Aktivní klíčený fermentovaný BIO ječmen 900g
Epický super-sacharid Gladiátorů. Syrové, BIO. Zobrazit více
Nejsem zastáncem zrna ani sacharidů všeobecně co se týká zdraví. Zrna obsahují mnoho potencionálně nebezpečných látek a antinutrientů, nebezpečné rodiny proteinů (většina lidí zná např. jen lepek, jsou však desítky dalších velmi problematických..) a jiné inhibitory, látky, jedy a sloučeniny. Navíc všeobecně nenesou žádnou větší "pozvolnou energetickou" výhodu pro normální fungování těla, kterou jsou většinou opěvovány v porovnání s kvalitními tuky.
Nejvyšší potenciál výkonnosti ve sportu a workoutu se však nedá bez sacharidů docílit. Kdo studuje problematiku zdraví, těla, energie a sacharidů se vždy a jistě střetne s problémem: zdraví VS výkon/sport.
Né, švihat desítky muscle upů a ničit každý sval svého těla pravidelně v posilovně nebo venku na hřišti opravdu není tělu přirozené a nedá se pak spojovat s např. "dokonalostí nebo vrcholem v přístupu ke zdraví". Naopak, ruku v ruce se svou "vášní" a koníčky jsme nuceni učinit mnohdy spoustu kroků, které naši aktivitu podpoří, ačkoli víme, že nejsou to ideální ve vztahu k nejvyššímu možnému zdraví našeho těla. To je bohužel daň za to, že děláme různorodé aktivity co nás baví a nežijeme dodnes na stromech... :) Je veliký rozdíl, když budete denně X hodin např. jen sedět a meditovat jako nějaký jogín, budete číst knihy a tvořit nějaké umění, nebo pokud opravdu chcete po tělu nadlidské výkony a děláte vrcholový sport.
Fitness, workout a posilování je samo o sobě z hlediska zdraví, velmi problematické a bylo by s tímto tématem minimálně na článek (za cenu výkonu nebo vzhledu jde zdraví vždy do pozadí apod.) Každopádně když už potřebujeme pro tělo sacharidy a víme o jejich problematice své, je nejlepší sahat po maximálně přírodních zdrojích s co nejmenším množstvím nebezpečných složek a zejména po takových, co jsou ozkoušené. Musí být dobře a lehce stravitelné a schopny maximalizovat doplnění svalového glykogenu ruku v ruce s minimálním glykemickým indexem a dopadem na inzulín v těle. U zrnin platí, že je vždy potřeba je minimálně namáčet, klíčit, kvasit (fermentovat) a nekombinovat s jinými nevhodnými potravinami (hl. těžko-stravitelné bílkoviny, tuky apod.)
Čím je sacharid jednodušší, tím rychleji ho tělo zužitkuje na energii a tím vhodnější je čím blíže jsme k oknu tréninku (výkonu) pokud Vám jde o maximalizaci a doplnění energie ve svalech. Naopak čím je složitější a čím více má vlákniny, tím pomaleji ho tělo sice zužitkuje avšak tím efektivněji doplňuje a zvyšuje kapacitu glykogenu ve svalu pro pozdější výkon a aktivity závislé na cukru. Proto je pro sportovce, závislé na množství glykogenu ve svalech důležité obojí (např. ráno a během dne fermentovaný aktivní ječmen (-pomalý) a po tréninku třeba hroznová šťáva/hrozinky (-rychlý) nebo jejich kombinace pro kombinovaná a specializovaná okna aktivit a výkonů. Vše záleží na konkrétním smyslu aktivity a také na typu metabolismu těla. Pokud budete například v účelném tukovém metabolismu nebo hladovění, platí pro Vás už jiná pravidla. Každopádně nevěřte průkopníkům vrcholového sportu a výkonu na tucích, já sám jsem maximálním zastáncem tuku a ketózy co se zdraví týče, ale jako vrcholový sportovec dobře vím, že bez sachridů výkon neudělám a myslím tím pozoruhodný silový výkon. Lidé, co budou tvrdit opak, nechť Vám prosím nejdříve dokážou vlastním příkladem maximální výkonnost ve sportu bez sacharidů (zejména v explozivním a maximálním úsilí).
Jak jsem psal, zdroje sacharidů musí být hlavně ozkoušené a přírodní, nevěřte "novinkám" a speciálním syntetickým mixturám a komerčním gainerům - většinou jde jen o mix odpadu pro vaše tělo (chemie a umělé cukry).Například ječmen (Hordeum) se využívá již po staletí. Byl základní potravinou římských vojáků. Ti se o něm dozvěděli od řeckých gladiátorů, kteří byli známí jako „pojídači ječmene“. Římané také používali směs ječmene, medu a kolostra ke krmení novorozenců, kterým zemřela matka během porodu. V moderních dobách se ječmen používal jako prevence hladomoru v zemích třetího světa. - Aneb s neuvěřitelnou vervou na této potravině fungovali a bojovali gladiátoři celý den, než mnohdy zemřeli v souboji a energii měli dostatečnou a stabilní = těžte z jejich příkladu i Vy ve vašem sportu avšak s další výhodou moderních znalostí a postupů. V dávných dobách ještě neprováděli klíčení, aktivaci a fermentaci zrna tak, jak ji provádíme dnes, protože nerozuměli a neviděli do vnitřního složení a procesů zrnin. Fermentací a aktivací jsou neutralizovány mnohé nebezpečné látky a je zlepšena stravitelnost pro organismus a i využití pro svalstvo. Demineralizující efekt je minimalizován a potravina je ve skutečnosti neutrální až mírně alkalizující. Jde o válečníkovu (sunwarrior) mixturu energie, živin a enzymů.
Tento bioaktivní ječmen od Sunwarrioru má velmi nízký glykemický index, se svými pomalu vstřebatelnými sacharidy je proto skvělí zdroj energie. Pomalé vstřebávání je výhodné i pro postupnou inzulinovou odezvu. Má stejné nutriční hodnoty kvalitního ječmene avšak s mnohem lepší bio-dostupností. Je zpracováván pomocí páry za nízké teploty (v částečném vakuu) tak, aby se zrnko ječmene dostalo do fáze těsně před vyklíčením. V této fázi obsahuje již veškeré proteiny a sacharidy a nízká teplota je dostatečnou zárukou, že nebyl zničen žádný z cenných enzymů. Zrnko v tuto chvíli navíc obsahuje obrovské množství energie, které by vynaložilo k vyklíčení, i tato ve výsledném produktu zůstává. Tuto energii pak můžete využít pro svůj výkon, ve svém odvětví a těžit z ní. Tento produkt je mnohem vhodnější než pojídání surových zrnin, vloček, musli apod. potencionálně nebezpečných a nevhodných potravin. Pamatujte, že ať jste dnes válečníky v čemkoli, musíte si zachovat zdraví.
Recept na gladiátorskou energetickou super-kaši : 2 rozmačkané čerstvé banány smíchat s 20-30g aktivního ječmene a včelím chlebem nebo kolostrem + případně dalším sušeným ovocem (dle potřeby cukru pro svalstvo a výkon) - tuto kaši jsme připravovali denně i na Raw Workout kempu.
Doporučené dávkování: 1-10 polévkových lžic (10-100 gramů) denně dle cílů, možností a potřeby. Základní doporučená dávka je kolem 20g denně.
Použití: přidání do mixtur celistvých potravin, koktejlů nebo čisté vody
Složení: 100% ječmen - aktivní, fermentovaný
Nutriční hodnoty / Nutritional Facts
ve 100 g / in 100 g
Energetická hodnota / Energy 1256 kJ/300 kcal
Tuky / Fat 0 g
Sacharidy / Carbohydrates 80 g
Vláknina / Fiber 20 g
Bílkoviny / Protein 10 g
Sůl / Salt < 0,1 g
Hmotnost: 900 g
Ukládejte mimo dosah dětí. Skladujte na chladném, temném a suchém místě. Nepřekračujte denní doporučenou dávku. Není náhradou pestré stravy. Není určeno dětem do 3 let, těhotným a kojícím ženám.
Mohlo by Vás zajímat
Řecký RAW dubový med - Aphrodite 950g
Černý řecký dubový pralesní med, oceněný třemi hvězdami great taste.
RAW Tasmanian LEATHERWOOD wild honey 350g
Vzácný Australský surový med z Eukrypie leské (Eucryphia lucida AKA kožené dřevo) s nenapodobitelným velmi silným aroma.
BIO Prémiové 100% javorové máslo ESCUMINAC (Kanada) (CZ-BIO-002)
BIO kanadská bohatá, sametová 100% čistá javorová pomazánka, vyrobená pouze z jedné ingredience: nejjemnějšího javorového sirupu Escuminac. Žádné přísady, žádné konzervanty – jen čistá javorová dobrota ze staletých organických hájů v Quebecu.
Pravé mango (Thajsko) ve 100% čokoládě AJALA (Ekvádor) 150g/1500g
Dokonalé spojení pravého manga a 100% kraftové ekvádorské čokolády AJALA bez zrnka cukru! Ochutnejte naše na zakázku vyrobené, na povrchu křupavé a uvnitř nebesky exotické kombo. 100% čokoláda tvořící polevu je z výběrových kakaových bobů z farmy Hacienda Limon v Ekvádoru.
BIO Prémiový Javorový sirup ESCUMINAC (Kanada) (CZ-BIO-002)
BIO kanadský prémiový 100% javorový sirup oceněný 2 hvězdami Great Taste a ze staletých organických hájů v Quebecu.
Alpský BIO jarní med 400g (CZ-BIO-002)
Jarní med z ekologického včelaření ve vysokých nadmořských výškách Allgäu.