Zpět v top šarži odpovídající původní textuře a chuti! Krásná, krémová, zrnitá RAW pohanka!

O neuvěřitelnosti včel nemá ani smysl zase začínat protože jejich alchymii člověk nikdy dokonale neporozumí, stejně tak, jako jejich nebo svojí existenci. Nejen že jsou tu včely déle než my, ale jejich život a existence je z určitého pohledu takřka ve všem před námi - zejména přírodním soužitím, vlastní harmonií, podporou a nepostradatelností pro všechno živé. Všechny včelí produkty jsou vlastně tajemná přírodní alchymie a já osobně je považuji za jeden z největších darů lidstvu, co se živin týče. Gramem ke gramu a synergií složení neexistují na planetě zemi dokonalejší potraviny, než jsou výsledné produkty práce neuvěřitelných včel - ať už jde o med, ambrosii nebo mateří kašičku ale i další suroviny... Je známo, že kdyby všichni top vědci světa a nejlepší laboratoře lidstva dohromady zkusili vyrobit opravdu nejlepší a nejdokonalejší doplňky stravy pro lidské zdraví - vznikalo by jen něco podobného včelím produktům. Ani do těch originálních však moderní člověk stále nevidí, není schopen stvořit ani základní med a velká množství látek a část obsahu v Ambrosii(fermentovaném včelím pylu) anebo Mateří kašičce ještě ani neobjevil - ani nepojmenoval - ani správně nepochopil. (velmi podobně je tomu u lidského mateřského mléka)

Toto je jediný skutečně garantovaný Raw (surový) med na trhu z nektaru květů Slovenské pohanky. Pohankový med je velmi unikátní svými vlastnostmi a i když není zdaleka tak sladký jako jiné medy a má velmi osobitou vúni i chuť pohanky, která nemusí každému sedět - jedná se pro mě osobně o jednoznačně top druh medu. Doporučuji jíst vždy samotný přímo ze lžičky a nechat ho rozpustit v ústech, nepoužívat do čaje, kávy apod. A už vůbec ne do horkých!

Pohankový med je určen pro skutečné gurmány a pro své účinky je velmi žádaný.
Doporučeno zejména vzhledem k játrům a cévnímu systému. Je dobré sníst lžičku před spaním. Do čaje se nedoporučuje.

JE KAŽDÝ MED RAW?

Každý jeden med, který v obchodě běžně koupíte, je tepelně upravený. Dělá se to tak odjakživa, tekutý se lépe plní do lahví, snáze se čistí a dobře se s ním manipuluje i u vás doma. Ještě vyšší teplotou se pak totiž rozbíjí i krystalická mřížka a med se stáva tekutým. Podle zákona je dovoleno med zahřívat na max. 50° – 55°C tak, aby se v něm nevytvořili nežádoucí enzymy HMF (hydroxymetylfurural). Tyto látky nejsou nijak extra škodlivé, ale naznačují, že se to s ohříváním přehnalo a med přišel o většinu svých léčivých látek a enzymy. Běžně jsou na to všechny naše medy testovány. I když se medy tedy tváří jako nezahřáté, tak už jen pro rozmýchání před klasickým zpracováním ve velkých nerezových nádobách se vždy zahřívají většinou při teplotách někde mezi 40-55°.

JE MED OD VČELAŘE RAW?

I kdybyste se jako včelař sebevíce snažili, málokdy by se vám povedlo vyprodukovat opravdu RAW med. Tepelně neupravovat si můžou dovolit jenom ti včelaři, kteří vytáčí med z pláství přímo do lahví (to znamená ti nejmenší) nebo nádob, ze kterých ho potom plánují i konzumovat. Tím ale nedocílí dokonalé čistoty. Tepelně neopracovaný med je navíc tvrdý jako kámen. Jakmile ho vytočíte, ztuhne a bez toho aniž byste ho zahřáli ho můžete začít akorát tak bagrovat. Žádné nalévání do sklenic se nekoná.

JAK TO DĚLÁME MY?

Tady jsme narazili na technický oříšek. Jak dostat tvrdý med bez tepelné úpravy z velkých sudů od včelařů do lahví u nás ve výrobě a dokonce ho u toho i očistit a zbavit zbytků pláství? Jednoduše ho udržujeme v pokojové teplotě (až 3 týdny) a jednou za určitou dobu se ve velké kádi promíchá a čistí speciálními lopatkami. Do lahví ho potom plníme (nebo lépe řečeno tlačíme) kovovými šneky a pak putuje rovnou k vám na stůl. Právě z důvodu technické náročnosti dokážeme zpracovat pouze 30 lahví denně. Stojí nám to za to! Med si uchovává více léčivých látek a chutná božsky. Zkuste sami!

Trendy ve stravování jsou na vzestupu už dlouhá léta a mezi nimi i populární RAW styl, který upřednostňuje potraviny upravované do 40°C. Jestli je u něčeho dobré jíst to za syrova, tak u medu!

 

?? PROČ DÁLE ZKUSIT POHANKOVÝ MED ??

V minulosti lidé preferovali jiné druhy medu a to z jednoduchého důvodu, potřebovali sladit něčím příjemným a nevýrazným. Pohankový med zůstával v našich geografických končinách většinou bokem.

JE VZÁCNÝ

Pohankový med vzniká, když včely sbírají nektar z květů pohanky. Ne, není tam uměle přimíchána. Všechny vitamíny včetně B1, B2, B3, C, vápníku a dalších se tam dostávají čistě přírodní cestou. Pohanka není pěstována v tak velkých množstvích, jako jiné zemědělské plodiny, a proto je pohankového medu méně než jiných druhů, snad s výjimkou medovicového medu. Dobrého bývá málo, proto si ho vážíme ze všech medů nejvíce. Má specifickou tmavou barvu, spolehlivě ho ale poznáte podle vůně „venkova“. Silné aroma ale nezastíní jeho jedinečnou karamelovou chuť.

JEDEN Z NEJZDRAVĚJŠÍCH MEDŮ

Obsahuje velké množství hořčíku a i tzv. rutin - flavonoidu vitamínů P, pro který je i sama Pohanka k jídlu velmi ceněna. Největší podíl rutinu se však nachází v pohankových květech, proto je ho v medu nejvíce. Účinky pohankového medu vždy využívali zejména národy na východ od nás, Rusové, Ukrajinci a Poláci. Používal se hl. z hlediska cév a žil, jater.. pečuje o ledviny a doporučuje se při prevenci rakoviny. I z toho důvodu ho nabízíme pouze v úpravě RAW, tedy surový a tepelně neopracovaný. Pokud chcete uchovat jeho účinky, vychutnávejte si ho v původním stavu. Do čaje si nechte radši jiné druhy medu. 

Kvalitní spánek je dnes základním kamenem zdravého životního stylu. Řada z vás už určitě užívá hořčík v šumivých tabletách nebo kapslích, které teď můžete spolehlivě vyměnit za jednu lžičku Pohankového medu před spaním. Přírodní hořčík totiž bojuje s nervovým vypětím, stresem a svalovou únavou. 

RAW pohankový med je tuhý a krystalický, protože není tepelně upravován. Barva je neprůhledná a díky pohance je středně až tmavě hnědý. Opravdu vzácný druh v unikátní úpravě.

Doporučuji všem dohledat si dál na internetu nebo jiných zdrojích dodatečné informace k efektům a unikátnosti Pohankového medu, Pohanky, Rutinu (flavonoid/vitamín P) a přírodnímu Hořčíku, budete velmi překvapeni!

Doporučená terapeutická denní dávka začíná na 1 čaj. lžičce kvalitního medu, pamatujte, med není pro člověka zdrojem nebo náhradou potřebných kalorií, ale spíše léčebným a doplňkovým přírodním produktem terapeutické kvality a síly - přejídání se medem kvůli jeho chuti tedy nemá žádné násobné účinky anebo smysl! Nezapomínejte na RW myšlenku prosté "Bohaté skromnosti".

Balení: 750g Složení: 100% RAW včelí med

Krajina Původu: Slovensko

Trvanlivost: Minimálně 3 roky od data plnění (najdete na sklenici)

 

"Tisíce věků odešlo do neznáma. Mnohé bouře přehnaly se světy všemi, ale včely - vzor síly, kázně a práce - přetrvaly." Můj respekt a úcta Včelám navždy... 

 


Mohlo by Vás zajímat

RAW Manukový med NUI (extra silný MGO 800+) 250g

RAW Manukový med NUI (extra silný MGO 800+) 250g

Unikátní druh RAW medu z Nového Zélandu v nejvyšší dostupné koncentraci.

skladem

2 290 Kč 1 999 Kč

Alpský BIO jarní med 400g

Alpský BIO jarní med 400g

Jarní med z ekologického včelaření ve vysokých nadmořských výškách Allgäu.

skladem

349 Kč

KORU RAW Manuka (MGO od 300+ do 1959+) 250g

KORU RAW Manuka (MGO od 300+ do 1959+) 250g

Nejvyšší kvalita pravých raw manukových medů na trhu.

skladem

980 Kč

Provozovatel webu, Adam Raw, se sídlem Metylovice 552, Metylovice, 73949, IČ: 03452824, jako správce osobních údajů, zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro fungování webových stránek a pro analytické účely a v případě Vašeho souhlasu také pro personalizaci reklam. Přečtěte si Zásady souborů cookies.

Souhlasím