Amedei je jednou z nejlepších i nejdražších značek čokolády na světě. Její Italská tradiční řemeslná produkce je na nejvyšší úrovni čokoládového umění.
Je to řemeslo, vkus a jedinečný styl výroby čokolád v Toskánsku, jenž odlišují Amedei od všeho ostatního v celém čokoládovém světě. Příslib nejvyšší možné kvality, který se mísí s emocemi bezpodmínečného odhodlání, z Amedei dělá předního propagátora řemeslné čokoládové kultury, unikátních kombinací, složení a dokonalé chuti. „Znamenitost je přísnost, znalosti, respekt i nadšení“.
Toto je nejvýhodnější a největší balení Acero95 od Amedei v 2kg pytli jinak určeném pouze pro Profi Gastro partnery společnosti. :) Ve formě peckových kapiček, určených především do profi receptů a kuchyně na přípravu různých výtvorů a/nebo pro jedince s větší spotřebou kvalitní vysokoprocentní čokolády.
Amedei zpochybnila svou vlastní filozofii vytvořením unikátní Acero95 - 95% tmavé čokolády se silnou i sladkou chutí. Absolutní inovace této tabulky spočívá v nahrazení třtinového cukru kanadským javorovým cukrem, vzácnou ingrediencí s přírodní chutí sladké mízy kanadského javoru.
Je to jedna z nejlepších tonizujících čokolád, kterou jsem kdy zkusil jak chuťově tak stabilní energií, kterou poskytuje na tréninku nebo v práci. Při degustacích opakovaně ohromuje i ty, kdo preferují nižší procenta tmavých čokolád jako jsou 70-85% a stejně tak ty, kteří upřednostňují 100% tabulky nebo čisté boby, jako já. V každém případě unikátní chuť i složení Acero95 zastiňuje veškerou konkurenci a je jen těžko uvěřitelné, jak může "skoro stovka" tak dokonale chutnat.
Amedei čokolády z jejich nejvyšší a nejdražší řady, do které Acero95 patří jsou tak ceněné, že je politika společnosti nedovoluje v žádném státě prodávat pod 12-14 euro za tabulku dle typu. I proto jsou velmi oblíbené jako exkluzivní dárek, který potěší i nadchne kohokoli.
Tato neuvěřitelně povedená 95% čokoláda ("skoro stovka") je stejně jako všechny kvalitní vysokoprocentní kakaové tabulky velmi bohatá na energii stabilních tuků, specifickou vlákninu, bílkoviny, minerály, antioxidanty a teobromin - dle nutričního složení a množství tuku/sacharidů/bílkovin, které je díky původu bobů a zpracování specifické a unikátní pro každou značku a druh kakaové tabulky je možné vyčíst i očekávat zajímavé rozdíly.
Amedei spravuje vlastní plantáže ve Venezuele. Mají své kakao nejvyšší kvality pod neustálým osobním dohledem.
Neustálý vývoj a proces společnosti Amedei vychází z odhodlání a 100% profesionality, které následují nejvyšší standardy a které současně kombinují tradici a inovace. Všechno to začíná pečlivým výběrem jemných kakaových bobů na nejskrytějších a nejvzdálenějších plantážích světa, pokračuje kreativitou receptů a nakonec je dokončeno v čoko-laboratoři řemeslem, uměním a moudrým zpracováním přírodních přísad nejvyšší kvality.
VÝZKUM - Řemeslník Maison of Pontedera ovládá celý výrobní řetězec a vybírá světově nejlepší suroviny, přičemž je zpracovává starodávnou metodou, aby vytvořil výtvory absolutní excelence vyrobené jen z několika ingrediencí nejvyšší kvality: kakaových bobů (jako jsou např. Criollo a Trinitario z Venezuely), surový třtinový cukr nebo javorový sirup, horské mléko a vybrané ovoce.
ŘEMESLO - Mistrovství ve zpracování kakaa je výsledkem dekád agronomických znalostí a experimentování. Prostřednictvím řemeslné metody transformuje Amedei nejvzácnější kakaové boby světa na skutečná čokoládová umělecká díla.
CHUŤ - Amedei vytváří harmonii mezi přísadami, strukturami a vůněmi, čímž dává čokoládám jedinečný aromatický profil. Italské know-how, ve kterém se elegance, jednoduchost a vášeň pro čokoládu spojují v chutě připomínající kouzlo země, ve které je vytvořena: Toskánsko.
85 NÁRODNÍCH A MEZINÁRODNÍCH OCENĚNÍ - Amedei je vítězem nejvyššího počtu zlatých ocenění na „Academy of Chocolate“ v Londýně, jedné z nejkvalifikovanějších mezinárodních institucí ve světě čokolády.
72 HODIN KONCAGGIA - Až sedmdesátdva hodin konšování, aby čokoláda byla maximálně krémová a poskytla se jí příležitost uvolnit všechny své aromatické tóny, které individuálně charakterizují každý výtvor.
-PROCES-
Výběr/Cabosse kolekce - Amedei vybírá nejvzácnější odrůdy kakaa, jako je Criollo a Trinitario z Venezuely. Cabossa, to je název ovoce kakaovníků, obsahuje asi 30-40 bobů.
Fermentace bobů a sušení - Po otevření plodů kakaovníků se jejich boby extrahují a poté se fermentují a suší. Právě v tomto kroku se vyvíjí nejdůležitější prekurzory vůní a chuti. Většina producentů "bean to bar" čokolád začíná svou výrobu až po tomto bodě, protože nakupují již fermentované boby, se kterými začínají tříděním a pražením.
Test průřezu - Kakaové boby jsou řezány za účelem analýzy a klasifikace kvality šarží.
Nepřímé pražení teplem - Boby jsou praženy vzduchem při kontrolované teplotě. Podle receptury se časy a metody mění, aby se získaly jedinečné a charakteristické aromatické profily.
Odslupkování - Kakaový drtič odděluje boby od slupek a vytváří kakaovou drť, ze které se mele kakaová hmota.
Strukturace - prostřednictvím rafinérů nastavených na 12 mikronů zasahujeme, abychom snížili granulometrii čokolády, což jí dává krémovější konzistenci, která se snadno rozpouští v ústech.
Konšování - Čokoláda se mísí po dobu až 72 hodin, v závislosti na receptu, ve speciálních kotlech, aby se získala extrémně sametová, homogenní a vyvážená směs. Hmota se míchá, šlehá a provzdušňuje. Právě v této fázi je dosaženo maximální aromatické křivky každého výtvoru Amedei.
Temperace/rozpouštění - Čokoláda se krystalizuje chlazením z tekuté formy a nazpět, než je vhodná k finálnímu zpracování.
Modelování a balení - Ztemperovaná tekutá čokoláda je připravena k přeměně na tabulku nebo pralinku a poté je ručně zdobena a zabalena.
Je potřeba nikdy nezapomínat, že prémiová čokoláda tohoto typu se nežvýká jako jídlo. Po malých kouscích se nechává rozpustit v ústech a na jazyku (cumlá se). Symfonie chuti, kterou společně dokáží jednotlivé tóny pravé čokolády zahrát, má svůj průběh a čas a je dost závislá na individuálním vychutnání (ideální je nedělat v danou chvíli nic jiného) a také velmi pestrá dle původu použitých bobů a jejich typu zpracování.
Každá vysokoprocentní čokoláda chutná úplně jinak a má své specifické tóny a originální chuť, která není jen další přidanou hodnotou k dlouhému výčtu pozitivních účinků kakaa pro člověka, avšak pro mnohé ten hlavní důvod její konzumace.
Doporučuji dohledat si celé složení (200+ látek) a efekty kvalitní tmavé kakaové tabulky pro organismus z jiných informačních zdrojů. Zde nemohou být mnohá fakta uvedena kvůli legislativě EU.
,,100% čokolády (mezi které tato 95% "skoro stovka" téměř patří) jsou obecně mé nejoblíbenější a osobně je používám hl. jako přírodní tonikum/energizér před tréninky - nepůsobí stimulačně a bez reálné energie jako například káva/energetické nakopávače a nezasahují ani do spánku ani do CNS - jsou vybalancovány vysokým obsahem theobrominu a nejsou energizérem jen na základě stimulace, ale zejména na základě skutečné a objemné kalorické hodnoty (zejm. z kakaových tuků), která je významná i ve velmi malém množství gramáže (20-30g). Běžně na 50g odjedu perfektní trénink i v noci a pak jdu hned spát bez sebemenšího nabourání usnutí. Obsah dalších mnoha živin, zejm. hořčíku a jiných minerálů kakaa podporuje výkon i regeneraci.´´
,,Theobromin je ve stejné třídě stimulantů jako kofein, ale je zcela odlišný, protože nabízí déle trvající a uvolněnější energii bez prudkého výkyvu a následného pádu. Theobromin kofein dokonale balancuje. Na rozdíl od kofeinu není theobromin stimulantem centrálního nervového systému, a proto obvykle neprodukuje pocity na hraně nervozity a hl. není návykový. Energie z theobrominu dodává více soustředění a spíše harmonizuje/stabilizuje než nakopává. Theobromin a kofein jsou podobně konstruované typy farmakologicky aktivních látek, ale se znatelně odlišnými účinky. Theobromin je jemný, mírný, má pomalý nástup, je dlouhodobý a není návykový, zatímco kofein je intenzivní, silný, rychle působící, krátkodobý a zcela návykový. Efekty všech přírodních alkaloidů ve vysokoprocentní čokoládě jsou skvěle stabilizovány jejím bohatým tukem, vlákninou a mikroživinami a působí v celku neuvěřitelných 200+ látek synergicky jako superpotravina - i proto se kakau již od Aztéků také říká pokrm bohů.´´
Acero95 je oslazená javorovým mízovým cukrem v množství pouhých 3,65g na 50g porci (ekvivalent množství přírodního cukru v jednom větším kousnutí do jablka).
Superpotravina k posílení energie.
HMOTNOST: 2000g
VYROBENO: Itálie
SLOŽENÍ: kakaová hmota, kakaové máslo, kanadský javorový cukr 5 %. Obsah kakaa min. 95%. Může obsahovat vlašských ořechů, mandlí, lískových oříšků, pistácií a mléka.
VÝŽIVOVÉ ÚDAJE NA 100 G:
Energetická hodnota
2588 kJ/626 kcal
Tuky 58 g
z toho nasycené mastné kyseliny 36 g
Sacharidy 16 g
z toho cukry 7,3 g
Bílkoviny 10 g
Sůl 0 g
SKLADOVÁNÍ: Skladujte v chladu a suchu.
Mohlo by Vás zajímat
70% Madagascar bez cukru (darkmilk s kokosem a jablky) - Míšina č. (cukrfree) 60g
70% darkmilk čokoláda ochucená mlékem, kokosem a jablky bez přidaného cukru, vyrobená v ČR.
skladem
154 Kč
BIO Kozí mléko Georgia Ramon 50g (CZ-BIO-002)
BIO darkmilk čokoláda s kozím mlékem.
skladem
169 Kč 159 Kč
80% Latitude Rwenzori (Uganda) 70g
80% organická čokoláda z Ugandských výběrových bobů.
skladem
195 Kč