuvěřitelná super-potravina, včelí chléb má však několikanásobně vyšší biologickou dostupnost, je prakticky 100% absorbovatelný a obsahuje ve finále mnohonásobně více živin pro tělo. Včelí chléb je vlastně "alchymický" výtvor včel vyrobený zejména z cca 25% medu nebo nektaru, 70% pylu a z včelích slin, které mají společně s širokým spektrem přírodních probiotických bakterií a kvasinek vše potřebné pro nastartování základního aktu fermentace a kultivace. V úlu včely pevně balí pyl do malých buněk a míchají ho precizně s ostatními uvedenými složkami, nakonec buňku ještě zapečetí voskem a započne proces fermentace. Po několika týdnech pak dochází k velké čarovné transformaci a vzniká právě onen "včelí chléb".

Enzym se dá definovat jako "princip života v buňce" - Bez enzymů by byl život nemožný. Včelí chléb obsahuje každou živinu potřebnou k vytvoření živých buněk. Obsahuje více než 5000 důležitých enzymů a koenzymů. To je mnohokrát více než má kterákoli jiná potravina na této zemi.  Enzymy v těle nejsou důležité jen pro nepřetržitou regeneraci krve, tkání, orgánů a kostí, ale také pro správné trávení a udržení všech životních pochodů. 

Včelí chléb je nejucelenější potravinou v přírodě. Obsahuje VŠECHNY vitaminy (především všechny vitaminy B-komplexu a vitamin C, které jsou rozpustné ve vodě, a proto by měly být užívány denně). Včelí pyl dále obsahuje vitaminy D, E, K a betakaroten (provitamin A), 22 aminokyselin, 27 minerálů (včetně množství vápníku a fosforu v ideálním poměru 1:1, hořčíku, zinku, mědi a železa), stopové prvky a jak už bylo řečeno, neuvěřitelnou hojnost enzymů. Obsahuje téměř 100 známých živin.

Včelí chléb je také bohatým zdrojem ryze rostlinného vitaminu B12. Vitamin B12 je poměrně nesnadno dosažitelný, zvláště pro ortodoxní vegetariány, vegany a některé přísné makrobiotiky. Linol a kyseliny linolenové jsou esenciální mastné kyseliny, které lidské tělo není schopné samo vyrobit. Včelí pyl obsahuje tyto kyseliny i vitamin B12 v poměrně hojném množství.

„Včelí chléb" je pro roj životně důležitou potravinou, může se ho včelám odebrat nejvýše 30%, jinak by včelstvo příliš zesláblo. Tento včelí chléb je od zkušených Českých včelařů, kteří dobře vědí, co dělají a o roj se umí správně starat.

Výhody jsou dále citovány v Egyptských a Čínských domorodých textech jako všelék.

Různé kmeny Indiánů používaly formy pylu jako přírodní léčiva a kouzla.

Ruští vědci, kteří udělali společně s Rumunskými a Francouzskými vědci mnoho výzkumů včelích produktů potvrdili, že Včelí chléb obsahuje "vše, co je potřebné pro lidský organismus k přežití". Jedná se tak o dokonalou celistvou potravinu.

Dokonce i Španělští jezuité věděli o použití včelího chleba v období Inků, Májů a Aztéků - ti ho užívali jako prostředek k uzdravování a omlazování "všech úrovní těla."

Včelí chléb, je jedním z nejstarších potravinových doplňků na světě. Je jisté, že kdyby dietologové využili všech dosavadních výzkumů a možností a rozhodli se vytvořit dokonalý potravinový doplněk, vzniklo by něco velmi podobného včelímu chlebu. Ten však obsahuje, stejně jako mateřské mléko dokonce i v současné době stále mnoho nedefinovatelných substancí. Budoucnost snad o tomto zázraku časem odhalí i více...

 

!!! Včelí chléb dokonale harmonizuje s mou ideou, kterou velmi propaguji - tzv. "bohatou skromnost"(z co nejméně získat co nejvíce) !!! -Je dokonalým příkladem toho, že v pár gramech super-potraviny můžeme tělu ruku v ruce se skromností dát více, než v kilu běžného jídla (nehledě na nároky trávení a opotřebení těla objemem prázdné stravy)

Stejně tak, jako nedoporučuji z výživového hlediska např. nekultivované(nekysané/nefermentované) mléko nebo zrniny, bych nedoporučil ani samotný pyl - je běžně označován za super-potravinu z hlediska složení a prodáván k přímému užívání, málokdo ale už ví, že pro včely je hlavní potravinou až jejich včelí chléb, který si z pylu kultivují - samotný pyl vůbec nejedí! Možná to mnohé zaskočí, ale je to tak. Pokusím se Vám vysvětlit důvod proč...

Jsou dvě základní potraviny, které včely sbírají - nektar a pyl. S nektarem provedou enzymatickou aktivaci, částečné zkvašení a vytvoří med. S pylem lakto-kvašení, plástvový proces(viz výše), enzymatickou aktivaci a vytvoří Včelí chléb. Jak jsem psal výše, lidé nejsou jediní, kdo záměrně fermentují jejich potraviny... :)) Pro včely je med jejich primární zdroj sacharidů a včelí chléb primární zdroj bílkovin a mikronutrientů. 

Jako zdroj bílkovin a mikronutrientů má pyl neuvěřitelný potenciál (největší na zemi), ale ve své normální, syrové podobě není pro včely dostatečně stravitelný a výživný. Dokud není řádně fermentován do Včelího chleba je pro včely nestravitelnýJe opravdu potřeba se od včel hluboce učit, protože i lidé postupně více a více přicházejí na to, že přirozenými procesy fermentace a enzymatickou aktivací dokážou z původně mnohdy problematických nebo nestravitelných potravin(surovin) vytvořit velmi výživná jídla (kefíry,klíčky,kaše apod.) Jedním z důvodů nestravitelnosti pylu je to, že jádro je zahaleno do vrstvy celulózy, kterou trávící systémy včel(ani lidí) nedokážou rozrušit a správně strávit. Další důvod se týká mnoha druhů pylu, které mají ochranný, poměrně nestravitelný povlak vosku. Jak jsme si dobře vědomi, příroda má svou vlastní obranu. :)

Podívejme se, jak některé z těchto jednotlivých pylových zrn ve skutečnosti vypadají(jako při velkém zoomu.) Např. to velké ve středu, je pyl z květu dýně - nepřipomíná Vám jeho obal ani trochu silnou obranu? :))) -pro přirozenou fermentaci však hračka k prolomení...

Včelí chléb má oproti pylu nejenže zvýšenou(nebo vůbec dostupnou) stravitelnost a kvalitu bílkovin (biologická dostupnost), ale je doslova natrávený do aminokyselin a ve vstřebatelnosti výživově nesrovnatelný se surovým pylem. (srovnání by bylo podobné jako porovnávat např. surové zrno ovsa ve slupce nebo syrový arašíd ve skořápce VS aktivní klíčený fermentovaný ječmen v podobě enzymatické kaše)

Uvnitř včelího chleba se také vysoce zvyšují hodnoty(a dostupnost) mnoha původních vitamínů a mikronutrientů pylu a například Vitamin K je obsažen až v něm, v syrovém pylu nikoli(nedostupný). Koncentrace antioxidantů a hladiny enzymů jsou také ještě výrazně zvýšeny. A co víc, mnoho z účinných zásob živin, které jsou v rámci surového pylu jakoby "v hibernaci"(spí - jsou neaktivní) jsou nyní hojně k dispozici - to platí zejména pro minerální látky a stopové prvky, jako je např. zinek, hořčík a oxid křemičitý(tyto jsou často pevně vázány v celulózové části pylu). Díky procesu předtrávení, fermentace a přidání medu je včelí chléb nejsilněji a mega-výživná energetická potravina. Dokonce i kyselina mléčná v něm vytvořená probiotickými bakteriemi se v našem těle přemění na energii. Další, velmi důležitá výhoda včelího chleba je, že se samozřejmě výrazně prodlužuje životnost pylu. Čerstvý pyl má mimořádně krátkou životnost, rychle podléhá zkáze a pokud se velmi řádně a radikálně neskladuje například zmražením, pak zemře. Díky včelám a jejich tvrdé práci se však prodlužuje aktivní životnost(včelí chléb) až na několik let!

Včelí chléb je nejkomplexnější přírodní celistvý enzy-multi-vita-minerál-antioxidant a zdroj makro i mikro živin, který může člověk zahrnout do jídelníčku. Silně podporuje regeneraci po tréninku, svalovou hmotu, CNS a všechny úrovně člověka.

-Dr. G.J. Binding, britský vědec a světově uznávaný odborník na výživu, říká: „Pyl je nejjemnější, nejdokonalejší potravina a navíc gigantický zabíječ mikrobů, ve kterém bakterie prostě nemohou existovat. S tím souvisí i stručný souhrn některých poznatků Dr. Remy Chauvina a jeho společníků z Institutu chovu včel, Paříž: Antibiotikum, které bylo ze včelího pylu extrahováno, bylo zjištěno velmi účinným. Určité kultury, především tyfové typy mikrobů, byly výtažkem ze včelího pylu zabity téměř okamžitě. Vědci rovněž dospěli k názoru, že unikátní schopnost pylu regulovat správné funkce střev pravděpodobně spočívá v jeho schopnosti zničit přemnoženou škodlivou střevní flóru. Zjistili také, že včelí pyl vydatně pomáhá při léčení alergií, respiračních problémů, stavů vyčerpanosti, podrážděnosti, depresí a chronické únavy.

-Včelí pyl upravuje funkce endokrinního systému, což je významné při menstruačních problémech (bolesti, nevolnosti, návaly, křeče) a při problémech s prostatou. Pyl je rovněž efektivní při léčbě chronické zácpy, chudokrevnosti, cirkulačních problémů, neurastenie a depresivních ­stavů, křehkosti pokožky a předčasného vypadávání vlasů.

-Co je důležité pro naše zdraví, dobrou kondici a dostatek energie: Včelí pyl obsahuje 15% lecitinu, který pomáhá pálit tělesný tuk. Přesněji řečeno: vydatně pomáhá při trávení a metabolismu tuků. Navíc zlepšuje efektivnost imunitního a nervového systému.

-Pyl je rovněž vynikající pro čištění pleti, proto je obsažen v mnoha prestižních kosmetických přípravcích. 

-Čajová lžička Ambrosie po ránu zvyšuje počet červených krvinek ve výši přibližně 800.000 během jednoho měsíce užívání.

-Podporuje játra, a to jak jejich regeneraci a obnovu, tak funkci a výkon, což je zásadní podmínkou kvalitní detoxikace organizmu. 

-Podporuje plíce. Je jednou z vhodných surovin pro novotvorbu důležitého průduškového hlenu. 

-Zlepšuje růstu svalů u sportovců a kulturistů, kde je nanejvýš vhodný i jeho současný vliv na játra. Podporuje sportovní vytrvalost, psychickou výkonnost a potenci.

-Zlepšuje kvalitu pokožky, ale i podporou tvorby děložní sliznice u žen, která v období před přechodem bývá velmi náchylná na změny a poruchy vedoucí ke kyretážím a operacím, v mladším věku zase k neplodnosti.

-Zlepšuje krvetvorbu a imunitu a v odborných textech se zmiňuje i jeho poměrně silný antivirový efekt. Podobně se pyl uvádí i jako účinný prostředek při nemocech z ozáření.

-Přispívá ke zlepšení růstu vlasů, prodlužuje životnost buněk a údajně umí potlačit i menstruační bolesti.

-Podporuje tvorbu slinivkového sekretu a ochranného střevního hlenu (prevence trávicích potíží a rakovin).

-Podporuje prostatu, jelikož se výraznou měrou podílí na zlepšení tvorby prostatického sekretu, který je hlavní složkou ejakulátu. 

-Přítomnost rutinu v Ambrosii přispívá k posílení a odolnost kapilárních stěn.

-Obnovuje střevní flóru, která je často narušena např. užíváním antibiotik.

-Snižuje vysoký krevní tlak,

-Normalizuje činnost trávicí trubice

-Zlepšuje apetit,

-Zvyšuje psychickou a tělesnou kondici

-Tonizuje aktivitu nervového a hormonálního systému

-Léčí záněty močových cest, tj. předstojné žlázy (tzv. prostaty),

-Přispívá k prodloužení života,

-Blahodárně účinkuje na slinivku břišní

-Odstraňuje jedovaté zplodiny z těla

-Posiluje organizmus po operacích a nemocech

-Léčí poruchy zažívacího traktu

-Uklidňuje nervovou soustavu

-Zlepšuje spánek

-Léčí plicní a infekční žloutenky

-Léčí horní cesty dýchací a uvolňuje hleny

-Zlepšuje prokrvení orgánů, kornatění a rozšíření tepen

-Léčí chronické ekzémy a vyrážky

-Léčí anémii

-Léčí onemocnění žlučníku

-Léčí ledvinové kameny

-Pomáhá při podvýživě

-Urychluje léčebné procesy řady různých chorob

-Zmenšuje revmatické bolesti (hlavně nohou)

-Urychluje zacelení ran a spálenin

-Podněcuje látkovou výměnu

-Léčí silikózu plic

-Má aktivní léčivé a profylaktické účinky

-Má velký význam pro všechny životní procesy v celém těle

Všechny účinky tohoto pokladu se ani nedají sepsat do jednoho článku(bylo by jich ještě nejméně 10x tolik), mělo by Vám stačit, ze jde prostě o Ambrosii - pokrm Bohů... :) A jednu z vrcholných super-potravin, kterou doporučuji pro denní užívání...

V prastarých hieroglifech je včela spojována s Ankhem - symbolem života a uctívána jako posvátná.

Přesné nutriční hodnoty se nedají u přírodního produktu tohoto typu stanovit a jsou proměnlivé dle přírodních vlivů. Průměrně však Ambrosie obsahuje cca 25% bílkovin, 30% sacharidů a 2% lipidů. Tyto makro-živiny jsou však natolik bio-dostupné, že několikrát převyšují množství, které by bylo potřeba pro stejnou výživu z jiné potraviny (příklad: v běžné potravině je na 100g např. 20g znehodnocené bílkoviny bez enzymů a mikro-látek, tělo pracně zužitkuje tak 5-10g v závislosti na individuálním trávení a kombinacích jídel. Ambrosie pro toto množství postačí cca 25g + dodá tělu další stovku látek a tisíce enzymů.) Z tohoto důvodu se nedoporučuje jíst včelího chleba žádné větší množství najednou - v první řadě je to naprosto zbytečné, protože z mála dostane tělo dostatek a v druhé řadě je to doslova předávkování živinami. Nejlepší je jíst Ambrosii v malých dávkách (max. 5-10g) vícekrát za den.

Užití: přidání do receptů (např. gladiátorská super-kaše), přímá konzumace po čajových lžičkách (cca 5g) během dne, v před nebo po-tréninkové výživě, před spaním..

Ukázka odběru Ambrosie klasických Včelařů a odběru tzv. divoké Ambrosie "Lovců medu" (wild honey hunters)

 V případě odběru Ambrosie včelařem se také někdy používá metoda tzv. ručního vypichování z plástů - ta je však časově velmi náročná. Dále se používají metody mražení a lámání plástů a metoda zobrazená na prvním obrázku.

Tento obrázek již ukazuje odběr divoké Ambrosie "Lovcem medu" z hnízda přímo v divočině.

Provozovatel webu, Adam Raw, se sídlem Čeladná 823, Čeladná, 73912, IČ: 03452824, jako správce osobních údajů, zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro fungování webových stránek a pro analytické účely a v případě Vašeho souhlasu také pro personalizaci reklam. Přečtěte si Zásady souborů cookies.

Souhlasím