Fresh Bio Kokosový olej 480ml
Nejvyšší kvalita kokosového oleje. Zobrazit více
Toto je čerstvý kokosový olej nejvyšší kvality Fresh Shores - zpracován méně než 48 hodin poté, co se ořechy sklízejí ze stromů. Je vyroben z čerstvých kokosových ořechů, ne ze sušené kopry. Neobsahuje žádné přidané chemikálie (včetně hexanu).
Není rafinován, bělen a je samozřejmě bez hydrogenace (žádné trans tuky) a vyroben za studena. Je certifikován organickými normami (bez hnojiv, přídavných látek nebo chemických rozpouštědel). Je co nejblíže čerstvému celistvému kokosu, co to šlo.
Kokosový olej je podle mě jedna z top voleb pokud jde o zdravou energii, zdroj tuků a také hojení těla.
Neobsahuje konzervanty ani uměle přidávané látky a je balen ve skle. Kokosový olej je velmi stabilní pro vaření a smažení (bývá nazýván rostlinným sádlem), není sladký, proto na něm můžete připravovat všemožná jídla.
Přirozeně odolává tepelnému poškození. A polynenasycené tuky, které obsahují běžné rostlinné oleje, jako jsou kukuřice, sója, slunečnice a řepka, jsou absolutně nejhorší oleje pro použití v kuchyni.
Je dobré uchovávat do 24°C (při vyšších teplotách olej zkapalní) nebo v chladnějším prostředí; určitě chraňte před přímými slunečními paprsky.
Proč je kokosový olej zdraví velmi prospěšný a čím se liší od rostlinných olejů?
Doktoři Ray Peat, Weston Price a mnoho dalších kapacit dokázali a zkoumali prospěšnost nasycených tuků včetně kokosového...
Pravda kokosového oleje je zřejmá každému, kdo studoval zdravotní stav obyvatel tradičních tropických kultur, ve kterých je kokosový olej základem výživy již po tisíce let.
Už v roce 1930 cestoval zubař Dr. Weston Price po jižním Pacifiku a zkoumal tradiční způsoby stravování a jejich vliv na zdraví obecně a stav chrupu. Objevil, že strava bohatá na kokos byla zdravá a vyvážená i přes vysoký obsah tuku. Srdeční choroby se prakticky nevyskytovaly.
Mnohé studie na obyvatelstvu Pacifických ostrovů, které získává 30-60% veškerého příjmu kalorií z plně saturovaného kokosového oleje, vykazují téměř nulové množství kardiovaskulárních nemocí.
Ve skutečnosti neexistuje žádný důkaz, že by přirozeně vysoce nasycené tuky měly jakýkoliv škodlivý vliv.
Díky 60 let trvající negativní propagandě a mýtům vůči přirozeně nasyceným olejům, byste asi odhadovali, že tyto komunity budou postiženy ucpanými arteriemi, obezitou a srdečními nemocemi. Není tomu tak. Naopak správné nasycené tuky vč. kokosového oleje ukazují vitální efekt pro tělo.
Kokosový olej podporuje zdraví vašeho srdce. Nenasycené tuky jsou primárně zapojené do srdečních onemocnění, nikoliv přírodní nasycené tuky - nasycené tuky v kokosu se vyznačují mj. středně dlouhými řetězci (MCFA – medium-chain fatty acids) a velmi dobře se metabolizují a neukládají se v těle jako tuk.
MCFA jsou menší a pronikají do buněčných membrán snadno a nevyžadují lipoproteiny nebo speciální enzymy pro trávení
MCFA jsou lehce stravitelné a působí menší zátěž na váš trávicí systém; to je důležité zejména pro ty z vás, se zažívacími nebo metabolickými problémy
MCFA jsou odesílány přímo do jater, kde jsou okamžitě přeměněny na energii
MCFA v kokosovém oleji mohou skutečně pomoci stimulovat metabolismus vašeho těla, což vede ke ztrátě hmotnosti
Běžné rostliné oleje nebo oleje ze semen obsahují dlouhé řetězce (LCTA - long-chain fatty acids). LCTA vyžadují speciální enzymy pro trávení a obtížně se odbourávají. Kladou větší nároky na slinivku, játra a celý trávicí systém. LCTA jsou převážně uloženy v těle jako tuk a můžou se ukládat uvnitř tepen v lipidových formách jako např. cholesterol.
Navíc polynenasycené tuky podporují tvorbu krevních sraženin včetně zvýšení lepivosti krevních destiček, kokosový olej pomáhá podporovat normální funkci krevních destiček. Měli bychom se vyvarovat tukům rafinovaným, hydrogenovaným a jinak chemicky upravovaným.
Proč je důležitá kvalita kokosového oleje?
Obsah fenolických sloučenin je u "BIO produkce" až o 84% vyšší než u běžně zprocesovaného kokosového oleje - některé studie ukazují na inhibici oxidace LDL cholesterolu, resp. vysoké hodnoty fenolických sloučenin se vyskytují u ekologicky organického zpracování oleje. Účinky jsou porovnatelné s účinky panenského olivového oleje (Univerzita Kelaniya, Sri Lanka, 2005, 63-72).
zvýšené hodnoty kyselosti o 89-95% byly naměřeny u „komerčního“ zpracování. Taktéž byly pozorovány odchylky v závislosti na metodě zpracování a skladování kopry ve složení nasycených mastných kyselin
Výhody kokosového oleje a pozitivní vliv na vaše zdraví:
Podpora imunitního systému (obsahuje kyselinu laurovou - narozdíl od jiných značek až 57%, která se přirozeně nachází v mateřském mléce a působí antivirově a také kyselinu kaprinovou, která má podobné inhibiční účinky)
Podporuje zdravý metabolismus a hubnutí a spalování tuků
Poskytuje okamžitý zdrojem energie (skládá se mj. z triglyceridů se středně dlouhým řetězcem - tuky, které jsou metabolizovány rychleji než sacharidy a slouží jako vysoce kvalitní zdroj energie)
Podpora řádného fungování štítné žlázy (zvyšuje aktivitu - stagnující štítná žláza je jedním z důvodů, proč někteří lidé nejsou schopni zhubnout, bez ohledu na to, co dělají)
zábal na vlasy (pro suché a poškozené vlasy - zdravý a lesklý vzhled)
Pomáhá udržovat zdravou pokožku a mladistvý vzhled pleti a poskytuje zklidnění po opalování (pomáhá chránit pokožku před vlivem volných radikálů); podporuje udržování silných a pružných pojivových tkání kůže a tím pomáhá snížit výskyt jemných linek a vrásek
vyhlazuje a hydratuje
podporuje elasticitu kůže
pohodlný při odstraňování make-upu
možné aplikovat při a po holení (zklidňující efekt)
Kyselina laurová a vliv na naše zdraví
Kyselina laurová je obsažena přibližně v 50% mastných kyselin v kokosovém tuku.
Kyselina laurová má jedinečné vlastnosti, které se vztahují k její antivirové, antibakteriální a antiprotozoální funkci. Problémem při léčbě protozoálních infekcí (např. toxoplazmóza, trichomonóza, malárie a další) je narůstající rezistence patogenů vůči léčivům. Kyselina laurová má mj. antimikrobiotické účinky proti Propionibacterium akné podle National Institute of Health.
Kyselinu laurovou dokáže tělo přetvořit s využitím glycerolu na monolaurin (lipasy - enzymy při trávení lipidů - štěpí triacylglyceroly a tak vzniká glycerol).
Monolaurin je monoglycerid a mnoho studií zmiňuje jeho pomoc při léčbě následujících zdravotních problémů:
chronický únavový syndrom
nachlazení
chřipka
opar
Jak rozpoznat top kvalitu kokosového oleje?
-výrobek by měl být certifikován organickými normami (bez hnojiv, přídavných látek nebo chemických rozpouštědel)
-nerafinován
-bez hydrogenace (žádné trans tuky)
-žádné přidané chemikálie (včetně hexanu)
-nebělen
-bez zápachu
-zpracováno méně než 48 hodin poté, co se ořechy sklízejí ze stromů
-vyrobené z čerstvých kokosových ořechů, ne ze sušené kopry
-vyrobeno bez tepelného zpracování
Není sice zdaleka nositelem tolika v tucích rozpustných živin jako jiné magické oleje typu high vitamin butter oil, cod liver oil apod. ale je cenově dostupnější a je hl. perfektním zdrojem energie a jiných super látek jako například:
mastná kyselina laurová (pozn. 50% kokosového oleje tvoří vzácně se vyskytující kyselina laurová. Tělo mění kyselinu laurovou na monolaurin, který má anti-virální, anti-bakteriální a anti-protozoalní působení. Monolaurin dokáže zničit viry s lipidovým obalem, jako jsou: HIV, herpes, spalničky, chřipkové viry, dále mnohé patogenní bakterie a protozoa jako střevní lamblie. Kyselina laurová je silný ničitel virů a bakterií a kokosový olej obsahuje více kyseliny laurové než kterákoliv jiná přírodní látka na zemi. Kyselina laurová je jeden z klíčových důvodů, proč bychom měli uvažovat o zařazení kokosového oleje do jídelníčku, ve stravě nemáme moc jiných zdrojů monolaurinu.)
nebo mastná kyselina kaprová (pozn. obsažená v menším množství v kokosovém oleji také přispívá k anti-mikrobiálnímu působení kokosového oleje)
MCT TUKY (pozn. Kokosový olej se ze 2/3 skládá ze středně dlouhých mastných kyselin, někdy se jim říká také středně dlouhé triglyceridy nebo triglyceridy se středním řetězcem (používá se anglická zkratka MCT). Tento typ mastných kyselin přináší mnoho příznivého při péči o zdraví. Kokosový olej je nejbohatším zdrojem těchto zdravých středně dlouhých mastných kyselin (MCT).
MCT snadno pronikají buněčnými membránami a nepotřebují speciální enzymy k tomu, aby je tělo efektivně využilo..
- MCT se přímo v játrech okamžitě mění v energii, spíš než by se ukládaly v podobě tuku. - toto je velmi vhodné pro tréninky při tukovém metabolismu
- MCT navíc pomáhají stimulovat tělesný metabolismus, což vede k redukci nadměrné hmotnosti.
MCT jsou snadno stravitelné, podporují metabolismus a snadno se mění v energii. Několik studií ukázalo, že MCT mohou zlepšit fyzický a atletický výkon. Osobně mám perfektní zkušenost s používáním kokosového tuku nebo pasty kolem tréninků i během dne. V ketóze je to pak i opravdu energetická rozbuška a perfektní stimulatnt.
Navíc, výzkum ukázal, že díky svému metabolickému efektu zvyšuje kokosový olej aktivitu štítné žlázy. A asi jste slyšeli, že tzv. „líná“ štítná žláze je jedním z důvodů, proč se některým lidem nedaří zhubnout i přes veškerou snahu. Kromě ztráty nadváhy jsou i další výhody povzbuzení metabolismu – urychlí se i proces regenerace. Buňky se rychleji regenerují, nahrazují se staré buňky a celkový imunitní systém lépe funguje.
Kokos má širokou škálu zdravotních účinků díky výživnému obsahu a jeho olej ho dělá pozoruhodným zdrojem živin a léku. Je to rozhodně jeden z nejzdravějších olejů na světě navzdory skutečnosti, že má vysoký obsah nasycených tuků.
Kokosový olej je velmi populární potravina vyrobená z „masa" kokosových ořechů. Kokosový ořech byl dlouho primárním zdrojem živin v tropech. Jeho různé průmyslové a kosmetické aplikace z něj vytvořily životaschopnou komoditu.
Je tepelně stálý a je proto velmi vhodný při vaření. Velmi pomalu oxiduje, vzdoruje žluknutí a má životnost přibližně dva roky – panenský kokosový olej vytvořený procesem mokrého mletí má "věčnou" trvanlivost.
Má antibakteriální účinek, je vynikající na masáže a péči o pokožku těla, např. do koupele, po opalování, jako zubní olej nebo lubrikant.
Kokosový olej odolává vlivům tepla a oxidace, zůstává stabilní i při vysokých teplotách. Je proto skvělou zdravou náhradou nejen pro vaření, ale i pečení a smažení. Kokosový olej je lehce stravitelný – mastné kyseliny se vyskytují v oleji ve středně dlouhých řetězcích – MCT – které stimulují metabolismus. Podporují vstřebávání dalších látek – např. esenciálních mastných kyselin, kterých je v dnešní době ve stravě nedostatek. Oblíbený je v ayurvédské a vegetariánské kuchyni.
1 balení 480ml. Ve workoutu doporučuji dávkování po 1-2 polévkových lžících kolem tréninku a ráno nebo i v kombinaci s kvalitním proteinem. Je možno zapíjet při nechutenství.
Upozornění:
Tento produkt byl uvedený na trh jako doplněk stravy. Produkt nemá schválené léčivé účinky a nejedná se o lék a není určen jako náhrada pestré stravy. Nepřekračujte doporučené dávkování. Ukládejte mimo dosah dětí. Minimální trvanlivost vyznačena na obalu. Účelem informací zde uvedených není zvýšení spotřeby a výdeje produktů. Nevybízíme vás k nevhodnému, nestřídmému nebo neopodstatněnému užívání produktů. Vždy si pečlivě prostudujte příbalový leták, účinné látky a použítí produktů konzultujte s lékařem nebo lékárníkem.
Mohlo by Vás zajímat
ROSITA Morrhuae Oleum EVCLO (extra panenský olej z tresčích jater) kapsle
Severský olej z tresčích jater nejvyšší kvality v kapslové verzi.
RAW kokosové chipsy macapunové (Vietnam) 50g
Sametové, křupavé, mrazem sušené syrové kokosové chipsy ze speciální anomální odrůdy nejchutnějších kokosů světa Macapuno.
BIO Burákové máslo s alpskými solnými květy Naturkostbar (Swiss) 550g (CZ-BIO-002)
Nejvyšší kvalita slaného burákového pyré na trhu s alpskými solnými květy. Zcela bez balastu a s nejvyšší úrovní surovin i zpracování. Švýcarská řemeslná manufaktura - BIO certifikováno.
Nejsilnější divoký Oregánový olej (86-90% Carvacrol) 60 kapslí
Nejsilnější a jediné divoké oreganové kapsle s min. 86-90% přirozeně se vyskytujícího carvacrolu na trhu. Z ručně sbíraného divokého oregana, rostoucího ve velmi vysokých nadmořských výškách tureckých hor.
Nejsilnější divoký Oregánový olej (86-90% Carvacrol) 30ml
Nejsilnější a jediné divoké oreganové kapky s min. 86-90% přirozeně se vyskytujícího carvacrolu na trhu. Z ručně sbíraného divokého oregana, rostoucího ve velmi vysokých nadmořských výškách tureckých hor.
BIO Vysokopolyfenolický PhenOliv extra panenský olivový olej 200ml (CZ-BIO-002)
Ultra antioxidační a organický olivový olej nejvyšší kvality v keramické lahvi.