Rapunzel nyní střídá dovoz této rýže jak z Kanady tak USA. (dle šarže na obalu)

Nejedná se o Černou rýži pozor. Černá rýže a Indiánská rýže jsou 2 odlišné druhy rýže. Divoká neboli Indiánská rýže má totiž poněkud zavádějící název, z botanického hlediska se nejedná o rýži, ale o travinu příbuznou s rýží(i proto obsahuje méně anti-nutrientů než skutečné druhy celozrnné rýže, které byly navíc ke své finální podobě často šlechtěny a hybridizovány). Indiánská "rýže" se tedy řadí mezi tzv. "grasses" a i z toho důvodu má nejvyšší obsah bílkovin i minerálů a alkalický efekt na tělo(většina zrnin, hybridů, musli a škrobů jako mouka apod. působí v těle kysele a mohou tak způsobovat hl. zánětlivost a zvýšenou tvorbu hlenu v těle). Tato divoká rýže přirozeně roste v mělkých vodách kanadských jezer, kde se sklízí ručně přímo z kánoí. Semínka se setřásají dřevěnými nástroji do kánoe, ta která spadnou do vody na jaře vyklíčí a vyrostou. Díky rostoucí popularitě se nyní divoká rýže v Kanadě také pěstuje na přírodních vodních plochách a dokonce (kvůli vlivu moderního potravinářského průmyslu a ziskům některých velkých USA řetězců existuje i šlechtěný druh, který se pěstuje ve velkém a velmi ho NEdoporučuji. Historie divoké rýže je zajímavá. Původním biotopem rýže divoké jsou izolované oblasti, jezera a řečiště nacházející se především v severní Americe. Stopy po této rýži byly zjištěny v zemských vrstvách starých přibližně 12.000 let. Metody používané pro sklizeň divoké rýže zůstaly nezměněny po celá staletí. Divoká rýže je také původní základní potravinou indiánů žijících v oblasti velkých jezer na americko-kanadské hranici. Přirozeným prostředím této vodní trávy jsou tedy mělké vody a močály.
Divoká rýže je bohatá na bílkoviny, aminokyselinu lysin a vlákninu. Obsahuje mnoho minerálů a živin. Neobsahuje lepek a je vhodná pro celiaky. Je dobrým zdrojem vitaminů skupiny B. Divokou rýži vaříme podobně jako hnědou rýži. Vzhledem k vyšší ceně se obvykle nepoužívá jako samostatná příloha. Já ji samostatně používám a mám s ní ty nejlepší zkušenosti nejen ve sportu, ale i všeobecně a často bývá vedle plodů a zeleniny hl. zdrojem mých sacharidů pro workout. (pokud nefunguji na tuku/v ketóze). I přes vysoký obsah živin však divoká rýže také obsahuje anti-nutrienty(které by mohli vstřebávání části z nich blokovat), proto je potřeba ji náležitě připravit - stačí namočit přez noc v pramenité vodě a následující den běžně uvařit, více není u divoké rýže potřeba.

-Pro indiány byla divoká rýže v minulosti velmi důležitou potravinou. V oblasti Velkých jezer se jednalo o základ jídelníčku.
-I přesto, že jako ostatní rýže patří do čeledi lipnicovitých rostlin, jedná se o semeno vodní trávy z rodu ovsucha (Zizania). Rod ovsucha zahrnuje celkem čtyři druhy, z nichž tři rostou v Americe a jeden v Asii. K přípravě pokrmů se přitom používají zrna dvou druhů, a to ovsuchy vodní (Zizania aquatica) a ovsuchy bahenní (Zizania palustris). 
-Originální divoká "rýže" působí v těle narozdíl od všech ostatních druhů rýže alkalicky, což je velmi důležitý faktor, navíc má nízký glykemický index a neřadí se mezi šlechtěné hybridy s hlenotvorným efektem na tělo.

Obsahuje kvalitní pomalé sacharidy, má nízký glykemický index, dále obsahuje bílkoviny, tuk, vlákninu, draslík, fosfor, vápník, hořčík, měď, železo, zinek, sodík, selen, mangan, lutein, betakaroten, omega 3 a omega 6 kyseliny, vitaminy A, B, E, K, cholin, kyselinu listovou a kyselinu pantotenovou.

 Divoká rýže minerály (průměr) – 100 g:

Draslík
440 mg
Železo
3 mg
Fosfor
420 mg
Zinek
7,5 mg
Hořčík
177 mg
Sodík
8 mg
Vápník
25 mg
Selen
4 ug
Měď
0,7 mg
Mangan
1,65 mg


Omega 3 kyseliny
315 mg
Omega 6 kyseliny
390 mg


Divoká rýže vitamíny (průměr) – 100 g:

Vitamín A
23 IU
Vitamín K
2 ug
Vitamín B1
0,13 mg
Lutein
240 ug
Vitamín B2
0,4 mg
Cholin
41 mg
Vitamín B3
8 mg
Kyselina listová
99 ug
Vitamín B6
0,7 mg
Kyselina pantotenová
2 mg
Vitamín E
0,95 mg
Betakaroten
15 ug

Toto je jedinečná divoká rýže pravá v BIO kvalitě, původem z kanadského zemědělství, představuje zdraví velice přínosnou odrůdu rýže, kterou díky své lahodně přírodní, lehce oříškové chuti ocení nejen všichni milovníci originálních, nešlechtěných plodin. Ideální do každé zdravé kuchyně jako jedinečná příloha k rozličným jídlům, do salátů, polévek a všude tam, kam Vás kulinářská fantazie navede.

Jelikož je i v obchodech se zdravou výživou fyzicky téměř nemožné Indiánskou rýži divokou najít, rozhodl jsem se ji zpřístupnit zde na svém webu a navíc v BIO kvalitě.

Složení: Divoká rýže neloupaná*. *Produkt ekologického zemědělství

Země původu: Kanada/USA

Hmotnost: 5x200g (1kg)

Nutriční hodnoty:
Energetická hodnota: 1531 kJ (364 kcal) na 100 g.

Sacharidy: 73.1 g, (z toho cukr: 1 g), Tuky: 1.1 g, (z toho nasycené mastné kyseliny: 0.3 g, mononenasycené mastné kyseliny: 0 g, polynenasycené mastné kyseliny: 0 g), Vláknina: 5 g, Bílkoviny: 13.6 g, Sůl: 0.04 g


Provozovatel webu, Adam Raw, se sídlem Metylovice 552, Metylovice, 73949, IČ: 03452824, jako správce osobních údajů, zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro fungování webových stránek a pro analytické účely a v případě Vašeho souhlasu také pro personalizaci reklam. Přečtěte si Zásady souborů cookies.

Souhlasím